Топ 8 алата за инфраструктуру као код (ИаЦ) за 2023

Инфраструктурни и оперативни тимови у различитим индустријама увек траже ефикасне начине за изградњу и примену агилнијих, флексибилнијих и скалабилнијих апликација. Традиционални метод ручног конфигурисања инфраструктурних окружења је напоран и подложан грешкама.

Да би превазишле овај изазов, многе организације се сада окрећу Инфраструктури као коду (ИаЦ). ИаЦ пружа ДевОпс и НетОпс тимовима доследан начин да аутоматизују обезбеђивање, конфигурацију и управљање ИТ ресурсима као што су мреже, системи за складиштење, сервери, ВМ-ови и балансери оптерећења.

Шта је ИаЦ?

Инфраструктура као код (ИаЦ) је метод управљања и обезбеђивања ИТ ресурса коришћењем кода или машински читљивих датотека дефиниција уместо физичке хардверске конфигурације. ИаЦ помаже организацијама да смање трошкове, повећају брзину и елиминишу ризике повезане са ручном конфигурацијом.

ИаЦ је важан део ДевОпс пракси јер помаже да се аутоматизује и стандардизује обезбеђивање ресурса у облаку. Такође омогућава организацијама да брзо и прецизно реплицирају окружења и скалирају своје операције.

Врсте приступа

Постоје два приступа ИаЦ-у. Они укључују декларативно (функционално) наспрам императивног (процедуралног).

 • Декларативно (функционално): декларативни приступ користи концепт „жељеног стања“ да дефинише системске захтеве. У овом приступу, потребно је само да дефинишете циљну конфигурацију коју желите за своју инфраструктуру, а систем ће применити неопходне промене да би достигао то стање.
 • Императив (процедурални): Императивни приступ користи „корак по корак“ или процедурални метод да дефинише захтеве животне средине. Овај приступ захтева од вас да обезбедите упутства која се морају пратити да бисте постигли жељену конфигурацију.

Фактори које треба узети у обзир при куповини најбољих ИаЦ алата

Најбоље ИаЦ решење за вас зависи од ваших инфраструктурних потреба и преференција. Постоје различити фактори које треба узети у обзир приликом истраживања и куповине ИаЦ софтвера.

#1. Аутоматизација

Аутоматизација помаже у смањењу ризика повезаних са људским грешкама услед ручног постављања, конфигурисања и управљања вашом инфраструктуром. Аутоматска имплементација може помоћи да трошкови буду ниски смањењем грешака, побољшањем брзине и оптимизацијом радног оптерећења. Многи ИаЦ алати нуде функције аутоматизације, тако да је важно упоредити различите производе у смислу могућности аутоматизације.

#2. Прилагодљивост

Најбоље праксе ДевОпс-а препоручују могућност лаког и брзог повећања или смањења како би се прилагодили променљивим захтевима за ресурсима. Потражите ИаЦ алат који нуди функције скалабилности као што су динамичка оркестрација или аутоматско скалирање. Ово ће осигурати да ваше окружење буде опремљено са довољно ресурса за тренутне и будуће потребе без претераног снабдевања или расипања ресурса. Неки алати ИаЦ-а чак подржавају напредне опције скалабилности, као што су ажурирања у току или плаво-зелене стратегије примене, омогућавајући безбедна, беспрекорна ажурирања без застоја или прекида.

  Драта безбедност и праћење усклађености, оптимизација трошкова против метала у облаку

#3. Цост

Једна од главних предности коришћења ИаЦ алата је уштеда трошкова у поређењу са ручним подешавањем и одржавањем инфраструктуре. Прави алат ИаЦ-а треба да уравнотежи ефикасност трошкова са карактеристикама које су најважније за вашу организацију. Упоредите моделе цена између добављача и погледајте бесплатне пробне верзије пре него што се одлучите за решење. Поред тога, истражите које накнаде за лиценцирање могу да се примењују за додатне кориснике или апликације трећих страна.

#4. Интеграција и проширивост

Када бирате ИаЦ алат, важно је пронаћи онај који нуди робусну интеграцију и могућности проширења. Уверите се да ИаЦ алат има АПИ-је за интеграцију са спољним услугама и системима и библиотеку додатака за проширење могућности производа. Ово вам даје флексибилност да прилагодите свој ток посла према вашим специфичним потребама. Поред тога, добре опције проширивости вам омогућавају да креирате прилагођене интеграције и конекторе ако је потребно.

#5. Сигурност и подршка

Безбедност увек треба да буде приоритет када се оцењује било која технологија. Многа ИаЦ решења пружају уграђене безбедносне функције као што су управљање приступом идентитету (ИАМ), шифровање и превенција губитка података. Такође је корисно одабрати решење ИаЦ-а са наменском службом за кориснике и тимовима техничке подршке који вам могу помоћи током процеса имплементације и усвајања. Сазнајте коју врсту техничке помоћи пружају – било да је у питању ћаскање уживо, е-пошта, телефонски позиви или форуми – да бисте знали где да се обратите у случају проблема.

