Шта је ХДЦП грешка и како је можете заобићи?

Ако видите ХДЦП поруку о грешци на свом телевизору или монитору, то може у потпуности да вас спречи да гледате садржај. Али овај проблем се може превазићи на неколико различитих метода, па читајте даље да бисте сазнали шта значе ХДЦП грешке и како можете да поправите ХДЦП грешку на свом уређају.

Шта је ХДЦП?

Пре него што разговарамо о ХДЦП грешкама, вреди знати шта је ХДЦП. Хигх Бандвидтх Дигитал Цонтент Протецтион (ХДЦП) је протокол који се користи да спречи људе да гледају пиратски садржај на ХДТВ-има и мониторима. Објавио га је Интел на прелазу века, ХДЦП долази у помоћ произвођачима садржаја када пуштају садржај који би требало да стоји иза неке врсте паивалл или ауторизационог слоја. То је такође облик управљања дигиталним правима (ДРМ), који се фокусира на регулисање приступа садржају.

Пиратерија је данас прилично популарна, посебно међу онима који не желе да плаћају месечну накнаду за стриминг или ТВ услуге. Иако неко може да гледа пиратски садржај на илегалним веб локацијама, такође је могуће снимити садржај на уређај, а затим га погледати касније када им одговара, а да то не плаћате.

ХДЦП компатибилни уређаји блокирају ово тако што утврђују да ли уређај за приказ који се користи има исправну ауторизацију да види садржај који покушава да стримује. Ова технологија шифрује сигнал дела садржаја како би спречила његово снимање на други уређај. Ово се неће увек десити, јер креатори не користе увек ХДЦП након објављивања садржаја. Узмите, на пример, ИоуТубе. Огромна већина видео записа на овој платформи је бесплатна за гледање за све, тако да ХДЦП није потребан.

  9 алата за проналажење и поправљање безбедносних пропуста ГрапхКЛ

Међутим, већина великих продукцијских компанија користи ХДЦП за заштиту свог садржаја, укључујући Сони, Варнер Брос и Диснеи, тако да је то далеко од тога да је ирелевантно.

Пошто је потребна жичана веза за снимање садржаја са једног уређаја на други, ХДЦП долази у игру у медијским кабловима. ХДМИ каблови обично користе ХДЦП, али ствари се ту не заустављају. ДВИ и ДисплаиПорт везе такође користе овај протокол против пиратерије за заштиту садржаја.

Најновија ХДЦП верзија објављена је 2018. године и позната је као верзија 2.3.

Шта је ХДЦП грешка?

ХДЦП грешке се могу појавити на платформама и уређајима, укључујући РокуТВ, АпплеТВ, Цхромецаст, Нетфлик, Хулу и Амазон Фире ТВ и Приме Видео. Добијање ХДЦП грешке не значи нужно да гледате пиратски садржај. У ствари, ХДЦП грешке се обично јављају када безопасно гледате садржај за који сте овлашћени да гледате.

ХДЦП грешка се често може појавити као једна од следећих порука:

  • „Откривена је ХДЦП грешка“
  • „ХДЦП ГРЕШКА“
  • „ГРЕШКА: НОН-ХДЦП ИЗЛАЗ“

Ако на екрану добијете једну од ових порука, може бити више узрока.

1. Коришћење кабла који није компатибилан са ХДЦП

Иако је већина ХДМИ каблова сертификована као компатибилна са ХДЦП, то није случај у целости. Ако купите ХДМИ кабл другог бренда, он можда неће имати ХДЦП усаглашеност, што може лако довести до ХДЦП грешке на вашем ХДТВ-у или монитору. Исто важи и за ДВИ и ДисплаиПорт каблове који нису компатибилни са ХДЦП; ако ова акредитација није успостављена, вероватно ћете наићи на проблеме са ХДЦП-ом.

