Шта је превара са фактурама и како можете остати безбедни?

Где год да тече новац на интернету, преваранти не заостају у стицању незаконитих средстава. Превара са фактурама је само један од многих начина на које злонамерни агенти могу да преваре људе из њиховог тешко зарађеног новца.

Овде ћемо истражити различите начине преваре са фактурама и како да се заштитите.

Шта је превара са фактурама?

Превара са фактурама је општи термин који покрива преваре које циљају на процес фактурисања. Преваре са фактурама раде у оба смера; могу утицати на вас ако сте предузеће које клијенту шаље фактуру, а могу утицати на вас ако сте клијент који плаћа.

Без обзира на којој сте страни, резултат је исти. Преваранти манипулишу или варају систем тако да су они ти који се плаћају. Због тога је важно ухватити превару са фактурама пре него што новац буде уплаћен у погрешне руке.

Различите врсте преваре са фактурама

Иако превара са фактурама може подједнако да утиче и на клијенте и на власнике предузећа, добра је идеја да научите како преваранти утичу на обе стране новчића за безбедније време на мрежи.

1. Слање лажне фактуре

Можда ћете бити изненађени што ће преварант понекад послати потпуно измишљену фактуру и за то бити плаћен. Али то се може догодити ако хакер пошаље праву фактуру у право време.

  Процес рударења објашњен за 5 минута или мање

Понекад компанија може бити толико преплављена фактурама да особа која их исплаћује не проверава правилно да ли су фактуре које пристижу легитимне. Ако је комуникација између посла који се обавља и процеса фактурисања слаба, можда не постоји одговарајући начин да се поново провери да ли је фактурисан посао за који су тврдили да је извршио.

Неки посебно подмукли преваранти користе званичне ПаиПал фактуре да вас преваре. Такав је случај преваре са ПаиПал Битцоин фактурама, где преваранти покушавају да вас убеде да платите за предмет који никада нисте купили, а преварант никада не намерава да испоручи.

2. Слање дупликата фактуре

Понекад је преварант извршио задатак за клијента, али ће и даље пронаћи начине да извуче још новца за исти посао. На пример, неко може „случајно“ да пошаље исту фактуру други пут, надајући се да ће клијент платити исту услугу два пута.

3. Слање надуване фактуре

Понекад је фактура коју преварант шаље клијенту заснована на стварно пруженој услузи, али није потпуно легитимна. Ако предузеће генерише фактуру за клијента, може одлучити да изврши неколико прилагођавања уговорене плате тако да клијент на крају плати више.

Ово може укључивати прилагођавање неких пружених услуга тако да клијент плаћа нешто више од онога о чему су се договорили. Преварант им такође може наплатити услугу коју никада нису користили, надајући се да клијент то неће приметити међу осталим наплатама.

4. Лажно представљање предузећа и тражење промене банковних података

Ако преварант има упориште у пословним налозима, можда ће имати приступ својим имејловима. Или, ако су посебно вешти, могу да направе мејл веома званичног изгледа који изгледа као да је од особе или компаније која ради за клијента

  7 Софтвер каталога за постављање сопствене веб странице са нишним огласима

Одатле, преварант може да се лажно представља као особа која обавља посао и обавести клијента да је променио банку, и да преусмери своје уплате на достављене банковне податке. Преварант затим шаље своје банковне податке као замену.

Када дође време за плаћање посла, клијент на крају шаље средства на „ажуриране“ банковне детаље. И док клијент добије љуту е-пошту од предузећа са питањем где је њихов новац, преварант је већ побегао са новцем.

5. Преусмеравање и преписивање фактура са подацима о налогу преваранта

Ако преварант добије приступ фактури, може сам да подеси поља на њој тако да им то користи. Они то могу да ураде изменом фактуре на пословном рачунару или подешавањем када стигне у пријемно сандуче клијента, само под условом да јој приступе пре него што се обради.

Обично ово укључује промену свих детаља плаћања на фактури тако да клијент уплаћује на банковни рачун преваранта уместо на пословни рачун. А ако се уради добро, ни предузеће ни клијент неће знати да су банковни подаци кориговани током процеса фактурисања.

Како да се заштитите од превара са фактурама

Као што видите, преваре са фактурама могу утицати и на особу која шаље фактуру и на особу која је плаћа. Као такви, ваше методе одбране зависе од тога на ком крају трансакције се налазите.

Како се заштитити од превара са фактурама као бизнис

Ако сте ви тај који шаље фактуре, обавезно проверите да ли су на фактурама које шаљете исписани тачни детаљи. Уверите се да неко није променио где треба да иде уплата пре него што пошаљете фактуру купцу.

  ВхатсАпп резервна копија заглављена на иПхоне-у: 10 начина да се поправи!

Такође, обавезно заштитите своје онлајн налоге незаборавном, нераскидивом лозинком и омогућите двофакторску аутентификацију ако је доступна. Ако хакер уђе у ваше рачуне, може вас лажно представљати особи која вам плаћа и замолити је да преусмери средства.

Коначно, желите да избегнете грешке због којих бисте вашем клијенту могли да изгледате као преварант. Никада немојте два пута слати исту фактуру и још једном проверите да ли су услуге које сте извршили исправно наведене. Ако то не урадите, ваш клијент може да поверује да покушавате да га преварите.

Како се заштитити од превара са фактурама као клијент

Ако ви плаћате људе, још једном проверите сваку фактуру коју добијете. Уверите се да плаћате услуге које сте наручили, да плаћате праву цену за њих и да нисте претходно платили ову тачну фактуру.

Ако се било шта од горе наведеног догоди, важно је запамтити да су људи који раде за вас људска бића и да могу направити грешке у својим фактурама. Без обзира на то, добра је идеја да у будућности посветите веома велику пажњу њиховим фактурама; без обзира на то да ли је грешка била намерна или не, можете да избегнете превише плаћања тако што ћете практиковати дужну пажњу.

Такође морате да заштитите своје пословне налоге одговарајућим лозинкама и безбедносним мерама, како бисте спречили хакере да изазову хаос у вашим системима. Ако неко други рукује вашим фактурама, уверите се да чува свој налог безбедним и да зна основе како функционише друштвени инжењеринг, како их не би преварила е-порука званичног изгледа.

Заштитите се од превара са фактурама

Без обзира на то да ли сте самостални трговац или велики власник предузећа, превара са фактурама може се десити када то најмање очекујете. Будите опрезни при генерисању и руковању фактурама и осигурајте да преваранти на крају не добију туђу исплату.