Шта се дешава ако берза криптовалута пропадне?

Кључне Такеаваис

  • Крипто берзе могу да се сруше због лошег управљања ризиком, хаковања или улагања у ризична средства, што доводи до заувек губитка корисничких средстава.
  • Када се размена затвори, корисници губе приступ својим криптовалутама ускладиштеним на берзи, а размена може поднети захтев за банкрот.
  • Након што размена криптовалута не успе, корисници могу да поднесу тужбе, владине агенције истражују, а индустрија трпи губитак поверења инвеститора. Диверзификација и коришћење реномираних берзи могу помоћи у заштити од губитака.

Свет криптовалута носи много ризика за инвеститоре јер берзе чувају милијарде долара вредне дигиталне валуте за кориснике. Али постоји један сценарио из ноћне море који многе држи будним ноћу — шта ако ваша изабрана размена криптовалута изненада крене у ритам?

То је застрашујућа помисао за свакога ко има крипто портфељ.

Дакле, шта се дешава са криптовалутом ако се размена криптовалута преклопи? Да ли инвеститори имају шансе да поврате своја средства? Или ће њихова тешко зарађена криптовалута нестати у етру?

Зашто се крипто размене руше?

Пропаст размене криптовалута је нажалост постала прича која се понавља последњих година. Често не постоји један разлог зашто се крипто размена сруши, већ комбинација фактора који могу да сруше чак и највеће играче.

Лоше управљање ризиком је велика ствар. Вођење размене криптовалута је сам по себи ризичан посао, али неки су, попут Мт. Гока 2014. године, преузели много више ризика него што су могли да поднесу. Мт. Гок није имао одговарајућу заштиту од безбедносних проблема попут хаковања и крађе, што је довело до губитка стотина милиона средстава клијената када је пробијен.

У 2016. хакована је берза криптовалута Битфинек са седиштем у Хонг Конгу. Нападачи су искористили рупе у сигурносним системима да уђу и однесу око 72 милиона долара у биткоинима. Крипто берза је успела да остане оперативна након кршења. Међутим, решио је губитке тако што је приморао све кориснике да поделе терет, одузимајући 36% са стања рачуна сваког корисника.

Такође, неке берзе улажу депозите клијената у сумњива средства без одговарајућих ревизија. Дакле, они завршавају са милијардама у рупи када се вредност сруши, као што смо видели са ФТКС. Берза криптовалута је улагала депозите и средства клијената у разне шпекулативне крипто жетоне и неликвидна улагања без одговарајућег надзора.

Када је шире тржиште криптовалута пало 2022. године, вредност многих од ових инвестиција је пала, остављајући ФТКС са огромним дугом и разлогом за подношење захтева за банкрот. Ово је чак погоршано заједничким мешањем средстава између ФТКС-а и Аламеде.

Класична банка је још један велики фактор. Крипто берзе одржавају део укупних корисничких биланса у ликвидним резервама (проверите шта доказ о резервама значи да бисте разумели овај концепт), улажући остатак у генерисање приноса.

То значи да немају 100% депозита доступних корисницима да их одмах повуку. Ако тржишна паника изазове каскадно повлачење, крипто берзе могу брзо постати неликвидне и несолвентне, што се догодило Целзијусу 2022.

Нагли пораст захтева за повлачење је исцрпио резерве компаније и оставио Целсиус без довољно ликвидности да испуни све захтеве. Ова каскада повлачења преплавила је Целзијусов биланс и приморала компанију да обустави пословање и поднесе захтев за банкрот.

Шта се дешава када се размена криптовалута преклопи?

Када се велика крипто размена сруши, то може да створи талас таласа хаоса и губитка широм света криптовалута. Само питајте било кога ко је имао новац на ФТКС, Воиагер или Целсиус. Ево прегледа онога што се обично дешава.

1. Губитак средстава корисника

Слика кредит: фреепик/фреепик

Најдиректнији утицај је да корисници губе приступ неким или свим својим криптовалутама ускладиштеним на берзи. У зависности од околности, то може значити да су депозити вредни милионе долара по клијенту изненада недоступни и да могу заувек нестати. За многе појединце ово представља њихову животну уштеђевину.

Овај губитак средстава настаје зато што берзе криптовалута држе депозите клијената на удруженим рачунима под њиховом контролом. Када размена заустави операције, корисници не могу да преузму своје сачуване криптовалуте. За разлику од новца који се држи у традиционалној банци, ови депозити који се држе у размени нису осигурани. Дакле, без приступа приватним кључевима који контролишу новчанике, корисници трпе неповратне губитке.

2. Захтеви за стечај

Када велика крипто берза схвати да је постала несолвентна и да није у стању да измири своје финансијске обавезе, обично ће покренути правне поднеске за банкрот. Ово се ради да би се зауставило повлачење купаца и започело формални правни поступак.

Берза ће поднети папирологију и поднеске у стечајном суду, обично у складу са Поглављем 11 стечајне заштите. Ово омогућава компанији да реорганизује и реструктурира своје пословање под надзором суда.

