Шта је РАМ и РОМ? Разлике и поређење

Мора да сте чули за РАМ и РОМ у вашој школи и морате имати основну идеју о његовом концепту. Ако желите да укратко ревидирате те концепте или желите да сазнате мало детаљније о томе шта су РАМ и РОМ и која је разлика између РАМ-а и РОМ-а, онда сте на правом месту.

<имг цласс=”алигнноне вп-имаге-146459 сизе-фулл” срц=”хттпс://тецхцулт.цом/вп-цонтент/уплоадс/2022/11/Вхат-ис-РАМ-анд-РОМ.пнг” алт= „Шта је РАМ и РОМ? Разлике и поређење” ширина=”1200″ висина=”800″>

Шта је РАМ и РОМ?

Дакле, у овом водичу ћете детаљно разумети шта су РАМ и РОМ. Такође смо покрили њихову разлику. Наставите да читате овај чланак да бисте сазнали о томе.

Шта је РАМ?

слика од ПублицДомаинПицтурес са Пикабаи-а

РАМ је скраћеница за меморију са случајним приступом. Као што назив РАМ-а сугерише, меморија која је овде ускладиштена је нестабилна. То значи да су информације које се овде чувају привремене. Ово је привремено јер се подаци бришу када искључите или поново покренете свој Виндовс. Разлог за ово брисање је тај што када се ваш Виндовс искључи, електрична струја није доступна и информације се чувају на електрични начин на транзисторима. То је или диск за складиштење рачунара или интернет коме се приступа сваки пут када затражите датотеку или део информације. Пошто се подаци чувају у РАМ-у, увек су им одмах доступни када прелазите са једног програма на другу или на веб страницу. Меморија се празни када се машина искључи како би процес могао да почне изнова. Корисници могу брзо изменити, побољшати или повећати нестабилну меморију.

Зашто је РАМ важна за рачунар?

Довољно меморије је важно за несметан рад рачунара. Ово укључује пребацивање између многих отворених апликација током обављања више задатака, што троши више РАМ-а и померање курсора миша, које користи веома мало РАМ-а. РАМ такође користи велики број позадинских процеса. То не значи да је РАМ једини начин складиштења меморије; друге методе укључују ССД (ССД) и чврсте дискове (ХД). ССД или ХД дискови се користе за дуготрајно складиштење, као што је очување документа, док се РАМ користи за краткорочно складиштење, као што је поништавање претходне радње. Вероватно ћете морати да надоградите РАМ рачунара како време буде одмицало јер новије апликације захтевају више меморијског пропусног опсега.

  Како применити сенчење на алтернативне редове у Екцел-у

Које су различите врсте РАМ-а?

Постоје две различите врсте РАМ меморије, а то су ДРАМ или динамичка РАМ меморија и СДРАМ или синхрони ДРАМ. Да бисте сазнали више детаља о читању шта је РАМ?| Дефиниција меморије са случајним приступом

Предности РАМ-а

Сада сте разумели шта је РАМ. Дакле, сада можемо почети са предностима РАМ-а. Његове предности су наведене у наставку –

 • Могуће проширење – можете побољшати РАМ на свом уређају. За ово можете инсталирати РАМ на матичну плочу. Да бисте сазнали како повећати РАМ на Виндовс 7 и 10, кликните на везу

 • Чини искуство бољим – ако имате довољно РАМ-а, ваш рачунар ће радити без проблема. Помаже вам да ефикасно обављате функције на рачунару и то ће побољшати ваше целокупно искуство.

Недостаци РАМ-а

Недостаци РАМ-а су следећи.

 • Скупо: РАМ је скуп и није лако доступан.

 • Нестална меморија: РАМ не складишти трајне податке.

 • Споро: ако упоредите РАМ са кеш меморијом ЦПУ-а, онда је РАМ спорија од ње.

 • Ограничен простор: нема довољно простора за складиштење свих података.

Како ћете знати да је рачунару потребно више РАМ-а?

Да ли морате да чекате толико дуго да бисте се пребацивали између програма? Ако је ово проблем, онда је РАМ паметно место за почетак, иако ваши проблеми можда нису ограничени на меморију. Да бисте тестирали РАМ вашег рачунара на лошу меморију, кликните на везу.

Шта је РОМ?

Слика од Цлкер-Фрее-Вецтор-Имагес са Пикабаи-а

РОМ је скраћеница од Реад-Онли Мемори. Он је непроменљив тако да информације остају заувек пошто се информације трајно чувају на чипу. и није као РАМ који је нестабилна меморија. Меморија записује податке у појединачне ћелије користећи бинарни код уместо да се ослања на електричну струју да би то урадила. Неиспарљива меморија се користи за компоненте рачунара које су статичне, укључујући почетну фазу покретања софтвера или упутства за фирмвер који омогућавају да ваш штампач функционише. Искључивање рачунара не утиче на РОМ. Корисници не могу да врше измене у непроменљивој меморији.

