Шта је најбоље за ДИИ НАС?

Кључне Такеаваис

  • ОМВ је једноставан за НАС операције и лака ажурирања, а најбољи је за једноставна подешавања НАС-а.
  • ТруеНАС нуди више функција, сложеност и побољшани интерфејс, плус одличан је за свеукупно управљање подацима.
  • Унраид се истиче корисничким интерфејсом, додатним функцијама и флексибилним управљањем складиштем, али кошта 59-129 долара.

Мрежни складишни простор (НАС) је одличан ако желите да делите податке, садржај или на неки други начин са рачунарима преко локалне мреже (или чак интернета!). Још боље, можете направити сопствени НАС ако имате резервни рачунар.

Ако прављење сопственог НАС-а изгледа превише компликовано, увек можете купити готову НАС кутију да бисте уштедели муке око одабира НАС ОС-а и подешавања свега. Само убаците чврсте дискове и бићете спремни. Међутим, ако желите да направите сопствени НАС, мораћете да донесете неке тешке одлуке.

Иако се за хардвер може лако одлучити, са опцијама као што су ОпенМедиаВаулт (ОМВ), ТруеНАС ЦОРЕ и Унраид, постоји велика разноликост када се одлучујете за свој „уради сам“ НАС оперативни систем.

Што се тиче основних могућности, постоји мала разлика између три оперативна система, али ево кратког поређења како можете користити сваки НАС ОС. Изван њихове основне улоге НАС ОС-а, сва три нуде функције које би вас могле натерати да изаберете једну од друге.

ОпенМедиаВаулт

ТруеНАС Цоре

Унраид

Основни ОС

Дебиан Линук

ФрееБСД

Линук Слацкваре

Подржани системи датотека

ГПТ, ЕКСТ3, ЕКСТ4, КСФС, ЈФС и Бтрфс

ЗФС

КСФС, ЗФС, Бтрфс и РеисерФС

Сигурност података

Нуди софтверску подршку за РАИД (није потребан РАИД контролер или картица)

Нуди софтверску подршку за РАИД (није потребан РАИД контролер или картица)

Користи систем заснован на паритету уместо РАИД-а

Минимални хардверски захтеви

Било који к86, к64 или АРМ компатибилан процесор, 1 ГБ РАМ-а, 4 ГБ простора за складиштење.

2-језгарни Интел 64-битни или АМД к86 или к64 процесор, 8 ГБ РАМ-а, 16 ГБ ССД диск за покретање, најмање два уређаја за складиштење података.

64-битни процесор који ради на 1 ГХз или више, 4 ГБ РАМ-а, најмање два меморијска уређаја

Прицинг

бесплатно

бесплатно

59 УСД за Басиц, 89 УСД за Плус и 129 УСД за Про. Једнократна куповина

Док и ОМВ и ТруеНАС Цоре могу угостити ВМ-ове, Унраид има много функција које обоје остављају у прашини. Не само да можете да хостујете Доцкер контејнере на Унраид-у без додатне конфигурације, већ можете и да покренете приватне сервере игара, подесите ВиреГуард (функција коју ТруеНАС ЦОРЕ такође нуди), аутоматизујете кодирање медија, подесите сервер за снимање, кодирање и стримовање и много више.

  Како добити покрете отиска прста Пикел телефона на било ком уређају [No Root]

Међутим, ако желите да направите нешто више од обичног НАС-а или поставите кућну лабораторију, Унраид је ОС који треба да урадите, под условом да можете да платите једнократну накнаду. Ако још увек нисте убеђени, постоји неколико разлога зашто је Унраид врхунско решење за кућни НАС. ОМВ и ТруеНАС Цоре су и даље одличне опције за основни НАС, пружајући додатну функционалност.

Сада, то је горња линија. Хајде да ближе погледамо разлике између сваког НАС ОС-а.

Хардверски захтеви и компатибилност

  • ОМВ захтева било који процесор компатибилан са к86, к64 или АРМ са 1 ГБ РАМ-а и најмање 4 ГБ простора за складиштење.
  • ТруеНАС ЦОРЕ не подржава АРМ компатибилне процесоре и захтева најмање 2-језгарни Интел 64-бит или АМД к86 или к64 процесор, 8 ГБ РАМ-а, 16 ГБ ССД уређај за покретање и најмање два диска за складиштење идентичне величине.
  • Унраид је мало захтеван ОС који захтева само 64-битни процесор који ради на 1 ГХз или више, најмање 4 ГБ РАМ-а и два диска за складиштење да би се обезбедила подршка за паритет.

Запамтите да су ово минимални хардверски захтеви у документацији ОС-а и да ваша километража може да варира. Осим тога, ово су минималне спецификације. Сваки од ових НАС оперативних система можете инсталирати на много бољи хардвер.

славомир.гаврилук/Схуттерстоцк

Сваки НАС ОС може да ради на било чему, од старог лаптопа до сервера за предузећа. Међутим, Унраид и ТруеНАС ЦОРЕ нуде бољу компатибилност са врхунским машинама. То не значи да ОМВ неће радити на серверу; једноставно нећете моћи да извучете из машине онолико колико бисте могли када користите ТруеНАС ЦОРЕ или Унраид.

Као упозорење, суочио сам се са проблемима са инсталацијом са Унраид-овом бесплатном пробном верзијом на мојој машини, која је лако испунила хардверске захтеве. Обавезно направите резервну копију својих података у случају да пребаците ОС на активни НАС, јер проблеми током инсталације могу потенцијално да ометају вашу машину, посебно ако прелазите са ОС-а заснованог на РАИД-у на ОС заснован на паритету, као што је случај са Унраидом. То је само један пример.

