Шта су заштитни зидови са стањем и без државности?

Заштита ваше пословне мреже постала је неопходна, више него икад.

Пошто је свет у коме живимо дигитално напредан, интернет се ушуњао у наше животе у скоро сваком аспекту. Тешко је замислити дан без интернета или уређаја који могу да комуницирају са њим.

Иако нам је олакшао животе, интернет такође поздравља тоне онлајн претњи које могу да нашкоде организацији на различите начине. Хакери траже безбедносне рупе у које могу да убаце вирусе и друге злонамерне намере да коштају посао огромног новца и славе.

Технолошки гиганти попут Гугла и Фејсбука такође су патили од такве крађе. А ЦНБЦ Извештај наводи да су преваранти креативно украли 100 милиона долара+ од Гугла и Фејсбука од 2013-2015.

Све захваљујући савременом напретку који су уведени заштитни зидови за заштиту од дигиталних претњи. Они су дизајнирани да заштите уређаје и вредне податке праћењем и контролом мрежног саобраћаја долазног и одлазног.

Међутим, хакери и њихове претње се развијају док говоримо. Стога, заштитни зидови такође морају бити паметнији да би се суочили са новим изазовима.

Да ли су сви заштитни зидови исти?

Не, сви заштитни зидови нису изграђени исто. Прешли су дуг пут од 1980-их и можете чути о њиховим различитим типовима, као што су:

У овом чланку ћу расправљати о заштитним зидовима са статусом и без државног стања за које људи сматрају да збуњују. Сваки од њих има неке предности и недостатке и применљивост, али оба су заиста важна за заштиту мреже.

  како се користи Сцреен [Guide]

Дакле, хајде да их одмах упознамо!

Шта је заштитни зид са стањем?

Заштитни зидови са статусом су способни да надгледају све аспекте мрежног саобраћаја, укључујући њихове комуникационе канале и карактеристике. Они се такође називају динамичким џепним филтерима јер филтрирају саобраћајне пакете на основу контекста и стања.

Шта ови контекст и стање значе на језику мрежних веза?

 • Контекст – укључује метаподатке пакета укључујући портове и ИП адресу који припадају крајњој тачки и одредишту, дужину пакета, информације слоја 3 које се односе на поновно састављање и фрагментацију, заставице и бројеве за ТЦП секвенцу слоја 4 и још много тога.
 • Стање – заштитни зидови примењују своју политику на основу стања везе. Да бисмо разумели стање, узмимо пример комуникације засноване на ТЦП-у. У ТЦП-у, 4 бита контролишу стање везе – СИН, АЦК, ФИН и РСТ.

Када се веза покрене путем 3-смерног руковања, тада ТЦП указује на СИН заставицу, коју заштитни зид користи да означи долазак нове везе. Затим, веза прима заставицу СИН+АЦК од сервера. Све док се клијент не врати са АЦК, веза се не успоставља.

Слично томе, када видите ФИН+АЦК или РСТ пакет, веза је означена за брисање управо тамо заједно са будућим пакетима.

Предности

 • Моћна меморија за задржавање кључних аспеката саобраћаја
 • Високо вешт за откривање фалсификованих порука или неовлашћеног приступа
 • Интелигентан систем за доношење бољих одлука на основу садашњих и прошлих налаза
 • Шири капацитет евидентирања и јаче ублажавање напада
 • Потребни су мањи портови за комуникацију

То имплицира да заштитни зидови са статусом настављају да анализирају сваки пакет података који покушава да уђе у мрежу. Када заштитни зид са статусом одобри захтев за саобраћај, може слободно да путује унутар мреже.

  Како користити Јио 5Г мрежу у Индији

Међутим, заштитни зидови са стањем могу бити рањиви на ДДоС нападе. Разлог за исто је повећана потреба за софтверско-мрежном везом и интензивна рачунарска снага за имплементацију.

Шта је заштитни зид без државности?

Заштитни зидови без стања користе трагове из кључних вредности као што су извор, одредишна адреса и још много тога да би проверили да ли постоји било каква претња. Када открије могућу претњу, заштитни зид је блокира. Постоје одређена унапред постављена правила која заштитни зидови примењују док одлучују да ли се саобраћај мора дозволити или не.

Пошто заштитни зидови без стања нису дизајнирани да узму у обзир толико детаља као заштитни зидови са статусом, они су мање ригорозни.

На пример, заштитни зид без стања не може узети у обзир комплетан образац у којем пакети улазе. Уместо тога, прегледаће сваки пакет у изолацији. Штавише, такође не прави разлику између различитих типова саобраћаја на нивоу апликације, укључујући ХТТПС, ХТТП, ССХ, ФТП, ВолП, итд.

Сходно томе, заштитни зидови без стања подложни су онлајн нападима који се шире на различите пакете.

Предности

 • Добро се понаша у случају густог саобраћаја
 • Фаст
 • Генерално, јефтиније од заштитних зидова са подацима о стању.

Добро сте погодили, заштитни зид без стања не проверава цео саобраћај или пакет и не може да идентификује типове саобраћаја.

Који је заштитни зид бољи – са стањем или без државности?

Сада долази занимљив део!

Пошто сте већ прочитали предности оба типа заштитног зида, можете купити било кога на основу ваших потреба.

Али, ако још увек имате двојбе о томе, дозволите да то сузите на основу ваших личних или пословних захтева.

Мала предузећа

За мала предузећа, главни циљ куповине заштитног зида је заштита система и докумената безбедних од лоших играча. Поред тога, они такође имају ограничен буџет.

  Како додати прилагођене мелодије звона на иПхоне са мацОС Цаталина

Како је обим саобраћаја углавном мањи за мања предузећа, то значи да ће и долазеће претње бити мање или даље, могло би се рећи.

Стога би заштитни зидови без државности могли бити одговарајућа опција за вас ако водите мало предузеће. Његове брзе перформансе, заједно са могућношћу управљања великим саобраћајем, могу бити најбоља вредност вашег тешко зарађеног новца.

Предузећа

Предузећа имају много система и података, укључујући и оне веома осетљиве којима никада не приуште да буду изложени. То би могло да утиче на њихову репутацију и новац. Да не спомињемо, они такође имају већи улазни и одлазни саобраћај који треба надгледати.

За њих, заштитни зидови са стањем могу да говоре. Моћни заштитни зидови са софистицираним могућностима могу боље заштитити своју обимну имовину обезбеђивањем дебелог безбедносног слоја за ублажавање напада.

Други сценарији

 • За малу канцеларију која се састоји од неколико запослених од поверења којима су потребне могућности рутирања, могу се користити заштитни зидови без стања.
 • Можете користити заштитни зид без стања унутар поуздане мреже која се налази између ВЛАН-а, пазећи да заштитни зид са стањем већ надгледа спољни саобраћај.

Нека најчешћа питања

Може ли један заштитни зид да ради као са стањем и без државности?

Не. Заштитни зид може бити са статусом или без стања.

Да ли ХТТП нема статуса или има статус?

без држављанства. Сервер заборавља све о стању претраживача или клијента. Због веб апликација, ХТТП практично изгледа као да има статус, али у стварности је без држављанства.

Да ли је Виндовс заштитни зид заштитни зид са стањем или без стања?

Виндовс заштитни зид (ВФ) има статус. Аутоматски надгледа ваше везе како би осигурао да су дозвољени само поуздани подаци.

Закључак

Одаберите оно што одговара вашим захтевима да заштитите своју мрежу преко заштитних зидова и заштитите све своје системе и податке.