Како ради РОМ?

Две главне компоненте РОМ-а су декодер и логичка капија. Постоје две функције које декодер обавља. Први је да мења бинарни код ниског нивоа у бинарни код високог нивоа. Друга функција је да мења бинарни код високог нивоа у бинарни код ниског нивоа. Друга компонента РОМ-а која је или капија прима улаз од декодера. Након пријема улаза, или логичка капија обавља своју функцију. Ове логичке капије су разлог за трајно складиштење меморије. РОМ може да избаци податке и упутства које садржи прихватањем адресе као улаза.

Које су различите врсте РОМ-а?

Следи листа различитих типова РОМ-а заједно са његовим пуним обликом

 • МРОМ: означава маскирану меморију само за читање. Током производње меморијског чипа, подаци се записују.

 • ПРОМ: скраћеница је од Програмабилна меморија само за читање. Неиспарљив је.

 • ЕПРОМ: Избрисива програмабилна меморија само за читање. Као што му име говори, подаци се овде могу избрисати. Ова функција брисања се може обавити излагањем УВ светлу високог интензитета.

 • ЕЕПРОМ: Програмабилни РОМ који се може електрично избрисати. Као што назив ЕЕПРОМ-а сугерише, подаци се могу обрисати електричним путем.

 • Фласх РОМ: то је веома брза меморија и ако имате уређај који је најновијег модела онда мора да има флеш РОМ.

Предности РОМ-а

Сада сте разумели шта су РАМ и РОМ. Дакле, сада можемо почети са предностима РОМ-а. Његове предности су наведене у наставку –

 • Јефтино: РОМ је јефтинији од РАМ-а.

 • Издржљив: РОМ је издржљивији од РАМ-а.

 • Брзе перформансе: функционалност ниског нивоа је додата хардверу и софтверу помоћу РОМ-а. Као резултат тога, уређаји су веома брзи.

 • Безбедно: Већина РОМ-а забрањује техничким корисницима да мењају свој садржај. Већина уређаја постаје безбедна на овај начин.

 • Статички: РОМ-ови не захтевају освежавајући сигнал, они су статични.

Недостаци РОМ-а

Од тада смо разумели шта је РОМ заједно са њиховим предностима. Време је да разумемо недостатке РОМ-а. Недостаци РОМ-а су наведени у наставку-

 • Не може се ажурирати – Ако ваш рачунар има РОМ који се не може ажурирати, грешке у коду се не могу касније променити.

 • Трајни квар уређаја – Могуће је трајно покварити уређај ако покушате да реплицирате садржај РОМ-а због плагијата или других разлога.

Разлика између РАМ-а и РАМ-а

Сада знате шта су РАМ и РОМ. Дакле, право је време да схватите која је разлика између РАМ-а и РОМ-а. Разлике су наведене испод у облику табеле ради боље јасноће и разумевања.

Карактеристике
РАМ
РОМ
Усвајање података
Нестабилан
Неиспарљив
Промена података
Могуће
Није могуће
Врсте
ДРАМ, СРАМ
ПРОМ, ЕПРОМ, ЕЕПРОМ
Брзина
Фаст
Мање од РАМ-а
Користи
Чувајте привремене податке
Трајни подаци
ЦПУ Цоннецтивити
Директан
Преко РАМ-а
Капацитет
У ГБ и може бити више
Око 4-8 МБ
Цена
Цостлиер
Јефтиније
Радна фреквенција
Високо
Не може радити на високој фреквенцији
Приступачност података
Лако доступна
Није тако лако доступан као РАМ.
Се користи у
Примарна меморија, ЦПУ кеш
Микроконтролери, фирмвер

Често постављана питања

К1. Која је разлика између РАМ-а и ЦПУ-а?

Анс. Меморија коју рачунар користи за покретање ових апликација назива се РАМ или Рандом Аццесс Мемори, док је мозак рачунара познат као ЦПУ (централна процесорска јединица) и елемент је задужен за надгледање свих апликација и функција рачунара.

К2. Шта је рачунарска меморија (РАМ)?

Анс. Да бисте сазнали о томе, погледајте горњи чланак.

К3. Која је разлика између РАМ-а и СРАМ-а?

Анс. РАМ пун облик је меморија са случајним приступом и најосновнија је врста меморије која се користи у рачунарским системима, док је СРАМ пун облик статичка меморија са случајним приступом и врста РАМ-а који чува податке све док се не испоручи извор напајања.

***

Надамо се да је овај чланак разјаснио ваш концепт о томе шта су РАМ и РОМ. Ако имате било каква питања или сугестије, слободно коментаришите испод.