  14 Адобе Лигхтроом услова које би почетници требали знати

2. Коришћење застарелог телевизора или монитора

Две најновије верзије ХДЦП-а су објављене 2018. Ако користите ХДТВ који је објављен пре 2018. године, можете редовно наилазити на ХДЦП грешке једноставно због некомпатибилности. Запамтите, само зато што ваш уређај за приказ има ХДМИ, ДисплаиПорт или ДВИ порт не значи да је компатибилан са новијим верзијама ХДЦП-а.

3. Проблеми са ХДМИ руковањем

ХДМИ руковање се дешава када се ваш ХДМИ кабл повеже са другим уређајем и препозна га. Ако процес руковања пође по злу, можете добити ХДЦП грешку. Ово се често дешава ако је ваш ХДМИ кабл или порт оштећен. Ако је то случај, мораћете да замените ХДМИ кабл или да проверите да ли је оштећени порт поправљен.

Како превазићи ХДЦП грешку

Постоји неколико ствари које можете покушати да поправите ХДЦП грешку.

1. Проверите кабловску везу или портове прекидача

Понекад се ХДЦП грешка јавља због једноставног лабавог кабла. Пре него што урадите било шта друго, уверите се да је ваш ХДМИ, ДВИ или ДисплаиПорт кабл безбедно повезан на оба краја.

Ако ваш уређај за приказ има више од једног порта за изабрани медијски кабл, размислите о пребацивању са једног порта на други. Један од ваших портова је можда оштећен, што би могло да изазове ХДЦП грешку коју добијате.

2. Поново покрените своје уређаје

Брзо укључивање-искључивање често је решење за многе техничке проблеме и може помоћи у превазилажењу ХДЦП грешке. Брзо поново покрените телевизор или монитор и могли бисте се заувек решити те фрустрирајуће ХДЦП грешке.

  Како да избришете своје личне податке са сајтова за проналажење људи

3. Купите нови медијски кабл

Ако је ваш медијски кабл оштећен или није компатибилан са ХДЦП-ом, најбоље је да купите нови кабл, било да је то ХДМИ, ДВИ или ДисплаиПорт. Нови медијски каблови често нису баш скупи, чак и ако купујете популарни бренд. Само се уверите да је кабл који купујете компатибилан са портовима на вашем уређају за приказ и, изнад свега, да ли је компатибилан са ХДЦП.

Имамо водич за најбоље ХДМИ каблове ако желите помоћ у проналажењу замене.

4. Користите ХДМИ разделник

ХДМИ разделник (не треба га мешати са ХДМИ прекидачем) се користи за напајање једног ХДМИ извора у два или више излазних дисплеја.

Оно што је сјајно у вези са овим одличним уређајима је то што многи од њих могу заобићи ХДЦП слој, што значи да се не дешава шифровање сигнала и блокира садржај.

ХДМИ разделници су веома приступачни и могли би да обезбеде јефтинији начин поправљања ваше ХДЦП грешке уместо директне куповине новог уређаја за приказ. Међутим, важно је да проверите да ли разделник који размишљате да купите може да игнорише ХДЦП захтеве како се не бисте заглавили са истим проблемом након што га повежете са уређајем.

5. Купите нови ХДТВ или монитор

Нажалост, ваша ХДЦП грешка се може свести на застарели уређај за приказ. Ако сте исцрпили све друге опције и потврдили да је ваш монитор или ХДТВ произведен пре објављивања нове ХДЦП верзије, замена хардвера је вероватно последње решење. Али ако још увек нисте сигурни, можда бисте желели да се упутите у локалну продавницу техничке подршке да бисте разговарали са професионалцем.

ХДЦП грешке не морају бити стални проблем

ХДЦП грешке су несумњиво фрустрирајуће и спречавају вас да гледате садржај у коме уживате, али се могу превазићи. Са једном или више од горе наведених метода, можда ћете моћи брзо и лако да се решите те ХДЦП грешке.