Шта је М.2 НВМе ССД хладњак?

М.2 ССД-ови су заиста променили начин на који користимо наше рачунаре. Прелазак са физичких чврстих дискова на ССД дискове за наше погоне за покретање је већ био довољно значајан, а са преласком на М.2 дискове ствари су постале само боље, а наши рачунари су постигли брзине читања и писања за које раније нисмо мислили да су могуће.

На тржишту постоји много ССД-ова, али неки од њих имају хладњаке, а неки не. Постоји много рачунарских делова којима су заправо потребни расхладни елементи, али у случају ССД-а, поставља се питање – којој сврси он тачно служи и да ли вам је потребан?

Шта је М.2 НВМе ССД хладњак?

Прво, морамо да разјаснимо шта је М.2 НВМе ССД хладњак, јер ако сте погледали шта су хладњаци и како изгледају у другим деловима, концепт би могао изгледати бизаран.

Можда вам је познато шта је М.2 НВМе ССД, али да ли сте погледали листе производа за неколико НВМе ССД-ова и приметили како неки од њих заправо имају изложене чипове, док су други покривени? Покривени су заправо покривени врстом хладњака.

Ако знате како ЦПУ ради или како ГПУ ради, знате чему служе расхладни елементи — одводе топлоту од чипа и штите га од оштећења хардвера.

У случају ССД-а, можда сте приметили како ови хладњаки немају прикључен вентилатор. Ускоро ћемо се детаљније бавити овим, али то је у основи зато што је хладњак довољан. Што се тиче протока ваздуха, конвекција коју стварају вентилатори који ваш рачунар већ има довољна је да пренесе топлоту са хладњака и, самим тим, са ССД-а, омогућавајући му да правилно ради свој посао.

  Како да креирате, уредите и примените потписе у Мицрософт Оутлоок-у

Све је уобичајеније видети ССД-ове који долазе са хладњаком, а то је посебно тачно за ССД-ове више класе са већим капацитетима и брзинама. Тако јасно, изгледа да је важно.

Врсте ССД хладњака

Постоји много типова хладњака који се испоручују са вашим ССД дисковима. Најчешћи је нешто за шта вероватно нисте ни помислили да служи као хладњак. Говоримо, наравно, о налепници на врху вашег ССД-а. То изгледа као да има кључне информације о вашим ССД-овима и то је то, и можда ћете бити у искушењу да га уклоните, али заправо се такође удвостручује као хладњак.

Налепница је направљена од метала (обично бакра) и помаже у ширењу топлоте. У ствари, налепница обично служи и као гарантни печат, тако да ако је скинете, ваш ССД не само да ће радити тостије, већ ћете вероватно и поништити гаранцију.

Остали ССД-ови долазе са одговарајућим расхладним елементима који су направљени од метала. Они ће изгледати крупније, а можда чак и мало теже, јер има много више метала и пераја који помажу у уклањању топлоте. Неки од њих можда чак долазе са стварима као што су РГБ светла, иако додуше, ово не доноси никакву стварну функционалност нити побољшава термичке перформансе вашег ССД-а.

Тип хладњака који ћете видети обично зависи од тога колико је ССД врхунски, колики капацитет има и колико је брз. Међутим, ово није златно правило, јер постоји много врхунских ССД-ова са хладњаком са налепницом или чак без хладњака, али то је општа смерница коју можете пратити.

  Како сакрити лоше твитове помоћу напредних Твиттер филтера

Зашто неки ССД дискови немају хладњак?

Слика кредита: Есхма/Схуттерстоцк

Неки ССД-ови једноставно прескачу хладњак. А разлог зашто је то тако је тај што, искрено, ако га нема, вероватно му и не треба. Једна ствар коју овде треба да запамтимо је да НВМе ССД-ови заиста не испуштају толико топлоте. Они су, на крају крајева, мали уређаји који не узимају превелику количину енергије.

Док неки НВМе ССД-ови имају користи од хладњака за управљање температурама и спречавање термичког пригушења, сви ССД-ови не доживљавају значајно пригушивање због топлоте — а неки можда чак и не искусе пригушивање. Јер ако све што радите је да користите свој ССД као погон за покретање и користите га као нормална особа, покретање без хладњака је вероватно у реду.

Ако пуно читате и пишете податке, можда ће вам заправо требати хладњак ако не желите да наиђете на термално пригушивање. Али реално, било би потребно много да се дође до те тачке – а можда већ имате ССД са хладњаком ако је то ипак случај.

Ни сами НАНД чипови вероватно неће бити проблем, већ ћете можда морати да бринете о контролеру. Неки ССД-ови већег капацитета такође могу да се препрже, али чак и тада, тврдили бисмо да су они вероватно у реду само са уграђеним хладњаком са налепницама.

Да ли треба да користите хладњак?

Овде је одговор и да и не.

Још један разлог зашто се расхладни уређаји чешће изостављају или накнадно размишљају је то што додавање хладњака може повећати трошкове производње ССД-а. Произвођачи би могли да изаберу да изоставе хладњак како би драјв био приступачнији. И искрено, велике су шансе да сте врста корисника којој није потребно темељно хлађење за ваш ССД.

  Шта је боље за развој вашег пословања е-трговине?

А опет, некима би то могло затребати. Наиме, ако планирате да га изнесете кроз интензивна оптерећења, онда је можда добра идеја да размислите о томе да узмете један са хладњаком.

За све остале, међутим, то можда и није толико важно. И многе компаније их додају због естетике више од стварних топлотних потреба. Ако ССД који тражите долази са хладњаком, онда га свакако зграбите, али он вероватно неће побољшати или покварити ваше искуство.

Расхладни елементи су (некако) непотребни

Расхладни елементи су неопходни у неким деловима вашег рачунара, али у другим, као што је ваш ССД, то заправо није толико важан фактор као што је обично. Лепо је имати, али ни на који начин није апсолутно неопходно, а ваше складиште може да живи веома кул (и брзо!) живот без њега.

Само се уверите да ваздух правилно струји кроз ваш рачунар и да топлота коју ССД испушта не би требало да представља проблем — осим ако не радите интензивније ствари, то јест.