Windows računar se neće pokrenuti sa priključenim drugim hard diskom

Windows рачунар се неће покренути са прикљученим другим хард диском

Увод

Један од најфрустрирајућих проблема на које можете наићи са својим Windows рачунаром је када се он не покрене због прикљученог другог хард диска. Ово може бити веома забрињавајуће, посебно ако на том другом хард диску имате важне податке. Међутим, не брините, јер постоји неколико ствари које можете учинити да решите овај проблем.

У овом чланку ћемо испитати могуће узроке зашто се ваш Windows рачунар не покреће са прикљученим другим хард диском, као и кораке које можете предузети да бисте то решили. Такође ћемо обезбедити неке често постављана питања (ФАК) на крају чланка да бисмо одговорили на било каква додатна питања која можда имате.

Разлози зашто се Windows рачунар неће покренути са прикљученим другим хард диском

Постоји неколико разлога зашто се ваш Windows рачунар неће покренути са прикљученим другим хард диском. Најчешћи разлози укључују:

Неправилно напајање: Други хард диск можда неће имати довољно напајања да ради правилно, што може спречити покретање рачунара.
Неисправност хард диска: Други хард диск можда је неисправан, што може изазвати проблеме са покретањем рачунара.
Сукоб хардвера: Други хард диск може имати сукоб са другим хардвером у вашем рачунару, што може спречити покретање рачунара.
Неправилно подешен BIOS: Подешавања BIOS-а на вашем рачунару можда нису правилно постављена, што може спречити покретање рачунара са прикљученим другим хард диском.

Кораци за решавање проблема

Ако се ваш Windows рачунар не покреће са прикљученим другим хард диском, можете предузети следеће кораке за решавање проблема:

  Како преузети своје Инстаграм податке

Проверите напајање: Уверите се да је други хард диск правилно повезан на рачунар и да има довољно напајања. Можете покушати да користите другу напајање или да повежете хард диск на други рачунар да бисте проверили да ли ради исправно.
Прегледајте хард диск: Ако је други хард диск нов, проверите да ли је правилно форматиран у формату који ваш рачунар може да препозна. Ако је хард диск коришћен, можете покушати да га скенирате на грешке помоћу алатке за проверавање диска у Windows-у.
Проверите сукобе хардвера: Ако имате више од једног хард диска, покушајте да искључите све осим примарног хард диска и поново покренете рачунар. Ако то реши проблем, можда ћете морати да промените подешавања BIOS-а да бисте дали приоритет примарном хард диску.
Ресетујте BIOS: У неким случајевима, ресетовање BIOS-а на подразумеване поставке може решити проблем. Можете ресетовати BIOS тако што ћете уклонити батерију ЦМОС са матичне плоче и заменити је након неколико минута.

Закључак

Ако се ваш Windows рачунар не покреће са прикљученим другим хард диском, постоји неколико корака за решавање проблема које можете предузети да бисте то решили. Проверите напајање хард диска, скенирајте га на грешке, проверите сукобе хардвера и ресетујте BIOS. Ако и даље имате проблема, можда ћете морати да контактирате стручњака за помоћ.

Често постављана питања (ФАК)

1. Зашто се мој рачунар неће покренути са другим хард диском прикљученим на УСБ порт?
Одговор: УСБ портови можда неће моћи да обезбеде довољно напајања за рад хард диска. Покушајте да користите напајање или повежете хард диск директно на матичну плочу.

  Како да немате отворених 100 картица претраживача

2. Како да проверим да ли је други хард диск исправно форматиран?
Одговор: У Виндовс Експлореру, кликните десним тастером миша на икону хард диска и изаберите „Форматирај“. У пољу „Фајл систем“ проверите да ли је одабран прави фајл систем за ваш рачунар.

3. Како да решим сукоб хардвера између два хард диска?
Одговор: У BIOS-у промените подешавање „Првобитни уређај за покретање“ да бисте дали приоритет примарном хард диску. Такође можете покушати да искључите други хард диск док рачунар не почне да ради.

4. Шта да радим ако ресетовање BIOS-а не реши проблем?
Одговор: Ако ресетовање BIOS-а не реши проблем, можда ћете морати да проверите да ли постоје доступна ажурирања BIOS-а за вашу матичну плочу. Такође можете покушати да уклоните и поново уметнете све хард дискове и и проверите да ли постоје оштећени каблови или конектори.

5. Да ли могу да покренем свој рачунар са два хард диска истовремено?
Одговор: Да, можете да покренете свој рачунар са два хард диска истовремено. Међутим, морате се уверити да је BIOS конфигурисан тако да даје приоритет примарном хард диску и да су оба хард диска исправно форматирана и инсталирана.

6. Шта је најбољи начин да се спречи овај проблем у будућности?
Одговор: Најбољи начин да се спречи овај проблем у будућности је да се уверите да имате довољно напајања за све хард дискове у вашем систему. Такође је важно да проверите да ли су сви хард дискови правилно форматирани и инсталирани и да имате најновија ажурирања BIOS-а за вашу матичну плочу.

  10 најбољих софтвера за управљање радном снагом за уштеду времена и ресурса

7. Треба ли да се бринем о губитку података?
Одговор: Ако се ваш рачунар не покреће, важно је да направите резервну копију важних података. Ако сте прикључили други хард диск на рачунар и он се не покреће, постоји могућност да изгубите податке на том хард диску.

8. Колико ће ме коштати решавање овог проблема?
Одговор: Трошкови решавања овог проблема варирају у зависности од узрока проблема. Ако можете сами да решите проблем, то вам неће коштати ништа. Међутим, ако морате да ангажујете стручњака, цене се могу кретати од малих до значајних, у зависности од сложености проблема.

Тагови: #Windows #РачунарСеНеПокреће #ДругиХардДиск #ПроблемСаПокретањем #Решење #ФАК