Зашто би требало да научите Руби програмирање у 2023. и 5 најбољих ресурса за учење

Ако се питате: „Да ли да научим Руби програмирање?“ Не брини. Нисте сами у својој конфузији.

Иако програмски језик Руби добија различите критике, он је развио многе познате веб странице као што су Твиттер, Гитхуб, Схопифи, Аирбнб, Хулу, Басецамп и Твитцх.

Листа свакако одговара изреци: „Руби је најбољи пријатељ програмера.

Руби је савршен ако желите добро заокружен језик високог нивоа за веб сервере, веб апликације и друге облике ДевОпс-а и аутоматизације.

У овом чланку ћемо разговарати о бројним предностима учења Руби програмског језика и неким од његових најбољих ресурса за учење.

Шта је Руби програмски језик?

Руби је интерпретирани, на високом нивоу, опште намене, објектно оријентисани програмски језик са једноставном и писаном енглеском синтаксом. Има снажан фокус на продуктивности.

Руби долази са динамичким системом типова, аутоматским управљањем меморијом и објектно оријентисаним дизајном. Тако постаје вредан алат за врхунски развој веба, скрипте за аутоматизацију, анализу података, системске услужне програме и сличне апликације.

Третира основне типове података као што су стрингови и бројеви као објекте. Дакле, објектно оријентисана структура чини Руби прилагодљивим и екстензивним, способним да креира класе и објекте кад год је то потребно.

Руби пружа много оквира. Руби оквири нуде бројне пакете и припремљене кодове за убрзање вашег развоја. Од свих Руби оквира, Руби он Раилс (РоР) је најпопуларнији.

Пример кода:

def sum_eq_n?(arr, n)
 return true if arr.empty? && n == 0

 arr.product(arr).reject { |a,b| a == b }.any? { |a,b| a + b == n }
end

Кратка историја Рубија

Јапански компјутерски научник Јукихиро „Мац“ Мацумото веровао је да Перл мирише на језик играчке, а да Питхон није стварно објектно оријентисан.

Тако је Јукихиро развио свој идеални објектно оријентисани програмски језик Руби 1993. године и објавио га 21. децембра 1995. године.

Од своја два предложена имена, „Корал“ и „Руби“, одабрао је Руби јер је то био камен рођења једног од његових сарадника.

Руби је постао популаран у Јапану касних 90-их. Затим је постао водећи алат за веб развој након што је Руби он Раилс фрамеворк објављен 2004.

Алтернатива Питхон-у: Прави ООП језик

С обзиром на њихову природу и архитектуру, Руби и Питхон могу да иду један поред другог цео дан. Међутим, у неким случајевима они иду различитим путевима и остављају уску маргину за вас да одаберете најбољу за своје потребе.

Хајде да истражимо неке од кључних разлика између Руби-а и Питхон-а:

КарактеристикеРубиПитххоНобјецт оријентациони оријентисан оријентисан у објектив оријентисан, свестрано и људско читљиво једноставно, свестрано, и људско читљиво ограничено окружење подржава само ЕцлипсеиДеиДуппортс вишеструко флексибилно флекимеблестрикцију и један начин да ураде несељене да бисте урадили нешто да ураде несељене да бисте урадили нешто да ураде несељене да бисте урадили нељто да ураде нељто да ураде нељто да ураде подређене функције. , Дицтионари и ЛистВаст библиотека за програмере, академике и научнике података ЛибрариесЛимитед, али правилно фокусиране на професионални развој Фокусира се на академике, науку о подацима, МЛ и вебЗаједница Фокусира се на развој веба са разноврсним екосистемом Фокусира се на академике, науку о подацима, МЛ и вебУсерсГитхуб , Аппле, Твиттер, АирбнбГоогле, Дропбок, Инстаграм, Иоутубе

  Како променити име хоста у Линуку?

Такође прочитајте: Руби он Раилс против Дјанга: прави оквир за вас

Зашто би требало да научите Руби програмирање?

Како Руби може да се такмичи са Питхон-ом, ГоЛанг-ом и ЈаваСцрипт-ом?

Ако се сећате, Руби је првобитно развијен да попуни нишу коју Питхон није.

Главни разлози да научите Руби програмирање:

Свестран: У објектно оријентисаном оквиру, Руби комбинује динамичке и снажно откуцане статичке језике. Дакле, Руби он Раилс вам омогућава да постигнете исте циљеве са знатно мање кода од других језика.

Рачунарство у облаку: Цлоуд апликације су будућност. Брзе перформансе Руби он Раилс и развој апликација вероватно ће га учинити вредним у рачунарству у облаку. Стога ће вас учење Руби програмирања оснажити да истражите потенцијално тржиште рада.

Употреба у аутоматизацији: Успон вештачке интелигенције, машинског учења и облака доказује да је аутоматизација будућност. Руби-јев језик заснован на низовима ради боље са уређеним скуповима података, што га чини јединственим алатом за аутоматизацију. Стога ће се тржиште за Руби програмере вероватно повећати.

