Ублажите безбедносне ризике у ланцу набавке софтвера помоћу ових 6 решења

Сигурносна решења за ланац набавке софтвера помажу у смањењу ризика и заштити ваших система од опасних напада.

У последњих неколико година, безбедност је постала кључна за компаније и појединце, с обзиром на све већи ниво сајбер напада. Ови напади се могу десити било којој организацији, одељењу, систему, ИТ инфраструктури и ланцу набавке софтвера.

Савремени ланци набавке софтвера укључују већ постојеће библиотеке, ЦИ/ЦД системе, опен-соурце репозиторије, контролере верзија, системе за примену, алате за праћење и тестирање итд.

Постоји толико много делова укључених у изградњу софтверског решења, а код се чак користи у више пројеката. Ово повећава површину напада за хакере који су увек у потрази за рањивостима у било ком систему који користите.

А када га пронађу, искористиће га и хаковати ваше системе. Као резултат, то може довести до цурења података, малвера, рансомваре-а и чега другог.

Због тога је важно за организације, програмере и продавце софтвера да побољшају сигурност свог ланца набавке софтвера.

У овом чланку ћемо разговарати о томе како тачно изгледа напад на ланац снабдевања софтвером, зашто морате да обезбедите свој ланац снабдевања и најбоља безбедносна решења која помажу у ублажавању ризика.

Почнимо!

Шта је безбедност ланца снабдевања софтвером?

Ланац набавке софтвера укључује све системе, процесе, алате и ствари (у суштини све) који помажу у развоју апликације у њеном животном циклусу развоја софтвера (СДЛЦ).

А сигурност ланца набавке софтвера значи осигурање свих тих система, компоненти и пракси. Може укључивати протоколе, интерфејсе, власнички код или код треће стране, екстерне алате, инфраструктурне системе, системе за примену, и листа се наставља.

Извор: Мирантис

Ваш ланац снабдевања је рањив на нападе као и други системи у вашој организацији. У нападу на ланац снабдевања, хакер проналази и користи рањивост у било ком од ваших система и процеса у ланцу снабдевања и инфилтрира се у њега. То може довести до кршења података и других безбедносних ризика.

Неки уобичајени напади на ланац набавке софтвера су:

 • Пробијени ЦИ/ЦД цевовод који укључује сервере за прављење, алате за примену, оквире за тестирање, спремишта кода итд.
 • Злонамерни код унутар алатке отвореног кода. Ово се може десити слањем злонамерних урезивања у репо кода, на пример.
 • ЦИ/ЦД погрешне конфигурације у процесима имплементације и тестирања

Неки познати напади на ланац набавке софтвера:

 • СоларВиндс хакирање: Хакери су пронашли рањивост у својој Орион платформи и компромитовали 30к+ организација широм света.
 • Прекршај ЦодеЦов: У априлу 2021. нападачи су провалили алат за ревизију, ЦодеЦов, утичући на његове широке кориснике.
 • Мимецаст напад: Нападачи су добили приступ једном од својих дигиталних сертификата за аутентификацију.

Зашто је безбедност ланца снабдевања софтвером важна?

У горњим примерима напада, само једна рањивост у коду, уопштено гледано, довела је до широко распрострањеног кршења које погађа појединце и организације.

Када развојни тим примењује софтвер за комерцијалну или интерну употребу, безбедност производа је од виталног значаја, укључујући код који нису написали и алате треће стране које користе. Јер ако слепо верујете спољним ресурсима, они се могу претворити у претње и нападе због рањивости у њима.

У том смислу, ланац набавке софтвера осигурава да цео ваш код, алати и ресурси буду у својим најбољим безбедносним облицима и да буду неометани, ажурирани и да немају рањивости или злонамерног кода.

А да бисте ово имплементирали, морате да проверите сваку софтверску компоненту у СДЛЦ-у, укључујући ваш интерни код, имплементације отвореног кода, протоколе, интерфејсе, алате за развој, спољне услуге и друге ствари повезане са изградњом софтвера.

  Како да се скинете са ознаке на Инстаграм посту

Поред тога, можете користити свеобухватно, поуздано и ефикасно решење за безбедност ланца набавке софтвера да бисте ублажили проблеме и заштитили сваку компоненту софтвера. То ради скенирањем софтвера у потрази за познатим експлоатацијама и зависностима и имплементацијом механизама за заштиту мреже.