Управљање складиштем и системски услужни програми

ОМВ

ОпенМедиаВаулт

  Како очистити и убрзати Убунту

ОМВ је најосновнији од ова три. Заснован је на Дебиан Линук-у и има једноставну веб-базирану административну страницу са које можете променити своју мрежну меморију. Уз то, једноставност ОМВ-а такође значи да је ажурирање захваљујући Дебиан пакетном менаџменту лакше. Постоји подршка за више корисника, заказани послови, систем сертификата, па чак и систем додатака за додатну функционалност.

Што се ОМВ-ових могућности управљања складиштем тиче, добијате подршку за ГПТ партиције и све главне системе датотека, укључујући ЕКСТ3, ЕКСТ4, КСФС, ЈФС и Бтрфс. Бтрфс такође омогућава управљање снимцима и аутоматски заказане задатке чишћења и провере грешака.

ТруеНАС Цоре

ТруеНАС

Следећи на лествици је ТруеНАС. Користи ФрееБСД као основу и користи иКссистемсов ОпенЗФС систем датотека. Добијате мало лепши веб интерфејс са више контрола од ОМВ-а. Као што бисте очекивали, можете планирати задатке и Црон послове, покретати схелл скрипте и додати додатке за било коју додатну функционалност. Такође добијате неограничене снимке, контролне тачке базена, удаљену и локалну репликацију и просторно ефикасне клонове.

Ажурирања се пружају преко система ажурирања у сервису. То није исто што и покретање једноставне терминалске команде, али је згодан начин да ажурирате ОС без обзира на то. Такође добијате јединствену пријаву (ССО) и управљање скуповима података.

Унраид

Унраид

Унраид пружа све горепоменуте карактеристике, осим у много бољем изгледу и интерфејсу који је лако доступан. Заснован је на Линук Слацкваре-у и подржава КСФС, ЗФС, Бтрфс и РеисерФС системе датотека. Поред тога, Унраид може да управља низом драјвова са могућношћу накнадног додавања додатних дискова без потребе за реконфигурацијом. Такође добијате подршку за покретање Доцкер контејнера и ВМ-ова из кутије.

Сигурност података

ОМВ нуди софтверску РАИД подршку за додатни слој заштите података. Можете подесити прилагођене квоте по волумену, креирати листе контроле приступа (АЦЛ) и управљати начином на који се ваш НАС дели са другим рачунарима. Постоји и мноштво алата за праћење, укључујући Сислог и Ватцхдог, а ако желите, можете добити обавештења путем е-поште. Већ смо покрили шта је РАИД и како функционише у случају да вам треба освежење. Софтверски РАИД не захтева никакве специјализоване РАИД картице или контролере, тако да је такође лакши за имплементацију.

ТруеНАС ЦОРЕ такође користи РАИД. Међутим, он такође нуди самошифроване диск јединице, шифровање скупова података, шифровану репликацију и подршку за ВиреГуард и ОпенВПН. Коначно, можете да направите сопствене АЦЛ-ове и филтрирате ИП адресе како бисте осигурали да неовлашћена страна неће приступити вашем НАС-у. Иако овде имате подршку за хардверски и софтверски РАИД, коришћење хардверског РАИД-а се не препоручује код система датотека заснованих на ЗФС-у.

  Закачите твитове са новим Твиттер профилом који је сада доступан свима

Унраид не користи традиционалне технологије засноване на РАИД-у, што значи да нема потребе за ребалансом постојећих података када додате још дискова. Уместо тога, Унраид користи систем заснован на паритету, што значи да можете мешати и упарити дискове различитих брзина и капацитета. Систем се заснива на 0 или 1 на сваком поравнатом блоку диска на тренутно коришћеним дисковима за складиштење, при чему је резултат или непаран или паран. Ово омогућава Унраиду да израчуна све изгубљене податке без обзира на број дискова.

Прицинг

  • ОМВ и ТруеНАС ЦОРЕ су отвореног кода и потпуно бесплатни за коришћење.
  • Унраид кошта 59 долара за основни план, који подржава до шест дискова за складиштење, 89 долара за Плус план, који подржава до 12 дискова, и 129 долара за Про план, који подржава неограничене дискове.

Срећом, ово је једнократна куповина, тако да ако одлучите да користите Унраид, морате да потрошите само једном, барем за софтвер. Уз то, ако прво желите да експериментишете са Унраидом, можете испробати било који од планова бесплатно до 30 дана без икаквих ограничења функција.

ОМВ против ТруеНАС-а против Унраид-а: који би требало да изаберете?

Све у свему, ако желите брзо и једноставно подешавање НАС-а без много муке које вам омогућава да радите са Дебиан-ом, ОМВ је прави начин. Ако желите да промените АРМ уређај (као што је Распберри Пи) као НАС, ОМВ је ваша једина опција. Међутим, имајте на уму да је због своје једноставности његов скуп функција ограничен изван његових основних могућности као НАС ОС.

ТруеНАС ЦОРЕ овде погађа најбољу тачку и пружа више функција и бољи интерфејс на рачун тога што је мало компликованији. Ако сте вољни да потрошите време и труд, то може бити одлична опција, посебно имајући у виду да је бесплатна за коришћење.

Препоручио бих да користите Унраид само ако га тренутно користите. То је одлична опција и боља од ОМВ-а и ТруеНАС ЦОРЕ у скоро сваком погледу. Међутим, оперативни систем може бити превелик за оне који желе да буду домаћини једноставног НАС-а, посебно када узмете у обзир једнократну накнаду уз сав новац који ћете потрошити на НАС хардвер.

Најбоље је да испробате сва три оперативна система да бисте утврдили који је најбољи за вас. Унраид може изгледати кул за коришћење, али ако нећете да користите његову опсежну листу функција, можда би вам било боље са нечим једноставнијим и лакшим, као што је ТруеНАС ЦОРЕ или ОМВ.