Тајни сос за корпоративни успех

Да ли желите да водите занимљиве пројекте са предузетничким начином размишљања и зарадите велике награде уз минимални ризик? Можете постати интрапренеур у својој организацији!

Одрживо и растуће пословање захтева сталне иновације у својим производима, услугама, маркетингу, продаји, операцијама и управљању људским ресурсима. Одакле долазе такве иновације?

Да си погодио! Његови запослени. Неки запослени су одлучни да подигну посао на виши ниво. Они доприносе расту пословања осмишљавањем револуционарних стратегија, увођењем новог производа који ће повећати вредност његовог бренда, итд.

Ово је улога интрапренера. Ако такође желите да добијете велике промоције и да седите на покретачком месту пословања, требало би да прочитате овај чланак до краја да бисте сазнали шта је потребно да бисте били интрапренеур.

Шта је интрапренеур?

Ви сте интрапредузетник ако сте запослени који размишља и понаша се као предузетник док ради у компанији. Вођени сте иновацијама, узимајући прорачунате ризике да бисте развили нове идеје, производе или стратегије.

Интрапредузетници су од суштинског значаја за раст компаније јер идентификују прилике, решавају проблеме и користе предности у пословном окружењу које се стално мења. Показујете проактиван став, често оспоравате статус кво и инсистирате на позитивним променама унутар организације.

Нисте задовољни само праћењем наређења; преузимате иницијативу, показујете лидерство и значајно доприносите успеху компаније неговањем културе иновација и прилагодљивости.

Коначно, циљ интрапредузетника је да дође до нових идеја за трансформацију пословања у раст и ширење без довођења постојеће вредности бренда и прихода у опасност.

Улоге и одговорности интрапренера

Ево како изгледа живот предузетника на радном месту:

 • Ви сте иноватор идеја које решавају стварне пословне проблеме. Претпоставимо да се ваша компанија бори да прода више робе из својих малопродајних објеката. Убеђујете власника предузећа да вам дозволи да отворите онлајн тржишта на Амазону, Схопифију, итд., за продају на мрежи.
 • Такође можете преузети иницијативу. Видите могућности у изазовима и креирате стратегије тако да ваша организација може имати користи од свог рада или понуде производа.
 • Такође морате бити менаџер ризика и ублажавање ризика. Ви сте стручњак за процену и управљање ризицима повезаним са новим пројектима и иницијативама.
 • Будући да сте тимски играч, ефикасно сарађујете са колегама и међуфункционалним тимовима.
 • Ви сте такође вођа. Водите се примерима рада и учинка. Такође, спремни сте да преузмете одговорност за проблематичне пројекте и доведете их до успеха.
 • Постати менаџер ресурса је такође неопходна улога предузетника. Морате знати како да ефикасно алоцирате ресурсе и управљате њима за интрапренеуралне пројекте.
 • Ви сте утицајни у свом одељењу и организацији. Можете убедити друге да учествују у хакатонима и сесијама размишљања како би поднели иновативне идеје на разматрање.
 • Не бежите од промовисања културе иновација и интрапредузетништва у целој компанији.
 •   Како забранити ИП некога у Дисцорд-у

  Интрапренеуриал Вештине: карактеристике које дефинишу успешног интрапренеур

  Ево вештина које морате поседовати или стећи да бисте постали звездани интрапренери:

  • Можете генерисати креативне идеје и решења користећи иновативно размишљање.
  • У вама постоје вештине решавања проблема које вам омогућавају да идентификујете и решавате изазове на време и ефикасно.
  • Можете инспирисати и мотивисати друге да подрже иновативне иницијативе користећи лидерске вештине.
  • Можете јасно и ефикасно комуницирати са пословним актерима, инвеститорима, партнерима и сарадницима.
  • Имате неопходне вештине прилагодљивости како бисте могли да одговорите на изазове и промене без неуспеха у пројекту.
  • Имате вештине управљања ризиком које вам омогућавају да предвидите ризике и ублажите их како бисте увек држали интрапренеурски пројекат на правом путу.
  • Техничке вештине, попут дизајнирања производа, тестирања, маркетинга, итд., такође су кључне.
  • Имате неопходну финансијску способност да разумете повраћај улагања, буџетирање итд.

  Штавише, потребно је да имате вештине управљања временом које вам омогућавају да одредите приоритете правих задатака и испоштујете рокове. Са свим овим под појасом, спремни сте!

  Предности интрапренеурсхипа

  Интрапренеурсхип је на различите начине користан и за запослене и за послодавце.

  Предности за запослене

  Ако сте запослени у организацији, али имате нову идеју коју можете претворити у производ или услугу, програм интрапредузетништва у вашој тренутној организацији може вам помоћи да своју идеју оживите.

