Све што треба да знате о колачићима сесије

Кључне Такеаваис

  • Колачићи сесије су привремени делови података које веб локације чувају на вашем уређају током сесије прегледања и бришу се када затворите прегледач, чиме се побољшава безбедност и приватност.
  • Колачићи сесије чувају информације везане за вашу сесију, као што су артикли у вашој корпи за куповину или да ли сте пријављени на налог, омогућавајући вам да претражујете веб локацију без потребе да поново уносите или поново радите ствари.
  • Колачићи сесије се сматрају „строго неопходним“ према ГДПР-у и обично не захтевају сагласност, иако неки колачићи сесије можда нису неопходни и могу бити подложни различитим прописима. Најбоље је да се консултујете са адвокатом у вези са колачићима одређене веб локације.

Интернет је кључни део наших живота, али неки од појмова који се односе на искуство претраживања интернета могу бити збуњујући. Постоји много појмова којих треба да будете свесни ако желите да будете безбедни на мрежи. Један од најважнијих и најчешћих је концепт колачића сесије. На крају крајева, то нису стварни колачићи које можете да једете и нису иста ствар као обични колачићи, па ево свега што треба да знате о тим колачићима сесије.

Шта су колачићи сесије?

Концепт колачића сесије је прилично једноставан. Колачићи сесије, такође познати као привремени колачићи или колачићи у меморији, су мали делови података које веб локације чувају на рачунару или уређају корисника током сесије прегледања. То је једна од многих врста колачића које производе веб локације и које чува и користи ваш претраживач.

  Ово је најбржи начин да промените Цхроме профиле

Уобичајени колачићи или „трајни“ колачићи, они који се обично бришу након клика на дугме „избриши податке“ у подешавањима сајта у оквиру вашег претраживача, чувају се на вашем уређају одређени период. С друге стране, колачићи сесије су привремени и бришу се са уређаја корисника након што затвори свој веб претраживач.

Чињеница да су колачићи сесије привремени и да су дизајнирани да се избришу када затворите прегледач је веома важна и не може се довољно нагласити. Ова привремена природа побољшава безбедност и приватност јер се на вашем уређају не чувају дугорочни подаци о вашим активностима на мрежи. Као такав, то је врста колачића који се обично користи за осетљиве ствари и чува ствари током сесија прегледања као гост ако нисте пријављени и немате корисничка подешавања за преузимање.

Како функционишу колачићи сесије?

У суштини, колачић сесије је неопходан за привремено чување информација о вашој сесији на веб локацији, посебно ако сте гост. Када посетите веб локацију, сервер који хостује веб локацију одговара вашем претраживачу. Овај одговор често укључује упутства за креирање колачића сесије. Ако је креиран, претраживач креира јединствени колачић сесије за ту одређену сесију, који се чува у вашој РАМ меморији (привременој меморији), а не у вашој редовној меморији као обични колачићи.

Тај колачић сесије ће складиштити информације везане за вашу сесију, као што су артикли у вашој корпи за куповину, ако сте гост или да ли сте аутентификовани и пријављени на налог на веб локацији. Када завршите са прегледањем веб-сајта и желите да затворите прегледач, затварањем претраживача ће се избрисати колачић сесије. Затим, ако поново отворите веб локацију и успут не покупите обичне колачиће (више о томе касније), сесија би требало да буде празна листа, баш као када сте први пут отворили веб локацију.

  Како отказати Гроупон поруџбину

Колачићи сесије су важни јер вам омогућавају да радите ствари на веб локацији без потребе да поново уносите информације или поново радите ствари при сваком поновном учитавању странице. Они су, у суштини, ваша сесија на веб локацији. Једна чињеница коју треба да истакнемо је да оне повремено могу бити опасне јер се „отмица сесије“ може десити на компромитованим уређајима, где нападач може да украде колачиће сесије и дође на веб локацију користећи вашу сесију – нема потребе да добије вашу лозинку или угрози вашу подаци за пријаву. То је нешто на шта корисници морају да пазе, јер је то велики извор хакова.

За шта се користе колачићи сесије?

Колачићи сесије се користе у основи за све јер их веб локације користе за управљање корисничким сесијама. Колачићи сесије помажу веб локацији да вас препозна као истог корисника док се крећете по различитим страницама, спречавајући вас да више пута поново улазите или радите ствари.

Ствари као што су подаци о куповини за госте (ставке у корпи, информације о плаћању) се управљају помоћу колачића сесије, као и подаци обрасца – ако треба да попуните више страница обрасца, подаци које сте већ унели могу да се чувају у колачић сесије, осигуравајући да га не морате поново уносити ако напустите страницу и затим се вратите. Веб сајтови такође користе колачиће сесије да би запамтили ваша подешавања или подешавања током ваше посете. На пример, веб локација вам може понудити опцију да привремено промените изглед, тему или језик сајта, а овај избор ће бити сачуван у колачићу сесије.

Пошто су колачићи сесије привремени, често раде заједно са редовним колачићима. На пример, колачић сесије ће вас држати пријављеним након што унесете своју веб локацију и лозинку, али та пријава ће нестати након што затворите претраживач. Ако желите да сачувате своје податке за пријаву тако да сте пријављени кроз више сесија, мораћете да креирате обичан колачић, који ће се чувати колико год желите.

  Како да користите ЦлоудВатцх за надгледање и управљање вашим АВС ресурсима

Колачићи сесије наспрам трајних колачића у односу на колачиће претраживача

Као што сте вероватно већ схватили, постоје различите врсте колачића. Као што смо објаснили, колачићи сесије су привремени и нестају након затварања прегледача. Трајни колачићи се користе за ствари које желите да задржите током више сесија, као што су подаци за пријаву након што притиснете „Запамти ме“ на екрану за пријаву, и чувају се дуже од колачића сесије.

Термин „колачићи претраживача“ заправо обухвата и колачиће сесије и трајне колачиће под једним кишобраном, иако се термин чешће користи за трајну врсту.

Како се испоставило, колачићи сесије могу заправо бити изузети од већине прописа. Они су класификовани као „строго неопходни“ колачићи према Општој уредби о заштити података (ГДПР), онлајн закону који се примењује на Европску унију и Уједињено Краљевство. Пошто су колачићи за сесију неопходни за рад веб-сајтова, опште је утврђено да сагласност за њих није потребна.

Опет, ово је блатњава територија, а неки колачићи сесије можда се заправо не класификују као суштински због врсте ствари којима рукују и начина на који се могу пратити до вас. Заиста зависи од веб локације. Ако сумњате у колачиће веб странице, требало би да се консултујете са адвокатом.

Објашњени колачићи сесије

Колачићи сесије су свуда и они су суштински део нашег искуства претраживања интернета. Користе се за све врсте ствари, обично у тандему са редовним трајним колачићима, и они су оно што чини да веб локација функционише без поновног учитавања. Надамо се да сте научили све што се може знати о њима.