Зашто је важна контрола приступа мрежи и како је применити

НАЦ је постао моћно средство за помоћ предузећима да обезбеде своје мреже контролом приступа корисника и уређаја.

Како организације настављају да усвајају модерна технолошка достигнућа за управљање својом мрежном инфраструктуром, потреба да се обезбеди њихов приступ мрежи постаје критична брига.

Уз НАЦ, организације могу да спрече неовлашћени приступ и заштите од претњи као што су малвер и вируси.

У овом чланку ћемо заронити у свет НАЦ-а и истражити његове предности, типове и како одабрати право НАЦ решење за вашу организацију.

Хајде да почнемо!

Шта је контрола приступа мрежи?

Контрола приступа мрежи (НАЦ) је безбедносни механизам који организације користе да очувају своју мрежну инфраструктуру безбедном. Обезбеђује да само овлашћеним и усаглашеним уређајима имају приступ мрежи.

То је као заштитни штит који чува ваш замак од уљеза!

Примарни циљ НАЦ-а је да спречи неовлашћени приступ мрежи, што може довести до кршења безбедности, застоја и других штетних инцидената.

Како НАЦ функционише?

Контрола приступа мрежи (НАЦ) је напредно безбедносно решење које помаже у контроли приступа мрежама применом смерница које одређују којим корисницима и уређајима је дозвољено да се повежу и који ниво приступа им је одобрен.

Начин на који НАЦ функционише може бити прилично сложен и укључује низ различитих компоненти.

Идентификација уређаја

Да будемо прецизнији, када уређај покуша да се повеже на мрежу, прво се идентификује на различите начине као што су МАЦ адреса, ИП адреса или име хоста.

Аутентикација

НАЦ систем затим потврђује аутентичност уређаја како би се осигурало да је овлашћен да се повеже на мрежу. Аутентификација се може обавити коришћењем различитих метода као што су корисничко име и лозинка, дигитални сертификати, биометријска аутентификација или паметне картице.

Усклађеност крајње тачке

Када је уређај аутентификован, НАЦ систем проверава да ли уређај испуњава безбедносне смернице организације и захтеве усклађености. Ово укључује проверу да ли уређај има ажуриран антивирусни софтвер, заштиту заштитног зида и најновије закрпе оперативног система.

Приступ мрежи

Ако је уређај у складу са безбедносним политикама организације, одобрава му се приступ мрежи. Међутим, ако уређај није усклађен, НАЦ систем може или одбити приступ или ставити уређај у карантин на ограничену мрежу где се може извршити санација.

Континуирано праћење

Након што се уређају одобри приступ мрежи, НАЦ систем наставља да надгледа усклађеност уређаја са безбедносним политикама. Ако уређај не испуњава услове, НАЦ систем може да предузме мере, као што је опозив приступа мрежи или поновно стављање уређаја у карантин.

Важност НАЦ-а

Важност контроле приступа мрежи (НАЦ) не може се потценити у данашњем хиперповезаном свету где су сајбер напади и кршење података уобичајени.

Постоји неколико кључних разлога зашто је НАЦ неопходан у данашњем окружењу сајбер безбедности.

НАЦ побољшава перформансе мреже контролишући број и типове уређаја којима је дозвољено да се повежу. Ово смањује ризик од загушења мреже и потенцијалног застоја, што може бити главни извор фрустрација за мрежне администраторе.

  Поправите грешку Визе 07 на Андроиду

Поједностављује управљање уређајима пружањем централизованог управљања мрежним уређајима. Ово олакшава праћење и управљање приступом мрежи што смањује оптерећење ИТ администратора и осигурава да су уређаји исправно конфигурисани.

Коначно, НАЦ помаже да се смањи ризик од инсајдерских претњи тако што осигурава да је само овлашћеним корисницима и уређајима дозвољено да се повежу на мрежу. Ово помаже у спречавању кршења података и других безбедносних инцидената узрокованих неовлашћеним приступом, што пружа додатни слој заштите за мреже организација.

