Како уновчити податке на прави начин

Монетизација података је уносна стратегија за организације да повећају своје приходе, подстакну иновације и продуктивност, доносе боље одлуке и обезбеде вредне производе и услуге својим клијентима.

Пошто су подаци постали драгоцена имовина за организације, њихово правилно коришћење може трансформисати вашу организацију и донети већи профит.

Монетизација података је одличан начин за то.

Компаније попут Гоогле-а, Фацебоок-а и Амазон-а су вероватно међу првима које ће уновчити своје податке високе вредности и повећати своје пословање од трилиона долара.

Очекује се да ће глобално тржиште монетизације података расти на 17,2% ЦАГР током периода 2023-2030, достигавши 9,10 милијарди долара са 2,99 милијарди.

Гледајући њихов успех, друге компаније из целог света и сектора такође прате њихов пут и користе своје податке за стварање прилика.

У овом чланку ћу разговарати о томе шта је монетизација података, њене предности, методе и врсте и како вам може помоћи.

Почнимо!

Шта је монетизација података?

Монетизација података је стратегија монетизације у којој организација користи своје сирове податке и претвара их у вредне производе, услуге или увиде како би генерисала додатне токове прихода.

Као резултат монетизације података, предузећа могу искусити повећане приходе и смањене трошкове. Предузећа такође користе своје податке и деле их са компанијама трећих страна да би генерисале друге погодности као што су побољшање услова добављача и стварање нових партнерстава.

Коју врсту података можете да уновчите?

Типови података које можете да уновчите укључују:

 • Демографски подаци
 • Историјски подаци
 • Контакт информације
 • Подаци о локацији
 • Интерна метрика
 • Кориснички подаци
 • Временски обрасци
 • Истраживање тржишта
 • Транспортне руте
 • Будуће пројекције
 • Увиди купаца

Сви ови типови података морају бити мерљиви како бисте могли да генеришете мерљиви приход од њих. Горе наведени подаци се морају користити за стварање вредности за крајње кориснике, партнере, итд. разумевањем њихових проблема и проналажењем решења користећи те податке.

Штавише, подаци се такође могу категорисати у три типа на основу структуре.

 • Структурирани: Ова врста података је потпуно организована, потпуна, тачна и ажурна. Компанија агрегира своје податке за монетизацију, усавршава их, организује на специфичан начин, а затим их представља у датом формату. Ово олакшава другима да разумеју податке и користе их за генерисање вредности.
 • Неструктурисано: Компаније такође могу да искористе своје податке за монетизацију у њиховом сировом, стварном облику, без пречишћавања или претходне обраде. Ова врста података неће имати посебну структуру, распоред или формат.
 • Полуструктурирани подаци: Ова врста података је можда била подвргнута некој претходној обради да би била ажурирана или потпуна. Пошто необрађени подаци могу бити непотпуни, застарели или тешки за разумевање, компанија би могла да направи неке аранжмане да их учини кориснијима.

Врста монетизације података

Монетизација података је првенствено два типа:

#1. Индиректна/интерна монетизација података

Ово је уобичајена врста монетизације података у којој организација користи своје податке интерно да би произвела мерљиве користи у својој економији. Има за циљ побољшање пословних перформанси и доношење одлука на основу информација.

Овде можете да користите аналитику података да бисте открили увиде и повећали свој профит, уштедели трошкове и минимизирали ризике. То захтева мање интелектуалне својине, законских мера предострожности и безбедности. Међутим, компанија може остварити ограничену количину профита од ове врсте јер то зависи од њених тренутних сценарија и интерне структуре.

  11 најбољих алата за жичане оквире за УКС дизајнере

#2. Директна/спољна монетизација података

Ово укључује организацију која дели своје информације како би стекла користи.

Можете да уновчите од својих пословних партнера или тако што ћете своје податке продати независно или директно преко брокера трећим лицима. Такође можете да генеришете приход коришћењем података за креирање и понуду производа и услуга са подацима.

Ова врста монетизације није толико распрострањена. Осим тога, може бити потребно неколико метода за дистрибуцију података купцима, трећим лицима или другим потенцијалним купцима. То такође може укључивати одређене ризике, трошкове и безбедносна питања.