На овај начин, ови алати помажу у спречавању неодобрених модификација и неовлашћеног приступа ради одвраћања претњи и напада.

Хајде да разговарамо о неким од најбољих безбедносних алата за ланац набавке софтвера за ублажавање напада и заштиту вашег ланца набавке софтвера.

Слим.аи

Слим.аи вам омогућава да направите контејнере са сигурношћу и брзином како бисте заштитили свој ланац набавке софтвера без писања новог кода.

То ће вам помоћи да аутоматски пронађете и уклоните рањивости софтверских система из контејнерских апликација пре него што се испоруче у фазу производње. Ово ће такође обезбедити ваше радно оптерећење за производњу софтвера.

Слим.аи ће ојачати и оптимизовати ваше контејнере док ће ефикасно управљати њима. Такође ћете добити увид у садржај својих контејнера дубоком анализом њихових пакета, метаподатака и слојева.

Можете неприметно да интегришете Слим.аи у своје ЦИ/ЦД канале и омогућите аутоматизацију да бисте уштедели време и труд у ублажавању безбедносних ризика без икаквог ручног рада.

Моћи ћете да користите Слим Стартер Китс, који су шаблони које можете користити да креирате своју апликацију на било ком језику или оквиру. Са интелигенцијом контејнера, можете да видите конструкцију слике, детаље пакета и рањивости. Ово ће вам помоћи да разумете своје безбедносно држање и да створите пријатну слику.

Доцкер Васм

Васм је лагана, брза и нова алтернатива Виндовс или Линук контејнерима које користите у Доцкер-у. Доцкер + Васм ће вам помоћи да направите, покренете и делите модерне апликације са већом сигурношћу.

Постоје многе предности коришћења Доцкер-а у обезбеђивању ланца набавке софтвера. То ће учинити ваш развој софтвера предвидљивијим и ефикаснијим аутоматизацијом задатака и уклањањем потребе за задацима конфигурације који се понављају. Ваш цео животни циклус развоја софтвера ће постати бржи, лакши и преносивији.

Доцкер нуди свеобухватну платформу од краја до краја која ће вам обезбедити АПИ-је, ЦЛИ-ове и корисничке интерфејсе са безбедносним инжењерингом да раде из кутије у вашем СДЛЦ-у, чинећи процес ефикаснијим.

 • Доцкер слике су одличне јер вам омогућавају да ефикасно креирате апликацију на Мац-у и Виндовс-у.
 • Користите Доцкер Цомпосе да направите софтвер за више контејнера.
 • Пакујте софтвер као слике контејнера који су преносиви и конзистентно раде у различитим окружењима, као што су АВС ЕЦС, Гоогле ГКЕ, Ауре АЦИ, Кубернетес и још много тога.
 • Интегришите се са различитим алатима широм цевовода за развој софтвера, укључујући ЦицлеЦИ, ГитХуб, ВС Цоде, итд.
 • Персонализујте приступ сликама за програмере помоћу контрола приступа заснованих на улогама (РБАЦ) и стекните дубљи увид у историју активности користећи Доцкер Хуб евиденције ревизије.
 • Појачајте иновације повећањем сарадње са програмерима и члановима тима и једноставним објављивањем својих слика у Доцкер Хуб-у.
 • Успешно примените апликације независно на различитим контејнерима и језицима. Ово ће смањити могуће сукобе између библиотека, оквира и језика.
 • Користите Доцкер Цомпосе ЦЛИ и искористите његову једноставност у бржем стварању апликација. Можете их брзо покренути у облаку помоћу Азуре АЦИ или АВС ЕЦС или то учинити локално.

ЦицлонеДКС

ЦицлонеДКС је заправо модеран комплетан стандард БОМ који нуди напредне могућности за обезбеђивање ланаца снабдевања од онлајн ризика и напада.

