Шта је то и како функционише?

Предузећа у модерној ери настављају да прихватају дигитализацију. Такве организације користе различите хардверске и софтверске производе за постизање својих циљева.

Хардвер и софтвер који се користе у организационој поставци дизајнирани су другачије, што значи да нису нужно направљени да раде заједно.

Међутим, таквој организацији је потребно уверење да њене хардверске и софтверске апликације могу да раде заједно.

Шта је Миддлеваре?

Средњи софтвер се може дефинисати као софтвер који различите апликације користе за међусобну комуникацију. Стога делује као скривени прелазни слој који омогућава управљање подацима и комуникацију за дистрибуиране апликације.

Преко међувера, корисници могу да извршавају захтеве као што је подношење образаца у веб претраживачу. Такав софтвер такође омогућава веб серверу да врати динамичке веб странице на профилу корисника.

Како ради Миддлеваре?

Миддлеваре омогућава програмерима да креирају апликације без креирања прилагођених интеграција кад год треба да повежу изворе података, компоненте апликације, уређаје или рачунарске ресурсе.

Међуверски софтвер пружа различите услуге и апликације које комуницирају са оквирима за размену порука као што су пренос репрезентативног стања (РЕСТ), ЈаваСцрипт нотација објеката (ЈСОН), прошириви језик за означавање (КСМЛ), једноставан протокол за приступ објектима (СОАП) или веб услуге.

Миддлеваре такође омогућава да компоненте написане на различитим језицима, као што су Јава, Руби, Ц++, ПХП и Питхон, међусобно комуницирају.

Зашто користити Миддлеваре?

Програмери користе средњи софтвер да би постигли следеће.

 • Сигурне везе и пренос података. Миддлеваре користи протокол мрежне безбедности као што је безбедност транспортног слоја (ТСЛ) за успостављање безбедне везе између предње апликације и извора података на позадини. Такав софтвер такође може да понуди могућности аутентикације, подстичући предњу апликацију да захтева дигиталне сертификате или акредитиве (е-пошта/корисничко име и лозинка).
 • Конфигуришите и контролишете интеграције и везе. Средњи софтвер прилагођава одговор услуге или позадинске апликације на основу захтева клијента или захтева предње апликације. Савршен пример ће бити малопродајна поставка у којој средњи софтвер може да користи информације о локацији у заглављу ХТТП захтева или ИП адресу да сортира резултате претраге производа из базе података залиха у позадини.
 • Динамички управљајте саобраћајем у дистрибуираним системима. Типичан систем може имати флуктуације, као што је број захтева у секунди и саобраћај. Међуверски софтвер предузећа може да се користи када саобраћај или захтеви порасту за дистрибуцију клијентских захтева на различите сервере. Такво решење је такође корисно када више клијената истовремено приступа ресурсима из истог извора података.
  Како раде тестови брзине интернета? (и колико су тачни?)

Кључне компоненте Миддлеваре-а

Типична апликација средњег софтвера се састоји од различитих компоненти које се повезују да би креирале цевовод података. Ово су главне компоненте архитектуре средњег софтвера.

 • Управљачка конзола. Софтверска правила, активности система средњег софтвера и конфигурације налазе се на управљачкој конзоли.
 • Интерфејс клијента. Ово је спољни део софтвера средњег софтвера који комуницира са апликацијом. Програмери користе функције које пружа клијентски интерфејс за обављање различитих радњи са апликацијом.
 • Интерни интерфејс међувера. Ово је као унутрашњи лепак који повезује различите компоненте софтвера заједно. Различите компоненте користе овај интерни интерфејс за заједнички рад и постизање заједничког циља.
 • Менаџер уговора. Менаџер уговора дефинише правила за размену података у софтверу средњег софтвера. Ово је такође компонента која осигурава да се различите апликације придржавају правила која су постављена приликом размене података.
 • Интерфејс платформе. Овај интерфејс има софтверске компоненте које раде са различитим оперативним системима. Управо овај интерфејс осигурава да је међуверзија компатибилна са различитим платформама.
 • Монитор времена рада. Монитор времена рада има задатак да континуирано прати кретање података унутар система. Ова компонента открива и пријављује необична понашања на која инжењери могу да реагују.
 • Менаџер базе података. Менаџер базе података можда није доступан у свим системима средњег софтвера. Таква компонента се интегрише са различитим типовима података.
 • Менаџер сесије. Таква компонента чува записе о активностима података за извештавање и обезбеђује несметан ток информација.

Различити типови међувера

#1. Међуовер оријентисан на поруке (МОМ)

МОМ је софтверска инфраструктура која омогућава пријем и слање порука преко дистрибуираних апликација. Међуовер оријентисан на поруке трансформише или преводи поруке које се размењују између система тако да их циљеви могу разумети. МОМ такође управља рутирањем порука како би осигурала да добију одговарајуће компоненте и да су у правом редоследу.

#2. АПИ (интерфејс за програмирање апликације) средњи софтвер

АПИ средњи софтвер има алате које програмери могу да користе за управљање, креирање и излагање АПИ-ја за своје апликације. АПИ платформе за управљање, АПИ портали за програмере и АПИ мрежни пролази су примери АПИ међувера.

  9 популарних језика за скриптовање које треба знати као програмер или сисадмин

#3. Међуовер за даљински позив процедуре (РПЦ).

РПЦ средњи софтвер је софтвер који омогућава једној апликацији да покрене процедуру/акцију у другој апликацији. Такве апликације могу бити покренуте на истим или различитим рачунарима.

