Шта је уговор о неоткривању података (НДА) и када треба да га користите?

Чувајте своје осетљиве пословне информације у тајности тако што ћете потписати уговор о неоткривању (НДА) са укљученим странама.

Свака компанија има неке пословне тајне које им дају предност у односу на конкуренте. Уговори о неоткривању (НДА) функционишу као кључни алат за заштиту поверљивих и осетљивих података. Овај правни споразум настаје између две или више страна током запошљавања, спајања и стицања.

Ако желите да заштитите своје идеје и стратегије од аутсајдера док их делите са својим запосленима, НДА је прави приступ.

У овом водичу ћемо разговарати о НДА и његовим предностима. Наставите да читате да бисте сазнали када да користите НДА и кораке који се могу предузети у случају кршења НДА.

Преглед садржаја

Шта је НДА?

Уговор о неоткривању (НДА), или уговор о поверљивости, је правни уговор. У НДА, једна страна пристаје да дели поверљиве информације о пословању са другом страном. Ови други се, с друге стране, слажу да не деле информације ни са ким другим током одређеног времена.

Циљ НДА је да заштити осетљиве информације, интелектуалну својину (ИП) и пословну тајну од излагања конкуренцији. Овај уговор је обично потребан када две стране планирају да се укључе у заједнички посао, али желе да заштите своје интересе.

Са НДА, објављивање осетљивих информација о пословању или плановима било којој трећој страни постаје законски забрањено. Стране укључене у НДА могу бити послодавци и запослени/уговарачи или две компаније.

Врсте НДА

Постоје различите врсте НДА, и морате знати о свему томе да бисте изабрали прави за своју сврху.

#1. Унилатерал НДА

Једнострани НДА су једносмерни НДА. Овде само једна страна открива своје поверљиве информације другој страни коју жели да заштити. Када организације треба да поделе осетљиве информације са својим запосленима, извођачима или заинтересованим странама и желе да те информације не откривају никоме другом, ови НДА се потписују. Из тог разлога, то је најчешћи тип НДА.

#2. Мутуал НДА

Они су такође познати као двосмерни НДА или билатерални НДА. У њему, обе стране размењују приватне пословне информације једна са другом током преговора, а постоји ограничење како ће друга страна користити и делити информације. Међусобне НДА се обично виде током спајања и аквизиција, корпоративних преузимања и заједничких улагања.

  Шта су Мицрософт тимови и да ли је то право за моје пословање?

Када треба да користите НДА?

Регрутовање запослених

Када запослите некога као свог запосленог, дајете му приступ низу поверљивих и заштићених података. Дакле, послодавци треба да натерају запослене да потпишу НДА како би заштитили информације и спречили их да деле осетљиве податке у садашњости и будућности.

Запослени који покушава да напусти вашу компанију може да подели осетљиве информације током интервјуа за посао. Дакле, морате забранити дељење са потенцијалним запосленима путем НДА.

Унајмљивање добављача

Многе компаније радије ангажују слободњаке или извођаче за краткорочне пројекте. Чак и они морају да приступе осетљивим подацима и пословним тајнама да би разумели пословање и пружили своје услуге. Запослени не би требало да их игноришу и потписују НДА са њима док запошљавају.

Цлиент Онбоардинг

Када почнете да пружате услуге новом клијенту, добијате приступ поверљивим информацијама те компаније. Чак и у том сценарију, морате да потпишете НДА да бисте прогласили прихватљиву употребу дељених података.

Улазак у пословна партнерства

Сваки пословни однос треба да се заснива на поверењу. За успостављање вере, НДА су кључни јер могу да обезбеде ограничења коришћења заједничких информација. Нарочито компаније које планирају да се укључе путем спајања и аквизиција треба да се фокусирају на потписивање НДА.

Пошто ове компаније морају да деле критичне финансијске и оперативне податке једна са другом током фазе дужне пажње, НДА могу да обезбеде како користе информације.

Продаја производа или услуга

Када продајете производ или услугу, постоји шанса да прималац дели осетљиве информације са било којом трећом страном. Овде морате да имате НДА са њима да бисте заштитили информације о вашим понудама.

