Вештачка интелигенција (АИ) једноставно објашњена

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • АИ је попут подучавања рачунара да уче као људи гледајући податке и доносећи одлуке, али му недостају здрав разум и емоције.
  • Машинско учење омогућава алгоритмима да уче из података, док обрада природног језика укључује компјутере који разумеју и говоре људски језик.
  • АИ се користи у цхатботовима, анализи података, дизајну производа и стварању уметности, али будућност представља забринутост у вези са потенцијалном злоупотребом и регулацијом.

Вештачка интелигенција је у моди, са својим огромним потенцијалом који изазива пометњу у скоро свакој индустрији. Али потпуно разумевање АИ може бити незгодно, посебно ако нисте добро упућени у техничке теме.

Дакле, хајде да разложимо вештачку интелигенцију на њене најједноставније термине. Како АИ функционише и како се користи?

Најједноставније објашњење АИ

Вештачка интелигенција је попут учења компјутера да уче баш као људи, дакле симулирајући како људи мисле. АИ то ради тако што гледа много података или примера, а затим их користи за доношење одлука или предвиђања.

Замислите да учите да возите бицикл. Након што паднете неколико пута, почињете да разумете како да балансирате и педалирате истовремено. Тако функционише машинско учење, део АИ. Гледа много података, а затим из њих учи обрасце. Други део АИ, обрада природног језика, сличан је учењу рачунара да разумеју и говоре људски језик.

Али чак и уз све ово, рачунари још увек не могу у потпуности да размишљају или разумеју као људи. Модерни системи вештачке интелигенције немају здрав разум, емоције или свест.

АИ у више детаља

Гавин Пхиллипс/МакеУсеОф/ЦхатГПТ

Вештачка интелигенција (АИ) је грана рачунарске науке која има за циљ да направи машине способне да имитирају људску интелигенцију. То укључује креирање алгоритама који омогућавају рачунарима да уче и доносе одлуке или предвиђања на основу података, а не да прате само експлицитно програмирана упутства.

Машинско учење (МЛ)

Машинско учење (МЛ), подскуп АИ, укључује системе који могу да „уче“ из података. Ови алгоритми побољшавају своје перформансе како се повећава број скупова података из којих уче.

Дубоко учење, још један подскуп машинског учења, користи вештачке неуронске мреже за доношење одлука и предвиђања. Дизајниран је да опонаша како људски мозак учи и доноси одлуке.

Обрада природног језика (НЛП)

Обрада природног језика (НЛП) је још један важан аспект АИ, који се бави интеракцијом између рачунара и људи који користе природни језик.

Ово често укључује АИ систем који преузима захтев природног језика, анализира га, изводи контекст, а затим производи одговор природног језика.

На пример…

  • Човек: „Можете ли ми пронаћи неколико примера отровних биљака у Јужној Америци?“
  • АИ цхатбот: „Наравно! Ево неколико примера токсичних биљака у Јужној Америци…” [and so on]

Неуронске мреже се користе у НЛП-у и долазе у много различитих облика, укључујући:

  • Претходно обучене трансформаторске неуронске мреже
  • Рекурентне неуронске мреже
  • Дубоке мреже веровања
  • Конволуционе неуронске мреже
  • Самоорганизоване карте

Способност машина да разумеју и реагују на људски језик је кључна за многе АИ апликације, као што су виртуелни асистенти и АИ цхатботови (о чему ћемо разговарати за тренутак).

Вештачка интелигенција се може класификовати у два главна типа: уска вештачка интелигенција, која је дизајнирана да изврши уски задатак (као што је препознавање лица или интернет претрага), и вештачка општа интелигенција (АГИ), која је АИ систем са генерализованим људским когнитивним способностима, тако да да може надмашити људе у већини економски вредних послова. АГИ се понекад назива и јака АИ.

Међутим, упркос многим напретцима, вештачка интелигенција још увек не поседује цео спектар људских когнитивних способности, а ми смо још увек далеко од постизања праве вештачке опште интелигенције. Тренутне АИ технологије су специфичне за задатке и не могу да разумеју контекст изван свог специфичног програмирања.

Како се АИ данас користи?

АИ има потенцијал и апликације које се протежу далеко изван самог технолошког подручја.

1. Цхатботс

Гавин Пхиллипс/МакеУсеОф

Чак и ако нисте велики у техници, вероватно сте чули име „ЦхатГПТ“. ЦхатГПТ (скраћеница од Цхат Генеративе Пре-трансформер) је генеративни АИ цхатбот. Али ово није као цхат ботови које сте можда користили у прошлости. ЦхатГПТ користи вештачку интелигенцију за обраду природног људског језика, проналажење података и пружање одговора.