 • Можете водити или радити на развоју иновативне технологије или другим пројектима развоја нових производа без преузимања ризика да радите исто као предузетник.
 • Можете драстично да напредујете у каријери и да постанете запослени на нивоу Ц за одређене производе, услуге или оперативне изуме на чијем сте челу.
 • Побољшавате своје лидерске и предузетничке вештине, као и помажете другим члановима тима да науче како да иновирају нове производе и услуге.
 • Добијате осећај власништва док радите у организацији.
 • Можете постати иноватор сјајних технологија и потрошачких производа без ризика свог времена и новца.
 • Такође, плаћени сте за рад на истраживачким и развојним пројектима које спонзорише организација.
 • Такође, могли бисте да зарадите огромне бонусе ако технологија или производи које сте иновирали и материјализовали добију огроман одзив тржишта. На дуге стазе можете осигурати свој посао и улогу у организацији.

  Предности за послодавце

  Ако сте власник предузећа који се бори да се такмичи на тржишту у окружењу које се стално развија, интрапренери унутар ваше компаније могу вам помоћи.

 • Интрапренеури вам такође помажу да останете испред у индустрији тако што редовно иновирате нове производе и технологије.
 • Различити интрапренеурсхип програми вам помажу да континуирано побољшавате постојеће производе и услуге како бисте повећали ниво задовољства купаца.
 • Интрапредузетничке могућности помажу вам да привучете и задржите врхунске таленте, јер је већа вероватноћа да ће запослени остати када могу да усмере своју креативну енергију у раст вашег пословања.
 • Интрапредузетничке иницијативе мотивишу запослене да раде ефикасније тако што подижу морал, преузимају власништво над пројектима и проактивно траже решења за изазове.
 • Кроз интрапренеурсхип, ваше предузеће може да идентификује и примени исплативе процесе и побољшања. Ово доводи до значајних уштеда и оперативне ефикасности.
 • Пружа могућности за диверсификацију портфолија компаније, истраживање нових тржишта и токова прихода уз смањење ослањања на један производ или услугу.
 •   Шта је ВПС ВиФи заштићено подешавање и да ли је опасно?

  Штавише, гледање на иноватора и подржаваоца интрапредузетништва побољшава репутацију ваше компаније међу купцима, конкурентима и партнерима.

  У наставку пронађите инспиративне примере који ће вас мотивисати на вашем интрапренеурском путовању:

  Рицхард Монтанез

  Рицхард Монтанез из Фрито-Лаи креирао је Фламин’ Хот! укус за Цхеетос ужину са зачинима у латино стилу док ради као домар у компанији. Ово је било могуће јер је извршни директор Роџер Енрико најавио иницијативу под називом „Понашај се као власник“, која није ништа друго до интрапренеуристички покрет.

  Стив Џобс и тим

  Стив Џобс се заједно са 20 других инжењера у Аппле-у одвојио како би креирао нову линију производа под називом Аппле Мацинтосх рачунари. Овај рачунар је претеча Аппле-ових моћних рачунарских система као што су Мацбоок и иМац.

  Сребро и Фрај

  Спенсер Силвер и Арт Фри у 3М су измислили бренд Пост-Ит Ноте. Ово су лепљиве белешке које генеришу милијарде долара прихода за компанију 3М.

  Грег Греелеи и тим

  Амазонов концепт Приме чланства потиче од тима запослених у Амазону, под вођством Амазоновог потпредседника Грега Грилија. Замислили су да ће купци вољно платити додатно за приступ ексклузивном чланству које нуди луксуз дводневне испоруке.

  Данас претплата на Приме генерише милијарде долара прихода за Амазон. Према овоме, то је било 25,21 милијарди долара 2023 Сеарцхлогистицс извештај.

  Како постати интрапренеур

  Често у компанијама које воде производе и технологију, одређени запослени поседују иновативни таленат да осмисле идеје које би могле да се материјализују у производ или услугу.

  Ако сте такав запослени у својој постојећој организацији, ево како можете постати и интрапренеур попут Стевеа Возниак из Аппле-а, Схерил Сандберг из Мета, Марисса Маиер из Иахооа, Реид Хоффман из ЛинкедИн-а, итд.

  #1. Истражите пре него што понудите идеју

  Извршите почетно истраживање о томе како материјализовати идеју у производ или оперативну иновацију од које предузеће може имати користи.

  Затим потражите предузетничке политике организације да бисте сазнали како ће компанија поделити профитабилан резултат са вама ако ваша идеја постане бестселер.

  Ако сте у реду са наградама, наставите са представљањем идеје пословном менаџеру, извршном директору или власнику.

  #2. Пронађите платформу на којој можете да се представите

  Потражите идеје, размишљање и хакатон догађаје у својој организацији и активно учествујте у таквим догађајима. Предложите логичне иновативне идеје које можете материјализовати у стварну ствар ако добијете адекватну подршку компаније.

  #3. Постаните тимски играч

  Морате бити и тимски играч. Ако ваш пословни менаџер или власник одлучи да напредује са вашом иновативном идејом, доделиће тим аналитичара, програмера, дизајнера, стручњака за финансије, итд., како бисте могли да развијете прототип.

  Потребан је изузетно стручан сарадник да оркестрира пројекат тако што ће укључити сваки независни таленат.

