Шта је МикНет и како функционише?

Кад год треба да побољшамо нашу приватност на мрежи, често имамо две опције: ВПН или Тор. Већина корисника интернета ће усвојити прво, док ће појединци који се више баве технологијом користити комбинацију ова два.

Али у неким случајевима, МикНет, још једно решење за анонимност које није широко прихваћено, али нуди моћне функције приватности, може бити боље. Па шта је? Како то функционише? И како се то може поредити са Тором и ВПН-овима?

Шта је МикНет?

МикНет је скраћеница од Мик Нетворк, технологија која помаже да информације послате преко интернета буду приватне и безбедне. То ради мешањем података из различитих извора пре него што их пошаље на одредиште. Ово отежава аутсајдеру да пронађе извор и одредиште података.

Иако је већина интернет података шифрована, а њихов садржај заштићен протоколима као што су ТЛС и ССЛ, они садрже метаподатке које аутсајдери могу анализирати и користити за идентификацију пошиљалаца и примаоца. МикНет имплементира мешање метаподатака како би заштитио приватност корисника.

Како ради МикНет?

МикНет примењује протоколе који мешају и мешају податке из различитих извора док их шаљу кроз мрежу међусобно повезаних чворова. Меша метаподатке као што су географска локација, ИП адресе пошиљаоца и примаоца, величина поруке и времена слања и примања. То отежава аутсајдеру да добије било какав смислен увид који би могао да помогне у откривању идентитета корисника или предвиђању садржаја података.

МикНет се састоји од две компоненте:

 • ПКИ (инфраструктура јавног кључа): Систем који дистрибуира материјал јавног кључа и информације о мрежној вези потребне за рад МикНет-а.
 • Миксови: Криптографске руте које су део мешавине мреже. Они примају долазне поруке, примењују криптографску трансформацију и мешају податке како би спречили посматраче да повежу долазне и одлазне поруке.
  Како да рутујете Нокиа Кс, инсталирате Плаи продавницу и Гоогле Нов Лаунцхер

ПКИ систем напаја мешавину мреже, а ако је угрожена, цела мрежа ће бити у опасности јер нападач може да замени чворове онима под њиховом контролом, омогућавајући им да преузму контролу. Зато га треба децентрализовати.

Мешавине разлажу податке у битове и трансформишу их у шифровани текст, што доводи до неповезаности по битовима. Шифровани текст се затим преноси кроз мешавину каскаде (фиксни редослед чворова) пре него што стигне до одредишта. Поред тога, мешавине додају кашњење да би спречиле нападе на основу временских образаца.

Иако је један микс чвор довољан за решавање проблема приватности, ризикује да буде једна тачка неуспеха. Дакле, користе се најмање три мешавине, при чему сваки независни чвор пружа додатни слој анонимности и доприноси колективној отпорности мреже.

МикНет против Тор

Тор је још једна технологија дизајнирана да побољша приватност на мрежи која је широко прихваћена. Међутим, користи другачији приступ за постизање анонимности.

Док МикНет ради тако што меша податке како би отежао повезивање порекла и одредишта, Тор користи технику познату као рутирање лука, где се подаци шифрују у слојевима и рутирају кроз низ релеја којима управљају волонтери пре него што стигну на одредиште.

Релеји у Тор мрежи функционишу само да шифрују податке јединственим кључевима без да знају одакле саобраћај долази и куда иде. Сваки слој енкрипције отежава праћење порекла и одредишта.

Међутим, по дизајну, Тор захтева излазне чворове — последње релеје у мрежи — који дешифрују последњи слој шифровања и шаљу га на одредиште. Овај фактор представља безбедносну забринутост ако су последњи релеји злонамерни.

Јединствени приступи анонимности на мрежи које користе МикНетс и Тор резултирају различитим предностима и слабостима. На пример, МикНетс су добри у спречавању временских корелација и напада потврде, док је Тор ефикасан против отисака прстију на веб локацији и напада на Сибил.

