Шта је Ви-Фи прислушкивање? Разумевање ризика и како да останете сигурни

Замислите да имате приватну сесију оговарања са својим блиским пријатељима или да пренесете осетљиве информације професионалцу, само да бисте сазнали да радознали странац прислушкује. У дигиталном свету, Ви-Фи прислушкивање је еквивалентно овим сценаријима.

Да бисте заштитили своју приватност на мрежи, од суштинске је важности да знате како функционише Ви-Фи прислушкивање, његове варијације и најбоље превентивне мере.

Како функционишу напади Ви-Фи прислушкивања

Напади Ви-Фи прислушкивања укључују пресретање и надгледање бежичног мрежног саобраћаја без овлашћења. Пакети података се шаљу путем етера сваки пут када унесете лозинку, пошаљете поруку или обавите онлајн трансакцију преко јавне Ви-Фи мреже. Ове пакете може пресрести свако ко има велике вештине прислушкивања Ви-Фи мреже ако нису адекватно заштићени.

Када нападач има приступ вашим подацима, може их анализирати како би пронашао приватне поруке, податке о кредитној картици, контакт информације и лозинке.

Ви-Фи прислушкивање се може обавити на различите начине.

1. Напади човека у средини

Напад човек у средини (МиТМ) је када нападачи пресрећу податке послате између две тачке: са вашег уређаја (тачка А) до услуге или веб локације (тачка Б).

У овом сценарију, нападачи могу да се лажно представљају као поуздани извор, често путем манипулације мрежом. Овај лажни чин обмањује кориснике да поверују да комуницирају са легитимним ентитетом када су у стварности у интеракцији са нападачем.

Позиционирајући се усред трансакције или комуникације, нападач може не само да прислушкује осетљиве информације већ и да манипулише садржајем, што потенцијално може довести до неовлашћеног приступа, крађе података или других злонамерних радњи.

  Како користити РустДеск на Линуку

2. Нешифроване мреже

Шифрована мрежа штити ваше податке претварајући их у тајни код. Само неко са тачним кључем може да га дешифрује. Међутим, многи Ви-Фи рутери су подразумевано подешени на „нешифровани“.

Повезивање на нешифровану мрежу је као да јавно излажете свој лични дневник. Преваранти могу лако приступити вашем веб саобраћају и користити га за злонамерне активности, укључујући МИТМ нападе. Нажалост, са јавном Ви-Фи мрежом нема гаранције за шифровање и лако можете постати жртва Ви-Фи прислушкивања.

3. Дистрибуција злонамерног софтвера

Дистрибуција злонамерног софтвера се односи на методе и тактике које користе сајбер криминалци за ширење злонамерног софтвера (малвера) на уређаје корисника који ништа не сумњају.

Сајбер криминалци искоришћавају рањивости софтвера и уносе злонамерне кодове у легитимне програме. Затим га дистрибуирају користећи различите методе као што су пхисхинг, малвертисинг, дриве-би-довнлоадс и још много тога. Можда ненамерно унесете злонамерни софтвер у свој систем и позовете на прислушкивање Ви-Фи мреже и друге злонамерне активности.

4. Злонамерне вруће тачке

Злонамерне жаришне тачке, познате и као „лажне приступне тачке“ или „зли близанци“, су Ви-Фи мреже које су поставили сајбер криминалци да би обманули кориснике да мисле да су легитимне, безбедне мреже.

Замислите да се повежете на оно за шта верујете да је Ви-Фи вашег хотела, под називом „КСИЗ Инн“. Нападачи су поставили малу грешку у писању или варијацију, као што је „КСИЗЗ Инн“. Када се корисник повеже, нападач може пресрести податке који се преносе између уређаја корисника и мреже. Ово укључује посећене веб локације, акредитиве за пријаву, личне податке и тако даље.

5. ВоИП саобраћај

ВоИП је технологија која омогућава корисницима да упућују гласовне позиве користећи широкопојасну интернет везу уместо конвенционалне или аналогне телефонске линије.

  11 ФТП/СФТП клијената које треба знати као сисадмин и програмер

За разлику од традиционалних телефонских линија, којима је потребан физички приступ да би се укључили, нешифроване ВоИП позиве може пресрести свако ко има приступ мрежи и који је вешт у хаковању.

