Ултимативни водич за анализу празнина у садржају

Анализа празнина у садржају је критична за побољшање СЕО веб сајта оптимизацијом постојећег садржаја, проналажењем празнина између вас и ваших конкурената и мапирањем пута корисника на веб локацији.

Пре него што уђемо у суштину анализе јаза у садржају, па чак иу напредној стратегији, хајде да прво пређемо на то шта је анализа јаза у садржају.

У овом чланку ћу вам дати детаљне информације о анализи празнина у садржају, сврси и процесу анализе празнина у садржају.

Хајдемо одмах у то.

Шта је анализа празнина у садржају?

Анализа празнина у садржају је метода анализе постојећег садржаја на веб страници и проналажења недостатака на нашој веб страници у поређењу са конкурентима.

Постоје два начина на која можемо да погледамо анализу јаза у садржају:

 • Пренамена старог садржаја на веб локацији
 • Проналажење тема садржаја које недостају на веб локацији у односу на конкуренте

Анализа постојећег садржаја ће вам помоћи да идентификујете следеће типове садржаја:

 • Застарели садржај
 • Садржај без недавних примера
 • Садржај са мање детаља
 • Сложен садржај

А, испитивање садржаја конкурената ће нам помоћи да сазнамо:

 • Недостају теме садржаја
 • Моћи ћете да креирате календар садржаја заснован на анализи недостатака у садржају конкурената
 • Кључне речи које циљају конкуренти и наша веб страница недостаје у тим приликама

Анализа празнина у садржају се не ради само на блоговима веб-сајта, већ се може урадити и за следеће типове садржаја:

 • Вебсите пагес
 • Почетне странице
 • Водећи магнети као што су материјали за преузимање (е-књиге, ппт и извештаји)
 • Садржај друштвених медија
 • И други садржаји

Сада знамо какав се садржај анализира у процесу и шта можемо постићи анализом празнина у садржају. Хајде да разговарамо о сврси и процесу анализе празнина у садржају.

Сврха анализе празнина у садржају

Анализа празнина у садржају је урађена да би се побољшао укупни СЕО веб-сајт, ојачало присуство СЕРП-а уз побољшану релевантност садржаја и мапирао прави пут корисника. Ево главних сврха:

Побољшајте укупну стратегију садржаја и СЕО за веб локацију

Анализа празнина у садржају ће вам помоћи да побољшате укупну структуру садржаја на веб локацији да креирате нове теме садржаја које ће донети додатне кључне речи и могућности саобраћаја.

Анализа празнина у кључним речима конкурената помаже вам да знате кључне речи које већ рангирате боље од конкурената, и морате да задржите предност над њима јачањем СЕО-а.

Такође ћете моћи да пронађете кључне речи где се не рангирате, а конкуренти се рангирају. Ово омогућава креирање новог садржаја и надмашивање конкурената на СЕРП-у.

Да не заборавимо, анализа јаза у садржају се не ради само за проналажење јаза између конкурената и вас, већ и између вас и ваших купаца.

Мапирање корисничког пута са правом намером

Сваки посетилац на вашој веб локацији може имати другачију намеру; не желе сви који посете веб локацију да купе нешто. Посетилац веб-сајта може да тражи неке информације или да упореди два бренда или производа, можда да нешто купи.

  39 најбољих Цхроме екстензија у 2014

Ревизија садржаја на вашој веб локацији ће вам дати увид у рупе између вашег корисничког пута и садржаја.

Морате да проверите да ли садржај на веб локацији задовољава све намере корисника или не.

Требало би да посматрате четири главне намере док креирате своју стратегију садржаја или вршите ревизију садржаја.

Свест: Странице са намером свести треба да циљају кључне речи које се односе на информације. Овај садржај са намером је креиран да служи корисницима који траже информације. Креирање садржаја о информацијама о производу или општим темама о свести о вашем производу или ниши помоћи ће да се задовољи намера свести.

Разматрање: Ова намера долази у обзир непосредно пре фазе куповине, посетиоци желе да упореде различите производе. Овде ћете морати да креирате садржај као што су листе најбољих производа и поређења.

Савршен пример за ово може бити садржај за купце који траже решење за АПИ аналитику за изградњу доброг корисничког искуства. Купци ће тражити термине као што су најбоља решења за аналитику АПИ-ја.

Куповина: Ово је намера одлуке где је купац одабрао производ, а сада су у фази куповине. Намера куповине је задовољена страницама производа, одредишним страницама или страницама продаје.

Тип кључне речи за ову намеру је: – купи, примени, набави и купи. Пример овога може бити „купите хостинг за ВордПресс“.

