Развој људских ресурса (ХРД) наспрам управљања људским ресурсима (ХРМ): Објашњене разлике

Развој људских ресурса (ХРД) и управљање људским ресурсима (ХРМ) су два важна стуба организације која ради заједно на постизању успешних ХР операција.

Конкуренција међу кандидатима расте; стога је регрутовање квалификованог кандидата све теже.

Стога је неопходно паметно запослити људе и такође водити рачуна о њима у сваком аспекту, од укључивања и плаћања до одржавања безбеднијег окружења како би они напредовали.

Да би то урадиле, организације прате два програма – развој људских ресурса и управљање људским ресурсима.

Оба програма укључују различите стратегије за управљање радном снагом. Они заједно усклађују ХР праксе како би постигли циљеве компаније. Поред тога, они помажу радној снази да развију своје вештине, напорно раде, дају све од себе компанији и добијају награде за исто.

Иако могу изгледати слично, ХРД и ХРМ се разликују са сопственим скуповима функција у организацији.

У овом чланку ћу расправљати о људским ресурсима и људским ресурсима, њиховим функцијама и разликама.

Идемо!

Шта је развој људских ресурса?

Развој људских ресурса (ХРД) је подскуп управљања људским ресурсима (ХРМ) који се фокусира на развој радне снаге у организацији. Има за циљ унапређење вештина, знања, ставова, компетенција и понашања запослених који раде у компанији.

Поред тога, спроводе се активности за развој људских ресурса како би се оснажиле и ојачале способности запослених да изграде боље метрике учинка у организацији. Пружа корисне могућности за укупан развој запослених. Главне активности укључују:

 • Развој каријере
 • Управљање талентима
 • Коучинг и менторство
 • Обука и развој
 • Планирање сукцесије
 • Управљање учинком
 • Основна идентификација запослених

Од датума пријема до престанка рада или пензионисања, одјел за развој људских ресурса ради на развоју запослених.

Шта је управљање људским ресурсима?

Управљање људским ресурсима (ХРМ) се односи на управљање запосленима који раде у организацији. Такође се бави управљањем свим организационим стратегијама како би се побољшао и максимизирао учинак, искуство и ангажовање запослених. Ово се може урадити кроз запошљавање, стицање талената, обуку, пријем у радни однос, плате, надокнаде, подстицаје и још много тога.

Стручњаци за управљање људским ресурсима, попут ХР-а, покривају задатак управљања запосленима унутар организације који укључује запошљавање и отпуштање, креирање описа послова, одређивање плата и одржавање дисциплине и кодекса понашања.

Циљ управљања људским ресурсима је да обезбеди правилно управљање запосленима, побољша њихов учинак и ангажовање и створи успешно окружење компаније. Постоје различити принципи компаније који се примењују на управљање људским ресурсима како би запослени могли ефикасно да раде.

Штавише, ХРМ не само да помаже у побољшању укупног учинка компаније, већ и продуктивности. Поред тога, то укључује одабир правог кандидата за прави посао. Ово омогућава професионалцима за управљање људским ресурсима да максимално искористе радну снагу организације.

ХРМ је шире одељење које укључује низ активности, као што су регрутовање, запошљавање, увођење, обука, развој вештина, одржавање, безбедност, мотивација, планови благостања, здравље, управљање променама и још много тога. Има за циљ одржавање добрих односа у целој организацији и различитим нивоима управљања.

Функције ХРД

#1. Планирање радне снаге, задржавање и запошљавање

Тимови људских ресурса прате стратешки начин за запошљавање запослених како би могли да изграде квалификовану радну снагу. Њихова примарна брига је планирање развоја особља, регрутовање нових талената и њихово задржавање на дужи период. Ово су кључни фактори дугорочног пословног успеха.

Развој запослених помаже да се отклоне празнине у вештинама; тако да када треба да предвидите и планирате потребе за људским ресурсима, лако можете добити праву особу за ту улогу. Развијање вештина запослених помаже вам да их привучете и задржите, посебно на данашњем конкурентном тржишту рада.

#2. Управљање талентима и планирање сукцесије

План управљања талентима је користан за запослене јер се фокусира на њихов раст у смислу вештина, понашања итд. Поред тога, помаже у неговању бољих односа између запослених.

