Шта је интелектуална својина и зашто је важна?

Да ли ваше предузеће или агенција често рукују креативним садржајем као што су слике, ГИФ-ови, мултимедија, слогани, маркетиншке копије, копије производа, графика производа и још много тога? Морате научити шта је интелектуална својина да бисте заштитили тако непроцењив дигитални садржај од пиратерије!

У срцу дигиталног маркетинга и дигиталног пословања, постоје професионалци који стално деле дигитални креативни садржај унутар компаније или са спољним добављачима.

Било да се ради о задивљујућој кампањи на друштвеним медијима, занимљивој веб страници или иновативном мултимедијалном садржају, размена такве дигиталне имовине је жила куцавица онлајн екосистема.

Делите код своје веб локације са слободним програмером или укључујете уговарача да објављује чланке преко ЦМС-а ваше веб локације користећи средства вашег бренда као што су слике, логотипи и тако даље. Како то можете учинити без бриге о пиратерији?

Овде долази интелектуална својина и законска права која штите ваш креативни и интелигентни садржај у овом сценарију.

Прочитајте овај чланак до краја док објашњавам овај високо технички концепт једноставним језиком. Због тога можете брзо да га сварите, унесете промене у своју дигиталну агенцију или посао и учините себе усаглашеним са правима интелектуалне својине!

Шта је интелектуална својина?

Интелектуална својина (ИП) је попут штита за ваше креативне ствари. Покрива ствари које правите у својој глави, попут изума, уметности, музике, па чак и пословних идеја. Пише: „Ово је твоје, не туђе“.

ИП обухвата ауторска права за уметност и музику, патенте за проналаске, жигове за логотипе и пословне тајне за пословне стратегије.

Запослени и извођачи који раде у вашем послу и стварају такве ствари такође су заштићени интелектуалном својином, а имовина припада вама јер их плаћате у виду плата или плаћања по сату.

На пример, водите лични хоби блог на мрежи. Наручили сте писца да за вас напише чланак уз фиксно плаћање. Такође сте објавили чланак на свом блогу, дајући писцу име.

Сада, писац бира да копира и налепи исти садржај и постави га са сопственог блога или сајтова Медиум, ВордПресс, итд. Ово је кршење права интелектуалне својине од стране писца.

Они могу да промовишу садржај тако што ће га повезати са оригинално објављеном веб локацијом, која је ваша, али им није дозвољено да објаве чланак какав јесте или као резиме на другим порталима без упућивања на вашу веб локацију.

Међународни уговори и споразуми о интелектуалној својини

У наставку су неки од локално и глобално ефективних уговора који поштују ваша права интелектуалне својине над вашим нематеријалним дигиталним креацијама:

  Како уклонити позадину слике користећи Паинт или Паинт 3Д

#1. ТРИПС споразум

Кредит за слику: Википедиа

Светска трговинска организација (СТО) администрира Споразум о трговинским аспектима права интелектуалне својине (ТРИПС). Он поставља минималне стандарде за заштиту интелектуалне својине међу земљама чланицама.

#2. Париска конвенција

Тхе Париска конвенција је уговор о интелектуалној својини који се бави заштитом индустријске својине, укључујући патенте, жигове и индустријске дизајне.

#3. Бернска конвенција

Тхе Бернска конвенција је међународни уговор о ауторским правима. Она успоставља минималне стандарде за заштиту ауторских права међу својим земљама чланицама.

#4. Уговор о сарадњи патената (ПЦТ)

ПЦТ чини процес међународног тражења патентне заштите једноставним дозвољавањем једне међународне пријаве патента.

#5. Мадридски протокол

Мадридски протокол је споразум који поједностављује међународну регистрацију жигова дозвољавајући да једна апликација покрије више земаља.

#6. Хашки споразум

Хашки споразум омогућава међународно регистровање индустријских и пословних дизајна. Стога, ако размишљате, развијате и региструјете индустријски дизајн у САД у складу са Хашким споразумом, онда ће он бити подједнако заштићен законима о интелектуалној својини у земљама чланицама широм света.

#7. Будимпештански уговор

Будимпештански уговор односи се на међународно признање таложења микроорганизама у циљу патентних поступака.

#8. ВППТ

Уговор ВИПО о изведбама и фонограмима штити права извођача и произвођача фонограма у дигиталном окружењу.

#9. ВЦТ

Уговор о ауторском праву ВИПО је продужетак Бернске конвенције. Он се бави питањима дигиталних ауторских права.

#10. Најробијски споразум

Најробијски споразум обезбеђује заштиту олимпијског симбола тако да ниједна страна не може користити симбол у комерцијалне или личне сврхе без добијања писмене сагласности Међународног олимпијског комитета.