Сјајно тржиште послова: Постоји снажно тржиште рада за Руби програмере. Пошто технологија долази са футуристичким и исплативим карактеристикама, она повећава вредност Руби и Руби он Раилс програмера. Дакле, можете добити уносну плату за послове Руби Енгинеер-а.

Предности коришћења Руби програмског језика

Руби-јева једноставна синтакса и опсежна подршка библиотеке чине га згодном веб технологијом за брз развој. Стога је израда апликација лака ако користите Руби он Раилс.

Неке основне предности коришћења Руби програмског језика:

 • Интуитивне синтаксе: Руби-јева синтакса је и јасна и флексибилна. Користи једноставан енглески. Руби дозвољава више израза него Питхон као функционални језици као што су Лисп и Сцхеме.
 • Руби он Раилс: Руби он Раилс је одговоран за Рубијев бум популарности. Изграђен је на оквиру модел-виев-цонтроллер (МВЦ) и гледишту конвенције преко конфигурације (ЦоЦ) које поједностављује развој. Једноставно речено, Руби он Раилс додаје изванредне предности веб развоју, надмашујући сличне оквире у брзини и једноставности.
 • Метапрограмирање: Руби-јеве моћне могућности метапрограмирања и динамичког генерисања кода омогућавају му да дефинише методе и класе током времена рада. Исто тако, има функције као што је дефине_метход који аутоматски детектује и генерише потенцијални код на основу ваших информација или логике током извршавања. Дакле, ваш код постаје чист и не понавља се.
 • Случајеви употребе: Руби се најчешће користи у веб развоју, ДевОпс-у, веб серверима, развоју АПИ-ја, обради података и рачунарству у облаку. Међутим, можете га користити иу е-трговини, системима за управљање садржајем, друштвеним и пословним апликацијама и другим релевантним областима.
  .
 • Брза израда прототипа: Руби има флексибилну синтаксу и динамичку природу. Уз огромну подршку библиотеке, можете брзо почети да развијате било шта. Осим тога, његова способност метапрограмирања вам омогућава да унапредите свој прототип и направите брза прилагођавања. Дакле, штедите време и труд у изради прототипа.
 • Тестирање: Руби-јев развој заснован на понашању (БДД) са РСпец-ом и Цуцумбер-ом упоређује вашу базу кода са листом захтева које је креирао програмер. Стога вам омогућава да присуствујете тесту и добијете јасне, читљиве смернице за очекивано понашање кода.
 • Крива учења: Учење Руби програмирања је лако јер оптимизује срећу програмера. Пружа вам неколико начина да извршите исти задатак. Дакле, можете одабрати приступ који одговара вашим преференцијама кодирања. На пример, можете да правите петљу са различитим конструкцијама петље као што су фор, вхиле, еацх и унтил.
  3 разлога да користите апликацију Перисцопе за видео емитовање уживо

Такође прочитајте: Најбољи Руби ИДЕ за програмере

Када треба да користите Руби програмски језик?

Руби има бројне апликације као језик опште намене. Исто тако, Руби програмирање можете користити за све фазе развоја, од веба преко облака до ДевОпс-а, ​​па чак и развоја мобилних апликација.

Хајде да погледамо неке сценарије у којима можете користити Руби програмирање за најефикасније резултате:

 • Брза израда прототипа: Користите Руби за веб развој због брзог прототипа и развоја.
 • Погодан за е-трговину: Руби он Раилс је значајно ефикасан за развој платформе за е-трговину за управљање продајом, залихама и купцима.
 • Развој ЦМС-а: Руби он Раилс блиста у изградњи система за управљање садржајем (ЦМС).
 • Скриптовање на страни сервера: Користите Руби за скриптовање на страни сервера и конфигурацију сервера.
 • Развој мобилних апликација: Рубимотион омогућава развој мобилних апликација на више платформи.

Технолошки гиганти који користе Руби

Врхунске глобалне компаније које користе Руби и Руби он Раилс.

 • ГитХуб: ГитХуб је у потпуности изграђен са Раилс оквиром и ради снажно.
 • Схопифи: механизам за е-трговину Схопифи који покреће милионе предузећа широм света, покреће се са Руби он Раилс.
 • Дриббле: Руби он Раилс покреће позадину дизајнерских мрежних титана од 2009. Преко 20 милиона корисника га користи без проблема.
 • Цоинбасе: Платформа за криптовалуте је почела као Руби он Раилс апликација. Цоинбасе покреће Руби он Раилс Монолитх упркос томе што је прешао на Голанд као примарни језик.
 • Твиттер: Првобитно изграђен на Руби он Раилс, Твиттер је мигрирао своје језгро у Сцала због брзог ширења. Али и даље користи Руби он Раилс за многе аспекте.
 • Аирбнб: Аирбнб група се у великој мери ослања на Руби он Раилс. Платформа истовремено обрађује хиљаде захтева, показујући Раилс скалабилност.
 • Басецамп: Исти програмери су креирали Руби он Раилс оквир, а затим изградили Басецамп. Басецамп наставља да служи милионима програмера који користе Раилс у својој сржи.
 • Твитцх: Твитцх је користио Раилс оквире за креирање монолитне кодне базе.

