10 основних савета за продуктивност за Висуал Студио Цоде

Висуал Студио Цоде је лако најбољи програмски уређивач текста. За многе је заменио Сублиме Тект као уредник по избору. То је ЈаваСцрипт апликација заснована на електрону, али је муњевито брза и нема проблема са перформансама као многе ЈаваСцрипт апликације.

И у случају да се питате, да, ВС Цоде је отвореног кода и доступан је на ГитХубу. Ево неколико основних савета за Висуал Студио Цоде које би требало да научите ако желите да повећате своју продуктивност и радни ток на следећи ниво.

1. Савладајте палету команди у ВС коду

Слично као Сублиме Тект (и ТектМате пре њега), ВС Цоде има нешто што се зове палета команди. Ова функција вам омогућава да приступите разним командама само тако што ћете их куцати уместо да се крећете по менијима помоћу миша.

Можете да покренете палету команди помоћу пречице на тастатури Цтрл + Схифт + П (или Цмд + Схифт + П). Само почните да куцате шта желите да урадите (нпр. „затвори“), а опције ће се ажурирати у реалном времену. Неке команде се налазе у категоријама (нпр. „Датотека“, Гит, „Терминал“ итд.) што их чини лакшим за лоцирање.

2. Поставите радну фасциклу пројекта

Ако кликнете на Екплорер на бочној траци за навигацију, видећете да се отвара нова подпанел. Овај подпанел се састоји од два одељка (можда ћете морати да кликнете на мени са три тачке и изаберете Опен Едиторс да бисте га имали као једну од опција): Отворени уређивачи (тј. фајлови и документи који су тренутно отворени) и Фолдер није отворен. Ово последње је оно што нас занима.

  Како користити препознавање звука на иПхоне-у

Кликните на Опен Фолдер (или можете да се крећете до Филе > Опен Фолдер на траци менија) и изаберите било коју фасциклу на вашем систему. Ово ће учитати ту фасциклу у ВС Цоде као „тренутни радни пројекат“, омогућавајући вам лак приступ свим датотекама и подфолдерима, тако да не морате стално да листате напред-назад у Филе Екплорер.

3. Прегледајте неколико датотека одједном

Већина модерних уређивача текста може да подржи више од једне датотеке одједном, омогућавајући вам да прелазите између отворених датотека преко интерфејса заснованог на картицама. Напреднији уређивачи текста могу чак подржавати упоредно уређивање текста, а ВС Цоде такође (иако само хоризонтално).

Али паралелно уређивање је тешко на мањим екранима, попут лаптопова или старијих монитора, и ту ВС Цоде блиста.

Има нешто што се зове динамички панели, где ако је један од отворених панела докумената преузак, аутоматски ће се проширити када тај документ учините активним (тј. поставите курсор у њега). Ако и даље користите резолуцију близу 720п, свидеће вам се ова функција.

4. Уредите више редова одједном

Ако икада треба да уметнете или избришете више инстанци текста у документу, све што треба да урадите је да креирате више курсора. То можете учинити тако што ћете држати притиснут тастер Алт (или Оптион на Мац-у) и кликнути било где у тексту. Сваки клик ствара нови курсор.

Ово је посебно корисно за ствари као што је ХТМЛ, где бисте можда желели да додате много инстанци исте класе или промените формат неколико хипервеза. Научите и волите.

5. Идите на Дефиниција

Када програмирате или пишете скрипте, често ћете наићи на променљиву или метод који не препознајете. Па шта ти радиш? Можете провести неколико минута тражећи праву датотеку, или можете одабрати променљиву/метод помоћу курсора и притиснути Ф12 да бисте одмах прешли на њену дефиницију. Алтернативно, изаберите свој метод, функцију или променљиву и притисните Цтрл или Цмд, а затим кликните на њу да бисте прешли на дефиницију.

  Како онемогућити звук у Дисцорд-у

Или можете да користите пречицу на тастатури Алт + Ф12 (или Цмд + Ф12) да једноставно завирите у дефиницију, која вам показује дефиницију тачно у реду где је ваш курсор уместо да отвара изворну датотеку.

