Kako sprečiti Chrome da blokira preuzimanja u Windows 11

Kako sprečiti Chrome da blokira preuzimanja u Windows 11

Uvod

Google Chrome je jedan od najpopularnijih veb pregledača na svetu, a koristi se na milijardama uređaja. Međutim, korisnici Chrome-a su ponekad suočeni sa problemom kada njihov pregledač blokira preuzimanja fajlova. Ovaj problem može biti frustrirajući, posebno ako pokušavate da preuzmete važnu datoteku.

Postoji nekoliko razloga zašto Chrome može da blokira preuzimanja. Jedan od najčešćih razloga je bezbednost. Chrome je dizajniran da zaštiti korisnike od štetnih fajlova, a u nekim slučajevima može da blokira preuzimanje fajlova za koje smatra da predstavljaju rizik po bezbednost.

Objašnjenje kako da se onemogući blokiranje preuzimanja

1. Proverite postavke Chrome-a

Prvi korak u rešavanju problema sa blokiranjem preuzimanja je da proverite postavke Chrome-a. Da biste to učinili, otvorite Chrome i kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu prozora. Zatim izaberite „Postavke“.

Na stranici sa postavkama, pređite na dno i kliknite na „Napredne postavke“. U sekciji „Privatnost i bezbednost“, isključite opciju „Zaštitite me od opasnih sajtova i preuzimanja“.

2. Onemogućite antivirusni program

U nekim slučajevima, antivirusni program može da blokira preuzimanja u Chrome-u. Da biste isključili ovu mogućnost, privremeno onemogućite antivirusni program i pokušajte da preuzmete fajl ponovo.

3. Promenite postavke registra

Ako provera postavki Chrome-a i onemogućavanje antivirusnog programa ne rešavaju problem, možete pokušati da promenite neke postavke registra. Da biste to učinili, otvorite Registry Editor tako što ćete pritisnuti Windows + R i ukucaćete „regedit“.

  Како да поправите грешку ИД-а репродукције на ИоуТубе-у „Дошло је до грешке“.

Zatim pređite do sledeće putanje:


HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome

U ključu Chrome, pronađite DWORD vrednost nazvanu „DownloadRestrictions“. Ako ova vrednost ne postoji, stvorite je tako što ćete kliknuti desnim klikom na ključ Chrome i izabrati „Stvori“ > „DWORD (32-bitna) vrednost“.

Postavite vrednost DWORD-a na „0“ i kliknite na „OK“. Zatvorite Registry Editor i ponovo pokrenite Chrome.

4. Resetujte Chrome

Ako nijedno od gore navedenih rešenja ne uspe, možda ćete morati da resetujete Chrome na podrazumevane postavke. Da biste to učinili, otvorite Chrome i kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu prozora. Zatim izaberite „Postavke“ i pređite na dno stranice. Kliknite na „Napredne postavke“ i potom na dugme „Resetuj i očisti“. U potvrđujućem dijalogu, kliknite na „Resetuj postavke“.

Napomena: Resetovanje Chrome-a će ukloniti sve vaše proširenja, podsetnike i druge postavke.

Zaključak

Blokirana preuzimanja u Chrome-u mogu biti frustrirajuća, ali postoje različita rešenja koja možete da isprobate da biste rešili problem. Od provjere postavki Chrome-a do resetovanja pregledača, postoji rešenje koje će vjerovatno raditi za vas.

Ako ste isprobali sva navedena rešenja i još uvijek imate problema sa blokiranjem preuzimanja, možda ćete morati da kontaktirate tim podrške Google Chrome-a za dodatnu pomoć.

Najčešća pitanja

1. Zašto Chrome blokira preuzimanja?
Chrome može da blokira preuzimanja iz nekoliko razloga, uključujući bezbednost, postavke antivirusnog programa i korupciju fajla.

2. Kako da proverim postavke Chrome-a?
Da biste proverili postavke Chrome-a, otvorite pregledač i kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu. Zatim izaberite „Postavke“ i pređite na dno stranice. Kliknite na „Napredne postavke“ i proverite postavke u sekciji „Privatnost i bezbednost“.

3. Kako da onemogućim antivirusni program?
Koraci za onemogućavanje antivirusnog programa se razlikuju u zavisnosti od programa. U većini slučajeva, možete da onemogućite antivirusni program tako što ćete otvoriti njegov interfejs i pronaći opciju za onemogućavanje.

  10 алата за креирање продајне контролне табле [2023]

4. Kako da promenim postavke registra?
Da biste promenili postavke registra, otvorite Registry Editor tako što ćete pritisnuti Windows + R i ukucaćete „regedit“. Zatim pređite do ključa Chrome i pronađite vrednost DWORD-a nazvanu „DownloadRestrictions“. Postavite vrednost na „0“ i kliknite na „OK“.

5. Kako da resetujem Chrome?
Da biste resetovali Chrome, otvorite pregledač i kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu. Zatim izaberite „Postavke“ i pređite na dno stranice. Kliknite na „Napredne postavke“ i potom na dugme „Resetuj i očisti“. U potvrđujućem dijalogu, kliknite na „Resetuj postavke“.

6. Šta da učinim ako nijedno od ovih rešenja ne uspe?
Ako ste isprobali sva navedena rešenja i još uvek imate problema sa blokiranjem preuzimanja, možda ćete morati da kontaktirate tim podrške Google Chrome-a za dodatnu pomoć.

7. Zašto je Chrome tako strog kad je u pitanju bezbednost preuzimanja?
Chrome je strog kad je u pitanju bezbednost preuzimanja jer želi da zaštiti svoje korisnike od štetnih fajlova. Chrome koristi različite metode da bi utvrdio da li je fajl bezbedan za preuzimanje, uključujući proveru fajla u odnosu na bazu podataka poznatih štetnih fajlova i pretragu fajla za sumnjive obrasce.

8. Da li postoje alternative Chrome-u?
Da, postoje alternative Chrome-u, uključujući Mozilla Firefox, Microsoft Edge i Opera. Ove alternative nude različite funkcije i mogućnosti, tako da možete izabrati pregledač koji najbolje odgovara vašim potrebama.