Програм развоја људских ресурса помаже у будућности и побољшава продуктивност ваше организације користећи планирање сукцесије.

#3. Политика и процедуре

ХРД идентификује потребу за развојем одговарајућих политика заједно са процедурама које ће задовољити ваше пословне захтеве. Ово се може постићи кроз циклус покретања, креирања, побољшања и праћења иницијатива за развој запослених.

ХРД прикупља повратне информације и прави извештаје засноване на политикама и процедурама за постизање циљева одељења са лакоћом.

#4. Управљање учинком

Систем управљања учинком зависи од усклађености ваше радне снаге на основу стратешких циљева компаније. Ови системи управљања комбинују технологије и методологије које мере и развијају учинак сваког запосленог.

ХРД континуирано прати и унапређује развојне планове заједно са другим факторима управљања учинком.

#5. Програм бенефиција и компензација

Бенефиције и накнаде односе се на различите концепте. Бенефиције су у облику неновчаних награда, док се компензација односи на плате или плате запосленог, где добијате готовински повраћај.

ХРД користи и једно и друго да понуди професионални развој кроз набавку различитих платформи за учење, креирање интерних програма обуке, финансирање за различите групе и још много тога.

#6. Вредност бренда

Бренд такође игра кључну улогу у привлачењу запослених. Дакле, ХРД омогућава вашим запосленима да за њих ураде брендирање. Генерално, нисте у могућности да креирате робустан бренд послодавца без много улагања.

Функције ХРМ-а

ХРМ омогућава запосленима да прате глатке кораке ка производњи. Процес почиње са правом формулацијом политике за радна места и завршава се успешним пословним растом.

Стога се сматра невидљивим агентом компаније који повезује све заједно у оквиру организације.

#1. Дизајн и анализа посла

Најважнија функција управљања људским ресурсима је да дизајнира и анализира послове. Укључује неколико процеса, као што је описивање операција, одговорности и дужности посла.

Да би се запошљавали на основу истраживања и рационалности, неопходно је идентификовати карактеристике и квалитете кандидата. Ово се лако може постићи описом карактерних особина и вештина запослених са најбољим учинком.

Анализа посла укључује разумевање захтева за посао, као што су вештине, радно искуство и квалификације. Дакле, морате детаљно описати свакодневне функције јер ће то одлучити о томе шта ће кандидат поступити током регрутовања.

#2. Избор и запошљавање запослених

Запошљавање, као главна функција управљања људским ресурсима, има за циљ прибављање ефикасних и квалификованих запослених и њихово задржавање у циљу постизања организационих циљева и циљева. Све ово зависи од запошљавања правог кандидата из групе кандидата.

Стручњаци за управљање људским ресурсима идентификују и проналазе идеалног кандидата за интервју и коначну селекцију. Кандидати затим пролазе кроз процес скрининга како би филтрирали одговарајуће кандидате. Затим, кандидати се суочавају са више рунди интервјуа на основу њихових вештина, радног искуства и знања потребних за позицију.

#3. Обука и развој

Обука запослених и њихово усавршавање на њиховом професионалном путу утиче на раст и успех организације.

Стручњаци за управљање људским ресурсима континуирано проучавају учинак сваког запосленог, колико су добро стекли знања на обуци, као и њихов развој и ниво раста у складу са компанијом.

Ово ће повећати укупну продуктивност и ефикасност радне снаге, што резултира растом пословања. ХРМ игра виталну улогу у организацији у припреми свих запослених да преузму веће одговорности.

#4. Бенефиције и компензације

Ова функција се бави плаћањем запослених за њихов посао. Професионалци за управљање људским ресурсима формулишу атрактивну корист за запослене како би их подстакли да раде добро, да се најбоље понашају и да буду усклађени са радном културом уз очување светости окружења компаније.

Основна предност ове функције је успостављање правичне и правичне накнаде за сваког запосленог. Поред тога, кадрови користе ову функцију како би максимизирали продуктивност запослених и успоставили добар имиџ пословања на тржишту.

#5. Перформансе запослених

Ефикасно управљање учинком запосленог осигурава да запослени испуњавају циљеве и циљеве организације. Фокусира се на учинак запосленог, као и на тим, одељење и организацију.

