Шта је напад хладног покретања и можете ли се одбранити од њега?

Кључне Такеаваис

  • Напади хладног покретања циљају РАМ рачунара, физички аспект сајбер безбедности, и могу бити озбиљна претња безбедности информација. Да би се ови напади догодили, потребан је физички приступ вашем уређају.
  • Када искључите рачунар, подаци у РАМ меморији не нестају одмах, а нападачи им могу приступити на кратко. Они користе посебан УСБ за покретање за копирање садржаја РАМ-а.
  • Да бисте се заштитили од напада хладног покретања, обезбедите физички простор рачунара и користите алате за шифровање. Ограничите покретање са спољних уређаја и адресу задржавања података да бисте смањили ризик. Будите опрезни против еволуирајућих сајбер претњи.

Да ли сте знали да хакери могу да украду ваше податке у РАМ-у када је рачунар искључен?

Напади хладног покретања су софистицирана претња која циља РАМ рачунара, што представља озбиљан ризик за безбедност информација. Разумевање начина на који функционишу напади хладним стартом и њихове потенцијалне опасности такође је кључно да бисте могли да предузмете мере предострожности против ових напада — али ако сте на мети, невероватно је тешко ублажити напад, јер напад захтева физички приступ вашем рачунару.

Шта су напади хладног покретања?

Напади хладног покретања су мање уобичајена, али ефикасна врста сајбер напада, посебно они који нападају РАМ рачунара (Рандом Аццесс Мемори). Многе сајбер претње циљају софтвер. Али напади хладног покретања су врста напада физичке природе. Главни циљ нападача је да изазове да се рачунар искључи или ресетује. Нападач тада покушава да приступи РАМ-у.

  Креирајте, делите и сарађујте на лепљивим белешкама и листама обавеза

Када искључите рачунар, очекујете да ће подаци у РАМ-у, који укључују осетљиве информације попут ваших лозинки и кључева за шифровање, нестати. Али, овај процес није тако брз као што очекујете. Могуће је приступити подацима који су преостали у РАМ меморији, чак и за кратко време.

Критичан за напад хладног покретања је физички приступ нападача вашем уређају. Ово представља већи ризик у окружењима у којима нападачи могу да стекну физичку близину машинама, као што су канцеларијски простори или простори за рад. Обично изводе овај напад са посебним УСБ-ом за покретање који је дизајниран да копира садржај РАМ-а. Овај УСБ омогућава вашем уређају да се поново покрене на начин на који је нападач намеравао.

Напади хладног покретања су подсетник да је физичка безбедност важан аспект сајбер безбедности. Међутим, кључно је напоменути да упркос злослутном звуку напада хладног покретања, вештине и време потребно за извршење значе да је мало вероватно да ће га просечна особа на улици доживети. Ипак, заштита рачунара и од сајбер и од физичких напада је увек вредна труда.

Како функционише напад хладног покретања?

Напад хладног покретања фокусира се на јединствену карактеристику РАМ-а у рачунарима. Да бисте разумели овај напад, потребно је прво разумети шта се дешава са подацима у РАМ-у када искључите рачунар. Као што можете замислити, ако струја нестане, подаци ускладиштени у РАМ-у нестају. Али не нестаје одмах као што мислите. Дакле, још увек има времена, иако кратко, да повратите своје податке. Овај принцип рада лежи у основи напада хладног покретања.

  Како подесити нивое зумирања специфичне за картицу у Цхроме-у

Нападач обично добија физички приступ вашем рачунару и користи посебан УСБ да би принудно искључио или поново покренуо рачунар. Захваљујући овом УСБ драјву, рачунар може да покрене или избаци РАМ податке за анализу и екстракцију података. Поред тога, нападач може да користи малвер за пренос РАМ садржаја на спољни уређај.

Прикупљени подаци могу укључивати све, од личних података до кључева за шифровање. Нападач испитује ове податке и тражи нешто вредно. Брзина је веома важан фактор у овом процесу. Што је дуже РАМ без напајања, више података постаје оштећено. Дакле, нападачи морају да делују како би максимизирали опоравак података.

Напади хладног покретања су посебно моћни јер могу заобићи традиционални сигурносни софтвер. Антивирусни програми и алати за шифровање често не успевају против ових напада јер напади хладног покретања циљају физичку меморију рачунара.

Заштита од безбедносног софтвера и напада хладног покретања

Да бисте се заштитили од напада хладног покретања, потребне су вам и физичке и софтверске стратегије. Ови напади користе привремену природу РАМ-а и потребан им је физички приступ. Дакле, први корак је да обезбедите физички простор вашег рачунара. Ово укључује строгу контролу приступа за осетљиве машине, посебно у институцијама. Важно је спречити неовлашћене особе да приступе овим рачунарима.

Шифровање је још један кључни слој одбране. Алати за шифровање комплетног диска су ефикасни у заштити података, али имају ограничења у контексту напада хладног покретања. Кључеви за шифровање се такође обично налазе у РАМ-у. Такође је могуће изгубити кључеве за шифровање у брзом нападу. Да би се супротставили овоме, неки новији системи користе решења заснована на хардверу као што су Трустед Платформ Модулес (ТПМ) који чувају кључеве за шифровање у другом модулу изван РАМ-а. Ово смањује ризик од извлачења кључева током напада хладног покретања.

  Како направити квиз у Гоогле учионици

Други приступ је конфигурисање БИОС или УЕФИ поставки рачунара да би се онемогућило покретање са спољних уређаја као што су УСБ дискови. Ово може спречити нападаче да користе спољне уређаје за покретање за приступ РАМ садржају. Међутим, то није сигурно решење, јер нападачи са довољно времена и физичким приступом могу заобићи ова подешавања.

Аддрессинг Дата Реманенце

Важан аспект спречавања напада хладног покретања је решавање реманентности података – заосталог приказа података који остаје чак и након покушаја брисања или иницијализације у складишту или меморији. Један од начина да се ово ублажи је коришћење техника чишћења меморије. Ове технике обезбеђују да када се рачунар искључи или ресетује, РАМ се чисти од свих осетљивих података.

Беионд тхе Цолд Боот Тхреат

Чврста одбрана од напада хладног покретања укључује снажно шифровање, физичку безбедност рачунара и редовна ажурирања. Разумевање начина на који РАМ функционише, посебно његове постојаности података, показује зашто нам је потребна динамична, проактивна сајбер безбедност. Учење принципа рада напада хладног старта биће вам корисно да схватите важно питање. Заштита дигиталних информација је континуиран процес. Данас је важније него икада остати на опрезу и прилагодити се растућим сајбер претњама. Јачање ваше одбране помаже у изградњи снажног, отпорног дигиталног простора. Ово штити не само од напада хладног покретања већ и од других сајбер претњи.