Виндовс 10 наспрам Виндовс 11: Све главне промене

Кључне Такеаваис

  • Виндовс 11 има централну траку задатака са новим анимацијама и иконама, али опције прилагођавања су ограничене.
  • Старт мени у оперативном систему Виндовс 11 је контроверзан због уклањања живих плочица и додавања одељка Препоручено.
  • Виндовс 11 садржи побољшани панел виџета са више функционалности и новим дизајном, као и побољшане распореде за снимање за више задатака.

Виндовс 11 је Мицрософт-ово најновије издање Виндовс-а, а са њим долази многа обећања и промене од стране Мицрософта. Од свежег, модерног изгледа до потпуно нових функција, Виндовс 11 је прилично другачији од Виндовс 10.

Иако је већина ових разлика козметичка, постоје неке значајне промене које је Мицрософт имплементирао у свој нови ОС.

Хајде да погледамо највеће разлике између Виндовс 10 и Виндовс 11.

Виндовс 11 има центрирану траку задатака

Када први пут покренете Виндовс 11, прва ствар коју ћете приметити је централна трака задатака. У поређењу са лево оријентисаном траком задатака у оперативном систему Виндовс 10, трака задатака у оперативном систему Виндовс 11 више личи на нешто из мацОС-а.

Осим позиционих промена, Виндовс 11 трака задатака је изгубила и добила неколико главних карактеристика. На пример, не можете га учинити вишим. Такође, за разлику од Виндовс 10, не можете да померате траку задатака по екрану.

Штавише, такође губите могућност да смањите иконе на траци задатака у оперативном систему Виндовс 11, нешто што бисте могли да урадите у оперативном систему Виндовс 10. Међутим, ако желите да дугме Старт буде на левој страни, можете персонализовати Виндовс 11 траку задатака да померите дугме до места где се налази на Виндовс 10.

Међутим, Мицрософт је покушао да значајно побољша траку задатака. Постоје нове анимације за покретање, минимизирање и максимизирање апликација. Ту су и нове иконе за претрагу, мени Старт, виџете и ћаскање.

Можда најконтроверзнија промена, мени Старт из оперативног система Виндовс 10 је нестао, а Мицрософт га је заменио центрираном, смањеном верзијом без Ливе Тилес-а на Виндовс 11.

Живе плочице су велики део Виндовс 10 Старт менија. Када их је Мицрософт уклонио из Виндовс 11, компанија је добила гласан одговор са обе стране кампа. Људи који су волели способност Ливе Тилес-а да испоруче информације на први поглед, жалили су се на свој губитак. С друге стране, људи који их никада нису користили похвалили су њихово уклањање.

Уместо Ливе Тилес-а, имате одељак Закачене апликације где можете да закачите апликације за бржи приступ. Можете да притиснете дугме Све апликације да бисте видели све апликације које сте инсталирали на рачунару.

Још једна промена у Старт менију Виндовс 11 је нови одељак Препоручено где ОС приказује најчешће коришћене апликације и датотеке. Можете да онемогућите одељак Препоручено из апликације Подешавања ако вам се не свиђа.

Коначно, баш као и Виндовс 10, Виндовс 11 задржава функцију претраживања менија Старт. Једина разлика је у томе што се трака за претрагу сада налази на врху менија, а не на дну.

Панел виџета у оперативном систему Виндовс 11 ради исто као и верзија за Виндовс 10, али са неким додатним функцијама и новим дизајном. У овом панелу, неке плочице вам приказују вести, информације о времену, календар, листе обавеза и спортске резултате. Можете донекле прилагодити изглед додавањем и уклањањем виџета.

Укратко, панел Видгетс приказује много више информација од функције Вести и интересовања у оперативном систему Виндовс 10. Такође, много је лепше за гледање.

Виндовс 11 користи Снап Лаиоутс

Виндовс 10 вам омогућава да поставите апликације на место тако што ћете их превући до ивице екрана. Али морате ручно да урадите снимање и промену величине прозора апликације. Виндовс 11 поједностављује процес кроз Снап Лаиоутс.

У оперативном систему Виндовс 11, ако пређете мишем преко дугмета за минимизирање/максимизирање, појављује се мени који приказује различите распореде снап. На пример, из менија можете изабрати да отворите две апликације једну поред друге тако што ћете кликнути на одговарајући изглед. Када одаберете изглед, можете одабрати апликације које ће попунити изглед.

Штавише, након постављања апликација унутар распореда, можете их минимизирати/максимизирати као групу. Групни распореди се такође померају на све повезане спољне екране.

Које су предности и мане надоградње на Виндовс 11?

Надоградња са Виндовс 10 на Виндовс 11 може бити помало шок. Скок је довољно једноставан, али Виндовс 11 је сасвим другачија звер у поређењу са својим старијим братом. Као такав, обавезно проверите предности и недостатке Виндовс 11 да бисте сазнали више о оперативном систему.

Да ли би требало да се држите Виндовс 10 уместо Виндовс 11?

Можда сте тражили разлике између Виндовс 10 и Виндовс 11 јер планирате да надоградите са првог на други. И постоји много разлога да изаберете Виндовс 10 уместо Виндовс 11.

Међутим, пре него што се спремите да сачекате и користите Виндовс 10 до краја живота свог рачунара, треба да имате на уму да ће Мицрософт укинути подршку за Виндовс 10 у октобру 2025. Након тог датума, нећете добити више сигурности ажурирања, што значи да ће ваш систем бити подложнији сајбер нападима.

Ако сте заглавили на Виндовс 10 јер је Мицрософт одбио надоградњу вашем рачунару, погледајте шта треба да урадите ако не можете да надоградите рачунар на Виндовс 11.

Како учинити да се Виндовс 11 осећа као Виндовс 10

Ако не правите скок јер не можете да поднесете како Виндовс 11 изгледа и осећа, не морате да се задовољавате Виндовсом 10. Постоји много пројеката обожавалаца који покушавају да опонашају кориснички интерфејс Виндовс 10 на Виндовс-у 11, чинећи оперативни систем много познатијим и лакшим за коришћење.

Погледајте како да учините да Виндовс 11 изгледа као Виндовс 10 за више информација о томе како то да урадите. Такође можете да користите Старт11 да вратите функције из Виндовс 10 које нису прешле на Виндовс 11; покрили смо овај практични алат у најбољим апликацијама за прилагођавање оперативног система Виндовс 11.

Виндовс 11 има много тога за то. ОС изгледа модерно са чистом естетиком, обновљеним фокусом на уређаје засноване на екрану осетљивом на додир, подршком за мобилне апликације и функцијама усмереним на продуктивност као што су Снап Лаиоутс. И док је можда примамљиво да се држите Виндовс 10, његов брзи ближи датум престанка подршке плус мноштво алата доступних за Виндовс 11 чини миграцију примамљивијом него икад.