10 најбољих алтернатива за ЦхатГПТ

ЦхатГПТ је освојио свет и његове способности нису спорне. Али на које поуздане ЦхатГПТ алтернативе можете да се обратите када цхатбот није опција?

Ево најбољих ЦхатГПТ алтернатива.

Цлауде АИ је несумњиво најбоља алтернатива ЦхатГПТ-у. У свету вештачке интелигенције који се брзо креће, тај статус би се могао променити за неколико дана, недеља или месеци, али је то следећа најбоља перспектива у АИ цхатбот простору у време писања. Биће вам тешко да пронађете АИ цхат бота који се приближи ЦхатГПТ-у у креативности, здравом разуму и прецизности као Цлауде АИ.

Каква је тежина у односу на ЦхатГПТ? Цлауде АИ надмашује ЦхатГПТ у четири кључне области док се удобно држи на неколико кључних метрика. Има строже мере безбедности, већу дужину контекста, новију базу знања и, чини се, посебно боље задатке креативног писања.

Можете научити како да се пријавите и почнете да користите Цлауде АИ. Као звезда у успону у АИ цхатбот простору, и са још неколико итерација, Клод би могао да постигне истински статус вршњака са ЦхатГПТ-ом — или га чак на крају надмаши.

Још једна вредна алтернатива ЦхатГПТ-у је Гоогле Гемини, раније Бард АИ. После Цлауде АИ, Гоогле-ов Гемини је вероватно најмоћнија и најшире коришћена ЦхатГПТ алтернатива која се не ослања на ОпенАИ-јев ГПТ језички модел. Прикладно назван, АИ цхатбот тренутно покреће Гуглова породица великих језичких модела Гемини, што је корак даље од ПаЛМ 2 великог језичког модела са лошим перформансама.

Иако је Гоогле Гемини АИ модел сличан ОпенАИ ГПТ-у на архитектонском нивоу, приметна је разлика у практичним могућностима два језичка модела. Без обзира на то, Гоогле увек покушава да изгради могућности свог цхат бота да буде у рангу са ЦхатГПТ. Недавно је Гемини напуњен новим способностима које му омогућавају да генерише запањујуће АИ слике, баш као што тренутно ради ЦхатГПТ.

Док је Гемини прилично моћан сам по себи, ЦхатГПТ ужива у предности што га покреће модел који је прошао кроз неколико итерација квалитативног побољшања. Иако можемо тврдити да је Гоогле-ов ребрендирани Гемини прошао кроз сличан процес развоја фокусираног на квалитет, он заправо није био истим темпом и дубином као ЦхатГПТ.

Без обзира на то, Гемини се значајно побољшао од својих раних дана, сада се може похвалити импресивним способностима, укључујући експерименталне способности обраде звука и видеа које би потенцијално могле да промене игру када се у потпуности уведу. То је добар алат за писање текстова као што су чланци и е-поруке и има хвале вредне математичке способности. Такође је корисна помоћ за програмирање и прилично ефикасан алат за учење новог језика.

Постоје неки креативни начини да се користи Гоогле Гемини, и ако се питате како се Гемини слаже у односу на ЦхатГПТ, погледајте нашу детаљну анализу која пореди ЦхатГПТ са Гемини.

Мицрософт Цопилот, раније Бинг АИ Цхат, један је од најбољих АИ цхат робота који користи ОпенАИ ГПТ-4 технологију. Мицрософт Цопилот комбинује резултате са веба, ОпенАИ-јев ГПТ-4 модел и Мицрософтову власничку технологију да би произвео чињеничне и ажурне резултате за милионе својих корисника широм света. Као и ЦхатГПТ, Цопилот такође може да генерише запањујуће слике користећи модел за генерисање слика ДАЛЛ-Е, иако се квалитет слика са Цопилот-а понекад чини мање привлачним од оних генерисаних из ДАЛЛ-Е на ЦхатГПТ-у.

  Како да организујете своју Спотифи библиотеку

Цопилот је замршено везан за интернет и може да пружи информације у реалном времену о трендовима и догађајима, што значи да пружа релевантније одговоре на упите „подразумевано“ од вашег редовног ЦхатГПТ-а.