Подржава:

 • Хардверска листа материјала (ХБОМ): То је за инвентар хардверских компоненти за ИЦС, ИоТ и друге повезане и уграђене уређаје.
 • Софтверска листа материјала (СБОМ): То је за инвентар софтверских услуга и компоненти и њихових зависности.
 • Оперативни опис материјала (ОБОМ): Конфигурације инвентара за време извршавања пуног стека, окружења и додатне зависности.
 • Софтвер као услуга (СааСБОМ): Намењен је крајњим тачкама инвентара, услугама, класификацијама и токовима података који подстичу апликације које су изворне у облаку.
 • Размена могућности искоришћавања рањивости (ВЕКС): То је да се покаже како се рањиве компоненте могу искористити у производима.
 • Извештаји о откривању рањивости (ВДР): То је за преношење непознатих и познатих рањивости које утичу на услуге и компоненте.
 • БОВ: То је дељење рањивих података између рањивих извора обавештајних података и система.
  Вођење платног списка за ваш растући посао је лако са Зохо платним списком

Фондација ОВАСП подржава ЦицлонеДКС, док ЦицлонеДКС Цоре Воркинг Гроуп управља њиме. Такође га подржава заједница за безбедност информација из целог света.

Акуа

Акуа обезбеђује сигурност ланца набавке софтвера током целог животног циклуса. Може да заштити све ваше везе у оквиру вашег ланца набавке софтвера како би минимизирао површине напада и одржао интегритет кода.

Уз помоћ Акуа-а, можете уочити ризике и рањивости у свим фазама животног циклуса вашег софтвера скенирањем слика и кода. Такође ће омогућити проналажење откривених тајни, погрешних конфигурација ИаЦ-а и малвера тако да ниједан проблем не може да пређе у фазу производње.

Можете да обезбедите своје процесе и системе у целом ланцу снабдевања како бисте развили и испоручили свој софтвер у производњу. Акуа ће вам помоћи да надгледате безбедносни положај ваших ДевОпс алата, обезбеђујући да су безбедносне контроле на месту.

Карактеристике и предности:

 • Универзално скенирање кода: Акуа може да скенира цео изворни код за само неколико минута и открије рањивости, безбедносне рупе, проблеме са лиценцом отвореног кода и још много тога. Повременим скенирањем кодова, бићете упозорени на нове ризике са променом кодова. Добићете скенирање кода од стране Акуа Триви Премиум и добити конзистентне резултате у целом СДЛЦ-у.
 • Упозорења у току рада: Скенирајте код и добијајте обавештења без обзира одакле радите. Можете да примате обавештења директно у ИДЕ-у када кодирате, систему управљања изворним кодом (СЦМ) као коментаре на захтеве за повлачењем, складиште у облаку и ЦИ цевовод чак и пре издавања софтвера.
 • Праћење зависности отвореног кода: Акуа ће оценити сваки од ваших пакета отвореног кода на основу њихове популарности, ризика, могућности одржавања и квалитета. Затим обавештава ваше програмере о критично опасним пакетима када се уведу. Ово ће вам омогућити да успоставите и примените ниво квалитета на нивоу целе организације који морате да испуните пре додавања новог кода у базу кодова.
 • Безбедност цевовода: Стекните потпуну видљивост у вашим ЦИ цевоводима и навигирајте кроз хиљаде верзија софтвера који воде до производног окружења. Можете лако да имплементирате статичку анализу цевовода за сваки цевовод (као што су ГитЛаб ЦИ, Битбуцкет Пипелине, Јенкинс, ГитХуб Ацтионс, ЦирцлеЦИ, итд.) и разумете сваку инструкцију.
 • СБОМ следеће генерације: Немојте бити ограничени основним креирањем СБОМ-а; уместо тога идите даље и снимите сваку радњу и корак од тренутка када програмер урезује код до комплетног процеса изградње до генерисања вашег коначног артефакта. Потписивање кода ће такође помоћи корисницима да верификују историју вашег кода и да се увере да је генерисани код исти онај који завршава у вашем ланцу развојних алата.
 • Управљање положајем ЦИ/ЦД-а: Акуа ће вам омогућити да уочите и решите критичне погрешне конфигурације на вашој ДевОпс платформи (као што су Јенкинс, ГитХуб, итд.) и да у њу примените безбедност Зеро-Труст. Може да примени политику приступа са најмање привилегија како би вам помогао да извршите ревизију привилегија у целом СДЛЦ-у. Такође може да примени раздвајање дужности (СоД) како би смањио безбедносне ризике и истовремено обезбедио усклађеност.
  Како одабрати најбољу услугу провере позадине

Штавише, можете успоставити и одржавати поверење креирањем СБОМ-ова потписаних дигитално и применом капија интегритета за верификацију артефаката широм ЦИ/ЦД цевовода. То ће помоћи да се осигура да само ваш код иде у фазу производње, а не било шта друго са њим.