Врсте интелектуалне својине

Ауторско право је једна од најчешћих врста интелектуалне својине која нуди правну заштиту оригиналним ствараоцима материјалног или нематеријалног дела. Покрива ствари попут књига, музике, уметничких дела и сличних ствари.

Са ауторским правима, можете осигурати да други не могу да копирају или деле ваше креације без ваше експлицитне дозволе. Осим што подстиче креативност креатора садржаја и награђује их за њихов труд, омогућава им да имају користи од свог рада током одређеног периода.

Заштитни знак

Регистровани заштитни знак је врста ИП која може разликовати производ или услугу од других. Можете да означите реч, фразу, дизајн или симбол са препознатљивом значком како бисте помогли људима да идентификују ваше производе.

Када предузеће региструје жиг, оно добија ексклузивна права да користи тај знак за свој јединствени рад. Истовремено, спречава друге да користе потпуно исту ствар или нешто слично за одржавање интегритета вашег бренда.

Патент

Добијање патента је најефикаснији начин за проналазаче да заштите своје проналаске. Уз то, проналазачи добијају искључиво право да контролишу производњу, употребу и дистрибуцију свог рада.

Обично важење патента у САД траје 14 до 20 година од датума подношења патента. Патент нуди ексклузивно право које подстиче иновације у областима попут технологије, здравства и медицине.

Пословна тајна

Пословна тајна се односи на поверљиве информације које поседује појединац или предузеће које им нуде предност у односу на конкуренцију. Пословна тајна могу бити формуле, рецепти, стратегије или чак листа листа купаца која мора остати тајна онолико дуго колико желите.

Право индустријског дизајна

Право на индустријски дизајн се користи за заштиту визуелног изгледа производа од неовлашћене употребе. Осигурава елементе попут облика или естетског дизајна нечега. Омогућава креаторима и предузећима да се поштено такмиче са другима, док истовремено имају користи од њихових напора спречавајући друге да имитирају јединствени изглед производа.

  Шта је прокси сервер?

Корисни модел

Слично патентима, ова врста интелектуалне својине даје заштиту корисним проналасцима. Међутим, проналазачима даје ексклузивна права за одређени период краћи од патената. Ови ИП су погодни за инкременталне проналаске и за проналаске са краћим веком трајања.

Семицондуцтор Топограпхи

Полупроводничка топографија је посебан тип ИП који штити распоред или дизајн различитих компоненти и њихових веза унутар ових електронских уређаја. Овим су иновације у електронској индустрији заштићене од неовлашћеног копирања или репродукције, а изворни креатори и дизајнери имају користи.

Датабасе Ригхт

Користећи право на базу података, можете законски заштитити ексклузивно право контроле начина на који се база података користи. Такође спречава друге компаније да извлаче или поново користе компоненте базе података без дозволе. Право на базу података подстиче програмере база података да уложе време и труд у састављање информација у базе података.

Зашто је интелектуална својина важна за предузећа?

 • ИП штити јединствене идеје, изуме и креације ваше компаније од копирања или употребе од стране конкурената.
 • Може повећати вредност предузећа, чинећи га привлачнијим за инвеститоре и потенцијалне купце. Што више патената и ИП адреса добије ваше предузеће, то можете добити већу процену.
 • Интелектуална својина пружа конкурентску предност омогућавајући вашем предузећу да понуди јединствене производе или услуге које ваши конкуренти не могу да реплицирају.
 • Можете да уновчите своја права интелектуалне својине над одређеним средствима и остварите додатни приход од тржишта.
 • Када предузећа поштују законе и уговоре о интелектуалној својини широм света, креативни мислиоци и креатори осећају се безбедно да створе непроцењиву имовину за та предузећа.
 • Ваши заштитни знакови и пословне тајне граде јаке идентитете бренда за ваш производ или услуге. Ово, заузврат, подстиче поверење и лојалност купаца.
 • Ако ваш конкурент и даље реплицира вашу интелектуалну својину, можете представити своје патенте, ауторска права, жигове итд., као правни доказ за тужбу против конкурента.
 • Своје интелигентне креације можете лако пласирати на међународно тржиште без страха од пиратерије интелектуалне својине јер постоје међународни уговори за интелектуалну својину.
 • Права интелектуалне својине (ИПР) помажу предузећима да дугорочно обезбеде своју позицију и релевантност на тржишту.
 • Заштита интелектуалне својине подстиче сарадњу и партнерства, јер предузећа могу да деле своју интелектуалну својину према одређеним споразумима.
 • Хајде да истражимо неке уобичајене примере интелектуалне својине.

