Водич за увод у АВС ДоцументДБ

Као одговор на све већи број купаца који не могу да покрену МонгоДБ у великом обиму, Амазон је имплементирао ДоцументДБ решење.

Можете лако да скалирате са 10ГБ на 64ТБ уз помоћ аутоматизованог скалирања података у ДоцументДБ-у. Хајде да видимо како се то може урадити.

Шта је ДоцументДБ?

АВС ДоцументДБ је проширена верзија претходне МонгоДБ верзије 3.6. Амазон је осетио потребу да дизајнира своје решење за велике количине података и критична оптерећења. ДоцументДБ не користи никакав МонгоДБ изворни код. Дакле, то је власничка имплементација Амазона.

ДоцументДБ, баш као и МонгоДБ, је механизам за складиштење докумената. АВС ДоцументДБ је НоСКЛ база података. Механизам за складиштење докумената је обично ЈСОН форматиран. То јест, индексира ЈСОН структуре података. Амазон ДоцументДБ је решење за испуштање МонгоДБ-а од стране АВС-а, али другачије.

Пре него што дубоко заронимо у Амазон ДоцументДБ, важно је разумети НоСКЛ и зашто је то тренутно следећа велика ствар.

Шта је НоСКЛ база података?

НоСКЛ базе података немају табеле које су међусобно повезане (познато као „не само СКЛ“). Већину времена, документи и графикони су две главне врсте ствари које људи користе. Они могу да обрађују много података и многа оптерећења корисника.

Програмери су користили НоСКЛ базе података за перформансе, а не за складиштење. НоСКЛ подаци су полуструктурирани и полиморфни и лако садрже огромне количине неструктурираних података.

Поред тога што су НоСКЛ базе података конзистентније од релационих база података, такође их је лакше скалирати и потребно им је мање ресурса. За разлику од СКЛ база података, НоСКЛ базе података могу бити наслагане. НоСКЛ базе података без шема дозвољавају различите структуре ставки базе података.

Све више програмера почиње да хостује програме и податке на јавним облацима. Кључни захтеви били су ширење, а не подизање и интелигентно геолоцирање података. Ово су карактеристике МонгоДБ-а.

Компаније свуда користе НоСКЛ. Финансијски и здравствени подаци, на пример, су значајни случајеви употребе (нпр. чување ИоТ очитавања из паметне кутије за отпатке за мачке).

Шта је довело до ДоцументДБ-а?

Амазон је дошао на идеју јер су многи људи имали проблема са покретањем МонгоДБ-а у великим размерама. Амазон је мислио да ниједно од тренутних решења, укључујући МонгоДБ Атлас, не може да реши проблеме њихових купаца, па су смислили своје.

На пример, ДоцументДБ вам омогућава да аутоматски повећате своју базу података са 10ГБ на 64ТБ, тако да не морате ништа да радите. Пре ДоцументДБ-а, било је тешко развити ову врсту података.

Амазоново решење такође има уграђену толеранцију грешака. Он аутоматски дели ваш простор за складиштење на комаде од 10 ГБ распоређених на много дискова. Сваки део од 10 ГБ вашег складишног волумена се реплицира шест пута у три зоне доступности за прављење резервних копија.

Чак две копије података могу бити изгубљене без утицаја на доступност писања, а три документа могу бити изгубљена без утицаја на доступност читања. Такође има капацитет складиштења који се самоизлечи. Блокови података и дискови се проверавају на грешке и аутоматски поправљају.

Пошто Амазон хостује услугу, већина правила је покривена. Задовољава многе стандарде, укључујући ПЦИ ДСС и ИСО 9001. Такође испуњава СОЦ 1, СОЦ 2, СОЦ 3 и ХИПАА.

Предности ДоцументДБ-а

#1. МонгоДБ-компатибилан

Амазон ДоцументДБ ради са МонгоДБ 3.6 и 4.0 драјверима. Купци могу да користе многе исте апликације, драјвере и алате са Амазон ДоцументДБ.

Амазон ДоцументДБ користи Апацхе 2.0 опен соурце МонгоДБ 3.6 и 4.0 АПИ за симулацију МонгоДБ сервера. Перформансе, скалабилност и доступност које захтевају критичне МонгоДБ апликације су сада доступне.

#2. Мониторинг

Амазон ДоцументДБ пружа Амазон ЦлоудВатцх аналитику за сервере база података у облаку. Користећи АВС управљачку конзолу, можете пратити перформансе вашег кластера у областима као што су рачунарство и меморија. Укључени су проток упита, број МонгоДБ операција и активне везе.

#3. Латентност

Амазон ДоцументДБ подржава ЈСОН документе, неколико типова података и брзо индексирање. Архитектура у меморији омогућава сервису да брзо процени упите над великим документима.