Предности монетизације података

Боље доношење одлука

Доношење профитабилних пословних одлука је кључно за сваку организацију. Морате да процените позитивне и негативне стране одлуке, а затим да одлучите да ли да је примените или не.

За ово су вам потребни квалитетни подаци који су потпуни, тачни, ажурни, доследни и релевантни. Можете издвојити своје пословне податке и обрадити их да бисте стекли корисне увиде који вам могу помоћи да доносите боље пословне одлуке у реалном времену.

Циљани маркетинг

Уз интерну монетизацију података помоћу аналитике, знаћете болне тачке ваших клијената и њихове преференције и очекивања. Ово ће вам помоћи да обликујете своје производе и услуге и усмерите своје маркетиншке напоре у правцу који клијенти желе.

Повећани приход

Монетизација података може помоћи у повећању прихода директно или индиректно. Можете да искористите аналитику података за мерење перформанси вашег пословања, откривање проблема, проналажење решења и доношење одлука. Ово индиректно помаже у повећању вашег профита.

Слично, монетизација података генерише више токова прихода. Можете директно продати своје податке трећим лицима и повећати свој профит.

Нова партнерства

Здрава партнерства су важна да би организација расла, остала релевантна и створила јачи утисак на тржишту. Можете се удружити са независним компанијама и обезбедити им вредне податке. Ово ће створити обострано корисна партнерства.

На пример, можете се удружити са банком да бисте им пружили вредне пословне податке и заузврат добили одређене услуге. Ова врста аранжмана је корисна за обе стране.

Оперативна ефикасност

Монетизација података не само да може да утиче на ваш резултат, већ и да вам помогне да поједноставите своје операције и учините процес ефикаснијим. Можете користити аналитику података да бисте пронашли грешке у свом раду, дошли до основног узрока и дошли до решења. Ово побољшава вашу оперативну ефикасност и минимизира отпад и трошкове.

Конкурентска предност

Уз монетизацију података, добићете приступ корисним пословним подацима и увидима као што су трендови, понашање купаца, преференције итд.

Када користите ове увиде да креирате бољу стратегију или производ, то ће вам дати предност у односу на конкуренцију, јер купцима пружате оно што им је заиста потребно мерењем њихових захтева, лажи и несвиђања.

Поред тога, ово ствара дивно корисничко искуство и задовољство и побољшава вашу тржишну репутацију.

Како се врши монетизација података

Ево неколико корака које можете да пратите на свом путу монетизације података.

#1. Планирање

Пре него што директно пређете на монетизацију података, морате је испланирати. За ово је важно да добијете буи-ин. Потребу за монетизацијом података морају да осете сви у вашој организацији, од нивоа руководства до руководилаца и других запослених, који морају да раде заједно и учине иницијативу успешном.

Поред тога, морате да поставите своје циљеве за монетизацију података. Многе организације то раде само да би побољшале своје пословне перформансе, смањиле трошкове, продале податке трећим лицима ради партнерства или једноставно да би креирале циљане производе и услуге.

Такође, размотрите своју публику и урадите истраживање тржишта и анализу података да бисте знали да ли ће ваш план или пројекат успети. Ваша публика могу бити ваши купци, партнери, трећа страна или заинтересоване стране из ваше компаније.

#2. Идентификујте и прикупите податке

У овом процесу ћете морати да идентификујете квалитетне податке који су тренутно доступни за уновчавање. Такође може укључити податке из екстерних извора који могу побољшати тренутно доступне податке.

  Где је резервна копија мог иПхоне-а или иПад-а на ПЦ-у или Мац-у?

Можете га преузети из своје базе података, рачунарских датотека, регистара, техничког стека и других извора. Када будете идентификовани, мораћете да прикупите све ове податке и радите на њима.

#3. Обрада података

Након прикупљања података из више извора, мораћете да их обрадите и прецизирате да бисте повећали њихову вредност. За ово ћете морати да се уверите да је потпун, доследан, тачан, ажуран и релевантан.

