Шта је РДП? Водич за увод

Протокол удаљене радне површине (РДП) нуди одличан начин да се повежете са удаљеном радном површином и извршите жељене радње као што је приступ апликацијама и датотекама, уношење измена у њих, решавање проблема и ажурирање софтвера.

Али зашто вам је потребан даљински приступ?

Замислите да путујете и одједном вас сестра зове. Каже да има проблема са кућним рачунаром, али јој је заиста потребан да заврши свој пројекат. Па, како бисте могли да јој помогнете?

Узмите други сценарио. Били сте будни целе ноћи радећи на својој презентацији да бисте је демонстрирали следећег дана. Када се заврши, трчите до свог аутомобила да бисте стигли у канцеларију на време. Али када дођете у канцеларију, сазнаћете да сте датотеку оставили на кућној радној површини, а да нисте пренели датотеку на лаптоп. А сада се више не може вратити јер састанак почиње за десет минута.

Шта ћеш сад да радиш? И да, нема ко да ти помогне код куће 😊

Овде се појављује РДП софтвер!

Својој сестри можете помоћи тако што ћете решити проблем са којим се суочава на вашем рачунару да заврши пројекат. Слично томе, можете се повезати са кућним рачунаром помоћу РДП софтвера да бисте директно приступили вашој датотеци и демонстрирали је на састанку.

Проблем решен!

Ова технологија чини ваш живот лакшим и практичнијим јер не морате да будете физички присутни испред рачунара да бисте приступили датотекама када су вам потребне. Можете им једноставно приступити помоћу РДП софтвера.

У овом чланку ћу вам помоћи да научите више о РДП-у, РДП софтверу и истражите предности ове технологије.

Хајде да почнемо.

Шта је РДП?

Протокол удаљене радне површине (РДП) се односи на протокол који омогућава кориснику да се повеже са другим рачунаром помоћу графичког интерфејса на мрежној вези. Даљинским повезивањем са другим рачунаром са свог рачунара, можете лако приступити удаљеној радној површини и користити је за отварање апликација и датотека, њихово уређивање, решавање проблема и још много тога као да седите испред те радне површине.

Приступ удаљеној радној површини није еквивалент рачунарству у облаку. Међутим, оба вам омогућавају даљински приступ рачунару. Рачунарство у облаку омогућава кориснику да приступи апликацијама и датотекама ускладиштеним на серверима у облаку. С друге стране, приступ удаљеној радној површини вам омогућава да користите физичку радну површину која се налази на неком другом месту и можете приступити само подацима сачуваним на рачунару локално.

Карактеристике

Неке од карактеристика РДП-а су:

 • Преусмеравање звука за обраду аудио датотека ускладиштених на удаљеној радној површини за репродукцију на рачунару који јој приступа
 • Преусмеравање штампача за коришћење вашег локалног штампача и штампање датотека са удаљене радне површине
 • Преусмеравање система датотека за коришћење ваших локалних датотека и апликација на удаљеној радној површини
 • Преусмеравање портова да би се омогућило апликацијама да приступе паралелним и серијским портовима директно у оквиру терминалске сесије
 • 128-битно шифровање са РЦ4 алгоритмом
 • Подршка боја за 32, 24, 16 и 8 бита
 • Дељење међуспремника између повезаних рачунара
 • Терминал Сервицес Гатеваи да прихвати везу преко порта 443 користећи фронт-енд сервер Интернет Информатион Сервицес (ИИС)
 • Потврда идентитета на нивоу мреже
 • РемотеФКС за кодирање на страни домаћина и подршку за виртуелни ГПУ

И још много тога…

Како функционише РДП?

Да би приступио удаљеној радној површини преко РДП-а, корисник користи РДП клијентски софтвер док удаљени рачунар којем покушава да приступи мора имати РДП серверски софтвер који је покренут на њему. РДП клијенти су доступни за различите оперативне системе, укључујући Виндовс верзије и мобилне, мацОС, Линук, Уник, Андроид и иОС. Слично томе, можете пронаћи РДП сервере направљене за Виндовс, Уник и ОС Кс.

Овај процес можете упоредити са летењем дроном са даљинским управљачем. Можете да користите дугмад на даљинском управљачу који преноси команде помоћу радио таласа за вођење путање дрона са удаљености.

Слично, у РДП-у, унос корисника, попут притиска на тастере и покрета миша, се преноси на удаљени десктоп рачунар преко интернета. Као резултат, заправо можете да видите екран удаљене радне површине на свом рачунару и да га користите да бисте имали реално искуство физички близу машине, али нисте.