#4. Трансакциони средњи софтвер

Монитори за обраду трансакција (ТПМ) су примери трансакционог међувера. ТПМ-ови осигуравају да се трансакције крећу од једног корака до другог; где је потребно, подаци се могу избрисати, променити или додати.

#5. Роботицс Миддлеваре

Систем робота може имати софтвер, фирмвер и хардвер који потичу од различитих програмера/произвођача. Међуовер за роботику поједностављује процес интеграције ових различитих производа да раде заједно.

#6. Средњи софтвер уређаја

Међуверски софтвер уређаја има скуп могућности повезивања и интеграције за развој апликација за одређени оперативни систем.

Примери платформи средњег софтвера

Мидвер платформе је систем са алатима и ресурсима који подржавају процес развоја апликације. Програмери користе средњи софтвер платформе да деле ресурсе између апликација. Следе примери платформи средњег софтвера.

 • Системи за управљање садржајем (ЦМС). ЦМС је систем који омогућава корисницима да креирају, мењају, чувају и објављују дигиталне информације. ВордПресс је савршен пример система за управљање садржајем отвореног кода.
 • Веб сервери. Веб сервери су системи који примају, одговарају и обрађују захтеве апликација/веб локација. Амазон Лигхтсаил је пример система који корисницима омогућава да хостују веб сервере лаких апликација.
 • Рунтиме окружење. Време извођења функционише као мали оперативни систем који омогућава покретање софтвера. На пример, Јава Рунтиме Енвиронмент је потребно за покретање Јава кода/апликација.
 • Контејнери. Контејнер долази са пакетом кодова апликација који је спреман за примену и свим потребним ресурсима. Амазон Еластиц Цонтаинер Сервице (Амазон ЕЦС) је пример услуге која омогућава програмерима да имплементирају и скалирају контејнерске апликације.

Фактори које треба узети у обзир при избору платформе међувера

 • Потребе. Постоје различите врсте међуверских система. Стога би требало да одредите своје потребе како бисте одредили шта вам највише одговара.
 • Буџет. Морате проценити колико сте спремни да потрошите на такав систем и како он утиче на ваше пословне процесе.
 • Ниво сигурности. Идеалан систем средњег софтвера не би требало да има рањивости које могу изложити ваше податке злонамерним трећим странама.
 • Поузданост. Провера онога што други људи имају да кажу о циљној платформи средњег софтвера може вам помоћи да донесете информисану одлуку.

Средњи софтвер важан за рачунарство у облаку

Већина организација сада прелази на развој заснован на облаку како би искористили предности таквих окружења.

Међутим, такве организације морају да обезбеде доследан развој, примену и управљање без обзира да ли користе јавни облак, приватни облак или локално окружење.

  Како блокирати огласе на Твитцх-у

Организације се сада окрећу посредном софтверу, који се сада нуди као услуге у облаку, да би то постигле. Миддлеваре на тај начин поједностављује развој, примену и управљање, док истовремено смањује трошкове развоја.

Системи средњег софтвера подржавају окружења апликација која раде глатко и доследно у дистрибуираним мрежама. Развојни тимови на тај начин могу брзо креирати сигурне апликације јер међувера подржава ДевСецОпс стратегије, сигурност ланца набавке софтвера и аутоматизацију,

Која је улога међувера у развоју апликација?

Сан сваког предузећа је да има апликације које раде у великом обиму. Изградња таквих апликација захтева окружење које има обједињене функционалне могућности. Миддлеваре нуди такво окружење кроз слојеве контејнера, времена извршавања и интеграције.

Предности Миддлеваре-а

 • Иновативна решења. Ваш развојни тим може да користи различите производе на основу њихових предности када развија апликације.
 • Бржи развој и скалабилност. Развојни тимови не морају да креирају све од нуле, пошто средњи софтвер пружа мост за повезивање различитих постојећих решења.
 • Ефикасно повезивање. Можда имате различите делове хардвера и софтвера које су креирали различити инжењери. Систем средњег софтвера побољшава повезаност унутар организације и дистрибуираних система.

Ресурси за учење: Миддлеваре

#1. Софтвер за средњи софтвер Потпуни водич

Софтвер средњег софтвера Комплетан водич помаже програмерима да открију софтверске изазове средњег софтвера и развију боља решења. Ова сналажљива књига доступна је у верзијама Киндле и Папербацк.

#2. Увод у Миддлеваре

Увод у Миддлеваре је књига која објашњава различите технологије средњег софтвера и концепте на којима се заснивају. Књига је доступна у 3 формата; Тврди повез, еУџбеник и меки повез.

#3. Средњи софтвер и рачунарство у облаку

Миддлеваре и Цлоуд Цомпутинг је права књига за читање ако желите дубље разумевање рачунарства у облаку и Миддлеваре-а. Ова невероватна књига је доступна у верзијама Киндле и Папербацк.

Напомена аутора

Улога средњег софтвера не може се занемарити у савременом свету, где предузећа креирају системе и такође дигитализују већину својих услуга. Коришћење међувера је побољшало продуктивност јер програмери не морају да постављају конфигурације или креирају неке системе од нуле. Можемо само очекивати да ће се више система средњег софтвера наставити са увођењем пошто се организације фокусирају на скалабилност и ефикасну производњу.

Закључак

Системи средњег софтвера су важни без обзира да ли радите на рачунарству у облаку или било ком другом окружењу са дистрибуираним апликацијама. Средњи софтвер олакшава хармоничан рад различитих хардверских и софтверских компоненти, без обзира на разлике у дизајну.