Поред коришћења ОпенАИ ГПТ и ДАЛЛ-Е модела, Цопилот Цхат такође има користи од Мицрософтовог огромног богатства АИ ресурса, дајући му предност у односу на већину ЦхатГПТ алтернатива на нашој листи. Ако желите да знате како се Цопилот пореди са много популарнијим ЦхатГПТ-ом, прочитајте наше поређење ЦхатГПТ-а у односу на Мицрософт Цопилот.

Попут Мицрософтовог Цопилот-а, Перплекити АИ је претраживач и чет-бот покретан вештачком интелигенцијом који синтетише веб податке и знање у реалном времену из свог основног АИ модела како би пружио тачне и свеобухватне одговоре на корисничке упите. Перплекити је једна од најпоузданијих алтернатива ЦхатГПТ-у јер га покреће ОпенАИ ГПТ технологија.

Међутим, за разлику од других АИ цхатбота које једноставно „покреће ГПТ“ и не раде ништа јединствено, Перплекити има неколико занимљивих функција које ћете сматрати корисним, посебно његову способност да регулише ГПТ податке са тренутним информацијама које добија са интернета. Перплекити АИ је такође одличан у цитирању извора у својим одговорима и пружању веза које ће вам можда требати за даља истраживања о некој теми. Његов бесплатни план покреће модел језика ГПТ-3.5, док Про план, по цени од 20 долара месечно, покреће моћнији модел језика ГПТ-4. Ево наше детаљне анализе ЦхатГПТ у односу на Перплекити АИ цхатботове.

Неки облик конверзацијског АИ модела покреће све цхат ботове на нашим листама. Међутим, Пи, који је развио АИ стартуп Инфлецтион, истиче се у својој јединственој интерпретацији конверзацијске АИ. Цхатбот можда није најнапреднији АИ, али је један од најзанимљивијих када је у питању вођење занимљивих разговора.

Постављаћете питања другим цхатботовима, а они ће вам дати одговор, и то је само то. Пи АИ иде све даље како би осигурао да добијете најбоље искуство у разговору, готово увек одговарајући на ваша питања суптилним притиском како бисте били укључени у више разговора. Нема сјајне фенси функције које ћете наћи у другим водећим роботима за ћаскање као што је ЦхатГПТ, али може пружити тачне и детаљне одговоре на већину питања која му постављате. Топло вам препоручујемо да пробате кад год вам затреба цхатбот са којим је занимљиво разговарати.

Чак и пре него што је ЦхатГПТ постао виралан, постојала је ОпенАИ ГПТ Плаигроунд, платформа за јавност да се игра са различитим итерацијама ОпенАИ ГПТ АИ модела. Нажалост, алатка није изазвала толико буке као ЦхатГПТ. Ово је делимично због његовог техничког корисничког интерфејса и недостатка публицитета усмереног на потрошаче.

  Креирајте курс и уновчите своју стручност уз Тхинкифиц

Иронично, иако ЦхатГПТ добија велики део пажње, ГПТ модели доступни на Плаигроунд-у су много већи и моћнији од варијанти које покрећу ЦхатГПТ. Модели којима можете приступити на Плаигроунд-у су несумњиво један од најмоћнијих модела АИ језика.

ЦхатГПТ је као итерација ГПТ модела који се користи на Плаигроунд-у, али је боље поједностављен и фино подешен да буде више конверзацијски и људски у свом одговору. Ови модернизовани модели могу боље разумети људску намеру, пружити одговоре специфичне за контекст и одржати кохерентне разговоре.

Можете да замислите Плаигроунд као ЦхатГПТ за напредне кориснике. Можете га подесити да ради оно што ЦхатГПТ ради, па чак и много више. Постоји више опција и подешавања за прилагођавање АИ модела да се понаша другачије. Такође ћете вероватно приметити неке разлике у одговорима из ЦхатГПТ-а и одговорима које добијате са Плаигроунд-а, посебно ако подесите доступне параметре.