Прилика за развој каријере за Руби програмере

Врхунске компаније брзо прототипирају идеје за нове производе, а стартупи настоје да брзо развију производе како би привукли пажњу тржишта.

Одличан у агилном развоју, Руби он Раилс је чврст у оба случаја употребе. Дакле, потреба за Руби он Раилс програмерима расте у овом свету технологије који се брзо мења.

Рубино тржиште рада и плата стално расту упркос гласинама о технолошкој индустрији.

Према Глассдоор-у, просечна плата за програмере Руби и Руби он Раилс креће се од 81 хиљада до 135 хиљада долара у САД.

  Како избрисати стари Инстаграм налог

Друга врхунска веб локација, ЗипРецруитер, извештава о сличној националној просечној плати од 119 хиљада долара годишње за програмере Руби и Руби он Раилс у САД.

Такође прочитајте: Често постављана питања и одговори на интервјуу за Руби он Раилс [2023]

Најбољи извори за учење Руби

Хајде да погледамо најбоље онлајн ресурсе и курсеве за учење програмског језика Руби.

#1. Научите да кодирате помоћу Руби-а

Удемијев курс Леарн то Цоде витх Руби је један од најдубљих онлајн ресурса за учење Руби-ја. Овај курс је погодан и за почетнике и за напредне програмере.

Курс почиње тако што вас учи основама Руби-ја, као што су низови, низови, методе и променљиве. На крају ћете решити проблеме и заронити дубоко у објектно оријентисано програмирање у стварном свету.

Имаћете приступ 30+ сати видео лекција и 300+ предавања која ће вам помоћи да научите програмски језик Руби.

#2. Свеобухватно Руби програмирање

Ако сте ентузијаста програмирања који жели да додате Руби у свој арсенал кодирања, Удеми-јев свеобухватни курс програмирања Руби одговара вашем интересовању.

Он ће подучавати Руби синтаксу, конструкцију програма, дизајн алгоритама, анализу података, метапрограмирање и управљање Руби пројектима. Осим тога, сваки одељак се завршава квизом за тестирање вашег учења.

Што је најважније, курс подучава брзи развој веба и израду прототипа користећи Руби он Раилс и Синатра.

Значајно је да курс могу похађати и почетници и напредни кодери.

#3. Комплетан курс за програмере Руби он Раилс

Комплетан Руби он Раилс курс за програмере је свеобухватан ресурс за оне који желе да науче Руби програмирање. Пошто Руби учи од основа, свако се може уписати.

Покрива све што вам је потребно да постанете професионални Руби он Раилс програмер, од брзе израде прототипа до дизајнирања и развоја веб апликације.

Курс предавања од 430+ укључује 45+ сати видео туторијала који ће вам помоћи да изградите своје идеје за веб апликације помоћу Руби он Раилс.

#4. Програмски језик Руби: све што треба да знате

Програмски језик Руби: Све што треба да знате је свеобухватна књига за постојеће Руби програмере који желе да зароне дубоко. Књига почиње водичем за брзи почетак и детаљно објашњава језик.

Јукихиро Мацумото, творац Рубија, написао је књигу са Дејвидом Фланаганом. Дакле, садржи перспективу креатора Руби-ја на синтакси, типове података, блокове, методе, класе и друге елементе Руби језика.

Књига је ваш водич ако желите да научите програмски језик Руби на следећем нивоу.

#5. Полирано Руби програмирање

Књига Полисхед Руби Программинг покрива уобичајене програмске ситуације, компромисе, инхерентне приступе и друге квалитете потребне да бисте постали напредни Руби програмер.

То је напредна књига програмирања која модификује ваше Руби основе, покрива принципе програмирања вишег нивоа и учи вас како да користите напредну базу података, веб оквир и безбедносне функције.

Дакле, ако сте Руби програмер који жели да унапреди своје вештине и каријеру, ова књига може бити ваш пријатељ при руци.

#6. Руби програмирање за почетнике

Као што наслов сугерише, Руби програмирање за почетнике је књига за учење Руби-ја за почетнике са једноставним упутствима корак по корак за писање ваших првих Руби скрипти.

Књига садржи свеобухватне смернице које ће вам помоћи да научите програмски језик Руби, почевши од основних концепата, изјава, блокова кода, метода и других елемената.

Дакле, ако почињете од корена, то је прикладан избор.

Закључак

У свету у коме се апликације засноване на облаку појављују свакодневно, очекује се да ће се тржиште за Руби програмере ускоро проширити.

Најбоље време за почетак учења Руби програмског језика је данас, а не сутра.

Образујте се данас. Само напред сутра.

Можда ћете бити заинтересовани и за ове Руби онлајн компајлере за кодирање у покрету.