Кораци за имплементацију НАЦ-а

Имплементација НАЦ-а може бити сложен и изазован задатак који захтева низ корака како би се осигурало да је решење правилно конфигурисано и интегрисано са постојећом мрежном инфраструктуром организације.

#1. Дефинишите безбедносну политику

Прво, организација мора да креира свеобухватну безбедносну политику која поставља захтеве за уређаје којима ће се одобрити приступ мрежи. Ова политика треба да покрије кључне безбедносне мере као што су антивирусни софтвер, заштитни зидови и ажурирања оперативног система.

#2. Изаберите НАЦ решење

Организација мора изабрати одговарајуће НАЦ решење које испуњава њене специфичне захтеве. Ово може укључивати избор решења заснованог на хардверу или софтверу или комбинацију оба.

#3. Конфигурација

У овом кораку, изабрано НАЦ решење мора бити конфигурисано тако да одговара безбедносној политици организације. Ово укључује подешавање смерница за аутентификацију и ауторизацију, конфигурисање листа контроле приступа мрежи (АЦЛ) и дефинисање смерница за поправку за неусаглашене уређаје.

#4. Тестирање

НАЦ решење треба да се тестира у контролисаном окружењу како би се осигурало да функционише како се очекује и да су сви уређаји правилно аутентификовани и ауторизовани. Ово тестирање укључује симулацију различитих сценарија за валидацију функционалности решења.

#5. Деплоимент

Када се НАЦ решење потврди, може се применити у целој организацији. Ово може укључивати инсталирање НАЦ уређаја заснованих на хардверу, постављање софтверских агената на уређаје или интеграцију НАЦ решења са постојећом мрежном инфраструктуром.

#6. Праћење у реалном времену

Коначно, континуирано праћење и одржавање НАЦ решења су од суштинског значаја како би се осигурало да оно и даље правилно функционише. Ово укључује редовна ажурирања софтвера и периодичне провере безбедности.

Врсте НАЦ-а

#1. Пре-адмиссион

Ова врста НАЦ решења се односи на проверу да ли су уређаји усаглашени са безбедносним политикама организације пре него што им буде дозвољено да се повежу на мрежу.

Да би се ово постигло, НАЦ пре пријема укључује процену безбедносног положаја уређаја, што обично укључује проверу да ли су на снази сва неопходна ажурирања софтвера и безбедносне мере.

#2. Након пријема

За разлику од НАЦ-а пре пријема, овај се фокусира на уређаје за праћење након што су се већ повезали на мрежу. Ово је да би се осигурало да остану у складу са безбедносним политикама организације.

То укључује стално праћење и процену безбедносног положаја уређаја и примену смерница за санацију у случају да се идентификују уређаји који нису усклађени са стандардима.

#3. У реду

Хардверска ин-лине НАЦ решења су постављена у линију са мрежом, што им омогућава да надгледају сав саобраћај који пролази. Ова врста НАЦ решења је савршена за спровођење политика контроле приступа и откривање и реаговање на потенцијалне безбедносне претње у реалном времену.

#4. Из бенда

Оут-оф-банд НАЦ решења су заснована на софтверу и раде паралелно са мрежом. Они надгледају и контролишу приступ мрежи преко засебних канала, што им омогућава да аутентификују и ауторизују уређаје пре него што им буде дозвољено да се повежу на мрежу.

  Шта је ГаН пуњач и зашто га желите?

Како одабрати НАЦ решење?

Постоје различити фактори које треба узети у обзир приликом одабира НАЦ решења за вашу инфраструктуру. Неки од њих су:

Топологија мреже

Структура мреже организације може значајно утицати на тип НАЦ решења које је најпогодније. На пример, организације са високо дистрибуираном мрежом могу захтевати НАЦ решење засновано на облаку, док оне са више централизованом мрежом могу имати користи од локалног НАЦ решења.

Модел примене

НАЦ решења се могу применити на различите начине, укључујући хардвер, софтвер и решења заснована на облаку. Изабрани модел примене зависиће од специфичних захтева организације, буџета и других фактора.

