Врсте, алати и најбоље праксе

Када пишете софтвер, грешке ће се сигурно појавити у вашем коду. Ово може бити у облику синтаксичких грешака, логичких грешака, грешака у извршавању, грешака у перформансама, грешака у подацима или још горе.

Скоро свеприсутна природа грешака при писању софтвера чини тестирање софтвера важним кораком у развоју софтвера. Правилно и ефикасно тестирање не само да резултира висококвалитетним софтвером који задовољава потребе корисника, већ и софтвером који је у складу са прописима и има мало или нимало рањивости које нападачи могу да искористе.

Тестирање софтвера се може обавити у облику аутоматизованог тестирања, тестирања јединица, тестирања интеграције или тестирања целокупног софтвера кроз системско тестирање.

Међутим, важна ствар која се јавља током софтвера је како ћете утврдити да ли је ваш софтвер свеобухватно тестиран. Да ли су тестови које сте обавили на софтверу довољни?

Да ли сте у потпуности тестирали све делове свог софтвера или постоје делови кода који уопште нису тестирани?

Таква питања ће се сигурно појавити када се врши тестирање софтвера, и то је оно што покривање кода чини толико важним.

Покривеност кода је метрика тестирања софтвера која вам говори колико је вашег кода извршено и на тај начин тестирано тестовима које сте покренули на софтверу који тестирате. Резултати покривености кода су изражени у процентима.

Овај проценат показује колико је вашег кода покривено тестовима које сте покренули на коду. На пример, ако покренете тест и добијете покривеност кода од 60%, то значи да 40% вашег кода није покривено тестовима које сте написали, па би могло доћи до грешака и рањивости у непровереном коду.

Из тог разлога, покривеност кода вам омогућава да анализирате ефикасност и потпуност тестова које сте покренули на свом софтверу. Ово има предност јер осигурава да је софтвер правилно и свеобухватно тестиран пре него што буде објављен. Ово смањује софтверске грешке у производном софтверу које могу утицати на корисничко искуство са софтвером.

Колико год покривеност кода од 100% не значи нужно да је софтвер који пишете потпуно без грешака, желите да тежите високој покривености кода како бисте осигурали ефикасно тестирање вашег софтвера.

У критичним индустријама као што су ваздухопловство и медицина, где софтверске грешке могу довести до смрти, прописи захтевају 100% софтверску покривеност током тестирања.

Типови метрика покривености кода

Постоји неколико типова метрика покривености кода које се могу мерити током тестирања софтвера. То укључује:

  • Покривеност исказа – мери проценат извршних изјава у изворном коду који су извршени током тестирања.
  • Покривеност функција – мери проценат дефинисаних функција које су позване током тестирања.
  • Покривеност грана – мери проценат гранања или могућих путања које су извршене од свих тачака одлучивања у изворном коду. Користи се да би се осигурало да су све гране које произилазе из структура контроле одлучивања, као што су иф, свитцх искази, и иф елсе изјаве, потпуно тестиране.
  • Покривеност услова – мери проценат логичких израза који су тестирани за истините и нетачне вредности.
  • Покривеност петље – мери проценат петљи у изворном коду које су извршене током тестирања.
  • Покривеност путање – мери проценат свих могућих путева извршења у изворном коду који су тестирани.
  Кључ за минимизирање ризика

Горе наведени показатељи су обично укључени у извештај о покривености кода.

Најбоље праксе за покривање кода

Постоје одређене најбоље праксе које се препоручују током покривања кода како би се осигурала ефикасност и квалитет покривености кода. То укључује:

Имајте јасне циљеве покривености

У било ком предузетом тестирању софтвера, поставите циљне проценте покривености за сваку метрику покривености тестом која је одговарајућа. Ово има предност не само што пружа јасне циљеве тестирања, већ и помаже да се смање дефекти у софтверу усмеравајући тимске напоре у повећању покривености кода. Такође помаже да се осигура да се тестирању софтвера посвети пажња коју заслужује током развоја софтвера.

Фокусирајте се на квалитет теста

Важно је напоменути да покривеност кода једноставно показује проценат кода који је тестиран и не показује да ли је тестиран исправно или да ли софтвер нема грешака. Стога, уместо да се једноставно фокусирамо на приближавање покривености кода 100 процената, нагласак треба да буде на писању квалитетних и ефикасних тестова који исправно тестирају софтвер и додају вредност.

Повећајте покривеност кода у коду који се често мења

Док би постизање високог броја покривености кодом у великим пројектима могло бити тешко, могу се уложити напори да се осигура да покривеност кода временом постане боља.

Одличан начин да се то уради је да се захтева висока покривеност кода од преко 90 процената у сваком новом урезивању у бази кода пројекта.

