Виндовс терминал наспрам ПоверСхелл-а: шта их чини другачијима?

Кључне Такеаваис

  • ПоверСхелл и Виндовс Терминал су интерфејси командне линије који вам омогућавају да управљате Виндовс-ом помоћу текстуалних команди.
  • Виндовс Терминал је емулатор терминала који може да емулира понашање и функционалност љуски командне линије, укључујући командну линију и ПоверСхелл.
  • Виндовс Терминал има модеран интерфејс са картицама који нуди неколико избора прилагођавања са фонтовима, шемама боја и опцијама приказивања.

Ако користите Виндовс 11 или Виндовс 10, видећете да су ПоверСхелл и Виндовс Терминал унапред инсталирани. Оба су интерфејса командне линије који вам омогућавају да уносите текстуалне команде за обављање различитих задатака, али шта их чини различитим?

ПоверСхелл је побољшање у односу на командну линију

Мицрософт је представио ПоверСхелл 2006. како би оно што људи могли да раде у командној линији подигао на виши ниво. Пошто је Мицрософт направио ПоверСхелл на врху .НЕТ Фрамеворк-а, можете да користите .НЕТ језике са командама заснованим на тексту за интеракцију са вашим оперативним системом. Најпопуларнији језик за ПоверСхелл је Ц#, који вам омогућава да откључате напредне функције алата и повећате своју продуктивност.

Поврх стандардних команди, ПоверСхелл има преко 200 цмдлет-а, посебну врсту Ц# класе коју Мицрософт дефинише као „лаке команде“. Број може да варира у зависности од модула инсталираних у вашем систему. Када их ПоверСхелл изврши, они враћају .НЕТ објекат којим можете да манипулишете. Ово вам, на пример, омогућава не само интеракцију са програмима на рачунару које покреће .НЕТ Цоре, већ и обраду њиховог уноса (нема потребе за било каквим компликованим кодом).

  Како омогућити евиденцију штампања на Виндовс 10

Штавише, док ПоверСхелл може да покреће батцх датотеке на исти начин као ЦМД, он такође омогућава већу аутоматизацију омогућавајући вам да закажете задатке у ПоверСхелл-у да бисте уштедели време. На тај начин можете боље планирати своје акције.

Виндовс терминал је емулатор терминала

Мицрософт је представио Виндовс Терминал као емулатор терминала 2019. године (у ери Виндовс 10). У овом контексту, може да емулира понашање и функционалност шкољки командне линије, укључујући командну линију и ПоверСхелл. Апликација је најистакнутија по томе што је у Виндовс донела алатку командне линије којој је заједница дуго завидела на Линук-у: БАСХ (Боурне Агаин Схелл).

Да бисте покренули БАСХ и друге Линук љуске, укључујући ЗСХ, ФИСХ и Ксх (КорнСхелл) у Виндовс терминалу, прво ћете морати да омогућите Виндовс подсистеме за Линук (ВСЛ). Такође можете да покренете Азуре Цлоуд Схелл у Виндовс терминалу, што вам омогућава да управљате својим Азуре ресурсима из Виндовс терминала.

Кориснички интерфејс и прилагођавање

Једна од најзначајнијих карактеристика Виндовс терминала је прелазак на модеран интерфејс са картицама који вам омогућава да покренете неколико услужних програма командне линије један поред другог. На пример, можете имати више инстанци командне линије која се покреће истовремено док користите ПоверСхелл, БАСХ или Азуре.​​​​ Ово је нешто што ПоверСхелл не може да уради.

Кориснички интерфејс ПоверСхелл-а и Виндовс терминала је прилагодљив. У ПоверСхелл-у, у мањој мери, можете визуелно да прилагодите окружење променом фонтова, боја фонта и упита. Виндовс Терминал можете да прилагодите на различите начине, укључујући подешавање поставки почетног профила, шеме боја, интеракције и опције приказивања.

  Како пронаћи серијски број чврстог диска у оперативном систему Виндовс

Имајте на уму да ПоверСхелл такође можете прилагодити користећи унапред подешене шеме боја у Виндовс терминалу.

Подршка за Уницоде и УТФ

У Виндовс терминалу можете да користите емојис и знакове са других језика, захваљујући његовој Уницоде и УТФ подршци. Када ово упарите са новим убрзаним ГПУ мотором за приказивање текста, он може без проблема да прикаже нестандардне знакове. На пример, можете копирати емоји са веб локације и налепити га у Виндовс терминал и он ће се исправно приказати.

ПоверСхелл такође има подршку за Уницоде и УТФ, али можете наићи на проблеме са проблемима кодирања, као што су грешке и ограничења са одређеним знаковима. Ово се посебно односи на ликове из других језика и емоџије. Виндовс терминал пружа много боље искуство у овом погледу.

Виндовс Терминал и ПоверСхелл су пројекти отвореног кода са активним заједницама које учествују у њиховом развоју. Обе заједнице су страствене према пројектима и стално ће подржавати своје апликације, побољшавати њихове перформансе и додавати још функција. Доступна је и обимна документација за Виндовс Терминал и ПоверСхелл, тако да нећете наћи недостатак форума, туторијала и водича који ће вам помоћи да их ефикасно користите.

Виндовс терминал је све што вам треба

ПоверСхелл помаже да се снага .НЕТ Фрамеворк-а пренесе у окружење командне линије, док Виндовс Терминал емулира различите љуске, укључујући оне из Линук-а, на вашем Виндовс рачунару. Штавише, Терминал има више опција прилагођавања и бољу подршку за Уницоде/УТФ од ПоверСхелл-а.

Иако је сваки од ових алата моћан сам по себи, нема потребе за отварањем ПоверСхелл-а са Виндовс терминалом јер исто тако може емулирати Схелл окружење.

  Како означити некога у имејлу у апликацији Маил у оперативном систему Виндовс 10