  Уобичајени примери интелектуалне својине

  Кредит за слику: Цоца-Цола САД

  У наставку пронађите најбоље примере интелектуалне својине широм света у различитим важним доменима пословања:

 • Препознатљиви узорак ЛВ монограма на Лоуис Вуиттон производима је регистровани заштитни знак ИП.
 • Старбуцксов зелени лого сирене је заштитни знак који издваја његове кафиће, шољице за кафу и друга средства на којима је означен овај монограм.
 • Никеов Аир Јордан лого, или Јумпман лого повезан са линијом патика Аир Јордан, је заштитни знак у власништву Никеа.
 • Ликови као што су Мики Маус и Пепељуга заштићени су и ауторским правима и жигом, чиме се осигуравају ексклузивна права Дизнија.
 • Код и софтверски дизајн оперативних система Мицрософт Виндовс заштићени су ауторским правима како би се спречила неовлашћена дистрибуција.
 • Мешавина биља и зачина који се користе у КФЦ-овој прженој пилетини је добро заштићена пословна тајна.
 • Гоогле-ов алгоритам за претрагу је строго чувана пословна тајна, што му даје конкурентску предност на тржишту претраживача.
 • Аппле поседује патенте за дизајн за препознатљив изглед својих иПхоне-а, спречавајући друге да копирају њихов изглед.
 • Иконични сценарио и дизајн Цоца-Цола логотипа су заштићени како би заштитили идентитет бренда.
 •   Зашто је склопиви набор паметног телефона и даље проблем у 2023

  Затим ћемо разговарати о томе шта је повреда интелектуалне својине.

  Шта је повреда интелектуалне својине?

  Када неко прекрши законе о интелектуалној својини као што су жигови, ауторска права, патенти итд. и креира материјалне или нематеријалне производе за комерцијалну или личну употребу, то је повреда интелектуалне својине.

  То је као да узмете своје идеје, изуме или уметност и користите их као да су њихове. Ово се може десити са стварима као што су копирање књиге, коришћење логотипа без дозволе или продаја патентираног производа без сагласности власника.

  Кршење права интелектуалне својине је противзаконито јер штети креаторима и власницима ових ствари. Важно је поштовати интелектуалну својину других људи и тражити дозволу или поштовати правила ако желите да је користите. Оригиналне креативне идеје или власници имовине имају право да заштите свој рад, а када прекршите та права, можете упасти у невоље.

  Како избећи повреду интелектуалне својине

  Ево неколико начина за заштиту интелектуалне својине како бисте избегли повреду права интелектуалне својине:

 • Извршите темељно истраживање како бисте били сигурни да не користите туђи материјал заштићен ауторским правима. На пример, када копирате било коју слику из Гоогле претраге да бисте је поставили на свој блог, то је кршење права интелектуалне својине осим ако не добијете писмену дозволу од креатора.
 • Будите у току са законима и прописима о интелектуалној својини како бисте осигурали усклађеност са променљивим правилима.
 • Потражите правни савет или консултујте стручњаке за интелектуалну својину да бисте решили сложена питања интелектуалне својине и заштитили своје интересе.
 • Региструјте своју дигиталну и креативну имовину користећи жигове, ауторска права, патенте, права на базе података итд.
 • Лиценцирајте дигитална средства од њихових власника ако их требате користити у комерцијалне сврхе. Ако желите да избегнете ово, можете сами да креирате дигитална средства користећи апликације као што су следеће:
  • Цанва за слике, дизајн, промену величине слике, прављење логотипа и још много тога.
  • Миро да креирате дијаграме, жичане оквире, табле, мапе процеса, моделирање пословних процеса и тако даље.
  • Цреатели вам омогућава да креирате организационе дијаграме, дијаграме тока, жичане оквире итд.
  • Користите ЕдравМак за пројектовање тлоцрта, дијаграмирање, електрични дизајн, дизајн софтвера итд.
 • Затим ћемо разговарати о томе шта су права интелектуалне својине.

  Шта су права интелектуалне својине (ИПР)?

  Права интелектуалне својине су правна заштита која вам, као креатору и проналазачу, даје ексклузивно власништво и контролу над вашим нематеријалним креацијама. То могу бити базе кодова, базе података, скупови података, дигитални изуми, уметност, музика и идентитети бренда.

  Различити права интелектуалне својине омогућавају вама и вашим дигиталним предузећима да спречите друге да користе, имитирају или профитирају од ваше интелектуалне својине без писмене сагласности или плаћене лиценце. Права интелектуалне својине обухватају ауторска права за креативна дела, патенте за проналаске, жигове за препознавање бренда, пословне тајне за поверљиве информације и још много тога.

  Закључак

  До сада сте прошли кроз дефиницију интелектуалне својине, типове и примере. Такође сте истраживали права интелектуалне својине (ПИС), разне међународне уговоре који штите ваше креације од пиратерије и како да избегнете кршење права интелектуалне својине. Да не спомињемо, научили сте и како да спроведете заштиту интелектуалне својине.

  Затим погледајте како патентирати идеју.