Водич за куповину СД картица: спецификације, брзине, карактеристике објашњене

Кључне Такеаваис

 • Куповина СД картице може бити неодољива, али провера спецификација осигурава да купите праву картицу без претеривања.
 • Капацитет складиштења и максимална брзина преноса су најважније спецификације које треба узети у обзир приликом куповине СД картице.
 • Интерфејс магистрале и оцене класе брзине такође играју улогу у перформансама картице, али можда неће бити неопходне за све кориснике.

Куповина СД картице може бити огромна ако нисте упознати са типовима картица, спецификацијама и функцијама. С једне стране, не желите да купите картицу којој недостаје довољно простора за складиштење и брзина; такође не желите да трошите превише на спецификације које вам нису потребне.

Постоји велика конфузија око СД спецификација и функција, али провера спецификација значи да ћете купити највећу и најбржу СД картицу за сваку ситуацију — без трошења више него што је потребно.

Шта значе спецификације, симболи и бројеви на СД картици?

Ако сте икада погледали етикету на СД картици и запитали се шта значе сви ти симболи, слова и бројеви, одахнуће вам када чујете да није тако збуњујуће као што изгледа.

Углавном, све те информације се односе на две ствари:

 • Колико података СД картица може да ускладишти
 • Колико брзо СД картица може да упише/чита податке
 • Већина људи вероватно треба да погледа само две информације на предњој страни СД картице: капацитет складиштења и максималну брзину преноса. Друге информације се ионако односе на ове две спецификације, али ипак помажу да се зна шта све то значи.

  Капацитет складиштења

  Капацитет складишта вам говори колико података СД картица може да задржи. Већина СД картица које су данас доступне садрже између 2ГБ и 2ТБ података, а ово је обично најистакнутија информација на етикети СД картице. Није изненађујуће, то је такође један од највећих фактора у томе колико кошта СД картица. То је такође једна од спецификација које преваранти нападају да продају лажне СД картице, тако да вреди још једном проверити.

  Максимална брзина преноса

  Максимална брзина преноса СД картице показује колико података може да пренесе у секунди. Имајте на уму, међутим, да су ове бројке максимални потенцијали при врхунским перформансама, а стварне брзине ће бити спорије.

  Осим логотипа произвођача и назива производа, ово је обично друга најистакнутија информација на етикети картице, мерена у МБ/с. Као што вероватно можете претпоставити, ово је такође један од највећих фактора у одређивању цена картица, а брзе картице великог капацитета су генерално најскупље.

    12 најбољих СааС платформа за подршку за ваше пословање

  Типови СД картица

  Сада када смо покрили две најважније спецификације, овде ствари почињу да постају мало неуредне. Прво, имате типове СД картица, али ово само класификује картице према њиховом капацитету за складиштење.

  Тип

  Капацитет

  СД

  2ГБ или мање

  СДХЦ

  2ГБ до 32ГБ

  СДКСЦ

  32ГБ до 2ТБ

  СДУЦ

  2ТБ до 128ТБ

  Нема користи од употребе СДКСЦ картице од 32 ГБ у односу на СДХЦ од 32 ГБ са истом брзином преноса. Већина модерних СД картица је сада СДКСЦ, и док је већина СД картица и слотова за СД картице компатибилна, то је једна од грешака коју треба избегавати када купујете СД картицу.

  Најважнија је куповина СД картице са довољно простора за складиштење и брзином.

  Бус Интерфаце

  Интерфејс магистрале СД картице у великој мери одређује колико брзо може да преноси податке, и, још једном, постоје три класе за ово:

  Бус Интерфаце

  Макс. Брзина преноса

  УХС-И

  50МБ/с до 104МБ/с

  УХС-ИИ

  156МБ/с до 312МБ/с

  УХС-ИИИ

  312МБ/с до 624МБ/с

  УХС-ИИИ се никада није појавио, тако да ћете наћи само УХС-И и УХС-ИИ СД картице реномираних произвођача. Ова спецификација ће вам требати само да бисте проверили да ли ваш уређај подржава картицу коју купујете. Већина модерних уређаја са СД портом ионако подржавају УХС-И и УХС-ИИ, а компатибилност уназад значи да ће било која картица радити.