Лојалност: Лојална намера је последња у току путање клијента. Ова намера задовољава потребе посетилаца након куповине. Овде је садржај више брендиран него генерички јер клијенти траже упите који се односе на ваш производ, услугу или бренд.

Дакле, ово су четири намера купца које морате да служите као власник веб локације да бисте мапирали савршено путовање корисника на вашој веб локацији. Ревизија садржаја ће вам помоћи да сазнате недостатке унутар намере и идентификујете област фокуса.

Мапирање пута корисника помаже да се утврди да ли наша веб локација има садржај који задовољава намјеру корисника у свакој фази тока продаје или не

Пошто знате сврху анализе празнина у садржају, хајде да почнемо да копамо дубље у процес.

Процес анализе празнина у садржају

Корак 1: Детаљно истраживање кључних речи

Детаљно истраживање кључних речи ће вам дати цео универзум кључних речи који се односи на ваш производ или нишу. Ове кључне речи треба да буду мапиране у односу на различите намере купца.

На пример, кључне речи са питањима као што су шта, како, где се могу мапирати у намеру свести, кључне речи са вс., најбоље се могу мапирати са разматрањем, кључне речи са куповином, набавком, куповином, применом ће бити против намере куповине.

Након мапирања намере, поделите кључне речи на подтеме и теме. На пример, кључне речи које припадају истом предмету и намери могу бити једна подтема, а сличне подтеме ће бити у једној теми.

Истраживање кључних речи може се обавити помоћу алата као што су Семрусх, Ахрефс или Уберсуггест.

Након што завршите истраживање кључних речи, мапирајте своје тренутне рангове и УРЛ са кључним речима.

Активност мапирања УРЛ-а ће вам дати листу тема на којима се веб локација тренутно рангира, али рангови нису добри, а биће и неких тема у којима нема садржаја, што значи да ћете морати да креирате нови садржај за те кључне речи у складу са намером .

  7 најбољих платформи за награђивање грешака за организације за побољшање безбедности

Кључне речи за упадљиву удаљеност су кључне речи које се рангирају на страници 2 или 3, а које се могу оптимизовати.

Корак #2 Ревизија садржаја на вашој веб локацији

Урадили сте истраживање кључних речи и мапирали УРЛ-ове за рангирање према свакој кључној речи. Шта сад? Мораћете ручно да извршите ревизију садржаја да бисте проверили празнине у постојећем садржају.

Када имате листу свих кључних речи и мапираних УРЛ адреса које треба оптимизовати, мораћете да потражите примарне релевантне кључне речи за веб странице одабране за оптимизацију садржаја.

Сада претражите ту одређену кључну реч у Гоогле претрази да бисте скенирали резултате СЕРП-а, погледајте СЕРП конкуренте, који садржај пишу и које теме и наслове покривају.

Анализирајте празнине у свом садржају упоређујући га са конкурентима.

Како је вештачка интелигенција постала паметнија и продорнија у свим областима, такође је уписала своје присуство у маркетиншким алатима и алатима за садржај.

Са алаткама заснованим на вештачкој интелигенцији као што је Маркет Мусе, можете лако да упоредите свој резултат садржаја са резултатом садржаја конкурента.

Маркет Мусе увиди су заиста корисни при анализи садржаја. Такође нам даје податке као што су просечан број речи, циљани број речи, просечна оцена садржаја и циљани резултат садржаја и предлаже дистрибуцију кључних речи.

Све ове тачке података олакшавају писцима садржаја и СЕО-овима да анализирају садржај. Уз оцене садржаја за сваку страницу, можете тражити највеће празнине у садржају и почети да радите на тим деловима садржаја по приоритету.

Корак #3 Анализа конкуренције

Ово је последњи корак у анализи празнина у садржају. Анализа недостатака конкурената ће вам помоћи да пронађете додатне празнине у вашем садржају.

Шта треба да анализирате док гледате веб-сајтове конкурената?

Садржај такмичара

Морате погледати садржај конкурената и теме које они покривају. Завирите у конкурентске кључне речи где су они добро рангирани, а ви нисте.

Семрусх алатка за кључне речи може лако да пронађе ове недостатке у кључним речима конкурената. То ће дати листу свих кључних речи које конкуренти рангирају, али ваша веб локација није.

Разлика између садржаја конкурента и вашег постојећег садржаја може се измерити помоћу алата за предвиђање садржаја заснованих на вештачкој интелигенцији, као што су Маркет Мусе. Маркет Мусе даје резултате вашег садржаја и циљне резултате на основу анализе 20 најбољих резултата на СЕРП-у.

Лијевак конкуренције

Анализирајте веб локацију конкурента и потражите путеве купаца кроз које се крећу кроз веб локацију за посетиоце.