#6. Радни и менаџерски односи

Радни односи су два типа – радни и управљачки односи. Радни односи су углавном однос између компаније и радне снаге, док су менаџерски односи односи између више процеса у организацији.

Ови односи одређују посао који треба обавити у датом временском оквиру и како управљати радном снагом да би се постигао циљ. Ради се о пружању одговарајућег посла правом запосленом како би се осигурало да пројекат иде глатко.

#7. Комуникација и ангажовање запослених

Комуникација и ангажовање запослених гарантују веће задовољство запослених и бољу продуктивност. Ово помаже у повећању стопе задржавања запослених. ХРМ је прави извор менаџмента који неприметно управља ангажовањем запослених.

Правилно ангажовање и комуникација повећавају укљученост запослених и чине их срећним током целог дана. Речено је да што су запослени више ангажовани, то ће бити више мотивисани и посвећени свом послу.

#8. Прописи о безбедности и здрављу

Послодавци морају поштовати безбедносне и здравствене прописе које су осмислиле власти. Закони о раду захтевају од послодаваца да обезбеде обуку, залихе, основне информације и ЛЗО како би осигурали безбедност и здравље. ХРМ интегрише безбедносне и здравствене прописе са организационим процедурама како би осигурао да је сваки запослени у организацији безбедан.

#9. Лична подршка

Када запослени наиђу на личне проблеме који могу успорити ток посла, ХРМ им помаже. Након пандемије ЦОВИД-а, сценарио личне подршке се повећао. Било да се ради о помоћи у осигурању, додатним одсуствима, медицинској помоћи или више, стручњаци за управљање људским ресурсима пружају помоћ како би се запослени осећали боље и радили са пуним фокусом.

#10. Планирање сукцесије

Планирање сукцесије има за циљ праћење, планирање и управљање стазом запослених унутар организације. За ово, кадрови бирају паметне и перспективне запослене и супервизоре да развију своје путеве раста.

Овде је циљ да се улива поверење запосленима како би се што дуже повећала њихова лојалност организацији. Дакле, када развијају путеве раста за запослене, компаније морају водити рачуна о различитим аспектима, укључујући додељивање изазовних задатака, активности и побољшање ангажовања.

#11. Индустријских односа

Компаније, посебно у производним и производним линијама, морају пратити праксу индустријских односа. Ово им помаже да се на позитиван и пријатељски начин ангажују са синдикатима који постоје у фабрикама и одржавају добре односе са њима.

Примарни циљ овога је разумевање проблема унутар индустрије и проналажење решења. На пример, помаже у испуњавању стандарда зарада, смањењу штрајкова и протеста, побољшању безбедности и услова рада, смањењу расипања и минимизирању времена производње.

Ако се њима правилно поступа, индустријски односи играју важну улогу у заобилажењу насиља, тужби, напуштања, протеста, губитка производње и средстава и још много тога.

Предности ХРД

 • Запослени са побољшаним вештинама: Од запослених се тражи да изграде скуп вештина које дефинишу њихов потенцијал у организацији. ХРД брине о меким и тврдим вештинама запослених у компанији.
 • Побољшајте разноликост радне снаге: Снажан одјел за развој људских потенцијала проширује различите могућности за запослене у смислу обуке става и понашања. Ово помаже тиму за развој људских потенцијала да обезбеди боље функционисање и разноврсније радно место.
 • Поборник пословних циљева: Да би се постигли шири пословни циљеви, неопходно је усклађивање ХР реда. Овде ХРД тим организује развојне програме за запослене како би унапредили стручне вештине, што резултира постизањем пословних циљева.
 • Једноставно управљање запосленима: ХРД омогућава запосленима да координирају једни са другима и старијима како би смањили притисак. Све ово ће резултирати побољшањем функционалних вештина и вештина управљања временом према циљевима.

