Забринути сте због приватности ЦхатГПТ-а? Ево како да одустанете

Кључне Такеаваис

  • Можете да одустанете од тога да ЦхатГПТ користи ваше податке ћаскања за обуку, обезбеђујући да ваши разговори остану приватни.
  • Онемогућавање ЦхатГПТ-ове функције прикупљања података значи да губите приступ историји ћаскања, али можете је лако поново укључити.
  • ОпенАИ задржава све разговоре 30 дана и прегледа их из безбедносних разлога, без обзира на то да ли сте искључили прикупљање података.

Иако је ЦхатГПТ фантастичан алат за вештачку интелигенцију, одређени проблеми везани за приватност су га окруживали од његовог лансирања у новембру 2022. Једна таква забринутост је ОпенАИ-јева употреба података о ћаскању корисника за даљу обуку својих ЛЛМ.

Али не брините; можете да одустанете од коришћења ваших података ћаскања, задржавајући приватност ваших ЦхатГПТ разговора.

Шта је ЦхатГПТ-ова историја ћаскања и функција обуке?

Када се пријавите за ЦхатГПТ налог (било да се ради о бесплатној или премијум верзији), ЦхатГПТ подразумевано чува вашу историју ћаскања и користи ваше податке ћаскања за будућу обуку.

Ако не промените подешавања приватности за ЦхатГПТ, видећете историју ћаскања у левој колони главне ЦхатГПТ странице. Можете се вратити на ова ћаскања и наставити тамо где сте стали у било ком тренутку, али то има цену: ваше податке за ћаскање.

Подаци о обуци ЦхатГПТ-а потичу из низа извора, као што су књиге, чланци, филмови и тако даље, али његова континуирана обука често користи већ постојеће разговоре. Али одакле ови долазе?

  Како блокирати нежељене позиве и поруке на Андроиду (2 начина) – 2023

Иако ОпенАИ не тврди да ради ништа лоше са вашим подацима за ћаскање, ОпенАИ ФАК наводи да ваша ћаскања „могу прегледати од [its] АИ тренери за побољшање [its] системи.” ОпенАИ може да користи ваше разговоре по сопственом нахођењу, преносећи их на свој модел великог језика (ЛЛМ) у процесу обуке.

Међутим, у априлу 2023. ОпенАИ је почео да нуди корисницима избор да онемогуће или омогуће прикупљање података о историји ћаскања и обуци.

Како се искључити из ЦхатГПТ-ове историје ћаскања и функције обуке

Постоји једна лоша страна искључивања ЦхатГПТ-ове функције података за ћаскање, а то је губитак историје ћаскања. Ово не значи само да ОпенАИ не може да чува историју ваших ћаскања; то такође значи да не можете да видите своју историју ћаскања. Због тога је повратак на претходна ћаскања немогућ, чинећи све ваше претходне податке ћаскања недоступним. Имајте на уму да ово не брише вашу ЦхатГПТ историју, али је чини недоступном све док поново не омогућите историју ћаскања и функцију обуке.

Али ако сте у реду са овим, можете лако да се одјавите из историје и функције обуке ЦхатГПТ-а са само неколико кликова.

Прво кликните на име свог профила у доњем левом углу главне странице и идите на Подешавања и Бета.

У подешавањима кликните на опцију Контроле података. Сада ћете видети подешавање под називом Историја ћаскања и обука. Ова функција ће подразумевано бити активна, али једноставним кликом на прекидач ће је одмах онемогућити. Сада када је ова функција искључена, приметићете да ваша историја ћаскања више није доступна на главној страници.

  Како онемогућити екран од 90Хз на Гоогле Пикел 4 и Пикел 4 КСЛ

ЦхатГПТ вам омогућава да поново укључите ову функцију тако што ћете кликнути на опцију Омогући историју ћаскања која се појављује изнад ваше листе историје, али ово ће поново омогућити и вашу историју ћаскања и прикупљање података ћаскања за обуку.

За највиши ниво приватности, мудро је да ову поставку онемогућите где год је то могуће.

Када онемогућите ову функцију, сва будућа ћаскања се неће користити за обуку, али претходни разговори који су се одвијали док је функција била омогућена и даље су употребљиви за ОпенАИ.

ЦхатГПТ прикупљање података од којих не можете да се одјавите

Иако можете да онемогућите историју и обуку у ЦхатГПТ-у, одређене врсте прикупљања података не можете избећи. Наиме, ОпенАИ чува све ваше разговоре 30 дана како би их прегледао да ли је било шта штетно или неприкладно. У горе поменутим честим питањима, ОпенАИ пише:

Као део наше посвећености безбедној и одговорној вештачкој интелигенцији, прегледамо разговоре како бисмо побољшали наше системе и осигурали да је садржај у складу са нашим смерницама и безбедносним захтевима.

Изјава ОпенАИ о контроли података о историји и обуци објашњава да ће компанија „задржати нове разговоре 30 дана и прегледати их само када је то потребно за праћење злоупотребе, пре трајног брисања“. Имајте на уму да је то случај без обзира на то да ли сте искључили историју ћаскања и функцију обуке.

ОпенАИ такође бележи вашу адресу е-поште, име и детаље о плаћању ако сте пријављени за ЦхатГПТ Плус претплату (која се наплаћује месечно). Међутим, да бисте заиста избрисали све своје ЦхатГПТ податке, мораћете у потпуности да избришете свој ЦхатГПТ налог.

  Како снимити видео на Цхромебоок-у