10 фактора за преговарање осим плате на интервјуу за посао

Иако је добра плата главни приоритет при тражењу посла, осим долара и центи, послодавци нуде и неке примамљиве погодности које можете укључити у свој уговор о раду.

За неке су ове погодности постале једнако важне као и добра плата. С тим у вези, ево неких фактора о којима треба преговарати са својим послодавцем поред ваше плате.

1. Флексибилност радног времена

Да бисте започели преговоре, прва ствар коју треба узети у обзир је флексибилност вашег радног времена. Неки послодавци вам дозвољавају да изаберете које сате ћете радити. На пример, уместо уобичајених 9-5, можете одлучити да радите од 10-6, све док испуњавате потребне сате. Ова врста флексибилности вам омогућава да створите време за своје личне обавезе ван посла.

Када преговарате о флексибилности радног времена, требало би да истражите политику компаније према томе како бисте стекли увид у то колико они могу бити флексибилни. Штавише, пре него што преговори почну, мораћете јасно да наведете како ће то функционисати. Желећете да кажете свом послодавцу који сати најбоље одговарају за вас како би могли да донесу информисанију одлуку током преговора.

2. Персонал Пројецт Тиме

Још једна погодност о којој можете преговарати је лично време за пројекат. Ово је додатак за рад на личном пројекту током радног времена; ови пројекти ће остати интелектуална својина компаније и морају имати неку јасну корист за компанију.

Стварање времена за личне пројекте који су у складу са вашим професионалним циљевима може побољшати ваше вештине, чинећи вас вреднијом имовином за вашег послодавца. Многе велике технолошке компаније то разумеју и већ имају структуре за то.

Али ако имате посла са послодавцем без личних додатака за пројекат, обавезно разговарајте о томе. Ова креативна слобода промовише иновације и гради осећај власништва над вашим радом.

3. Могућности путовања

План путовања који спонзорише посао није нова ствар. У зависности од компаније, разговарате о њиховом представљању на индустријским конференцијама, радионицама, семинарима или сарадњи у различитим земљама и континентима.

Могућности за путовања не само да проширују ваше видике, већ су и савршена прилика за умрежавање, истраживање света, разгледање и учење нових култура.

4. План 401к

401к је план пензионе штедње где се договорени проценат ваше плате депонује на инвестициони рачун где бирате инвестициони план на основу онога што ваш послодавац нуди. Послодавци такође могу упоредити ваше доприносе на овај рачун, иако то није услов.

Добро структуиран план пензионе штедње показује посвећеност компаније вашем дугорочном благостању након вашег мандата. Ако бисте направили компромис са другим факторима, ваш план од 401к не би требало да буде један. А ако почнете рано, у пензији, ваш новац за кућу може бити више од ваших доприноса јер се повећава док поново улажете профит у свој план.

5. Очев, мајчински, родитељски или родитељски допуст

Још један витални фактор који треба размотрити увођење на сто је инклузивно родитељско одсуство које признаје и подржава различите породичне структуре. Ове правичне опције одсуства вам омогућавају да уравнотежите професионалне дужности са драгим породичним тренуцима.

Такође можете то да споменете када ваши љубимци дочекају бебу. Иако вам ово може бити забавно, неке компаније су спремне да дају то плаћено одсуство.

6. Привилегије рада на даљину

Рад на даљину је ту да остане и постао је нова нормалност. Требало би да истражите могућност рада на даљину, посебно у овој ери у којој вам технологија омогућава да радите са било ког места.

Такође, можете увести хибридну структуру рада у дискусију. Хибридни даљински рад вам омогућава да одлучите да радите на лицу места или из удобности свог дома. Неке компаније су усвојиле ову структуру рада уз услов да се сваке године појављујете у канцеларији на одређени број дана.

7. Здравствено осигурање

Добро здравствено осигурање може вам уштедети хиљаде долара годишње. А планови здравственог осигурања засновани на послодавцима често покривају запослене и њихове зависне особе. Када преговарате о пакету здравственог осигурања, разговарајте о датуму почетка покрића, проценту покрића, могућности избора жељеног здравственог плана и могућности продужења покрића чак и након отпуштања.

Такође, не заборавите да разговарате о покривености зуба јер многе компаније имају тенденцију да је избегавају или потпуно игноришу.

8. Лични развој

Ако су вам континуирано учење, образовање и развој веома важни, можете преговарати о стипендији за професионални развој са својим послодавцем.

Неке компаније дају приоритет професионалном развоју својих запослених и нуде им могућности да унапреде своје вештине. Пружајући спонзорство за школарину, радионице вештина и друге курсеве, запослени остају у току са најновијим технологијама и трендовима у индустрији.

9. План за развој каријере

Пре него што пристанете на било који посао, морате да знате да је компанија заинтересована за развој ваше личне каријере, а не само за услуге које можете да понудите. Обавезно разговарајте о путањи своје каријере унутар компаније. Ово укључује потенцијал за напредовање, промоције засноване на вештинама и доступност менторских програма који могу да воде ваш професионални пут.

10. Слободни дани

Сви волимо да имамо слободне дане док још увек примамо плату. Редовне паузе и плаћени одмор помажу да се напуните и одржите опште добро. Када разговарате о овој погодности, можете узети у обзир:

  • Одређено слободно време годишње. На пример, месец јул, празници и новогодишњи распуст.
  • Плаћено слободно време за одмор, боловање, хитне случајеве и личне дане.
  • Плаћање за неискоришћене дане годишњег одмора, претпоставимо да дође до отпуштања.

Друге занимљиве погодности за преговарање

Поред главних погодности поменутих раније, постоје неке занимљиве погодности о којима можете преговарати са својим послодавцем.

Прво, можете затражити покриће за фитнес и веллнесс као додатак пакету здравственог осигурања. Овде ваш послодавац спонзорише ваше чланарине у теретани, недељне масаже, спа сесије и часове јоге.

Опет, ако имате дивног љубимца без којег једноставно не можете да проводите време, можете затражити да доведете свог љубимца на посао. Међутим, ово углавном зависи од тога да ли ваша улога и радно окружење могу разумно прихватити кућног љубимца. Пре него што преговарате о овоме, будите спремни да преузмете одговорност за све несташлуке које могу изазвати на послу.

Флексибилност кодекса облачења је још једна занимљива и релативно лака предност о којој треба размотрити дискусију. Док неке компаније имају политику бесплатног облачења, неке не. Уверите се да преговарате о одећи која одражава ваш лични стил и личност.

Коначно, додатни новац је увек добродошао. Можете уговорити право на бонусе за одређене радове или посебан подстицај пројекта. Могуће је добити тачнији број коришћењем неких алата за процену плата на мрежи.

Преговарајте о пријатном радном искуству

Када разматрате понуду за посао, немојте потцењивати утицај погодности за преговоре осим плате. Холистички приступ преговарању омогућава вам да утрте пут за испуњену равнотежу између посла и приватног живота.

Такође, запамтите да увек унапред истражите политику запошљавања компаније како бисте стекли предност за преговарачким столом.