РДП креира наменски канал за размену података између два повезана рачунара (ваш рачунар и удаљена радна површина којој покушавате да приступите) користећи мрежни ТЦП/УДП порт 3389. Подаци као што су екран удаљене радне површине, ваши тастери, покрети миша итд. , путују овим каналом. Поред тога, РДП шифрује сваки податак како би везе на јавном интернету биле безбедније.

Међутим, може доћи до кашњења између улаза и излаза, као што је кликање на датотеку може потрајати неколико милисекунди да се она отвори. Ово кашњење се дешава јер РДП софтвер мора да шифрује податке и преноси их.

Шта је РДП софтвер?

РДП софтвер користи интернет да омогући рачунару (клијенту) да приступи, користи и контролише други рачунар (сервер) на даљину користећи безбедни канал. РДП подржава око 64.000 различитих канала за пренос података као што су сигнали уређаја, информације о лиценцирању, подаци о презентацији и шифровани ресурси између клијента и удаљеног сервера.

Хајде да разумемо како функционише РДП софтвер.

 • Покретање везе: Клијент започиње комуникацију преко Кс.224 протокола који повезује безбедносне информације као што су ТЛС и РСА шифровање и захтеви за повезивање у ПДУ или јединицу података протокола пре преноса података на удаљени сервер.
 • Руковање: Након преноса података, сервер и клијент размењују основна подешавања као што су резолуција радне површине, име хоста, име клијента, тастатура, подаци о мишу, итд. Рачунари такође размењују механизме шифровања и виртуелне канале за комуникацију.
 • Повезивање канала: Рачунари креирају сваку везу виртуелног канала за покретање комуникације. Сви подаци у даљем тексту биће везани у наведени ПДУ.
 • Покретање безбедности: Клијент преноси безбедносни токен који се састоји од насумично генерисаних бројева. Бројеви ће означавати јавни кључ за сервер и приватни кључ за клијента, формирајући кључеве сесије за шифровање података.
 • Размена подешавања: Клијент почиње да размењује подешавања обезбеђена јаком енкрипцијом на серверу. Подаци могу укључивати корисничко име, лозинку, кориснички домен, алгоритме компресије, радни директориј итд.
 • Лиценцирање: Када се подаци приме са сервера, они потврђују клијента. За једну везу, удаљени сервер ће одобрити захтев, али вам је потребна Мицрософт лиценца за више веза.
 • Размена могућности: Када се захтев одобри, сервер ће пренети могућности које подржава, као што су верзија ОС-а, алгоритам компресије, фонтови, улази, виртуелни канали, итд. Заузврат, клијент шаље своје могућности.
 • Завршетак везе: Два рачунара размењују ПДУ да би финализовали и синхронизовали везу.
 • Размена података: Када се клијент и удаљени сервер повежу, могу да почну да размењују податке. Клијент може да унесе улазе које ће сервер узети и одговорити преношењем графичких информација. На овај начин управљате клијентом и можете да видите екран удаљене радне површине да бисте приступили датотекама и апликацијама, уносили промене и тако даље.

Погледајмо сада неке од обећавајућих РДП софтвера.

мРемотеНГ

мРемотеНГ је мРемоте-ова виљушка, алатка отвореног кода, са више протокола и картицама за управљање удаљеним везама за Виндовс. Додао је неке функције и исправке грешака у мРемоте док вам омогућава да визуализујете сваку удаљену везу у интуитивном интерфејсу.

мРемотеНГ има ГНУ ГПЛ в2 лиценцу и софтвер отвореног кода који подржава различите протоколе као што су РДП, ВНЦ, ХТТП/ХТТПС, ССХ, Телнет, ПоверСхелл даљинско управљање, рлогин и Рав Соцкер Цоннецтионс. Његов интерфејс подржава 14 језика, укључујући енглески, кинески, француски, италијански, португалски, шпански и још много тога.

ГоТоМиПЦ

Приступајте својим датотекама, апликацијама и подацима безбедно са било ког места користећи ГоТоМиПЦ. Нуди стандардно банковно АЕС шифровање, приступни код на нивоу хоста, двоструке лозинке и вишефакторску аутентификацију како би пружио моћну сигурност.

ГоТоМиПЦ има чисту контролну таблу и лаку за навигацију, његова платформа је богата функцијама и направљена за брзину, а доступна је на Мац-у, ПЦ-у и паметним телефонима. Има функције као што су зумирање екрана, потпуни приступ са тастатуре, подршка за 3Г, 4Г, Ви-Фи повезивање и још много тога. Ово је погодно за личну употребу, мала и средња предузећа и предузећа. Такође нуди 7-дневну БЕСПЛАТНУ пробну верзију.