Могућности ЦхатГПТ-а чине дугачку листу, укључујући проверу чињеница, проверу правописа и граматике, креирање распореда, писање животописа, па чак и превођење језика.

ХуггингЦхат, Цлауде и Гемини (бивши Бард) су други примери АИ цхатботова. Све ове услуге се разликују на одређене начине. Неки су бесплатни, неки су плаћени, неки су специјализовани за одређене области, док су други бољи са општим задацима.

2. Анализа података

Анализа података је кључни део нашег света, било у истраживању, здравству, пословању или на неки други начин. Компјутери анализирају податке већ дуги низ година, али коришћење вештачке интелигенције може да подигне ствари на следећи ниво.

Системи вештачке интелигенције могу ефикасније да открију трендове, обрасце и недоследности од типичног рачунара (или човека, по том питању). На пример, АИ систем би могао јасније да истакне мање очигледне корисничке навике или преференције за платформе друштвених медија, омогућавајући му да приказује персонализованије рекламе.

3. Производња и дизајн

Приликом дизајнирања производа потребно је узети у обзир многе елементе. Цена материјала, начин на који се набавља и колико ће производ бити ефикасан само су неколико фактора које компаније треба да имају на уму, а ту АИ може помоћи.

Пошто вештачка интелигенција може да учи и открива нове ствари на основу информација које добије, може се користити за прављење исплативијих и одрживијих материјала и производних пракси за предузећа. На пример, АИ систем би могао да наведе више еколошки прихватљивих материјала који би се могли користити у батерији производа с обзиром на свеобухватан скуп података за рад.

4. Уметничко стваралаштво

Уметност генерисана вештачком интелигенцијом освојила је свет 2022. године, а производи попут ДАЛЛ-Е, Стабле Диффусион и Мидјоурнеи постали су изузетно популарни. Ови АИ алати за претварање текста у слику узимају упит заснован на тексту и генеришу уметничко дело на основу захтева.

На пример, ако унесете „љубичасти залазак сунца на месецу“ у ДАЛЛ-Е, добићете више од једног резултата. Неки генератори уметности вам такође омогућавају да одаберете стил за своју генерисану слику, као што је старински, хиперреалистички или аниме. ДАЛЛ-Е је доста еволуирао од свог првобитног издања и сада је на својој трећој верзији, ДАЛЛ-Е 3. Можете да користите ДАЛЛ-Е на ЦхатГПТ Плус за генерисање АИ слика у вашим четовима.

Мицрософт Имаге Цреатор/МакеУсеОф

Неки уметници су одбили генераторе вештачке интелигенције, пошто су обучени за већ постојећу онлајн уметност да науче како да креирају своје мотивисане комаде. Уметници тврде да је ово кршење ауторских права и доприноси крађи оригиналне уметности, што је проблем који се већ шири интернетом.

Будућност АИ

АИ се већ користи за развој нових лекова, наглашавање одрживије пословне праксе, па чак и олакшавање нашег свакодневног живота обављањем свакодневних задатака попут кувања или чишћења.

Међутим, многи мисле да је будућност АИ мрачна и дистопијска. Није изненађујуће да је ово уобичајена претпоставка, с обзиром на то како су научнофантастичне књиге и филмови створили неке застрашујуће стереотипе о вештачкој интелигенцији и њеним могућим последицама.

АИ се заиста може злоупотребити или погрешно руковати, али то важи за сваку технологију. Видели смо да сајбер криминалци искориштавају Ви-Фи, ВПН-ове, е-пошту, па чак и флеш дискове за ширење злонамерног софтвера и превара. Међутим, брига је концентрисана на вештачку интелигенцију због њених могућности.

У јануару 2023., појединац је објавио на форуму за хакерисање тврдећи да је успешно креирао малвер користећи ЦхатГПТ. То није био веома сложен злонамерни софтвер, али могућност креирања злонамерног кода путем АИ цхат бота натерала је људе да причају. Ако се мање напредна вештачка интелигенција сада злоупотребљава, шта ће се догодити ако се у будућности експлоатишу суперинтелигентни рачунари?

Тренутно не постоје системи вештачке интелигенције који могу да размишљају на истом нивоу као и човек. Многи су предвиђали како ће таква машина изгледати, али све је то хипотетичко. Док неки мисле да ћемо у наредној деценији створити машине са когнитивним способностима на нивоу човека, други мисле да ће за то требати много дуже.

Ако је вештачка интелигенција правилно регулисана, њен развој и употреба би се могли контролисати како би се спречило да се лоши актери дочепају веома напредне технологије.

Лиценце, закони и општа правила играју улогу у чувању вештачке интелигенције из погрешних руку. Међутим, то ће морати да се уради без претераног ограничавања развоја и приступа АИ технологије, јер би то брзо могло постати контрапродуктивно.