РеверсингЛабс

Набавите напредну безбедност ланца снабдевања софтвером (ССЦС) за своје ЦИ/ЦД радне токове, пакете издања и контејнере од стране РеверсингЛабс-а, што омогућава вашем ДевСецОпс тиму да примени апликацију са већим самопоуздањем.

Алат који вам омогућава да брзо анализирате веће пакете издања, библиотеке отвореног кода, софтвер треће стране и контејнере за претње. Такође можете да откријете, отклоните и одредите приоритет високоризичних претњи скривених у слојевима зависности од софтвера.

Акуа нуди прилагођене политике одобрења тако да можете поуздано да потврдите безбедносни квалитет свог софтвера пре него што га пустите у производњу. Овај алат брине о безбедности у вашем целом СДЛЦ-у, од контроле изворног кода до управљања зависностима софтверских компоненти, ЦИ/ЦД процеса и издања слика.

Тако можете лако да откријете и поправите ризике тока посла ЦИ/ЦД-а, компромисе, злонамерне пакете отвореног кода, тајне изложености и друге врсте претњи у свакој тачки животног циклуса развоја софтвера ваше организације.

Штавише, можете ићи даље од тога и заштитити своје клијенте од нежељених манипулација које могу унети неовлашћене промене понашања, бацкдоор и малвер у софтвер.

Моћи ћете да обавите интеграције без проблема у свакој фази цевовода испоруке. Ове интеграције ће вам помоћи да брже и у раној фази решите високоризичне претње. РеверсингЛабс је одлична инвестиција не само за развојне тимове већ и за СОЦ тимове.

Сник

Повећајте безбедност ланца набавке софтвера помоћу Синк-а, који вам може помоћи да заштитите критичне компоненте софтвера, као што су слике контејнера, библиотеке отвореног кода, алати за програмере и инфраструктура облака.

Сник ће вам помоћи да схватите и управљате безбедношћу вашег ланца снабдевања праћењем зависности, обезбеђивањем безбедног дизајна и исправљањем рањивости. Обезбеђује да дизајнирате софтвер са безбедношћу на уму, од самог почетка.

Користећи Сник, можете пратити популарност, одржавање и сигурност 1М+ пакета отвореног кода у различитим екосистемима.

Можете скенирати свој софтвер да бисте генерисали попис материјала како бисте идентификовали компоненте које се користе и интеракцију између њих. Сник ће вам помоћи да решите више проблема у вези са безбедношћу за мање времена.

 • Сник база података рањивости и Синк Адвисор су два алата која пружају корисне и ажурне информације о критичним проблемима и начинима за њихово спречавање, тако да управљање безбедносним претњама постаје лакше пре него што пројекат уопште почне.
 • Сник-ове услуге ревизије, Сник Цонтаинер и Сник Опен Соурце, су алати за анализу пројеката и креирање СБОМ-а са листом познатих рањивости, пакетима отвореног кода и саветима за фиксирање.
 • Сник вам омогућава да се интегришете са више алата, токова посла и цевовода да бисте омогућили безбедност у вашем ланцу набавке софтвера. Интеграције укључују ПХП, Јава, ЈС, Питхон, АВС, ГЦП, РедХат, Јенкинс, Доцкер, Кубернетес, ГитХуб, ГитЛаб, Слацк и многе друге.

Штавише, Сник подржавају водећи безбедносно-обавештајни системи у индустрији, нудећи вам алате за заштиту ваших зависности отвореног кода, прилагођеног кода, инфраструктуре облака и контејнера са само једне платформе.

Закључак

Ризици на мрежи се шире и представљају претњу за предузећа, имовину и људе. Дакле, ако сте програмер софтвера или предузеће које се бави развојем софтвера, морате побољшати сигурност свог ланца набавке софтвера коришћењем метода и алата попут горе наведених. Ови алати ће вам помоћи да обезбедите цео ланац набавке софтвера ефикасним ублажавањем претњи.

Такође можете истражити ДевСецОпс алате.