  Нећете добити УХС-ИИ перформансе преко УХС-И порта. УХС-ИИ картица ће се у таквим случајевима вратити на УХС-И брзине преноса.

  Оцена класе брзине

  Проблем са спецификацијама максималне брзине преноса је што су, у најмању руку, оптимистични. У стварном свету, нећете погодити те бројке, због чега увек треба да проверите оцену класе брзине СД картице.

  Од 2000. године имамо три различите класе брзине:

  Мин. Брзина писања

  Спеед Цласс

  УХС класа брзине

  Класа брзине видео записа

  90МБ/с

  В90

  60МБ/с

  В60

  30МБ/с

  У3

  В30

  10МБ/с

  Ц10

  У1

  В10

  6МБ/с

  Ц6

  В6

  4МБ/с

  Ц4

  2МБ/с

  Ц2

  Збуњујуће је то што модерне картице приказују све три класе на етикети. Дакле, ако купите картицу са класом брзине видео записа В90, као што је СанДиск 128ГБ Ектреме ПРО, и даље ћете на етикети наћи пун скуп класа брзине Ц10, У3 и В90.

  Само треба да обратите пажњу на класу брзине видео записа новијих СД картица ако су вам важне минималне брзине преноса. Срећом, ово је уједно и најописнија класификација брзине (ретка победа за СД спецификације).

  СД картица у односу на мицроСД картицу: у чему је разлика?

  Амазон

  Једина важна разлика између СД и мицроСД картица је величина самих картица. С обзиром на већу физичку величину СД картица, оне могу да имају већи капацитет складиштења од мицроСД картица, али ово се примењује само када почнете да гледате на 1ТБ или више простора за складиштење.

    Како обављати видео позиве са Фацебоок Мессенгер-ом

  СД картица у односу на СД Екпресс

  СД Екпресс је најновија генерација СД технологије за складиштење података, која поново обећава веће брзине и већи капацитет складиштења. Нажалост, подршка готово да и не постоји, а мало уређаја може чак и да одговара брзинама преноса СД Екпресс картица.

  Да ствар буде још гора, грешка у компатибилности уназад значи да се СД Екпресс картице враћају на УХС-И брзине у УХС-ИИ портовима. У међувремену, произвођачи камера се окрећу алтернативама као што су ЦФ Екпресс и КСКД картице, постављајући додатна питања о будућности СД Екпресс-а.

  Шта је Ви-Фи СД картица?

  Ви-Фи СД картица је јединствена врста СД картице са Ви-Фи везом. Изгледа баш као обична СД картица, али има уграђене Ви-Фи могућности, што му омогућава да успостави директну бежичну везу са другим уређајима, као што су паметни телефони, таблети или рачунари. Када се повежете, можете да преносите датотеке, попут фотографија или видео записа, са картице на повезани уређај без потребе за физичким кабловима или вађења картице из камере.

  У суштини, он стандардну камеру претвара у уређај са омогућеном Ви-Фи мрежом, омогућавајући тренутно дељење и прављење резервних копија медијских датотека. Посебно је корисно за фотографе и видеографе који морају брзо и ефикасно да управљају својим медијским датотекама у покрету. Већина Ви-Фи СД картица ће јасно навести своју функционалност на етикети, а на тржишту постоји много Ви-Фи СД картица које можете изабрати.

  Тосхиба ФласхАир Ви-Фи СД картица

  Бренд Тосхиба

  Капацитет 16ГБ

  Тип флеш меморије СД

  Хардверски интерфејс СДХЦ, СДКСЦ

  Брзина (читање, писање) 90МБ/с, 70МБ/с

  Проверите ове 4 спецификације пре куповине СД картице

  Разумевање спецификација и карактеристика СД картица је једна ствар, али перформансе картице нису једина ствар коју треба узети у обзир. Ево кратког пролаза кроз спецификације које су важне и друге ствари које треба да размотрите пре куповине СД картице.