РемотеПЦ Свитцх

Свитцх је водеће решење за удаљену радну површину за ПЦ, Линук и Мац. Погодан је за професионалце који раде од куће и удаљени приступ за ИТ подршку и школе. Можете даљински управљати датотекама, преносити податке, штампати документе и обављати друге операције, без напора чак и са мапиране диск јединице.

Његови планови почињу од 3,95 УСД месечно за 2 рачунара у првој години куповине.

Које су предности РДП-а?

Мицрософт је 1998. године представио РДП како би помогао компанијама које нису могле да покрену Виндовс софтвер на својим уређајима и рачунарима. Помаже им да приступе робусним Виндовс серверима за своје операције. По пријему команди миша и тастатуре, сервери покрећу софтвер док враћају екран.

Омогућава даљински рад

Рад на даљину цвета, а потребан је у сценаријима попут пандемије где је рад на даљину био једина опција за многе компаније. РДП вам омогућава да идете од куће док размењујете податке са другима.

Поред тога, многа предузећа имају податке и ресурсе који су доступни само са њихове локалне мреже. Можда и даље користе осетљиве системе или старе системе са строгом контролом приступа. Дакле, ако ваши запослени из било ког разлога раде ван локала, као што је пандемија, то може пореметити пословни процес. РДП је најбољи начин за даљински приступ тим ограниченим подацима користећи своје рачунаре без потребе да посећујете канцеларију.

Сигурно складишти податке на радној површини

Чување података на необезбеђеном уређају као што су мобилни, лаптопови итд., или сервери у облаку може представљати неколико ризика. Али ако користите РДП, не морате много да бринете.

Чува ваше податке на радној површини, а не у облаку, док нуди снажно шифровање података. Дакле, када ваши подаци остану безбедно ускладиштени на уређајима које контролише компанија, остајете без ризика.

Решавање проблема и ажурирања софтвера

Проблеми се могу појавити у било ком тренутку, а ако то учините, морате имати руке помоћи да решите проблем ако то не можете сами да урадите. Лако је ако је тим за решавање проблема присутан у истим просторијама као и ви. Али ако радите на даљину, можете се суочити са проблемима.

РДП вам може помоћи у томе. Тим за решавање проблема може разумети проблеме тако што ће приступити вашој радној површини даљински помоћу РДП-а, а затим решити проблеме.

Слично томе, вашем софтверу ће можда бити потребно ажурирање након неког времена. Али ако не можете то да урадите сами и наставите да користите исту стару верзију, можда има грешака, грешака и безбедносних проблема. Не само да ће изазвати потенцијалне ризике, већ ће и покренути неефикасност током рада.

Дакле, користећи РДП, ваш тим за одржавање може даљински приступити вашој радној површини и ажурирати софтвер за вас како бисте могли да уживате у најновијој верзији која ће радити без страха од повреде података. Ово такође елиминише потребу да тимови за решавање проблема или одржавање физички посете ваш рачунар из друге зграде или спрата. Администратори то могу лако да ураде тако што ће се пријавити на ваш рачунар и лакше решити проблеме.

Елиминише ВПН потребе

Коришћење РДП-а може елиминисати потребу за коришћењем ВПН-а. ВПН корисницима нуди приступ на нивоу мреже, што може бити небезбедно. То може отворити пут нападачима да се инфилтрирају у ваше системе и податке и представљају претње.

С друге стране, РДП вам нуди приступ на нивоу радне површине. Посебно је корисно одржавати безбедност за критичне пословне податке и операције у којима не можете себи приуштити ризик. Такође смањује трошкове ВПН-а, а пружа вам мноштво функција за рад од куће и даљински приступ десктоп рачунарима када је то потребно.

Доступан широм ОС

РДП није ограничен само на Виндовс екосистем. Уместо тога, доступан је за различите оперативне системе као што су мацОС, иОС, Андроид, Линук и Уник. Ако имате РДП клијентски софтвер са ЦхромеОС-ом, мацОС-ом, Линук-ом итд., можете приступити другој Виндовс радној површини преко подржаног претраживача.

Лако за имплементацију

Имплементација РДП решења је лака јер има исти Мицрософт десктоп оперативни систем и сервер. Да бисте започели, ваши тренутни алати за управљање су довољни за додавање или уклањање корисника. Поред тога, вишеплатформски РДП софтвер и апликације омогућавају вам да олакшате сложеност ваших БИОД политика.

Ко користи РДП и за шта?

Многа предузећа и професионалци користе софтвер Ремоте Десктоп Протоцол (РДП) за различите случајеве.