Интеграција са постојећим безбедносним решењима

Важно је одабрати НАЦ решење које се неприметно интегрише са постојећим безбедносним решењима организације, као што су заштитни зидови и системи за спречавање упада. Ова интеграција ће осигурати да се безбедносне политике примењују у целој мрежи.

Прилагодљивост

Одабрано НАЦ решење мора бити скалабилно да испуни захтеве организације како мрежа расте. Требало би да може да додаје нове кориснике и уређаје у мрежу без угрожавања безбедности.

Употребљивост

Лакоћа коришћења одабраног модела утиче и на крајње кориснике и на администраторе, што смањује оптерећење ИТ особља и обезбеђује да крајњи корисници могу брзо и ефикасно да приступе мрежи.

Сагласност

Усклађеност је од виталног значаја при избору НАЦ решења. Решење мора бити способно да спроведе политику усклађености и прописе као што су ХИПАА и ПЦИ-ДСС.

Буџет

Цена може да варира у зависности од модела примене, функција и потребног нивоа подршке. Организације морају да изаберу решење које је у складу са њиховим буџетом, а да и даље задовољава њихове захтеве.

Шта је НАЦЛ?

Извор слике – валларм.цом

Листа контроле приступа мрежи (НАЦЛ) је безбедносна функција која се користи за контролу долазног и одлазног саобраћаја у мрежи.

То је скуп правила која одређују који саобраћај је дозвољен да уђе или напусти мрежу на основу критеријума као што су изворна и одредишна ИП адреса, бројеви портова и протоколи.

НАЦЛ се може користити за блокирање одређених типова саобраћаја, као што су малвер или покушаји неовлашћеног приступа, док се дозвољава да прође легалан саобраћај.

Обично се користе у рутерима, заштитним зидовима и другим мрежним уређајима за побољшање безбедносног положаја мреже.

Како направити НАЦЛ?

Одредите циљ:

Идентификујте специфичне циљеве и захтеве за НАЦЛ, као што су типови саобраћаја који се дозвољавају или блокирају и критеријуми за филтрирање саобраћаја.

Идентификујте мрежне ресурсе:

Одредите уређаје и системе којима је потребна заштита преко НАЦЛ-а и њихових повезаних мрежних адреса.

Дефинишите правила:

Успоставите скуп правила за НАЦЛ који детаљно описују типове саобраћаја који треба дозволити или одбити на основу унапред дефинисаних критеријума као што су изворне и одредишне ИП адресе и протоколи.

Примените правила:

Примените НАЦЛ правила на релевантне мрежне уређаје, као што су рутери и заштитни зидови

Извршите тестирање:

Уверите се да НАЦЛ исправно функционише тако што ћете тестирати токове саобраћаја и обезбедити да се правила правилно примењују.

Пратите и одржавајте:

Редовно надгледајте и ажурирајте НАЦЛ да бисте били сигурни да испуњава безбедносне захтеве организације.

Важно је напоменути да кораци укључени у креирање НАЦЛ-а могу варирати у зависности од мрежног окружења и безбедносних политика организације. Стога се препоручује да се консултујете са стручњацима за мрежну безбедност како бисте осигурали оптималну НАЦЛ конфигурацију и ефикасну заштиту мреже.

  Како израчунати процентуалне промене са заокретним табелама у Екцелу

Могућности НАЦ-а

 • Идентификација и профилисање уређаја
 • Спровођење политике за приступ мрежи
 • Динамичка сегментација мреже заснована на идентитету корисника и уређаја.
 • Аутоматске радње санације неусаглашених уређаја
 • Интеграција са другим безбедносним технологијама, као што су заштитни зидови и системи за спречавање упада
 • Праћење у реалном времену и видљивост мрежне активности
 • Централизовано управљање и извештавање о приступу мрежи.

Ограничења НАЦ-а

 • Имплементација може бити сложена и дуготрајна
 • Можда ће бити потребна додатна улагања у хардвер или софтвер
 • Може бити скупо, посебно за веће организације
 • Перформансе мреже могу бити погођене ако нису правилно конфигурисане.
 • Захтева редовно одржавање и ажурирања да би остао ефикасан
 • Можда ће бити потребне промене постојеће мрежне инфраструктуре.