Да бисте кренули у супротном смеру, можете да изаберете дефинисану променљиву/метод и користите пречицу на тастатури Схифт + Ф12 да пронађете све референце на њу. Ово се такође појављује у линији на вашем курсору.

Да би ове функције функционисале, потребно је да отворите одговарајућу фасциклу као „тренутни радни пројекат“ (погледајте Савет бр. 2).

6. Преименујте сва појављивања

Рефакторисање је неопходан аспект писања и одржавања чистог кода, али може бити прилично главобоља—посебно када рефакторишете велики модул или на други начин огроман комад кода. Дакле, уместо да претражујете десетине датотека само да бисте преименовали променљиву или метод, дозволите ВС Цоде-у да то уради уместо вас.

Ако изаберете променљиву/метод и притиснете Ф2, можете да измените име, и оно ће променити сваку инстанцу имена те променљиве током целог тренутног радног пројекта.

Ако желите да промените само у оквиру тренутне датотеке, користите пречицу на тастатури Цтрл/Цмд + Ф2 и ВС Цоде ће покренути курсор у свакој инстанци у тренутној датотеци.

7. Претражујте многе датотеке

Ако радите са датотекама које нису изворни код, функције проналажења симбола изнад (у савету #5) неће бити употребљиве. Дакле, шта можете да урадите када треба да пронађете реченицу или реч, али не знате у којој се датотеци налази? Враћате се на основну функцију Финд.

Цтрл/Цмд + Ф вам омогућава да претражујете унутар тренутне датотеке, док Цтрл + Схифт + Ф (или Схифт + Цмд + Ф) вам омогућава да претражујете унутар свих датотека у целом тренутном радном пројекту, укључујући све подфолдере рекурзивно.

  Visual Studio Installer zaglavljen pri instaliranju paketa [Popravka]

8. Користите командну линију у ВС коду

ВС Цоде долази са интегрисаним терминалом. У оперативном систему Виндовс, овај терминал се приказује као командна линија. На Мац-у и Линук-у се приказује као Басх промпт. У сваком случају, терминал почиње у директоријуму тренутног радног пројекта, ако постоји, или у вашем кућном фолдеру у супротном.

Такође подржава могућност поседовања више, одвојених терминала. Само кликните на дугме Плус (+) у горњем десном углу да бисте покренули више инстанци терминала или кликните на канту за смеће да бисте затворили тренутни терминал. Падајући мени олакшава пребацивање између њих (и не троши толико простора на екрану колико може интерфејс заснован на картицама).

9. Инсталирајте нову тему у ВС Цоде

Као што бисте вероватно очекивали, ВС Цоде вам омогућава да тематизирате истицање синтаксе текста и изворног кода. Нажалост, не дозвољава тематизирање самог интерфејса, али истицање синтаксе је важан део. Добра тема може повећати вашу продуктивност више него што мислите.

Нове теме можете пронаћи на ВС Цоде Маркетплаце (бесплатни су), или их можете потражити директно у ВС коду. Погледајте нашу листу најбољих ВС Цоде тема у случају да су вам потребне препоруке.

10. Инсталирајте екстензије треће стране у ВС Цоде

Последња битна карактеристика коју треба истаћи је проширивост ВС кода преко екстензија трећих страна. Као и са темама, можете их пронаћи на ВС Цоде Маркетплаце (да, и ове су бесплатне) или их можете потражити у ВС коду. Приступите панелу Екстензије помоћу пречице на тастатури Цтрл + Схифт + Кс (или Схифт + Цмд + Кс).

Проширења су кључ за максимизирање ваше продуктивности. Овде ћете пронаћи све врсте алата, као што су линтери, програми за отклањање грешака, исечци, побољшања квалитета живота самог ВС кода, алати за прављење, па чак и нека проширења која користе ЦхатГПТ за лакше програмирање у ВС коду.

Висуал Студио Цоде је најбољи уређивач текста

Колико год се чинило да га многи воле, ВС Цоде није савршен ни за кога – ништа никада није – и можда није оно што тражите. Запамтите да је ВС Цоде уређивач текста, а не потпуни ИДЕ.

Међутим, требало би да покушате и уђете отвореног ума. Мислимо да би вас његове карактеристике могле изненадити – на добар начин!