Сада погледајмо неке од најбољих ИаЦ алата.

ХасхиЦорп Терраформ

ХасхиЦорп Терраформ је софтверски алат за ИаЦ отвореног кода. Обезбеђује конзистентан ток посла за обезбеђивање и управљање вашом инфраструктуром у било ком облаку, укључујући јавна, приватна и хибридна окружења у облаку.

Уз Терраформ, корисници могу да дефинишу своју инфраструктуру облака у декларативном конфигурационом језику који се зове ХасхиЦорп Цонфигуратион Лангуаге (ХЦЛ). Терраформ платформа затим аутоматизује креирање и управљање цлоуд инфраструктуром на основу дефинисане конфигурације.

Карактеристике

 • Терраформ подржава оперативне системе, укључујући Линук, ФрееБСД, мацОС, ОпенБСД, Соларис и Мицрософт Виндовс.
 • Терраформ добро функционише са постојећим ДевОпс токовима рада и популарним оквирима оркестрације као што је Кубернетес.
 • Интегрише се са системом контроле верзија (ВЦС), управљањем услугама информационих технологија (ИТСМ) и цевоводима за континуирану интеграцију (ЦИ) и континуирану испоруку (ЦД)
 • Може се користити за примену у више облака.
 • Управљајте мрежном инфраструктуром, као што је ажурирање скупова чланова балансера оптерећења или примена смерница заштитног зида.

Решење је доступно у две верзије – бесплатна, са отвореним кодом за преузимање и самостално управљање која може да ради локално са вашим окружењем и плаћена верзија, Терраформ Цлоуд за тим и управљање, почевши од 20 УСД по кориснику – Они такође нуде пословни план који има детекцију одступања, ССО, евиденцију ревизије, агенте који се сами хостују и прилагођену паралелност. Цене за пословни план су доступне на захтев.

  Како да добијете своју тренутну локацију када зовете помоћ [Android]

Пулуми

Пулуми рекламира своју платформу као „инфраструктуру као код за инжењере“. Има могућност да обезбеди инфраструктуру са мешавином језика и технологија, укључујући ТипеСцрипт, Питхон, Го, Ц# и ЈаваИАМЛ.

Платформа отвореног кода је дизајнирана да помогне програмерима да креирају и управљају ресурсима у облаку код различитих провајдера. Пулуми такође нуди шаблоне пројеката за различите случајеве коришћења, укључујући контејнере, Кубернетес апликацију, Кубернетес кластер, сервере, статичке веб локације и ВМ.

Карактеристике

 • Контрола приступа заснована на улогама (РБАЦ)
 • Интегрише се са неколико ЦИ/ЦД система, укључујући услугу АВС кода, Цирцле ЦИ, ГитЛаб ЦИ, Јенкинс, Азуре ДевОпс и још много тога.
 • Обезбеђује евиденције ревизије за праћење активности корисника унутар организације
 • Подржава више језика, као што су Питхон, ТипеСцрипт, ЈаваСцрипт, Го, Ц#, Ф#, Јава и ИАМЛ
 • Пулуми обезбеђује политику као код кроз ЦроссГуард – алатку отвореног кода која вам омогућава да пишете правила у Питхон-у, ЈаваСцрипт-у или Опен Полици Агент-у (ОПА) Рего

Пулуми нуди вишеструке плаћене планове, укључујући тимски план, план предузећа (прилагођене цене), план од кључне важности за пословање (прилагођена понуда) и бесплатни план за појединца. Они такође нуде 14-дневну бесплатну пробну верзију.

Спацелифт

Спацелифт је ЦИ/ЦД решење направљено за ИаЦ софтвер који не зависи од облака. Развојна платформа Спацелифт-а је изграђена око концепта политике као кода користећи оквир отворених политика агента (ОПА), који омогућава корисницима да дефинишу политике које укључују различите тачке одлучивања у апликацији, као што су пријава, приступ, одобрење и одлука о иницијализацији .

Карактеристике

 • Нуди декларативно управљање токовима посла са агентом отворених политика (ОПА)
 • Подржава пружање идентитета усаглашеног са САМЛ 2.0
 • Интегрише се са Терраформ, ЦлоудФорматион, Пулуми и Кубернетес
 • Подржите безбедносне политике засноване на улогама, прилагођене токове одобрења и произвољан гит ток.
 • Подржава неколико платформи у облаку (АВС, ГЦП и Мицрософт Азуре)

Спацелифт нуди 14-дневну бесплатну пробну верзију и различите плаћене планове, у зависности од захтева купца.

АВС ЦлоудФорматион

АВС ЦлоудФорматион је услуга која вам омогућава да предвидиво и узастопно моделирате, обезбеђујете и управљате АВС-ом и распоређивањем ресурса трећих страна. Омогућава вам да правите апликације на другим Амазон производима као што су Амазон ЕЦ2, продавница еластичних блокова, СНС, еластично балансирање оптерећења и аутоматско скалирање без потребе да конфигуришете основну АВС инфраструктуру.