Међутим, у многим случајевима, сирови подаци се директно користе за монетизацију података без њихове обраде или пречишћавања.

Затим ћете морати да то агрегирате и централизујете, што значи да га држите на једној локацији. Ово ће вам олакшати анализу података и производњу квалитетних података. Ови подаци такође морају бити организовани по одређеном редоследу како би их свако могао лако разумети.

Поред тога, морате потврдити и потврдити аутентичност података да бисте осигурали интегритет ваше организације. Када све буде завршено, чувајте га на безбедном месту лако доступном које можете брзо да поделите са својим интерним тимом или спољним компанијама.

#4. Изаберите тип и модел монетизације

У овој фази, мораћете да изаберете тип и модел монетизације података на основу ваших циљева. Добра је пракса да прво почнете са интерном или индиректном монетизацијом пре него што наставите са екстерном или директном монетизацијом.

Штавише, изаберите модел монетизације на основу изабраног типа. Ако одаберете монетизацију екстерних података да бисте своје податке продали трећој страни или креирали производ или услугу користећи своје податке, можете одабрати модел – плаћање по употреби, засновано на претплати или фреемиум.

#5. Подесите цене и услове

Подесите услове монетизације и цене за податке које продајете или производ/услугу коју креирате. Ово ствара реална очекивања уместо да буде нејасна и ствара конфликте.

Када фиксирате цену за своје производе и услуге, морате анализирати индустрију и цене конкурената. То ће вам помоћи да поставите конкурентне цене и повећате своје шансе за конверзију.

#6. Монетизација

Када све буде на месту, можете почети да уновчавате своје податке. Ево различитих метода за то:

Подаци као услуга

Можете дати своје податке у облику претплате или једнократног производа. С обзиром на директну монетизацију података, ово је најједноставнији модел за имплементацију и применљив на модел од предузећа до корисника (Б2Ц). Да би се добио преглед на вишем нивоу, могу бити потребни сирови, неструктурирани подаци. Ако подаци садрже личне корисничке податке, можда ћете морати да их анонимизирате.

Инсигхтс-ас-а-Сервице

За разлику од података као услуге са сировим подацима, увид као услуга се бави сажетим, аналитичким подацима попут понашања купаца, увида у конкуренцију, итд. Ово такође спада у директну монетизацију података.

Организација може да продаје ове податке у облику уграђених аналитичких апликација или једнократног извештаја. Потребно је више посла за генерисање података и визуелизацију и мора да буде у складу са пословним захтевима купца. Такође нуди већу вредност за купца, али и више генерисања прихода за продавца.

Аналитика-као-услуга

У овом приступу, купци могу лако да приступе подацима и увидима тако што ће их платити. Ово је слично увидима као услузи, али се разликује по обиму аналитичке функционалности и приступа подацима. Долази под директну монетизацију и не укључује одржавање и подешавање за купца.

Провајдери података могу да очекују максималне приносе од ове методе, али она за њих изискују више оптерећења управљања и одржавања.

Монетизација података заснована на подацима

Спада под индиректну монетизацију података и омогућава организацији да користи сваки доступан извор података, анализира их и користи за побољшање продуктивности и ефикасности.

#7. Осигурајте сигурност података и усклађеност

Пошто су сајбер напади и проблеми са приватношћу података у порасту, неопходно је омогућити напредне безбедносне механизме у вашим процесима.

Ово вам помаже да пружите квалитетне и безбедне податке својим партнерима, трећим лицима и интерном тиму за анализу података. Такође ће сматрати да сте вредни поверења да наставите са пословањем са вама и користите ваше податке, производе и услуге.

  Како видети све што Фацебоок зна о вама

Своје податке морате заштитити технологијама и техникама као што су вишефакторска аутентикација (МФА), антивирусни софтвер, ВПН-ови, једноструко пријављивање (ССО) и још много тога. Поред тога, морате да се придржавате регулаторних тела као што су ГДПР, ХИПАА итд. да бисте осигурали приватност података.

Различити модели монетизације

Можете да продајете податке преко веб продавнице података или тржишта података. Модели монетизације података су различитих типова које можете изабрати на основу својих циљева и потреба.

