Шта је кашњење, ТТФБ, пропусни опсег и пропусност?

Одржавање здравих перформанси мреже је од кључног значаја, јер се сваки дан дешавају милијарде преноса података.

2020. година почела је са приближно 44 зетабајта података, што је око 40 пута више од укупног броја звезда у видљивом универзуму, према Светски економски форум.

И овај број ће се повећавати у наредним данима.

То је сулуда бројка, али истинита!

Стога, постоји велика потреба да се осигура да ваша мрежа показује адекватне перформансе како би задовољила растуће захтеве.

Сада, слон у просторији су перформансе мреже, које зависе од одређених фактора, да споменемо само неке – кашњење, време до првог бајта (ТТФБ), пропусни опсег и пропусност.

Ако желите да одржите стабилну мрежу са високим перформансама, требало би да оптимизујете ове факторе. Поред тога, они вам такође помажу да избегнете казне од великих претраживача и претраживача.

Дакле, припремите се да разумете ове мрежне терминологије и како их можете оптимизовати за високе перформансе.

Преглед садржаја

Шта је кашњење?

Латенција буквално значи кашњење.

У мрежном екосистему, кашњење је време потребно захтеву или подацима да путују од свог извора до одредишта. Овде је радња корисника захтев и колико времена веб апликацији треба да одговори на овај захтев.

Ово кашњење у времену такође укључује време које серверу треба да обради захтев. Стога се мери као кружно путовање – укупно време потребно да се захтев ухвати и обради преко неколико уређаја, а затим прими од стране корисника где се декодира.

Ако су кашњења у преносу података релативно мала, то је мала латенција, што је пожељно. Али дужа кашњења или велика латенција нису пожељни јер погоршавају корисничко искуство.

Али како ћете знати да ли ваша мрежа показује велико кашњење?

Неки типични знаци укључују:

  • Веб сајту или апликацији је потребно ‘заувек’ да се учитају
  • Приступ серверима и веб апликацијама постаје спор.
  • Потребно је више времена за слање неких информација, на пример, е-порука са великим прилозима.

Дакле, када наиђете на такав знак, то је вероватно због велике латенције мреже.

Кашњење мреже се израчунава у милисекундама (мс) и неизбежно је јер више аспеката утиче на начин на који мреже комуницирају једна са другом. Али кашњење можете смањити применом одређених мера о којима ћу говорити у наредним одељцима.

Пре тога, хајде да разговарамо о разлогу кашњења мреже.

Који су узроци кашњења?

  • Удаљеност између корисника који поставља захтев и локације сервера
  • Грешке сервера као што је грешка 50Кс могу утицати на перформансе апликација и такође могу спречити посетиоце да дођу до ваше веб локације.
  • Лоша оптимизација позадинске базе података, која се може десити као резултат претерано коришћених база података, дугих поља, великих табела, неправилне употребе индекса и компликованих прорачуна.
  • Проблеми са хардвером који произилазе из рутера, Ви-Фи приступних тачака, прекидача, сигурносних уређаја, балансера оптерећења, заштитних зидова, ИПС-а итд.
  • Медији за пренос као што су бежичне везе, каблови са оптичким влакнима, итд. имају ограничења.
  • Због малог меморијског простора, оперативни системи се боре у одржавању РАМ захтева које програми користе, што утиче на перформансе система.
  • Проблеми крајњег корисника као што су низак ЦПУ или меморијски циклус потребни да би се ухватио одговор у разумним временским оквирима
  11 Питхон библиотека и модула које сваки програмер треба да зна

Како измерити ⏱ кашњење?

Ако користите алате за надгледање мреже брендова као што су СоларВиндс и Датадог, можете аутоматски испитати кашњење мреже.

Али постоји ли ручни начин за ово?

Одговор је ДА.

Само отворите командну линију у свом оперативном систему и откуцајте ово – трацерт, а затим откуцајте одредиште које желите да упитате.