Примена покривености кода на нивоу урезивања није само реална и изводљива, већ такође обезбеђује да све нове промене у софтверу имају одличну покривеност кода.

Измерите и анализирајте податке о покривености кода

Искористите резултате добијене покривеношћу кода да идентификујете области којима је још потребно тестирање и да усмерите будуће напоре у тестирању са приоритетом на областима са малом покривеношћу кода.

Анализирајте податке о покривености кода да бисте идентификовали критичне области апликације које тек треба да се тестирају и усмерите своје напоре да у потпуности тестирате нетестиране критичне области. Коришћење података о покривености кода за побољшање и одређивање приоритета софтвера доводи до боље тестираног софтвера са мање кварова.

Покривеност кода у односу на покривеност тестом

Док се оба користе за утврђивање ефикасности тестова, покривеност кода и покривеност тестом се суштински разликују у употреби и ономе што мере.

Покривеност тестом је метрика која се користи за одређивање степена до којег писани тестови покривају захтеве софтвера. То укључује тестирање сваког софтверског захтева и помаже да се утврди колико је софтвер тестиран у погледу испуњавања његових захтева.

Резултати покривености тестом показују проценат софтверских захтева који су тестирани. Покривеност тестом обично обављају професионалци за осигурање квалитета.

Покривеност кода, са друге стране, је метрика тестирања софтвера која се користи за одређивање процента изворног кода који је извршен писаним тестовима.

Резултати покривености кода показују у којој мери су искази, функције, путање, петље, гране и услови у изворном коду извршени путем писаних јединичних тестова. Покривеност кода се користи да се процени колико добро написани тестови покривају изворни код и обично га раде програмери софтвера.

Покривеност кода је важна метрика за мерење током тестирања софтвера. Ево неколико алатки које ће вам помоћи у покривању кода:

  Како ресетовати Киндле Фире таблет

Цловер

Цловер је алат за покривање кода отвореног кода који је првобитно развио Атлассиан, аустралијска софтверска компанија која развија производе за тимове за развој софтвера. Алат је написан искључиво на Јави и може да ради на било ком оперативном систему који задовољава захтеве за Јава Рунтиме Енвиронмент.

Цловер се може користити за покривање кода на коду написаном у програмским језицима Јава, Гроови или АспецтЈ. Има подршку за тест оквире као што су ЈУнит, ТестНГ и Споцк, а такође се може интегрисати са ИДЕ-овима као што су ИнтеллиЈ ИДЕА и Ецлипсе.

Цловер се може користити за мерење метрике покривености кода као што су метода, изјава, грана, глобална покривеност и покривеност по тесту.

Из вежбе покривања кода, може да генерише високо конфигурабилне ХТМЛ извештаје који показују резултате покривености кода поред области највећег ризика у софтверу и могу се користити у оптимизацијама тестова.

Извештаји се такође могу генерисати у ПДФ-у, КСМЛ-у, ЈСОН-у или обичном тексту. Кључне предности детелине су што се може интегрисати са много различитих алата и што се активно развија и унапређује.

ЈаЦоЦо

ЈаЦоЦо је бесплатна библиотека покривености кода за програмски језик Јава који је развио тим ЕцлЕмма. Библиотека је имплементирана у ЕцлЕмма, која је бесплатна алатка за покривање Јава кода за Ецлипсе ИДЕ.

ЈаЦоЦо пружа богату анализу покривености чији се резултати одмах сумирају и наглашавају у уређивачу изворног кода Јава и омогућава корисницима да детаљније анализирају резултате покривености до нивоа методе.

Резултати су представљени коришћењем прилагодљивог кода у боји који истиче линије кода које су у потпуности, делимично или још нису покривене тестовима који су покренути на изворном коду. Омогућава спајање и разматрање различитих тестова како би се дошло до укупне покривености кода изворног кода.

ЈаЦоЦо је лаган алат и не захтева модификацију ваших пројеката или извођење било каквих других подешавања да би се користили за анализу покривености кода.

Цобертура

Цобертура је бесплатна алатка за покривање Јава кода отвореног кода која је заснована на Јцовераге-у и може се користити самостално, преко Ант скрипте или преко Мавен додатка. Коришћење преко Мавен додатка је најчешћи начин коришћења Цобертуре за покривање кода.

Цобертура мери проценат линија или грана које су извршене тестовима покренутим на Јава изворном коду. Обезбеђује метрику као што је покривеност линија која показује проценат наредби извршених током тестова, као и покривеност грана која показује проценат грана покривених током тестова.

Такође показује фактор сложености који се повећава како се број грана у вашем Јава коду повећава.