 • Фреемиум: Ово је место где организација нуди своје производе или услуге бесплатно. Ово је најбољи начин да уђете на конкурентно тржиште нудећи производ или услугу обогаћену корисним функцијама којима корисници могу бесплатно приступити. Такође можете креирати неке нивое цена ако корисник жели да откључа премиум функције.
 • Паи-ас-иоу-го: Ово захтева од корисника да плате нешто новца само за услуге или производе које користе. Не преузима никакве обавезе или уговоре, тако да је већа флексибилност у плаћању и коришћењу. Кад год корисник треба да користи производ или услугу, може га платити и користити док траје. Они могу одлучити да ли да се врате на то или не.
 • На основу претплате: У овом моделу, организација може поставити месечну или годишњу цену за производ или услугу. Дакле, када га једном платите, имаћете цео месец да га користите. Такође можете поставити различите нивое и понудити функције на основу тога. Може се понудити или као појединачне претплате или за групу.

Изазови у монетизацији података

Неки изазови повезани са монетизацијом података су:

 • Продаја или дељење података са трећим лицима може укључивати ризике по безбедност, приватност и усклађеност. Постоји много строгих закона о управљању подацима о томе како компанија управља својим пословним подацима и подацима о клијентима и може вас казнити ако се утврди да сте криви.
 • Монетизација података на непознатом тржишту може бити тешка.
 • Процес захтева нове, модерне вештине и стручност које нема свака организација.
 • Монетизација користи аналитику података и предвиђања за доношење одлука заснованих на подацима, које можда нису увек тачне.
 • Многа предузећа могу бити преплављена огромном количином података и смишљањем како да их на најбољи начин искористе.

Студије случаја

Предузећа из више индустрија користе монетизацију података, од ИТ-а, дигиталног маркетинга, сајбер безбедности и е-трговине до финансија, пољопривреде, образовања и још много тога.

Инфосис: Инфосис помогао је мултинационалној компанији за производњу авиона да оствари већи приход дељењем података о догађајима и информација о одржавању авиона са авио компанијама.

Фацебоок: Ова компанија друштвених медија је искористила монетизацију података да изгради свој комплетан пословни модел. Прикупља огромне количине података о корисницима и њиховом онлајн понашању, локацији итд., како би компанијама понудио циљане огласе.

Америцан Екпресс: Тхе Америцан Екпресс добављач финансијских услуга врши монетизацију података како би понудио прилагођене маркетиншке услуге трговцима анализом информација о трансакцијама, понашања потрошача итд.

Сада, погледајмо неке од алата за монетизацију података:

#1. Тасил

Тасил ће вам помоћи да уновчите податке о клијентима путем безбедне, ефикасне платформе у реалном времену. Са овом моћном платформом, можете искористити податке у реалном времену, претворити их у увиде који се могу применити и остварити веће приходе.

Тасил убрзава време до пуштања на тржиште, персонализоване комуникације и лако се синхронизује са подацима вашег предузећа. Такође штити ваше податке и њихову приватност.

#2. Царто

Подстакните своје напоре за монетизацију података помоћу Царто, који свим вашим клијентима пружа привлачно решење засновано на локацији. Такође пружа канал на коме можете препродати своје пословне податке.

Царто је геопросторна платформа са пуним стеком на којој можете да хостујете и градите свој процес монетизације података.

#3. Привитар

Користи Привитар и превазиђите своје препреке поверења како бисте са сигурношћу могли да делите податке са другима и сарађујете.

Могућности порекла и приватности платформе пружају вам алате за проналажење богатих увида и њихово претварање у уносне токове прихода. Такође помаже у ублажавању ризика од излагања података.

Закључак

Монетизација података може да створи прилике за предузећа да остваре већи приход, склопе нова партнерства и унапреде своје пословање. Постоји много типова и метода монетизације података које можете изабрати на основу својих потреба и циљева. Такође можете да искористите горенаведене алате да бисте олакшали напоре за монетизацију података.

Такође можете истражити неки софтвер за наплату претплате да бисте помогли и управљали периодичним плаћањима.