Windows računar se isključuje prilikom reprodukcije ili gledanja video zapisa

Isključivanje računara prilikom reprodukcije ili gledanja videa: Uzroci i rešenja

Uvod

Ništa nije frustrirajuće kao kad vam se računar isključi u sred reprodukcije ili gledanja videa. To može prekinuti vašu zabavu, posao ili studije. Na sreću, postoji nekoliko uzroka zbog kojih se to dešava, a većinu njih možete sami rešiti.

U ovom članku ćemo ispitati uzroke isključivanja računara prilikom reprodukcije videa i pružiti korak-po-korak rešenja za rešavanje tog problema. Obuhvatićemo sve od problema sa hardverom do pogrešnih podešavanja softvera i pomoći vam da vaš računar ponovo radi ispravno.

Uzroci isključivanja računara prilikom reprodukcije videa

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka zašto vam se računar isključuje prilikom reprodukcije ili gledanja videa:

Pregrevanje: Reprodukcija videa zahteva mnogo računarskih resursa, što može dovesti do pregrevanja računara. Ako se računar pregreje, automatski će se isključiti kako bi zaštitio svoje komponente.

Nedovoljno napajanje: Vaš napajač možda nema dovoljno snage da napaja sve komponente računara, posebno ako je računar stariji. Kada se reprodukuje video, grafička kartica i procesor zahtevaju dodatnu snagu, što može dovesti do isključivanja računara.

Pogrešni drajveri grafičke kartice: Drajveri grafičke kartice omogućavaju računaru da komunicira sa grafičkom karticom. Ako su ovi drajveri zastareli ili oštećeni, mogu izazvati nestabilnost sistema, što može dovesti do isključivanja računara.

Problematične aplikacije: Neke aplikacije za reprodukciju videa ili kodeci mogu biti nekompatibilni sa vašim računarom ili operativnim sistemom. To može dovesti do zamrzavanja i isključivanja sistema.

Virus ili malver: U nekim slučajevima, virus ili malver može zaražavati računar i prouzrokovati isključivanje sistema.

  Употреба команде рсинц за синхронизацију датотека и директоријума [11 Examples]

Rešenja za sprečavanje isključivanja računara prilikom reprodukcije videa

Ako se vaš računar isključuje prilikom reprodukcije ili gledanja videa, evo nekoliko stvari koje možete pokušati да бисте решили проблем:

1. Obraćajte pažnju na temperaturu računara: Uključite program za praćenje temperature, kao što je HWMonitor, da proverite temperaturu računara prilikom reprodukovanja videa. Ako temperatura prelazi 80°C, morate da pronađete način da je snizite.

2. Instalirajte bolji napajač: Ako je vaš trenutni napajač isuviše slab, razmislite o nadogradnji na noviji i snažniji model. To će obezbediti da vaš računar ima dovoljno snage da pokreće video reprodukciju.

3. Ažurirajte drajvere grafičke kartice: Uvek održavajte najnovije drajvere grafičke kartice. Možete ih preuzeti sa sajta proizvođača grafičke kartice.

4. Pokrenite čisto pokretanje: Pokrenite računar bez nepotrebnih aplikacija ili usluga koje se učitavaju prilikom pokretanja. To će vam pomoći da identifikujete da li problematična aplikacija prouzrokuje isključivanje sistema.

5. Instalirajte novi kodek: Ako koristite video plejer treće strane, proverite da li za njega treba instalirati novi kodek. Kodeci su potrebni da bi se reprodukovali određeni video formati.

6. Skenirajte računar za viruse i malver: Koristite antivirusi i anti-malver programe da skenirate računar i uklonite sve potencijalno štetne programe.

7. Pristupite BIOS-u i onemogućite podešavanje upravljanja napajanjem: U BIOS-u, potražite postavke upravljanja napajanjem i onemogućite sve postavke koje mogu prouzrokovati isključivanje računara.

8. Kontaktirajte servis računara: Ako niste u mogućnosti da sami rešite problem, kontaktirajte servis računara za dalju pomoć.

Zaključak

Isključivanje računara prilikom reprodukcije ili gledanja videa može biti frustrirajući problem, ali se često može rešiti koristeći gore navedena rešenja. Ako su svi ovi koraci neuspešni, možda ćete morati da razmislite o hardver uslugama ili čak zameni računara.

  Како избрисати Веебли веб локацију

Međutim, većina problema se može rešiti tako što ćete obezbediti da je vaš računar dovoljno ohlađen, da ima dovoljno snage i da su svi drajveri i softver ažurni. Uz malo strpljenja i požrtvovanosti, možete vratiti svoj računar u ispravno funkcionisanje i užívati u reprodukciji videa bez prestanka.

Česta pitanja (FAQ)

1. Zašto se moj računar isključuje samo kada gledam video sa određenim plejerom?
Možda plejer koji koristite nije kompatibilan sa video formatima koje pokušavate da reprodukujete. Pokušajte da instalirate novi kodek ili da koristite drugačiji plejer.

2. Da li režim rada na bateriji može prouzrokovati isključivanje računara prilikom reprodukcije videa?
Da, režim rada na bateriji može ograničiti snagu procesora i grafičke kartice, što može dovesti do isključivanja računara. Pokušajte da povežete računar na struju i gledajte video u režimu priključenja na struju.

3. Da li brisanje pregrejanih datoteka može pomoći da se spreči isključivanje računara?
Brisanje nepotrebnih datoteka i programa može osloboditi prostor na disku i smanjiti opterećenje na vaš računar. To može u određenoj meri pomoći da se spreči pregrevanje i isključivanje.

4. Da li je isključivanje računara prilikom reprodukcije videa znak da je procesor neispravan?
Ne nužno. Pogrešan procesor može prouzrokovati isključivanje računara, ali postoje i drugi mogući uzroci. Proverite da li su ostala rešenja u ovom članku uspešna pre nego što zamenite procesor.

5. Da li brisanje privremenih datoteka i istorije pretraživača može pomoći u rešavanju problema?
Brisanje privremenih datoteka i istorije pretraživača može osloboditi prostor na disku i ubrzati računar. To može indirektno pomoći u sprečavanju pregrevanja i isključivanja računara.

6. Da li je sigurno da koristim program za čišćenje registra?
Programi za čišćenje registra mogu pomoći u uklanjanju nepotrebnih unosa iz registra Windows-a. Međutim, važno je koristiti pouzdan program i biti oprezan prilikom njegovog korišćenja. Nekorektno korišćenje programa za čišćenje registra može oštetiti vaš sistem.

  Како искључити уживо на Фејсбуку

7. Da li je neophodno da defragmentim tvrdi disk?
Defragmentacija tvrdog diska može poboljšati performanse računara organizovanjem podataka na disku. To može indirektno pomoći u sprečavanju pregrevanja i isključivanja računara.

8. Šta je pretaktiranje i zašto može izazvati isključivanje računara?
Pretaktiranje je proces povećavanja radne frekvencije procesora ili grafičke kartice. Iako pretaktiranje može poboljšati performanse, ono može takođe dovesti do pregre