Након што унесете команду, појавиће се листа са свим рутерима на мрежној путањи која води до адресе локације. Такође ће приказати рачунање времена у милисекундама.

Само саберите цела мерења да бисте добили кашњење повезано са вашом мрежом.

Постоје одређене методе за мерење кашњења:

Време до првог бајта (ТТФБ)

Временска разлика забележена када захтев оде са уређаја корисника до тренутка када стигне на одредиште са ‘првим’ бајтом података позната је као време до првог бајта (ТТФБ).

ТТФБ је такође кључна мера кашњења мреже и одзива сервера.

Време повратног путовања (РТТ)

Укупно време потребно пакету података док путује од извора до одредишта, а затим назад до свог извора назива се Роунд Трип Тиме (РТТ). Може да пружи тачне резултате, али ствари могу да замуте када пакети података крену другим путем.

Пинг тест

Генерално, системски администратор користи пинг тестове да измери колико је времена потребно за 32 бајта да стигне до сервера заједно са временом које је потребно за пријем одговора. Ове методе могу да провере различите сервере у мрежи у исто време и могу извести свеукупно кашњење и перформансе.

Такође можете извршити онлајн пинг тест.

Како побољшати кашњење мреже?

Оптимизујте рутирање

Користите алатке за оптимизацију које могу ефикасно да се позабаве загушењем у вашој мрежи да бисте побољшали рутирање.

Такође можете да користите појачала или регенераторе да бисте повећали брзину мреже ако проблеми леже у медијуму за пренос.

Компресија и кеширање

Високо дистрибуиране ИП адресе прелазе велике удаљености, што повећава време преноса. Ако управљате рубним сервером који се налази у близини ваших крајњих корисника, то ће смањити време путовања и повећати брзину учитавања странице.

Осим тога, технике попут оптимизације слике и компресије датотека такође смањују пропусни опсег потребан за пренос великих количина података.

Пееринг

Пееринг значи омогућавање две или више мрежа да се повежу и размене директан саобраћај без плаћања треће стране за пренос саобраћаја преко веба.

Дакле, одржавајте исправно повезану мрежу која има неколико мрежних путева доступних преко интернета.

Оптимизујте мрежне протоколе

Поштујте регулаторне стандарде тако што ћете оптимизовати мрежне протоколе за интероперабилност и најниже кашњење.

Користите ХТТП/2

ХТТП/2 помаже у смањењу кашњења сервера кроз мања повратна путовања и паралелне трансфере. Поред тога, такође морате да обезбедите минималан број спољних ХТТП захтева, укључујући слике плус ЈС и ЦСС датотеке.

Методе претходног преузимања

Иако то не мора нужно да смањи кашњење мреже, али побољшава перформансе ваше веб локације у смислу брзине учитавања странице.

Време до првог бајта (ТТФБ)

Као што сам већ говорио, ТТФБ, који је метрика за одређивање одзива сервера, пређимо на његове друге аспекте.

ТТФБ вам може помоћи да идентификујете све слабе тачке које постоје у вашем процесу повезивања. Ако можете да одредите где се кашњења дешавају, можете подесити своје услуге за бржи и поузданији учинак.

Да не спомињемо, ТТФБ такође утиче на СЕО; стога је то кључно и за вашу видљивост на мрежи.

Који фактори утичу на ТТФБ?

Три радње утичу на ТТФБ:

  Како онемогућити углађивање покрета на ЛГ ТВ-у

Слање захтева серверу

Када корисник упути захтев, сервер га прима на основу одређених фактора као што су време потребно за ДНС тражење, брзина мреже, удаљеност сервера и још много тога; и ТТФБ почиње.

Обрада захтева

По пријему захтева, сервер мора да обради захтев и генерише одговор. Процес почиње позивима базе података, комуникацијом са другим системима унутар мреже, покретањем скрипти итд.

Одговарајући назад

Затим, сервер шаље свој генерисани одговор назад кориснику који је упутио захтев. Сада, то зависи од брзине везе како корисника тако и мреже предузећа.

