Шта је Интел Цоре Ултра? Објашњена Интелова нова шема именовања

Кључне Такеаваис

  • Интел је заменио свој култни „и“ бренд за „Цоре Ултра“, почевши од својих Метеор Лаке процесора 14. генерације.
  • Цоре Ултра ЦПУ-и имају Интел НПУ за подршку АИ и имају нове дизајне чиплета.
  • Кључне Интел Цоре Ултра надоградње укључују повећање перформанси, интеграцију АИ, подршку за ДДР-5 РАМ и боље интегрисану графику.

Ако сте икада купили Интел ЦПУ, биће вам познат иконски бренд компаније „и“ и „Цоре“. Они су деценијама били главни ослонци ПЦ хардвера, али са лансирањем Интелових 14. генерације Метеор Лаке ЦПУ-а, све се променило.

Ваш ЦПУ више неће бити украшен са „и“ које је тако дуго чинило кључни део Интеловог идентитета. Уместо тога, Интел је избацио „и“ у корист нове шеме брендирања: Цоре Ултра.

Дакле, шта је Цоре Ултра и да ли заиста има разлику у томе шта напаја ваш рачунар?

Шта је Интел Цоре Ултра?

Цоре Ултра је нова Интелова шема именовања за своје премиум ЦПУ, почевши од својих Метеор Лаке чипова 14. генерације за лаптопове. Брендирање Интел Цоре Ултра стићи ће на десктоп процесоре са својим Арров Лаке ЦПУ-има 15. генерације, за које се спекулише да ће бити лансирани крајем 2024.

Сада, назад на Цоре Ултра брендирање. Интел је избацио своје иконично „и“ из својих конвенција о именовању, што значи да следећи пут када узмете нови лаптоп, ваш ЦПУ неће бити Интел Цоре и3, и5, и7 или и9. Уместо тога, ваш нови лаптоп (или десктоп у будућности) ће имати Интел Цоре 5, Цоре 7 или Цоре 9, или Интел Цоре Ултра 5, Цоре Ултра 7 или Цоре Ултра 9.

  Како очистити обележиваче у веб претраживачу

Међутим, Интел Цоре Ултра има више него што се чини на први поглед, посебно испод поклопца ЦПУ-а — што је такође једна од главних разлика између Интел Цоре Ултра и обичног Интел Цоре ЦПУ-а.

Која је разлика између Интел Цоре Ултра и Интел Цоре?

Нису само имена различита. Интел Цоре Ултра и Интел Цоре означавају разлику између ЦПУ-а са или без Интел НПУ (неуралне процесорске јединице), дизајнираних да „откључају снагу вештачке интелигенције, креирају импресивна графичка искуства и омогућавају обраду ниске потрошње високих перформанси“. Дигитал Трендс сматра да је „Брендирање језгра резервисано за ‘наслеђе’ архитектуре,” мада ћемо имати јасније информације о томе када Интел-ови процесори 15. генерације буду лансирани.

Интел

Интелови Цоре Ултра чипови ће се испоручивати са интегрисаним АИ Боост мотором, дизајнираним да помогне у преузимању оптерећења од токова рада заснованих на АИ, теоретски ослобађајући ЦПУ за друге активности и опште перформансе система. Ултра Цоре ЦПУ користе Интелов нови дизајн чиплета, интегришући ЦПУ, интегрисани Интел Арц ГПУ и НПУ у један СоЦ дизајн. То није први Интелов дизајн чиплета, али је први који користи Интел 4 производни процес (који је заправо 7нм процес, а не 4нм, као што можете очекивати). Комбинација ће обезбедити нека озбиљна повећања перформанси за кориснике Интел Ултра Цоре лаптоп рачунара.

Није задовољан избацивањем „и“, Интел такође прави више подешавања широм света. Листе спецификација за Интел Ултра Цоре чип су детаљне, у најмању руку, сада садрже специфичне уносе за П-цоре и Е-цоре фреквенције, ЛПЕ језгра (језгра ниске енергетске ефикасности—за мобилне чипове), неуронске рачунарске машине, графичка фреквенција, Ксе језгра, извршне јединице и још много тога. Додатне информације су увек добродошле, али могу мало збунити проналажење Интел Цоре Ултра чипа за куповину. Међутим, Интел је такође размишљао о томе и избацио је ЦПУ генерацију из своје конвенције о именовању. Само да бисте били сигурни да је додатно нејасно када одлучујете између различитог хардвера.

  Шта се дешава када уклоните пратиоца на Инстаграму?

Интел

Дакле, уместо да сваки процесор садржи генерацију у имену, као што је Интел Цоре и7-14700К 14. генерације, Интелови Цоре Ултра процесори одбацују генерацију. Опет, ово се тренутно фокусира на мобилне процесоре, али сада ћете имати избор између Интел Цоре Ултра 7 165Х или Интел Цоре Ултра 7У (са Х и У који означавају потрошњу енергије процесора, а чипови У-серије су ултра моћни ефикасно – ово се није променило!). Међутим, није све изгубљено. Интел у суштини управо поново покреће свој генерацијски бренд. Прва генерација Интел Цоре Ултра чипова је позната као Серија 1, а следећа генерација — Интел Цоре Ултра 7 265Х, на пример — биће серија 2, а прва цифра ће наставити да куца навише.

Да ли друге две цифре значе нешто специфично, такође није познато, осим да означавају релативне перформансе процесора међу његовом генерацијом.

Да ли је вредно надоградње на Интел Цоре Ултра?

Осим нове и помало збуњујуће номенклатуре процесора, на тржишту већ постоје бројни Интел Ултра Цоре лаптопови. Интел је званично лансирао Цоре Ултра на ЦЕС 2024, где је такође представљено мноштво нових лаптоп рачунара, што значи да можете у потпуности да искористите његову нову технологију процесора са вештачком интелигенцијом.

Али, као што јесте, надоградња на Интел Цоре Ултра је вредна труда из више разлога. Прво, горе поменуте АИ интеграције, заједно са новим дизајном чиплета. Ту ћете добити повећање перформанси, а да не помињемо повећање од Интел 4 производног процеса. Затим постоји подршка за ДДР-5 РАМ, ПЦИе 5.0 и много боље интегрисану графику (Интел Ултра Цоре користи иста Ксе језгра као Интелови Арц ГПУ-ови), и јасно је да лаптоп рачунари који користе Интел Цоре Ултра пружају пристојну опцију надоградње—ако на тржишту сте за надоградњу.

  Како постати ДевОпс инжењер: Потпуна мапа пута [2023]