Шта је ССИД и како га пронаћи на десктопу и мобилном уређају

ВиФи мреже су постале суштински део нашег живота и на њих ћете се повезати у неком тренутку током дана. Већина нас је упозната са процесом повезивања на ВиФи мрежу. Међутим, многи од нас нису свесни техничког израза ових мрежа, као што је ССИД

Наићи ћете на технички термин који се зове „ССИД“ док се повезујете на било коју ВиФи мрежу. То је скраћеница од Сервице Сет Идентифиер, што је посебан код који се даје ВиФи мрежи. Код у основи разликује мрежу од других суседних мрежа.

Име мреже се у суштини емитује тако да уређаји могу да препознају и повежу се са њом. Ваш рутер такође има свој јединствени ССИД одштампан са бочне или доње стране.

ССИД може бити дугачак до 32 знака и користи се за идентификацију ваше Ви-Фи мреже. У овом чланку ћемо размотрити неке уобичајене начине за идентификацију ССИД-а на различитим уређајима.

ССИД-ови идентификовани различитим именима

Више коришћене и разумљивије речи „име Ви-Фи мреже“ и име рутера се користе за упућивање на ССИД. Док покушавају да се повежу на мрежу, корисници често виде листу доступних мрежа на својим уређајима. Ово је тако да потрошачи могу лакше да схвате и користе интерфејс.

Иако корисници могу да мењају ССИД, он мора бити јединствен за Ви-Фи мрежу. Ово имплицира да мора постојати још једна оближња мрежа са истим именом јер би то могло збунити кориснике и можда створити проблеме са везом.

Када тражите доступне Ви-Фи мреже на уређају, ССИД је назив који се приказује на листи доступних мрежа. Ако корисник одабере ССИД, уређај ће покушати да се повеже на придружену Ви-Фи мрежу. Уз одговарајућу лозинку и мрежна подешавања, кориснику ће бити дозвољено да се повеже на ту мрежу одабиром ССИД-а.

Како сазнати свој ССИД помоћу рутера

Ако желите да се придружите ВиФи мрежи, морате знати ССИД да бисте идентификовали и повезали се на мрежу. Прилагођавањем ССИД-а, корисници такође могу да учине своју мрежу лако препознатљивом за кориснике. Ево начина да сазнате свој ССИД помоћу вифи рутера.

  Контролишите употребу података на свом иПхоне-у

Са рутера

Корисници могу да провере сам рутер да лоцирају ССИД Ви-Фи мреже коју покушавају да повежу. Уобичајена је пракса да се ССИД одштампа на налепници која је причвршћена на предњој, задњој или бочној страни рутера.

Штавише, ова ознака може садржати виталне информације као што су МАЦ адреса рутера и подразумевани акредитиви за пријаву. Међутим, ССИД одштампан на налепници можда неће радити ако је неко променио његову подразумевану вредност.

Преко подешавања рутера

Корисници се такође могу пријавити на конфигурациони интерфејс рутера да би добили ССИД ако није доступан у рутеру. Али да би приступио интерфејсу рутера и конфигурисао га, корисник мора да унесе ИП адресу рутера у претраживач.

ИП адреса је углавном доступна на налепници на којој је одштампан ССИД или у приручнику који долази уз рутер. Корисници могу да виде ССИД након уласка у интерфејс за подешавање и навигације кроз област подешавања. Они такође могу да промене тренутни ССИД и поставе жељени.

Понекад је ССИД скривен или га рутер не емитује из безбедносних разлога. У овом сценарију, неовлашћени уређаји неће моћи да се повежу на мрежу. Али корисници са ИП-ом и лозинком рутера могу ручно да унесу ССИД.

Зашто је прилагођавање вашег ССИД-а важно

Изричито се препоручује да промените подразумевани ССИД рутера у јединствено име. Хајде да проверимо разлоге зашто.

Побољшање мрежне безбедности

Хакери могу лако да одреде тип вашег рутера и његовог произвођача ако задржите подразумевани ССИД. Они могу да искористе и искористе ове информације и искористе познате недостатке у фирмверу или подешавањима рутера. Због тога ће промена ССИД-а у јединствено име отежати хакерима да идентификују врсту вашег рутера.

Блокирање неовлашћеног приступа

Задржавање подразумеваног ССИД-а може олакшати неовлашћени приступ мрежи. Већина рутера на тржишту долази са подразумеваним акредитивима за пријаву који се обично користе. Дакле, неовлашћени корисници могу лако да приступе конфигурационом интерфејсу рутера и измене подешавања.

Промена ССИД-а у различито име може подстаћи кориснике да ажурирају подразумеване акредитиве за пријаву на јачу и безбеднију опцију.

Поједностављивање мрежне идентификације

Одабир посебног ССИД-а може вам помоћи да брзо препознате мрежу на коју сте вољни да се повежете. Такође, помаже вам да разликујете своју мрежу од других мрежа доступних у непосредној близини.

Ово може бити посебно корисно за области у којима је Ви-Фи саобраћај обилан, као што су пословне зграде или станови. Штавише, коришћење посебног ССИД-а може помоћи корисницима да избегну било какву забуну. Осим тога, то гарантује да се успешно повезују на своју личну мрежу.

  Како се верификовати на нитима

Персонализовање мреже

Прилагођавање ССИД-а је одличан начин да покажете своју креативност и додате лични додир. Корисници имају опцију да изаберу име које показује њихову јединствену личност или интересовање. Осим тога, могу га користити као средство за преношење поруке онима у њиховој близини.