Овде је ТТФБ мера времена када корисник почне да прима одговор почевши од првог бајта.

Како побољшати ТТФБ?

Смањите кашњење

Латенција се може појавити на било којој страни; ваш сервер и/или корисник. Иако не можете да контролишете брзину конекције корисника, свакако можете да радите на брзини вашег сервера. Покушајте да смањите оптерећење сервера коришћењем ЦДН-ова, који могу да доведу статични садржај близу корисника, што повећава брзину учитавања странице.

Брзо решавање ДНС-а

ДНС решавање не би требало да траје дуже од 100 милисекунди. Када се то догоди, размислите о оптимизацији ДНС поставки. Такође можете променити ДНС провајдера ако проблеми и даље постоје.

Надоградите хостинг своје веб странице

ТТФБ више од 200 мс није добро за вашу веб локацију. Можда је разлог за спор ТТФБ ваш провајдер хостинга због преоптерећене мреже и преоптерећених сервера.

Ако је то случај, можете разговарати са провајдером хостинга о томе или надоградити свој план. У супротном, такође можете да преместите своју веб локацију код другог провајдера. Ако користите ВордПресс, погледајте ове премиум платформе за хостовање.

Побољшајте своје позадинске перформансе

Ако не нормализујете или индексирате своје базе података како треба, то би могло да повуче време одговора. Стога, нормализујте и индексирајте базе података за брзе упите. Такође ће обавестити вашу базу података да брзо пронађе колоне табеле уместо да испитује сваку од њих.

Кеширање на страни сервера

Смањите оптерећење процесора и упите базе података тако што ћете одржавати често потребне датотеке и читање података да би се пренели у кеш сервера.

Екстерно праћење

У случају да сте оптимизовали свој ТТФБ применом неколико тактика, то је одлично!

И увек ћете желети да останете овакви.

Али промене у ажурирањима софтвера, хардвера, ажурирања сајтова и других могу довести до повећања ТТФБ-а. Дакле, обратите пажњу на ово пре него што буде прекасно.

Можете имплементирати алате за праћење перформанси сајта. То ће вам помоћи да брзо поправите ствари ако перформансе падну на југ.

Шта је пропусни опсег?

Максимални капацитет мреже, укључујући величину мреже и капацитет обраде сервера, назива се пропусни опсег.

Једноставно речено, то је мера количине података која се може послати и/или примити у датом тренутку. Мери се у битовима/секунди, мегабитима/секунди или гигабитима/секунди.

Фактори који утичу на пропусни опсег

Интернет веза се састоји од одређеног максималног пропусног опсега. Одређени фактори могу ограничити пропусни опсег за одређени уређај, што доводи до спорије везе. Ови фактори наведени у наставку могу произаћи из природе везе или рачунара корисника.

Коришћење интернета

На пропусни опсег утиче укупан број задатака које обављате на свом уређају. Са повећањем броја задатака истовремено, брзина се успорава. Стога размислите о серијализацији ваших задатака.

Упстреам и довнстреам пропусни опсег

Подаци који теку ОД уређаја су узводно, док су подаци који теку ДО уређаја низводно.

Уопштено говорећи, интернет процеси укључују више употребе на нижем току у поређењу са узводним; стога, интернет везе више наглашавају пропусни опсег низводног протока.

Дакле, на пропусни опсег утиче када се потреба за узводним повећањем током великог преноса података, видео ћаскања, даљинског приступа, ИП позива итд.

Позадинска потрошња

Пропусни опсег утиче на број истовремених преузимања и отпремања на вашем уређају.

Једна веза, више корисника

Како се број корисника повећава у једној мрежи, то повећава оптерећење сервера и доводи до споријег преноса података.

  Како користити функције засноване на локацији без омогућавања приступа локацији [Windows 10]

Удаљеност рутера

Ако је ваш уређај постављен ближе рутеру, искусићете већи пропусни опсег у поређењу са случајем када је постављен даље.

Како побољшати пропусни опсег?