Изазови развоја људских потенцијала

 • Програми за развој људских потенцијала су скупи за одржавање и имплементацију
 • Ови програми су применљиви само на одређене послове и запослене
 • Неки запослени не желе промене и опиру се учешћу у програмима
 • Програми за развој људских ресурса могу бити дуготрајни за менаџере и запослене

Предности ХРМ-а

 • Побољшање промета: ХР професионалци бирају идеалне кандидате за ту улогу, помажући компанији да уштеди своје трошкове. Одговарајуће бенефиције и компензације су савршено описане како би се омогућило запосленом да остане фокусиран на своје улоге.
 • Решавање конфликата: Конфликти су уобичајени унутар компаније где се сусрећу различита мишљења, а личности раде заједно. Али, добро управљање људским ресурсима ће се ефикасно носити са конфликтима и брже их решавати. Ово ће помоћи обема странама да остану хладне и омогућити професионалцима за управљање људским ресурсима да им подједнако помогну.
 • Повећање учинка запослених: тимови за управљање људским ресурсима управљају системима управљања учинком. Они граде добар однос са запосленима, омогућавајући сваком запосленом да одржи добру атмосферу у компанији. Ово ће довести до бољег радног окружења и побољшати перформансе и продуктивност.
 • Задовољство запослених: професионалци за управљање људским ресурсима организују анкете, фокусирају се на стратегије интервјуа и још много тога како би запослили правог кандидата за праву позицију. Када се запосле, они редовно проверавају свој емоционални статус и учинак, итд., и нуде награде и подршку како би побољшали задовољство запослених.

Изазови управљања људским ресурсима

 • Програми за управљање људским ресурсима повећавају трошкове везане за запошљавање, регрутовање и обуку.
 • Може постојати пристрасност према одређеним запосленима, што утиче на морал и поверење других запослених.
 • ХРМ у великој мери зависи од квалитета лидерства. Ако није ефикасно, могло би да доведе до хаоса и дисхармоније међу запосленима.
 • ХР праксе морају бити у складу са регулаторним и законским захтевима. У супротном, биће правних изазова.

Развој људских ресурса наспрам управљања људским ресурсима

Развој људских ресурса Управљање људским ресурсима Односи се на развој вештина запослених у организацији како би се побољшао учинак сваког запосленог. Односи се на управљање радним окружењем запослених, личним питањима и другим стварима на ефикасан начин. Развој људских ресурса је подфункција управљања људским ресурсима. Управљање људским ресурсима је читава функција управљања организацијом која је посебно постављена за запослене. Функције управљања људским ресурсима су проактивне и морају се континуирано примјењивати како би се побољшала продуктивност запослених. Функције управљања људским ресурсима су реактивне које се примењују за постизање организационих циљева. Примарни циљ ХРД-а је повезивање са унапређењем знања, развојем вештина и унапређењем компетенција. Примарни циљ ХРМ-а је да унапреди свеукупни учинак сваког запосленог у организацији. Процеси управљања људским ресурсима су текући процеси. Процеси управљања људским ресурсима су рутински процеси који се спроводе када се појави захтев. ХРД је подскуп ХРМ-а који извлачи функције, процесе и функције из ХРМ-а. ХРМ је независан и састоји се од више делова, укључујући запошљавање и задржавање, компензацију, ХРД, процену, учинак и још много тога. Функције управљања људским ресурсима могу бити неформалне које помажу да се добије обука од менаџера или надређених. Функције управљања људским ресурсима су формалне и примењују се у обуци у лабораторији или учионици. Има стратешко планирање и дугорочне циљеве. Има тренутне оперативне потребе и циља краткорочне циљеве. Орјентисан је на запослене, циља на ангажовање запослених, раст и напредовање у каријери. Орјентисан је на организацију, циљајући на управљање ресурсима и ефикасност.

Закључак

ХРД и ХРМ се фокусирају на развој и управљање радном снагом компаније. Они имају за циљ да побољшају продуктивност и учинак запослених користећи различите програме обуке. Иако се може чинити да су оба иста, у ствари се разликују у смислу развоја и управљања.

ХРМ је већи концепт од ХРД. Фокусира се на планирање, запошљавање, развој, одржавање, праћење, управљање и евалуацију.

С друге стране, ХРД је део управљања људским ресурсима који се фокусира само на развојни део, укључујући учење, управљање талентима, ангажовање запослених, развој каријере, обуку и оснаживање.

Такође можете истражити неки најбољи софтвер за управљање људима за мала и средња предузећа.