  1. Капацитет складиштења

  Капацитет за складиштење је најлакша спецификација СД картице за разумевање, али колико простора вам је заиста потребно? Све се своди на то за шта користите СД картицу. Најлакши начин да одговорите на ово питање је да откријете колике су датотеке које желите да сачувате и одлучите колико их желите да сачувате на једној картици.

  На пример, веће Нинтендо Свитцх игре захтевају између 16,3 ГБ и 55,4 ГБ простора, према Тхе Гамер. Дакле, картица од 256 ГБ би вам лако дала довољно простора за 4-5 већих игара на једној картици.

    Како да поправите грешку „Онемогућени налози се не могу контактирати“ на Инстаграму

  2. Брзина преноса и класа брзине

  Осим што имате довољно простора за складиштење, желите довољно брзу картицу како год да је користите. Ипак, нису свима потребне најбрже картице. Ако једноставно преносите датотеке са једног уређаја на други док радите нешто друго, можда нећете превише бринути о брзини.

  С друге стране, ако сте фотограф/видеограф на венчању који стално снима слике високе резолуције, желите картицу која може да пише једнако брзо као и ви. Као што је раније објашњено, провера брзине преноса (МБ/с) на предњој страни картице може вам помоћи да брзо одаберете брже картице, али бројке су погрешне.

  Ако вам је брзина заиста битна, проверите класу брзине на картицама и размислите о величини датотека са којима имате посла. Да ли вам је потребна минимална брзина писања од 90МБ/с, или можете да се задовољите споријом (и јефтинијом) картицом?

  СДЦард.орг

  3. Компатибилност уређаја

  Захваљујући претходној компатибилности СД картице, већина картица које купите радиће у било ком слоту за СД картицу. Међутим, нећете добити пуне перформансе са картице високих спецификација у старијем СД слоту. Дакле, нема много смисла куповати најбржу УХС-ИИ картицу ако ваш уређај подржава само УХС-И.

  Провера компатибилности картице вашег уређаја ће вам помоћи да одаберете најбољу картицу за своје потребе без преплаћивања за спецификације које не можете да користите.

  4. Брзина преноса СД слота

  Последња провера пре куповине СД картице је брзина преноса СД слота на вашем уређају. Опет, не желите да трошите добар новац на ултра-брзу картицу само да бисте сазнали да СД слот вашег уређаја има спорију брзину читања или писања.

  На пример, Нинтендо Свитцх може да преноси брзине до око 90МБ/с, према Виред. Нажалост, није увек лако сазнати колико је брз СД слот на уређају. Најбољи начин да пронађете брзину отвора за СД картицу је истраживање и неколико покушаја и грешака:

  • Проверите упутство за употребу или упутство за уређај да видите да ли је наведена одређена брзина преноса.
  • Довршите интернет претрагу за нешто попут „[device name] брзина СД картице“ или „[device name] Брзина слота за СД картицу.” Можда ћете морати да прегледате неколико извора да бисте пронашли одговоре.
  • Прочитајте рецензије за уређај који користите или који размишљате о куповини. Рецензент је можда већ навео максималну брзину СД преноса доступну за уређај.
  • Ако већ поседујете уређај и поседујете неколико СД картица са различитим спецификацијама, можете покушати да измерите колико дуго траје пренос датотека. Међутим, пошто неки уређаји не приказују време преноса или брзину преноса података, ово је лакше рећи него урадити, али би ипак могло бити корисно.

  Дакле, с тим у вези, куповина брже картице је бесмислена осим ако не намеравате да користите исту картицу на бржим уређајима.

  Која врста СД картице вам је потребна?

  Одабир праве СД картице је изазов, али није тако тешко када проучите спецификације СД картице. Једноставно, желите довољно простора за складиштење и брзину за вашу предвиђену употребу — то је то. Класификације и маркетинг око СД картица само непотребно компликују ствари.

  Потребно је да знате само три ствари да бисте изабрали праву картицу: колико простора вам је потребно, колико брзо требате да пренесете податке и подршку/спецификације СД картице у слоту за картицу вашег уређаја.