  Како се придружити тиму у Мицрософт тимовима

Поред тога, Тор је отпорнији због веће мреже и базе корисника, док МикНетс имају мање кашњење због мање укључених мрежних релеја. Избор између ова два зависи од специфичних захтева, као што су жељени ниво анонимности, толеранција кашњења и величина мреже.

МикНет против ВПН-а

ВПН-ови (виртуелне приватне мреже) су можда најшире прихваћене интернетске анонимне и безбедносне платформе, делимично због њихове лакоће подешавања и великог броја провајдера услуга на тржишту.

ВПН-ови креирају шифровани тунел између корисника и сервера. Тунел шифрује корисников интернет саобраћај, скривајући његове личне податке, локацију и активност прегледања, и на тај начин спречава прислушкивање странца.

Овај приступ је за разлику од МикНетс-а који криптографски трансформишу делове података величине бита пре него што их помешају и проследе кроз више релеја како би отежали повезивање података са укљученим странама.

ВПН-ови су ефикасни у случајевима када неко жели да сакрије своју локацију, безбедно се повеже на јавни Ви-Фи, приступи садржају ограниченом на регион и задржи општу приватност док претражује интернет. Међутим, пошто морају да се ослоне на централизовану инфраструктуру ВПН сервера, подлежу проблемима поверења и приватности.

С друге стране, МикНетс су ефикаснији у случајевима када је потребна јака анонимност и заштита метаподатака. Такође имају мање кашњења и децентрализованију архитектуру од ВПН-ова, који зависе од централизованих сервера.

Ограничења МикНетс-а

МикНетс се такође суочавају са неколико ограничења која могу утицати на њихову ефикасност и практичност…

 • Латенција: Процес мешања одлаже поруке пре него што буду прослеђене. Иако је ово неопходно за спречавање напада на временску корелацију, може утицати на корисничко искуство за апликације у реалном времену које захтевају интеракције са малим кашњењем.
 • Проблеми скалабилности мреже: Како се број корисника и порука повећава, одржавање потребних микс чворова и управљање процесом постаје сложеније. Скалабилност мреже може бити изазов, посебно у великим апликацијама МикНетс-а.
 • Прекорачење пропусног опсега: Процес мешања повећава величину пакета података, што доводи до веће потрошње пропусног опсега од директне комуникације. Ово може бити проблем за кориснике са ограниченим пропусним опсегом или апликације које захтевају ефикасан пренос података.
 • Неугодност корисника: МикНетс може захтевати од корисника да инсталирају специјализовани софтвер или користе специфичне протоколе, што би могло да омета широко усвајање. Кориснички прилагођени интерфејси и беспрекорна интеграција су неопходни да би се подстакло учешће корисника.
 • Сибил напади: МикНетс могу бити рањиви на нападе Сибил, где нападач ствара много лажних чворова да би стекао утицај на мрежу. Ово може довести до преусмеравања порука, манипулације или кршења приватности.
 •   10 најбољих алата за уклањање замућених слика и побољшање квалитета фотографија

  Иако МикНетс нуде снажну заштиту приватности, њихова ограничења их чине мање погодним опцијама за приватност на мрежи. Међутим, неколико предстојећих технологија решава ова ограничења. На пример, ХОПР користи П2П умрежавање чворова, што повећава скалабилност, док Ним распоређује микс чворове у слојеве, формирајући архитектуру која нуди већу скалабилност без угрожавања анонимности.

  Да ли треба да користите МикНетс?

  Да ли ћете користити МикНетс да бисте побољшали своју приватност на мрежи или не, зависи од ваших специфичних потреба, ваше спремности да толеришете кашњење и пропусни опсег, и компатибилност ваших апликација.

  Микснети су погодни ако сте посебно забринути да останете анонимни и ако имате апликације које нису временски осетљиве; али су неприкладни ако више волите корисничка решења или користите апликације за комуникацију у реалном времену. У сваком случају, важно је пажљиво проценити предности, ограничења и разматрања пре него што одлучите да ли су МикНетс неопходни.