 • Предузећа: Предузећа која траже начине да централизују управљање десктопом и апликацијама користе РДП. Пружа праве алате за испоруку десктопа и апликација као услуге, све са централизоване локације. Помаже им да смање оперативне трошкове и сложеност током безбедносних закрпа и ажурирања.
 • Провајдери управљаних услуга (МСП): РДП помаже добављачима услуга да понуде тренутна решења својим клијентима када се суоче са проблемима са услугама. Без обзира где се клијенти налазе, пружаоци услуга могу да им понуде брза решења. Ово побољшава корисничко искуство уз уштеду трошкова и новца на путовању.
 • Корисничка подршка: Понекад само телефонски разговор са својим клијентима није довољан за решавање њихових проблема. Можда ћете морати да приступите њиховим системима и видите у чему је проблем и како да га решите. Користећи РДП, можете приступити радној површини вашег клијента, разумети проблеме са којима се суочавају и лако их решити као да седите поред машине и радите. Поново се брине о одличном корисничком искуству уз избегавање спорова.
 • Решавање ИТ проблема: Без обзира да ли ваши запослени раде на даљину или локално, можете да решите проблеме на њиховим системима користећи РДП док удобно седите за својим столом. То вас штеди од путовања до њиховог места на другој локацији, згради или спрату и губљења времена на то.
 • Лична употреба: Ако користите више уређаја, РДП решење ће вам помоћи да останете повезани са својим уређајима све време. Можете приступити било којој датотеци или ресурсу ускладиштеном на удаљеној машини и користити их на свом рачунару (пошто не можете понети све уређаје са собом, зар не?) Такође је корисно да помогнете својој породици ако се суочи са проблемима у коришћењу свог система или апликације.
 • Путовање: Ако путујете и одмах вам је потребна датотека сачувана на вашем радном месту, можете користити РДП софтвер да бисте одмах приступили датотеци. То неће утицати на вашу операцију.
 • Демонстрације: Људи користе РДП за демонстрирање датотека и апликација доступних само из канцеларије. Ово вам омогућава да приступите подацима са приватних уређаја и демонстрирате свој рад на канцеларијском рачунару чак и ако је ваша датотека ускладиштена на вашем кућном рачунару.
 • Рачунарска снага: Ако треба да извршите моћна израчунавања, што није могуће са вашим уређајем на путу, можете да користите РДП с0фтваре да бисте се повезали са радном станицом у канцеларији са моћним могућностима.

Савети за обезбеђење РДП веза

Ако се не предузме одговарајућа пажња, везе са удаљеном радном површином могу отворити рупу за сајбер нападе. Ово важи и за РДП; стога, морате користити неке најбоље праксе да бисте осигурали своје РДП везе.

 • Користите јаке лозинке које комбинују велика и мала слова, симболе и слова уз одржавање здраве дужине и сложености. Уверите се да не користите исту лозинку за приступ већем броју налога.
 • Имплементирајте аутентификацију на нивоу мреже (НЛА) подразумевано на свом Виндовс рачунару да бисте осигурали да су само проверене везе успостављене са исправним корисничким именом и лозинком.
 • Подесите максималну енкрипцију за своје РДП везе да бисте постигли највиши ниво безбедности.
 • Користите јаке контроле идентитета и приступа као што су МФА, нулто поверење, приступ са најмањим привилегијама, листе дозвољених и још много тога.
 • Избегавајте отварање РДП веза на вебу; уместо тога, користите РД мрежни пролаз или ВПН да бисте изградили безбедни канал за вашу локалну мрежу.
 • Сакријте РДП портове иза ВПН-ова и заштитних зидова да бисте смањили површину напада.
 • Ограничите своје РДП везе за неадминистраторе јер не могу да мењају подешавања датотека и имају ограничен приступ кућним датотекама. То ће помоћи у ограничавању ризика.
 • Ограничите број покушаја лозинке пре него што је закључате да бисте спречили ДДоС нападе.
 • Ажурирајте свој РДП клијентски софтвер и РДП серверски софтвер.
 • Редовно скенирајте своју мрежу у потрази за рањивостима и нападима.

Закључак

Софтвер Ремоте Десктоп Протоцол (РДП) ће вам помоћи да се повежете са удаљеном радном површином и приступите датотекама и апликацијама, решите проблеме, ажурирате софтвер и још много тога. На овај начин можете уштедети сате у путовању и хиљаде на трошковима док уживате у погодностима рада и управљања свиме са централизоване локације.

Дакле, ако желите да имплементирате РДП у својој организацији, можете размотрити неки од РДП софтвера који сам споменуо, као што су мРемотеНГ, ГоТоМиПЦ и Свитцх. Сви су одлични, а можете одабрати један на основу ваших преференција.