Ресурси за учење

На НАЦ-у су доступни многи ресурси који пружају детаљно разумевање његових кључних концепата, протокола, архитектуре и сценарија примене. За вашу удобност смо навели неке од ових ресурса.

#1. Контрола приступа мрежи Потпуни водич

Ова књига је заиста изузетна због свог јединственог приступа фокусирања на уметност испитивања. Аутор верује да је постављање правих питања кључ за разумевање изазова и могућности повезаних са НАЦ-ом и пружа читаоцима скуп питања која могу да користе да открију изазове НАЦ-а са којима се суочавају и генеришу боља решења за решавање тих проблема.

Поред саме књиге, читаоци имају приступ и дигиталним компонентама које побољшавају њихово искуство учења. Ове компоненте укључују онлајн алат за самооцењивање који омогућава читаоцима да дијагностикују НАЦ пројекте, иницијативе, организације и процесе користећи прихваћене дијагностичке стандарде и праксе.

Алат такође обезбеђује НАЦ картицу која омогућава читаоцима да развију јасну слику о томе на које области НАЦ-а треба обратити пажњу.

#2. ФореСцоут Нетворк Аццесс Цонтрол – Обука за администраторе

Овај Удеми курс је свеобухватно и информативно искуство учења дизајнирано и за почетнике и за ученике средњег нивоа у области НАЦ-а. Неопходан је за оне који желе да стекну дубоко разумевање ФореСцоут НАЦ решења, једног од водећих НАЦ решења доступних данас.

Током курса, полазници ће инсталирати ФореСцоут ОС у виртуелно окружење са чаробњаком за почетно подешавање који ће им помоћи да подесе комуникацију са прекидачима, серверима домена и другим релевантним подешавањима. Курс садржи различите ФореСцоут конфигурације као што су сегменти и смернице за класификацију, процену и контролу са пратећим лабораторијама.

Током курса, ученици ће имати приступ низу ресурса за учење, укључујући видео предавања, квизове и практичне вежбе које студентима пружају практично искуство у конфигурисању и управљању Форесцоут НАЦ применама.

#3. Мрежна безбедност – Имплементирајте Л3 табелу рутирања и АЦЛ у Ц/Ц++

Овај Удеми курс је одличан ресурс за све који желе да стекну дубље разумевање структура података које се користе у ИПВ4 табелама рутирања и листама контроле приступа (АЦЛ). Нуди свеобухватан преглед ових кључних концепата умрежавања и пружа јасна објашњења њиховог интерног дизајна и имплементације.

Овај курс служи као одличан ресурс за све који желе да стекну дубље разумевање листа контроле приступа и ИПВ4 табела рутирања и њихове суштинске улоге у безбедности мреже. Било да сте почетник или стручњак, предавања и практичне вежбе чине га идеалним искуством учења за све.

#4. Овладавање листама контроле приступа (АЦЛ)

АЦЛ је кључна алатка за мрежне администраторе који желе да контролишу ток саобраћаја и ограниче приступ корисника. На овом курсу студенти ће стећи дубинско разумевање АЦЛ технологије, укључујући синтаксу и друге апликације. Са примерима имплементације Цисцо АЦЛ-а, ученици ће се упознати са синтаксом конфигурације и видети технологију у акцији у мрежним подешавањима уживо.

Стандардне и проширене листе приступа ИПв4 се детаљно испитују, а студенти ће научити како да имплементирају сваки тип на рутеру. Решавање АЦЛ-ова и решавање уобичајених грешака су такође покривени.

Последње мисли

По завршетку ова три Удеми курса, полазници ће добити сертификат о завршетку који потврђује њихову стручност у администрацији НАЦ-а. Овај сертификат може послужити као драгоцени сертификат за ученике који желе да унапреде своју каријеру у области мрежне безбедности.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о НАЦ-у и како га применити. Можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о ИГМП њушкању да бисте смањили загушење мреже.