#4. Контрола приступа

Амазон ДоцументДБ подржава РБАЦ са уграђеним и дефинисаним улогама. РБАЦ вам омогућава да примените најмање привилегије ограничавањем онога што корисници могу да ураде.

Као део управљања АВС идентитетом и приступом (ИАМ), можете да управљате оним што АВС ИАМ корисници и групе могу да раде са Амазон ДоцументДБ ресурсима, укључујући кластере, инстанце, снимке и групе параметара. Такође можете означити своје Амазон ДоцументДБ ресурсе и регулисати своје ИАМ кориснике и групе.

#5. Шифровање

Користећи АВС Кеи Манагемент Сервице, можете да шифрујете своје Амазон ДоцументДБ (КМС) базе података.

Подаци у основном складишту су заштићени, као и аутоматизоване резервне копије, снимке и реплике у кластеру користећи Амазон ДоцументДБ енкрипцију. Везе Цлиент-то-Амазон ДоцументДБ се аутоматски шифрују помоћу ТЛС-а.

#6. Цертификати о усклађености

Амазон ДоцументДБ је направљен у складу са највишим безбедносним стандардима како би вам помогао да задовољите сопствене регулаторне потребе и потребе усаглашености. Амазон ДоцументДБ је усаглашен са ПЦИ ДСС, ИСО 9001, 27001, 27017 и 27018, усаглашен са СОЦ 1, 2 и 3 и ХИПАА.

#7. Глобални кластери са високом доступношћу

Амазон ДоцументДБ Глобал Цлустерс омогућавају глобално читање и опоравак након катастрофе. Дупликује ваше податке на до пет АВС локација са минималним утицајем на перформансе.

#8. Мулти-АЗ имплементације са репликама

Са до 15 реплика у три зоне доступности, Амазон ДоцументДБ аутоматски мења инстанце када једна не успе. У случају неуспеха, Амазон ДоцументДБ ће покушати да направи нови пример за један.

#9. Складиште отпорно на грешке и самоизлечење

Запремина меморије се копира шест пута у три АЗ (АЗ). Амазон ДоцументДБ нуди складиште отпорно на грешке за управљање губитком података до две копије без утицаја на доступност писања. Складиште Амазон ДоцументДБ такође се самоизлечи, замењујући неуспеле блокове података и дискове.

АВС ДоцументДБ ФАК

Да ли је АВС ДоцументДБ исти као МонгоДБ?

Поред тога што је брза, скалабилна и којом се потпуно управља, Амазон ДоцументДБ (са МонгоДБ компатибилношћу) је услуга базе података докумената којом се у потпуности управља која се може користити са МонгоДБ радним оптерећењем.

ЈСОН подаци се могу чувати у Амазон ДоцументДБ као база података докумената. Можете са лакоћом складиштити, претраживати и индексирати податке.

Клијенти могу бесплатно да користе АВС услугу миграције базе података (ДМС) шест месеци како би брзо и лако преместили своје локалне или Амазон Еластиц Цлоуд (ЕЦ2) МонгоДБ нерелационе базе података у АВС Датабасе Мигратион Сервице (ДМС) скоро без прекида рада .

Како функционише Амазон ДоцументДБ?

Амазон ДоцументДБ је у интеракцији са Апацхе 2.0 опен-соурце МонгоДБ 3.6 и 4.0 АПИ-јима као базом података докумената. Као резултат тога, можете користити исте МонгоДБ драјвере, апликације и алате са Амазон ДДоцументДБ са малим променама или без њих.

Како се Амазон ДоцументДБ скалира?

Амазон ДоцументДБ је база података веб-скале која се може скалирати од 10 ГБ до 64 ТБ у корацима од 10 ГБ. Капацитет складиштења и рачунара Амазон ДоцументДБ-а може се скалирати вертикално и хоризонтално (за већи проток читања) додавањем додатних инстанци реплике (до 15) у кластер.

Што се тиче дизајна, које су главне ствари у вези са Амазон ДоцументДБ?

Архитектура која је прва у облаку коришћена је за изградњу Амазон ДоцументДБ од самог почетка. То значи да се ЈСОН радна оптерећења могу лако скалирати.

Важан део дизајна ДоцументДБ-а је раздвајање складиштења и обраде, тако да свако може да расте својим темпом. ДоцументДБ има систем за складиштење који је дистрибуиран, отпоран на грешке и који се самоизлечи. Сваки кластер базе података може да ускладишти до 64 ТБ података без раздвајања.

Закључак

ДоцументДБ је једина Амазон-ова услуга компатибилна са МонгоДБ којом се управља. Амазон каже да ДоцументДБ има двоструко већу пропусност од тренутно доступних МонгоДБ решења. Алтернатива би била управљање базама података на ЕЦ2/ЕБС, што је изазовно.

Ако су вам потребне те гаранције, изаберите ДоцументДБ или се држите МонгоДБ-а. Још један разлог за одабир ДоцументДБ је држање свега у АВС-у.