Предности поседовања НДА

#1. Јасно дефинише поверљиве информације

НДА вам помаже дефинисањем поверљивих информација. Дакле, ако откривате поверљиве информације другој страни, постарајте се да ову дефиницију задржите што је могуће ширу.

#2. Нуди самопоуздање за дељење осетљивих података

Предузећа која се баве вредним, осетљивим информацијама могу бити невољна да их поделе са другим странама. Као резултат тога, пословне прилике и односи могу бити ограничени за њих. Уз НДА, они могу да остану без бриге и са сигурношћу деле податке.

#3. Привлачи инвеститоре

Инвеститори више воле да улажу у компанију која предузима мере да заштити своје поверљиве информације путем НДА. Дакле, уговор о неоткривању података може привући капитал за компаније које желе раст.

#4. Штити приватне информације

Главна предност НДА је заштита информација од кључне важности (пословне тајне, финансијски подаци, листе клијената, итд.) од откривања неовлашћеним странама. Можете да обезбедите поверљивост тако што ћете натерати запослене и друге пословне стране да потпишу НДА.

#5. Одржава конкурентску предност

НДА су критичне за индустрије које се баве интелектуалном својином и пословним тајнама. Са уговорима о неоткривању, организације могу да чувају своје информације и стратегије у тајности, чиме добијају предност у односу на конкуренцију.

Када постоји кршење НДА, погођена страна може предузети правни поступак против друге стране тражећи надокнаду за било какву штету проузроковану кршењем. Потписани НДА нуди правни оквир за покретање правног поступка ако је потребно.

  Како снимити фотографије које су увек у фокусу

#7. Повећава моћ преговарања

Уговори о неоткривању такође су драгоцени за стране укључене у разговоре са потенцијалним инвеститорима или клијентима. Када сте потписали НДА, ваше осетљиве информације остају законски заштићене. Све ово вам омогућава да преговарате са позиције снаге.

#8. Обезбеђује усклађеност

Усклађеност са прописима је кључни елемент пословног света. Компаније које се баве здравством, финансијама и технологијом морају да се придржавају строгих прописа који управљају руковањем поверљивим информацијама.

Са уговорима о неоткривању, предузећа могу осигурати усклађеност пружањем транспарентних и јасних смјерница за руковање подацима и размјену. НДА им такође помажу да избегну законске казне и новчане казне за непоштовање.

#9. Углађује сарадњу

Без обзира на то колико су информације тајне, понекад постаје неопходно да их поделите са својим партнерима и сарадницима. НДА нуди оквир за безбедно дељење поверљивих информација за заједничке пројекте и сарадњу без икаквог ризика.

#10. Успоставља поверење

Потписивање НДА значи да озбиљно схватате заштиту осетљивих података. Такође показује посвећеност заштити интелектуалне својине ваше компаније и на тај начин помаже да се успостави поверење са вашим заинтересованим странама. Такође помаже да побољшате имиџ вашег бренда и репутацију на тржишту.

Основни елементи које треба укључити у НДА

Учесници у Уговору

Најосновнији елемент споразума о неоткривању су његове стране. Сваки НДА треба да наведе стране које су део овог споразума. Страна која прима осетљиве информације може бити појединац, сви запослени у компанији или било који представник компаније.

Компаније такође треба да се дефинишу у НДА. Нарочито када су компаније са сложеном правном структуром део НДА, морају навести које правно лице поседује информације.

Јасна дефиниција поверљивих информација

Ово је вероватно један од најтежих елемената за адекватно дефинисање; међутим, НДА мора јасно навести које информације се сматрају поверљивим према овом уговору.

Компаније не би требало да претпостављају да ће све стране разумети власничке информације. Стога, њихова одговорност постаје да идентификују и помињу информације које не би требало да деле са другима.

Док дефинишете поверљиве информације, постоји шанса да се оне открију унутар НДА. Због тога компаније обично додељују поверљивост великој групи.

НДА изузеци

У одређеним случајевима постаје лакше дефинисати шта није поверљиво уместо да дефинишете шта сматрате осетљивим. Ако се нађете у таквим ситуацијама, можете у НДА навести да ће све што се подели са спољном страном бити поверљиво осим поменутих.

Одговарајућа употреба информација

Само зато што део информације није поверљив не значи да га стране могу користити за личну корист. На пример, начин на који ствари функционишу унутар организације можда није поверљива информација.