  #4. Преузмите прорачунате ризике засноване на подацима

  Иако нисте ставили на коцку своју животну уштеђевину у интрапренеурском пројекту, преузмите одговорност да избегнете било какав велики губитак за организацију. Имајте на уму да ако посао расте, расту и ваша каријера и компензација.

    Како избрисати филмове са Вуду-а

  Како подржати интрапренеурство у вашем пословању

  Подршка интрапредузетништву у вашем пословању укључује неговање културе одговорности и иновативности међу запосленима. Такође је потребан оквир који омогућава запосленима да делују као предузетници у вашој организацији. Ево како да то урадите:

 • Подстакните начин размишљања о иновацијама где се запослени осећају безбедно да предлажу нове идеје. Учините иновацију кључном вредношћу ваше компаније.
 • Често спроводите обуку и развојне догађаје за запослене.
 • Спонзорирајте сесије размишљања и хакатоне о грешкама и изазовима у производима и услугама које ваша компанија нуди.
 • Такође морате посветити време, буџет и ресурсе за интрапредузетничке пројекте. Штавише, осигурајте да запослени имају алате и подршку која им је потребна да остваре своје идеје.
 • Требало би да одлучите да запосленима дате слободу да наставе своје пројекте уз одређени степен аутономије. Нека преузму власништво избегавајући микроменаџмент у оквиру интрапредузетничких пројеката.
 • Препознајте и наградите успешне интрапредузетнике промоцијама, бонусима или признањем у целој компанији. Ово мотивише друге да следе њихов пример.
 • Међуфункционална сарадња је такође кључни фактор у неговању интрапренеуристичке културе унутар организације.
 • Добро је јасно саопштити посвећеност компаније интрапредузетништву, дајући запосленима до знања да се њихове идеје цене.
 • Предузећа морају успоставити повратне информације путем анкета запослених за сталну евалуацију и побољшање интрапренеуристичких програма.
 • Прославите интрапренеуристичка достигнућа да бисте инспирисали друге и ојачали важност иновација унутар организације.
 • Ентрепренеур Вс. Интрапренеур: Табеларно разликовање

  Предузетници су независни преузимачи ризика. Они стварају сопствени бизнис од нуле, преузимајући пуну одговорност за свој успех или неуспех. Насупрот томе, интрапренери раде у оквиру матичне организације, иновирајући и подстичући промене изнутра. Током интрапренеурсхип пројекта, они такође користе ресурсе и подршку свог послодавца.

  Карактеристике Предузетник Интрапренеур Власништво Поседује и управља сопственим пословањем Рад у оквиру постојеће организације као иноватор или истраживач Ризик Преузми пун финансијски и оперативни ризик Суочава се са нижим личним финансијским ризиком Независност Потпуна аутономија и доношење одлука Делује у оквиру организационе структуре Приступ ресурсима Мора да обезбеди ресурсе и да самостално обезбеди ресурсе на тржишту. тхе оквир организације Награде Задржите профит, али и сносите губитке Може добити награде и признања унутар организације само ако иновирани производ или услуга добије огроман одговор циљне публике. Вознијак (у оквиру Аппле), Сергеј Брин (у оквиру Гугла)

  Такође прочитајте: Најбоље стартап заједнице у којима предузетници напредују

  Недостаци интрапредузетништва

  У наставку пронађите недостатке и изазове интрапредузетничког пејзажа:

 • Интрапредузетнички пројекти могу одвратити ресурсе и пажњу од основних пословних активности, потенцијално утицати на профитабилност.
 • Не успевају све интрапредузетничке иницијативе, а неуспели пројекти могу резултирати губитком времена, новца и морала.
 • Постојећи запослени или менаџмент могу се одупрети интрапренеуристичким идејама или пореметити процес због страха од промене или несигурности посла.
 • Балансирање циљева интрапренеура са општим циљевима организације може довести до сукоба и напетости.
 • Интрапренеурство захтева време и труд да се негују и подржавају иновативни пројекти, који могу оптеретити постојеће радно оптерећење.
 • Процена успеха и повраћаја улагања (РОИ) интрапредузетничких иницијатива може бити изазовна, што отежава оправдавање континуиране подршке.
 • Дугорочно, заштита интелектуалне својине и осетљивих информација у вези са интрапредузетничким пројектима такође може бити изазов.

  Прихватите интрапренеурски дух!

  Интрапренери су покретачка снага корпоративног успеха. Они дају организацијама свеже идеје, иновације и немилосрдну жељу да се истичу. Њихова способност да размишљају ван оквира, креативно решавају проблеме иу тренутку када би се компанија могла суочити са гашењем.

  Негујући културу која подстиче запослене да буду интрапредузетници, предузећа могу да искористе овај непроцењиви ресурс. Ради се о препознавању да предузетнички дух није ограничен само на стартапове и да се лако може ширити у пословним кућама.

  Следеће, како користити продајну интелигенцију да би посао био профитабилан.