Резултати покривености кода су представљени у ХТМЛ или КСМЛ, показујући који делови изворног кода нису тестирани. Осим што приказује резултате покривености тестом, Цобертура се такође може користити за лоцирање непровереног кода и грешака, као и за идентификацију недоступног кода.

Истанбул

Истанбул је алатка за покривање кода за ЈаваСцрипт код са подршком за ЕС6+. Овај алат се може инсталирати у било који Јавасцрипт пројекат као развојна зависност помоћу менаџера пакета чвора.

Истанбул пружа метрику покривености кода као што су изјава, грана, функција и покривеност линије. Такође приказује редове у изворном коду који нису обухваћени тестовима. То ради додавањем бројача линија вашем ЈаваСцрипт коду тако да може да прати у којој мери тестови јединице извршавају ваш изворни код.

  Како пуштати музику у Дисцорд-у

Резултати покривености кода Истанбулом могу се исписати у терминалу или у облику ХТМЛ-а. Поред тога, Истанбул нуди подршку за апликације које покрећу подпроцесе, покривеност мапираних извора Бабел и ТипеСцрипт пројеката.

Питест-цов

Питест-цов је бесплатни Питхон додатак који се користи за генерисање извештаја о покривености кода за Питхон код. Инсталира се помоћу Питхон-овог инсталатора пакета Пип и њиме се управља из командне линије.

Његов извештај о покривености кода приказује изјаве у вашем Питхон пројекту, оне које нису покривене тестовима, и пружа проценат покривености тестом који показује проценат вашег Питхон кода покривеног тестовима.

Питест-цов нуди подршку за подпроцесе, подршку за кдист и доследно понашање питест-а. Подразумевано понашање Питест-цов током спровођења тестова је брисање постојећих датотека са подацима о покривености да би се обезбедили нови и чисти подаци за свако ново тестирање. Међутим, такође омогућава корисницима да комбинују резултате теста покривености кода из претходних тестова.

Цовераге.пи

Цовераге.пи је алатка за покривање кода за Питхон програме и инсталира се у пројекте који користе пип.

Подразумевано мери покривеност линија или израза и пружа резултате који показују број исказа у програму, оних које су промашили тестови и проценат покривености тестом, а такође приказује линије у вашем Питхон изворном коду које је пропустио тестови. Међутим, још увек се може конфигурисати да мери покривеност гране у Питхон програмима.

Цовераге.пи се такође може користити да каже који су тестови покренули које редове у изворном коду. Извештај о покривености кода може се представити у терминалу и такође у ХТМЛ, КСМЛ, ЈСОН и ЛЦОВ форматима.

СимплеЦов

СимплеЦов је робустан алат за покривање кода за програмски језик Руби. Користи Руби-ову уграђену библиотеку покривености да прикупи релевантне податке који ће се користити за одређивање покривености кода након покретања тестова.

Најбоља ствар код СимплеЦов-а је његова презентација резултата покривености кода. Такође обједињује резултате различитих врста урађених тестова тако да генерисани извештај приказује резултате свих урађених тестова, омогућавајући лаку идентификацију нетестираних делова кода.

Такође форматира изворни код помоћу кодова боја који се лако могу користити за идентификацију тестираних и непроверених делова кода. СимплеЦов подразумевано мери и извештава о покривености линија тестова. Међутим, може се конфигурисати да мери и извештава о покривености гране извршених тестова.

Дубоко праћење

Дееп Цовер је прецизан алат за покривање кода за Руби код. Нуди тачније извештаје о покривености линија тако што обезбеђује да се линија сматра покривеном само када је извршена у потпуности, а не делимично.

Поред тога, нуди подршку за покривеност чворова и грана која се опционо може користити да се сазна да ли постоје неке гране које тестови нису заузели.

Дееп Цовер није само једноставан за коришћење без потребе за конфигурисањем, већ се може интегрисати у пројекте користећи друге алате за покривање кода као што је Руби-ова уграђена библиотека за покривање кода или СимплеЦов. У таквим случајевима, Дееп Цовер чини алате строжијим тако што само означава линије као извршене само ако је све у реду кода у потпуности извршено.

Закључак

Колико год већа покривеност кода не мора нужно резултирати софтвером без грешака, то је кључна метрика коју треба узети у обзир приликом тестирања софтвера. Покривеност кода је важна у процени колико написани тестови заправо тестирају изворни код софтвера.

Поред тога, рад на побољшању покривености кода током тестирања резултира боље тестираним софтвером који је мање склон грешкама у производњи. Да бисте обавили покривање кода током тестирања софтвера, размислите о коришћењу алата предложених у чланку.

Такође можете истражити алате за тестирање оптерећења засноване на облаку.