Користите КоС подешавања

Подешавања квалитета услуге (КоС) помажу мрежама да подрже важне апликације и командују саобраћајним правилима да дају приоритет неким типовима саобраћаја. Дакле, потребне апликације не морају да се боре за пропусни опсег.

Апликације засноване на облаку могу помоћи.

Померите се ка облаку да бисте побољшали перформансе мреже. Покушајте да одређене делове вашег саобраћаја пребаците на приватне и јавне мреже у облаку и подигните притисак са своје мреже.

Елиминишите небитни саобраћај

Можете да блокирате небитни саобраћај који не даје никакву вредност вашој продуктивности током радног времена. На овај начин, ваш пропусни опсег може да се користи само за извршавање основних операција.

Периодичне исправке и резервне копије

Ажурирања и резервне копије ваших података и софтвера су од кључне важности за перформансе, као и са становишта безбедности. Али ови процеси заузимају огромну количину мрежног пропусног опсега.

Због тога би требало да их стратешки распоредите, по могућности ван уобичајеног радног времена.

Шта је пропусност?

Мрежни проток је мера укупне количине података која се може пренети од извора до одредишта у одређеном временском оквиру.

Другим речима, проток мери број пакета који су успешно стигли на одредиште. Израчунава се у битовима/секунди или подацима/секунди.

Фактори који утичу на пропусност

Ограничење медија преноса

Пропусни опсег или теоретски капацитет повезан са медијумом за пренос ограничава пропусност.

На пример, ако је пропусни опсег 100 Мбпс, неће се повећати више од тога, без обзира на све. У ствари, послати практични подаци би били око 95%, мање-више.

Загушење мреже 🚸

У веома загушеној мрежи, пропусност би била смањена.

Латентност

Ако је кашњење на одређеној мрежи веће, пропусност ће патити.

Операција протокола

Протокол који преноси и испоручује пакете података на мрежи такође може утицати на пропусност.

Губитак пакета или грешке

У неким врстама саобраћаја, грешке и губици пакета могу утицати на пропусност. То је зато што ти пакети морају да се поново пренесу, што додатно смањује пропусност.

Разлог за компромитоване пакете могу бити безбедносни напади, оштећени уређаји и још много тога.

Ако желите да мерите пропусност, можете користити неке алате као што су СоларВиндс, иПерф, Пингбитд.

Како побољшати пропусност?

Минимизирајте кашњење

Једна од првих ствари које треба да урадите је да покушате да смањите кашњење мреже јер то у великој мери утиче на перформансе мреже и резултира лошим корисничким искуством.

Можете потражити помоћ из горе наведених одељака да бисте решили овај проблем.

Очистите уска грла у мрежи

Избегните уска грла у мрежи надоградњом рутера, смањујући укупан број чворова који скраћују путну удаљеност пакета. Дакле, може смањити загушење ради боље пропусности.

Пазите на апликацију која троши превише пропусног опсега.

Ако своју интернет везу користите далеко више од поштеног удела, пропусност ће се смањити. Стога затворите те апликације користећи превише пропусног опсега осим ако нису неопходне.

Поново покрените мрежу

Закажите периодично поновно покретање ваших мрежних система попут модема, рутера итд. Дакле, када поново почну да раде, могу да покажу одличне перформансе.

Проверите свој хардвер

Не дозволите да неисправан хардвер угрози проток. Дакле, проверите свој мрежни хардвер да бисте утврдили да ли се на овом крају дешава нека неслагања.

Разговарајте са својим ИСП-ом

Ако имате све на свом месту, а и даље наилазите на лошу брзину протока, размислите о томе да то саопштите свом провајдеру интернет услуга (ИСП). Можда је грешка на њиховој страни.

Закључак

Надам се да су ствари мало јасне у вези са кашњењем, ТТФБ-ом, пропусним опсегом и пропусношћу на вашем крају. Покушајте да примените савете и трикове које сам поменуо изнад да побољшате перформансе ваше мреже.

Затим постаните мрежни администратор.