Када је у питању повезивање на ВиФи мрежу, различити уређаји имају мало различите методе проналажења ССИД-а. Али поседовање овог знања може помоћи у решавању било каквог потенцијалног проблема са повезивањем током повезивања на мрежу.

Проналажење ССИД-а на различитим уређајима

Сада ћемо вам показати како можете пронаћи свој ССИД на различитим уређајима.

#1. Виндовс ПЦ

На Виндовс рачунару, ВиФи икона се обично препознаје по зеленим таласима, али боја иконе може да варира. Такође можете ручно да проверите да ли је ваш Ви-Фи адаптер омогућен или не. Прво морате да притиснете дугмад Прозор и Р да бисте отворили прозор Покрени, а затим укуцајте нцпа.цпл да бисте проверили да ли ваш мрежни адаптер ради.

Пратећи ове једноставне кораке, лако можете пронаћи ССИД своје бежичне мреже на Виндовс рачунару.

 • Да бисте приступили својој бежичној мрежи, једноставно пронађите икону бежичне мреже која се налази у доњем десном углу екрана. Чини се да се визуелни приказ састоји од низа трака које прогресивно расту.

 • Када укључите Ви-Фи на свом уређају, приказаће се листа Ви-Фи мрежа које су доступне у тој области. Највиши унос на листи треба да приказује ССИД ваше тренутне мреже.
 • Други начин да видите ССИД на који сте повезани је да кликнете десним тастером миша на икону ВиФи и изаберете „Отвори мрежу и Интернет“. Сада можете да видите ССИД на који сте повезани.

#2. МацОС ПЦ

На мацОС машини обично можете пронаћи икону ВиФи у горњем десном углу екрана. Представљен је скупом концентричних лукова у црно-белој боји. Откривање ССИД-а бежичне мреже на МацОС-у је једноставан процес. То укључује следеће кораке:

 • Да бисте се повезали на Ви-Фи, пронађите Ви-Фи икону која се налази у горњем десном углу екрана и кликните на њу.
 • Након што кликнете на икону Ви-Фи, кориснику ће се приказати падајући мени. Мени ће приказати све Ви-Фи мреже које су тренутно доступне.
  Како да промените свој Нетфлик профил, титл и језик звука

 • Можете да идентификујете мрежу на коју сте тренутно повезани тако што ћете лоцирати квачицу поред њеног назива. Ово је назив ваше бежичне мреже.
 • Такође, можете да кликнете на Аппле лого који се налази у горњем левом углу екрана и кликнете на Системске поставке > Мрежа.
 • Затим у левој колони изаберите „Ви-Фи“.
 • Под „Назив мреже“ моћи ћете да видите ССИД мреже на коју сте повезани.

#3. Андроид телефон

Икона ВиФи на Андроид уређајима може да прикаже мале варијације у изгледу у зависности од уређаја и верзије Андроид-а. Међутим, обично се састоји од низа закривљених шипки које подсећају на радио таласе. Обично се икона може наћи у горњем десном углу екрана када је уређај повезан на ВиФи мрежу.

Пратећи ове једноставне кораке, можете да видите свој ССИД на већини Андроид уређаја:

 • Прво, приступите свом Андроид уређају тако што ћете га откључати, а затим отићи на почетни екран.
 • Да бисте приступили подешавањима, пронађите икону која обично подсећа на зупчаник или зупчаник и додирните је.
 • Идите до менија подешавања и изаберите опцију „ВиФи“ померањем надоле.

 • Да бисте приступили доступним Ви-Фи мрежама, једноставно кликните на опцију „Ви-Фи“.
 • Пронађите своју Ви-Фи мрежу са листе доступних мрежа и изаберите је тако што ћете је додирнути. Овде сада можете да видите свој ССИД или назив своје мреже.

#4. иПхоне

Ви-Фи симбол на иПхоне-у је приказан низом концентричних лукова или четвртина кругова. Слична је икони која се користи у МацОС-у.

Локација иконе се налази у горњем десном углу екрана, поред индикатора батерије и мобилног сигнала. Да бисте добили ССИД на свом Андроид уређају, прођите кроз следеће кораке:

 • Приступите свом иПхоне-у тако што ћете га откључати, а затим отићи на почетни екран.
 • Изаберите икону Подешавања, која се обично појављује у сивој боји и садржи зупчанике.

 • Након приступа Ви-Фи подешавањима, компилација Ви-Фи мрежа које су тренутно у домету биће приказана ради ваше удобности.
 • Сада можете да идентификујете назив мреже или ССИД на који сте повезани тако што ћете потражити квачицу поред његовог имена.
 • Ако желите додатне детаље о мрежи, кликните на икону „и“ која се налази на десној страни назива мреже.

Закључак

Бити у могућности да пронађете и препознате свој ССИД је важно јер вам омогућава да лако повежете свој уређај на одговарајућу мрежу. Осим тога, можете да прилагодите своје поставке бежичне мреже и успоставите мере заштите од могућих ризика.

Надамо се да вам је овај чланак помогао да сазнате ССИД свог уређаја. Сада када знате шта је ССИД и како га пронаћи, време је да креирате јединствени и заштићени ССИД.

Такође можете истражити неке најбоље апликације Ви-Фи Анализер за личну употребу.