Пошто многе ВоИП комуникације пролазе кроз отворени интернет или заједничке мреже, оне постају рањиве мете. Нападачи могу пресрести, снимати, па чак и манипулисати ВоИП позивима ако нису заштићени.

Врсте напада Ви-Фи прислушкивања

Постоје две главне врсте напада прислушкивања, сваки са својим техникама и потенцијалним утицајима.

1. Активни напади

У активном нападу, хакер не само да пресреће податке, већ их може и променити пре него што их пошаље назад примаоцу. Помало је као да неко пресреће вашу пошту, мења садржај, а затим је враћа у поштанско сандуче.

2. Пасивни напади

Као што име говори, пасивни напади укључују само „слушање“ без интервенције. Хакери хватају податке и анализирају их касније. Замислите то као да неко снима ваш телефонски позив без вашег знања. Иако се не мешају у разговор, ипак могу да прикупљају осетљиве информације.

Како смањити ризик од напада Ви-Фи прислушкивања

Не морате да будете техничар да бисте се одбранили од прислушкивача Ви-Фи мреже. Ево неколико корака да заштитите своје податке:

 • Ограничите приступ осетљивим информацијама: Ваше критичне трансакције, попут куповине на мрежи или плаћања рачуна, чувајте у заштићеној приватној мрежи. Прихватљиво је потражити кафић или проверити временску прогнозу на јавној Ви-Фи мрежи, али избегавајте руковање кључним подацима.
 • Прихватите ВПН-ове: ВПН делује као заштитни тунел за ваше податке, штитећи их од знатижељних очију. Улагање у поуздану, плаћену ВПН услугу од провајдера од поверења ојачаће вашу безбедност на јавним мрежама.
 • ХТТПС: Уверите се да ваша веб локација или веб локација коју посећујете има УРЛ адресу која почиње са „ХТТПС“ пре него што делите било какве податке. Ово означава шифровану, заштићену локацију.
 • Онемогући аутоматску везу: Деактивирајте опцију аутоматског повезивања на вашим уређајима. Ово их спречава да нехотице траже познате мреже, што вас може изложити лажним Ви-Фи замкама које су поставили нападачи.
 • Екрани приватности: Ако апсолутно морате приступити кључним подацима у јавности, екран приватности осигурава да само ви можете да видите свој екран, спречавајући покушаје њушкања.
 • Онемогућите дељење датотека: Пре повезивања на јавни Ви-Фи, увек искључите дељење датотека. Ово осигурава да ваши директоријуми остају ван досега било кога другог на истој мрежи.
 • Користите двофакторску аутентификацију (2ФА): Омогућавање 2ФА додаје додатни слој за верификацију приликом пријављивања. Чак и ако је ваша лозинка угрожена на јавној мрежи, хакер неће имати други код или верификацију за приступ вашем налогу.
 • Будите у току: Редовно ажурирајте свој оперативни систем. Ово осигурава да имате најновију безбедносну одбрану од потенцијалних претњи.
 • Одјавите се и заборавите: Када завршите, увек се одјавите са услуга. Такође, уверите се да ваш уређај заборави мрежу, спречавајући аутоматска поновна повезивања.
 • Користите антивирусни програм: Увек имајте поуздан антивирусни софтвер. Ово делује као ваша примарна одбрана од уобичајених претњи као што су вируси и шпијунски софтвер.
 • Повежите се само на поуздане мреже: Хакери могу креирати лажне Ви-Фи мреже које изгледају као праве. Увек двапут проверите мрежу на коју се повезујете и избегавајте јавни Ви-Фи где је то могуће.
  11 најбољих услуга за игре у облаку за све

Чувајте се од прислушкивања на мрежи

Коришћење јавног Ви-Фи-ја често је погодност коју не можемо да избегнемо, али може бити опасно и може довести до сајбер претњи. Ви-Фи прислушкивање може звучати софистицирано, али можете се заштитити употребом јаке лозинке, омогућавањем шифровања и ажурирањем софтвера. Такође треба да водите рачуна о томе које информације преносите преко јавних Ви-Фи мрежа. Уз мало будности, можете уживати у својим онлајн разговорима без бриге о нежељеним слушаоцима.