Међутим, страна не би требало да дели ове информације са конкурентом ради финансијске користи или да их реплицира у сопственој компанији. Стога, НДА увек треба да помињу како спољна страна може да користи неповерљиве информације којима имају приступ.

  Како активирати Сири на иПхоне Кс

Валидност / Време

Ваш НДА треба да садржи валидност уговора. Одређене информације временом постају мање вредне или чак истичу, посебно оне које се односе на истраживање и развој. Странке треба да размотре своје околности и наведу време до којег ће НДА бити применљив.

Остале одредбе

Непотребно је рећи да се НДА могу прилагодити тако да служе вашим специфичним потребама. На пример, владине агенције ће можда морати да укључе строге одредбе како би осетљиве информације биле приватне.

Слично томе, НДА може укључивати и важеће законе и прописе. Стога, у зависности од потреба ваше индустрије, требало би да укључите друге одговарајуће клаузуле у НДА.

Последице кршења НДА

Последице кршења уговора о неоткривању (НДА) зависе од услова уговора, надлежности и других фактора. Неке од уобичајених последица су:

Ако сте ви страна која је погођена кршењем НДА, можете предузети правни поступак против стране укључене у кршење НДА. Ове радње могу варирати од подношења тужбе, тражења забране до тражења алтернативног решења.

#2. Економске последице

Неки НДА имају одредбе за финансијске казне током кршења НДА. Финансијске казне су често наведене у споразуму, или их може одредити суд.

#3. Раскид уговора

Ако неко прекрши НДА, може добити отказ као запослени или уговарач. Могућност ове последице је велика када је раскид у таквим случајевима био услов уговора.

#4. Репутатион Дамаге

Људи који су укључени у кршење НДА такође могу да се суоче са оштећењем репутације, посебно преко платформи друштвених медија. То представља негативну слику о преступнику, а као резултат тога, они губе поверење и будуће пословне могућности.

#5. Кривичне пријаве

Изнад свега, кршење НДА може чак довести до кривичних пријава. Дакле, све стране треба да буду опрезне у откривању информација које се тичу националне безбедности, владиних тајни или других информација од кључне важности.

Шта се дешава када НДА истекне?

Пре него што се укључите у НДА, такође треба да имате јасну представу о томе шта се дешава након истека НДА. Сваки НДА долази са временским оквиром, који наводи важност овог правног уговора. Када се рок важења истекне или истекне, стране више нису правно обавезне да чувају поверљивост информација.

То такође значи да се информације поменуте у НДА више не сматрају легалним, а њихово слободно откривање не укључује правне последице. Међутим, ако су поверљиве информације заштићене било којим другим законима или споразумима, оне треба да остану приватне.

Понекад уговори о неоткривању имају одредбе које осигуравају да одређене информације остану поверљиве чак и након истека НДА. У том случају, прималац је и даље везан одредбама о поверљивости тих информација.

НДА шаблони

#1. ЛегалЗоом

ЛегалЗоом нуди НДА шаблоне за заједничко улагање, запошљавање запослених или извођача, повратне информације о пословном плану и дељење информација са једном страном. Морате навести основне информације о НДА; ова платформа ће наставити да их додаје у документ.

Када дате све потребне информације, НДА је спреман. Можете се пријавити на ову платформу са својим налогом и користити уговор.

#2. ЛегалТемплатес

ЛегалТемплатес је ресурс где можете добити бесплатне НДА шаблоне. Овде можете изабрати НДА шаблон између стандарда, запошљавања, куповине и проналаска.

Морате да унесете информације као што су страна која открива, страна која прима, услови поверљивости и детаљи уговора и припремите свој НДА у ПДФ или Ворд формату. НДА се такође може прегледати пре чувања и преузимања.

Завршне речи

Уговори о неоткривању (НДА) су моћно средство у пословном окружењу за заштиту поверљивих информација. Натерањем запослених, партнера и других заинтересованих страна да потпишу НДА, можете обезбедити интелектуалну својину своје компаније и одржати конкурентску предност у пословном окружењу.

Сада када знате када да користите НДА, можете га креирати помоћу горе наведених шаблона. Такође, у том погледу можете потражити помоћ од пружалаца услуга правних докумената.