Како снимити боље фотографије у свом дому (није потребан блиц)

Фотографија се често посматра као хоби на отвореном. Замислите фотографе пејзажа који лутају кроз планине и шуме да би снимили излазак сунца. Али заиста, фотографија се може радити било где. А у затвореном простору, код куће је једно од најбољих места. Ево како можете да почнете.

Разумети Светлост

Фотографија се своди на рад са светлом. Што је боље светло, лакше је направити одличне фотографије. Иако не постоји нешто као што је „лоше“ светло, неке типове је дефинитивно лакше снимати од других.

На пример, узмите вештачко горње унутрашње осветљење (као што је ваша кухињска лампа). Заиста је тешко направити ласкави портрет када главни извор светлости виси директно изнад главе ваших субјеката. Његов нос, обрва и усне бацаће дубоке сенке на његово лице. Испробајте то на себи уз селфи.

Ова врста светлости је једнако непристојна за друге врсте фотографија. Снимци хране изгледају чудно драматично и контрастно. Такође је превише мрачно за добре крупне планове. Ово не значи да никада не можете да снимите добре фотографије при директном осветљењу изнад главе – једноставно морате да радите за њих. Такође морате тачно да знате шта желите. Управљање оштрим сенкама је изазовно.

Ако мислите да је фотографисање у затвореном простору искључиво коришћење ове врсте светла, грешите. Постоји бољи, лакши извор светлости који је лако доступан у скоро сваком дому: природно светло прозора.

Ово је снимљено у истој просторији, у размаку од само неколико секунди. Приметите како је снимак који користи светло са прозора (лево) много ласкавији.

  Зашто би АМД 5000 ЦПУ могао надмашити Интелове процесоре за игре

Природно светло на прозорима је, наравно, једно од најлакших и најласкавијих светла за рад. Више бих волео да радим са њим него на директној сунчевој светлости на отвореном.

Прозори су сјајни јер су велики, индиректни извор светлости који је отприлике у равни са вашим субјектима. Све дифузне сенке се бацају иза субјекта, што га чини тродимензионалним. Све је то веома нежно и лако је радити.

Дакле, који је идеалан прозор за кућну фотографију? Покушајте да пронађете некога у свом дому са свим следећим особинама:

Велики: Што је веће, то боље. Већи прозор омогућава више светлости за рад.
Не на директној сунчевој светлости: Изаберите прозор даље од директне сунчеве светлости. Желите дифузно, рефлектовано светло.
Довољно простора за рад: Нема смисла имати одличан извор светлости ако не можете да се нађете испред њега. Потражите прозор који има довољно простора око себе.

Снимите сјајне портрете и селфије

Сјајни затворени простори су једно од најбољих места за снимање портрета јер је природно светло прозора савршено за њих. То заиста ласка људима.

Важе сви уобичајени савети за снимање портрета, укључујући следеће:

Ако имате портретно сочиво, користите га: Мада, било који објектив или камера ће радити.
Користите режим приоритета бленде и подесите отвор бленде колико год желите: негде око ф/1,8 до ф/2,8 је најбоље. Међутим, ако ваш објектив иде само на ф/5.6, и то је у реду. Подесите ИСО камере на Ауто и спремни сте за снимање. (Занемарите овај корак ако користите паметни телефон).
Користите статив за аутопортрете: Ово вам омогућава да користите даљинско окидање или тајмер затварача.

То је то! Крећите се и видите како различити углови светлости утичу на ваше снимке. Нека ваш субјект стане ближе прозору, а затим покушајте даље. Користите своју потпуну контролу над простором и забавите се.

  Како да користите алатку за сарадњу са документима Мицрософт Теамс

Најбоље од свега, не заборавите да се играте облачења! Жена на горњој слици је моја пријатељица која носи хаљину моје пра-пра-прабаке.

Увећајте свакодневни живот

Макро фотографија се састоји у томе да се мале ствари виде изблиза, а то је заиста лако радити код куће. У ствари, осим ако немате хиљаде долара опреме, ваш дом је далеко најбоље место за то.

Започети, биће вам потребан јефтин сет продужних цеви како бисте своје уобичајено сочиво претворили у макро сочиво. Коштају око 10 долара и можете их набавити за Цанон и Никон камере.

Најбоља ствар код макро фотографије је што вам омогућава да видите свакодневне ствари из потпуно нове перспективе. Кристали соли, узорак конца на вашем столњаку, или чак кора свеже печеног хлеба, све изгледа потпуно другачије када се увећа неколико десетина пута.

Поставите сто испред прозора за фотографије. Ако имате статив, то чини ово много лакшим, али још увек можете да испробате неку макро фотографију без њега.

Узмите неколико различитих предмета из околине свог дома и пуцајте! За најбоље резултате потражите ствари са занимљивим текстурама. У нашем детаљнијем водичу за макро фотографију, Џејсон је добио неке заиста занимљиве крупне планове новчанице од 5 долара.

Чак и ако немате опрему за снимање макро фотографија, и даље можете да се играте са истим идејама. Испробајте се у мртвој природи или апстрактној фотографији. Неке текстуре изгледају сјајно при сваком увећању.

Користите своју контролу да бисте направили одличне композите

Уз мало времена, можете направити одличне композитне слике.

  8 великих недостатака куповине МацБоок-а

Осим ако нисте професионални фотограф, већину времена када снимате, немате велику контролу над простором у којем радите. Али то радите када сте код куће — и можете извући много користи од тога.

Композитне слике су вишеструке фотографије и технике дигиталне обраде које се користе за креирање једне слике. Скоро све рекламне фотографије су сложене слике, за које се тема, позадина и производ фотографишу одвојено, а затим комбинују касније у Пхотосхопу.

Добар пример је додавање светлосног мача било којој слици. Овај прилично једноставан композит захтева само мало времена у Пхотосхопу. Међутим, можете користити исте алате и технике како бисте учинили да се чини да левитирате, да се борите са медведом или да је ваше дете у опасној ситуацији.

Прављење добре композитне слике захтева мало посла и простора, због чега су савршени за рад код куће. Само одвојите један дан и поставите све испред свог омиљеног „прозора за фотографије“.

Изнео сам ово напоље, али исто можете да урадите унутра.

Поред ваших фотографских вештина, такође ће вам требати пристојно разумевање неких функција Пхотосхопа да бисте направили добру композитну слику. Неколико најважнијих карактеристика је како се користе слојеви и маске, као и уклањање људи и објеката.

Ако још нисте сасвим спремни, погледајте наш водич за Пхотосхоп. За више савета специфичних за композите, препоручујемо Пхлеарн.

Друге идеје

Портрети, макро фотографије и композити су само делић ствари које можете да забавите снимајући код куће. На пример, можете дати све од себе на фотографисању хране, претворити своје љубимце у Инстаграм звезде или се играти са бојама и водом. До тебе је!

Само запамтите, фотографија не мора да се дешава на отвореном. Увек постоји одличан извор светлости са којим можете да радите – чак и код куће.