На пример, да ли директно шаљу своје посетиоце са страница блога на страницу за контакт, или их преусмеравају на странице као што су е-књиге, често постављана питања, студије случаја, итд., ради неговања корисника?

Ако ваша веб локација такође прати исти ток, морате се усредсредити само на ревизију садржаја, али ако постоје пукотине у стратегији тока тока ваше веб локације, можда ћете морати да извршите ревизију садржаја и стратегије тока тока.

Надамо се да сте разумели процес и сврху анализе конкуренције. Анализа празнина у садржају побољшава ваш СЕО и поправља пукотине у садржају и путовању корисника.

Разговарали смо о ручном процесу за анализу празнина, али део тога се такође може урадити помоћу алата који штеде време и олакшавају посао.

  Како приказати проценат батерије на вашем иПхоне-у

Дакле, хајде да брзо погледамо алате који нам могу помоћи у овом процесу.

Алати за анализу празнина у садржају

Ручно извођење анализе празнина у садржају је најбољи процес који вам даје све детаље до детаља, али ако вам недостају времена и ресурси, анализа празнина у кључним речима може се обавити помоћу алата.

Алати који се користе за анализу празнина у садржају су:

Семрусх

Семрусх вам пружа алатку за размаке међу кључним речима да бисте сазнали које кључне речи не рангирате, али се рангирају ваши конкуренти. Овај алат пружа више опција за анализу јаза у кључним речима између вас и вашег конкурента.

Можете додати до 5 такмичара да бисте упоредили податке.

Даје вам податке о заједничким кључним речима,

Недостају кључне речи: Ви не рангирате, а такмичар се рангира.,

Слабе кључне речи: Ваши конкуренти имају боље позиције у рангу у односу на вас

Јаке кључне речи: Имате боље рангове по кључним речима у поређењу са својим конкурентом

Неискоришћене кључне речи: Ваши конкуренти се рангирају, али ви немате никакав ранг по тим кључним речима

Јединствене кључне речи: Ви сте рангирани на њима, али ваш конкурент нема ранг.

Све ове тачке података вам помажу да анализирате податке на начин на који желите, а такође вам дају флексибилност да филтрирате податке помоћу напредних филтера као што су филтрирање према кључним речима, позицији, обиму, тежини кључне речи и намери.

Све у свему, Семрусх алатка за прекид кључних речи олакшава процес пружањем дубинског јаза у кључним речима.

Ахрефс

Ахрефс садржајни јаз такођеТакође могу да урадим исти посао као и Семрусх алатка за промену кључних речи. Такође анализира рангирање кључних речи за све веб локације и проналази празнине у кључним речима на вашој веб локацији.

Такође даје кључне речи, обим претраге, потешкоћу кључне речи, ваш ранг и ранг конкуренције. Омогућава вам да филтрирате податке према пресеку кључних речи, обиму претраге, тежини, цени по клику, броју речи и кључним речима.

Ова два су најпоузданији СЕО алати у индустрији који служе вашој сврси за скоро све што је СЕО потребно.

Маркет Мусе

Маркет Мусе може да се користи за анализу јаза у садржају између постојећег садржаја на вашој веб локацији и најбољих резултата на СЕРП-у.

Користећи АИ алгоритме, ова платформа додељује резултат од 100 резултатима на СЕРП-у. На основу тога, он нам даје циљни резултат броја речи и предлаже стратегију дистрибуције кључних речи. Слично функционише и за нови садржај.

Овај алат може бити одличан додатак вашем арсеналу дигиталних маркетиншких алата јер олакшава анализу садржаја конкурента.

Честа питања о анализи недостатака у садржају

Шта је анализа празнина у садржају у СЕО-у?

Анализа празнина у садржају је процес проналажења празнина у постојећем садржају у поређењу са конкурентима и идентификовања проблема на путу корисника на веб локацији. То укључује проналажење тема које недостају које би требало да буду у складу са намером путовања посетилаца.

Како можете попунити празнину у садржају?

Празнина у садржају се може попунити мапирањем корисничког пута у складу са циљевима и намером циљне публике. А то се такође може урадити тако што се изврши ревизија садржаја постојећег садржаја на веб локацији и анализира садржај конкурента да би се видело шта ради за њих.

Закључак

Анализа празнина у садржају даје тачне детаље о садржају који недостаје и рупама закрпа на корисничком путу, што помаже да се структура садржаја додатно побољша.

То ће вам помоћи да побољшате саобраћај на веб локацији и побољшате органске конверзије са веб локације јер поправља јаз између путева корисника. Анализа празнина у садржају је важна активност коју сваки вебмастер треба да тражи како би побољшао СЕО веб сајта.