Карактеристике

 • Омогућава вам да користите декларативне језике отвореног кода као што су ЈСОН или ИАМЛ.
 • Дефинишите своје окружење у облаку користећи ТипеСцрипт, Питхон, Јава и .НЕТ.
 • Моделирајте и обезбедите ресурсе и модуле треће стране које објављују АВС партнерска мрежа (АПН) и заједница програмера.
 • Направите апликације без сервера са САМ-ом.

АВС ЦлоудФорматион користи модел цена за плаћање по кориснику и они наплаћују само ваше радње по операцији креирања, ажурирања, брисања, читања или листе руковаоца. Они нуде бесплатан ниво са ограниченим опцијама. Можете контактирати тим за продају АВС ЦлоудФорматион за прилагођене понуде или користити АВС калкулатор цена да бисте добили процену.

  Како додати прилагођени емоји на Дисцорд сервер

Лутка

Пуппет је платформа за управљање конфигурацијом и аутоматизацију отвореног кода дизајнирана да обезбеди ресурсе, управља инфраструктуром и постигне и одржава усаглашеност у вашим системима на прем, инфраструктури у облаку или у вашем хибридном ИТ окружењу.

Карактеристике

 • Пуппет подржава АВС, Мицрософт Азуре, ГЦП, ВМваре, Виндовс, Линук, Виндовс ОС и Орацле.
 • Нуди опсежне интеграције са различитим услугама у облаку, ДСЦ ресурсима, инфраструктуром, политиком као кодом, тајним управљањем и технологијама виртуелизације.
 • Могућности праћења и извештавања у реалном времену вам омогућавају да пронађете грешке одступања и усклађености.
 • Користи политику као код за поједностављење и спровођење усклађености.

Лутке цене нису објављене на њиховој веб страници, али можете попунити кратак образац на страници са ценама веб странице да бисте затражили понуде.

кувар (напредни кувар)

Цхеф пружа флексибилан оквир за примену и управљање инфраструктурама, апликацијама и услугама. Цхеф платформа садржи компоненте као што су кувари, рецепти, улоге и окружења који се користе за креирање и управљање жељеним стањем инфраструктуре.

Карактеристике

 • Интегрише се са Азуре, АВС, Доцкер, Кубернетес, Терраформ и ВМваре
 • АИОпс подршка
 • Аутоматизује безбедност, инфраструктуру и апликације
 • Подржава мулти-ОС, мулти-цлоуд, локалне, хибридне и сложене застареле архитектуре.
 • Аутоматизација цевовода континуиране испоруке
 • Аутоматска санација у случају промене конфигурације

Овај софтвер можете купити као локално или СааС решење тако што ћете контактирати Цхеф продајни тим за прилагођене понуде или га купити на Азуре или АВС тржишту.

Цроссплане

Изграђен на Кубернетес-у, Цроссплане је платформа отвореног кода која оркестрира апликације и инфраструктуру. Омогућава вам да направите контролну раван са декларативном конфигурацијом у стилу Кубернетес-а и конфигурацијом вођеном АПИ-јем за управљање стековима апликација, омогућавајући ефикасне ДевОпс процесе.

Карактеристике

 • Контрола приступа заснована на улогама (РБАЦ)
 • Декларативна конфигурација
 • Интегрише се са ЦИ/ЦД цевоводима
 • Аутоматизујте оперативне задатке усклађивањем контролора

Алат омогућава корисницима да самостално контролишу нивое и нуде једну контролну тачку за смернице и дозволе.

Браинбоард

Браинбоард је колаборативни алат направљен за инжењере, архитекте облака, ДевОпс и менаџере инфраструктуре за визуелно дизајнирање и управљање инфраструктурама облака. Платформа омогућава архитектама да превлаче и испуштају инфраструктуру облака, податке, прилагођене ресурсе и Терраформ модуле од добављача облака које подржава Терраформ.

Карактеристике

 • Интегрише се са Азуре, АВС, Орацле и ГЦП
 • Могућности превлачења и испуштања
 • Аутоматски генеришите терраформни код
 • Визуелно изградите ЦИ/ЦД цевоводе
 • Самоуслужна инфраструктура

Браинбоард нуди два плаћена плана (про и ентерприсе) и бесплатни план за тим од два корисника. Професионални (за производњу и тимове) план почиње од 99 долара. Цене за план предузећа су доступне на захтев.

Последње мисли

Када купујете најбоље ИаЦ решење за своју организацију, можда ћете бити у искушењу да изаберете решење повезано са популарном компанијом. Немојте се само задовољити првом опцијом која вам се чини да вам одговара – пронађите ону која је заиста прилагођена вашим потребама.

Најбољи алат за вас зависи од ваших специфичних потреба и захтева. Препоручујемо вам да сами истражите, процените различите алате, прочитате рецензије производа на независним веб локацијама и затражите демо производа или се пријавите за бесплатну пробну верзију (ако је доступна). Ово ће вам омогућити да процените алате и изаберете најбољу опцију за ваше пословне потребе.

Можда ће вас занимати и Цлоудформатион вс. Терраформ.