Независни управник се именује за надгледање стечајног поступка. Њихова улога је да процене имовину и обавезе берзе, обавесте повериоце о поступку, наплате потраживања од власника рачуна, испитају финансијске послове компаније и, ако је могуће, израде план отплате.

Суд изриче аутоматски прекид којим се одмах обуставља свака наплата или правна радња против берзе током стечаја. Власници рачуна губе приступ средствима док се случај одвија кроз саслушања и предлоге.

На крају, судија одлучује да ли се берза мора у потпуности ликвидирати или се може реорганизовати са потврђеним планом отплате. Власници рачуна морају поднети захтеве и чекати да се случај реши да би повратили изгубљена средства.

3. Тужбе и судски спорови

Чим размена криптовалута поднесе захтев за банкрот, власници налога журе да поднесу тужбе и покрену судске спорове како би покушали да поврате изгубљена средства. Стечајни суд решава ова потраживања од поверилаца и власника рачуна.

Случајеви се могу одуговлачити годинама јер се у поступку утврђује стање имовине, колико су дугови повериоци и редослед враћања дугова. На пример, Мт. Гок је ушао у стечај 2014. године, али тек треба да врати своје повериоце од августа 2023. године.

4. Истраге и прописи

Кредит за слику: Викимедиа Цоммонс

Када велика крипто берза пропадне, владине агенције, попут америчке Комисије за хартије од вредности (СЕЦ) и Комисије за трговину робним фјучерсима (ЦФТЦ), обично почну да копају по томе шта је компанија радила пре него што су ствари кренуле на југ.

Они копају по књигама берзе, тражећи сумњиве активности попут превара, лошег управљања средствима, кршења закона о хартијама од вредности или лажних представљања клијентима.

Они могу да изрекну новчане казне, казне и друге казне ако открију кршење правила. Појединачни руководиоци могу се суочити са кривичним пријавама у зависности од тежине прекршаја.

5. Ефекти таласања у крипто

Заслуге слике: Поринг Студио/Схуттерстоцк

Покварена крипто размена, посебно ако је популарна, ствара талас штете у целој индустрији. Поверење инвеститора има ударац који може да потисне цене.

На пример, банкрот Целсиус Нетворк-а и ФТКС-а крајем 2022. допринео је да биткоин пао испод 17.000 долара у новембру 2022. након што се кретао око 60.000 долара само годину дана раније. Чак и солвентне централизоване берзе као што су Цоинбасе и Бинанце пате од пада броја корисника и обима трговања након скандала у индустрији.

Поред тога, колапс укључене берзе може повући друге крипто послове за које је везана кроз кредите или инвестиције. Неуспех ФТКС-а довео је до пропасти и повезане трговачке фирме Аламеда Ресеарцх.

Како се корисници могу заштитити од хаваријских размена криптовалута

Колапс великих крипто берзи као што је ФТКС, разумљиво је учинио многе крипто кориснике нервозним. Нико не жели да се једног јутра пробуди и открије да је берза којој су веровали да држи своју имовину нестала, узимајући са собом и њихова средства. Дакле, шта редовни крипто трговци и инвеститори могу да ураде како би избегли опекотине ако се њихова размена сруши?

Прво, будите селективни у погледу тога које размене користите. Урадите своје истраживање и идите на успостављене, поуздане крипто берзе са солидним искуством. Потражите транспарентност у њиховом пословању и доказе да су средства корисника правилно обезбеђена. Размјене криптовалута које су прошле финансијску ревизију имају виши ранг по легитимности.

Такође, избегавајте да све своје криптовалуте држите на једној размени. Боље је да своју имовину распоредите на две до три реномиране берзе да бисте диверзификовали ризик. Ако један не успе, надамо се да ће и остали бити у реду. Слично томе, немојте складиштити све новчиће или жетоне на берзи. Чувајте нешто у сопственом крипто новчанику за који само ви контролишете приватне кључеве.

Говорећи о новчаницима, користите опције за крипто хладно складиштење. Они чувају ваше приватне кључеве ван мреже, даље од знатижељних очију хакера или непоузданих размена. Хардверски крипто новчаници као што су Ледгер и Трезор нуде одличну хладњачу. Само запамтите да сам физички уређај буде сигуран.

Коначно, знајте статус осигуравача било које размене коју користите. Неке велике берзе као што је Цоинбасе имају приватне полисе осигурања за покривање губитака корисника у случајевима као што су хакови или банкрот. Ово не гарантује да сте 100% покривени, али пружа додатни заштитни слој.

Припремите се за најгоре, надајте се најбољем уз крипто размене

Последице пропадања размене могу значити месеце или године правних препирки, финансијских губитака и емоционалног стреса за власнике рачуна.

Исплати се бити опрезан око тога где држите своја крипто средства и диверсификујете се на берзама и новчаницима. Надамо се да ћемо у будућности видети мање случајева катастрофалних неуспеха размене криптовалута.