Док ће ЦхатГПТ одбијати да одговори на питања о неким осетљивим темама, мање је вероватно да ће модел Плаигроунд одбити да одговори на питања. Ако бисте волели да будете од користи са Плаигроундом, ево водича о томе како да користите ГПТ Плаигроунд.

За разлику од других опција на нашој листи, Пое од Куора је мање АИ цхатбот, а више АИ платформа. Пое вам даје приступ неким од најугледнијих модела великих језика вештачке интелигенције који су тренутно доступни на мрежи. Платформа има све, од Гоогле-овог ПаЛМ-а и Геминија, Мета’с Ллама и Антхропиц-овог Цлаудеа до неколико итерација ОпенАИ ГПТ модела великих језика.

Колико је Пое добар? Па, рецимо да је највећа привлачност коришћења Поеа његов низ избора. Могло би се рећи да је Пое добар као и комбинација чет робота доступних на платформи. Иако можда нећете добити исти квалитет услуге као што бисте добили када користите појединачне цхат ботове директно на платформи њиховог оригиналног провајдера, свидеће вам се Поеова флексибилност. Ствари постају много боље ако узмете Поеову месечну претплату од 20 долара, што је исплативо с обзиром на број АИ модела који су вам на располагању. За поређење, исти износ вам даје приступ ЦхатГПТ Плус претплати на месец дана.

ИоуЦхат, као и већина ЦхатГПТ алтернатива на нашој листи, покреће комбинација ОпенАИ ГПТ-3.5 и ГПТ-4 АИ модела. Његове могућности ГПТ-4 модела су заостајале за месечном претплатом од 20 долара, иако добијате неколико бесплатних ГПТ-4 кредита да испробате цхатбот. Осим ако се не претплатите на ИоуЦхат Про план, ваше упите би требао покретати нешто старији модел серије ГПТ-3.5. Ово би требало да вам пружи приближно сличне резултате са могућностима бесплатног ЦхатГПТ-а, али са више резимираних резултата који су у великој мери синтетизовани са живим интернет подацима.

ИоуЦхат има елегантан, шарен интерфејс и уредно је уткан у претраживач Иоу.цом. Као резултат тога, ИоуЦхат може да делује као претраживач који вам даје листу веза ка индексираним веб страницама релевантним за ваш упит. Или, можете добити типичне конверзацијске одговоре у стилу ЦхатГПТ-а на питања. Ако тражите претраживач и цхатбот као што је ЦхатГПТ спојени у један производ, ИоуЦхат је одлична опција.

  Како изабрати између то двоје? [2023]

Иако ИоуЦхат користи ОпенАИ ГПТ моделе, баш као Перплекити АИ и Мицрософт-ов Цоплиот, он користи власничку технологију да повећа резултате које пружа основни ГПТ модел како би корисницима пружио ажурне информације.

Поред неколико ограничења, ИоуЦхат је једноставна и моћна ЦхатГПТ алтернатива која заслужује излагање.

Основна технологија иза ЦхатГПТ-а (први ГПТ 3.5, откако је ажуриран на ГПТ-4) је иста технологија која покреће Цхатсониц, што га чини готово једнако занимљивим као и ЦхатГПТ. Цхатсониц иде корак даље и надограђује се на способности ЦхатГПТ-а док поправља нека од ограничења ЦхатГПТ-а.

Баш као и ЦхатГПТ, Цхатсониц користи модел генерисања слика ДАЛЛ-Е за креирање слика на команду директно на Цхатсониц интерфејсу за ћаскање. Поред ДАЛЛ-Е, постоји и опција коришћења Стабле Диффусион за креирање АИ уметности на Цхатсониц платформи.

Међутим, Цхатсониц није све ружичасто. Иако ћете добити бесплатни приступ када се пријавите, за разлику од ЦхатГПТ-а, Цхатсониц је углавном плаћена услуга. Добијате додељене токене, а када вам понестане токена, мораћете да се држите понуђених баребонес-а. Такође, у поређењу са ЦхатГПТ, Цхатсониц није сјајан са компјутерским кодовима.

У поређењу са Цхатсониц-ом, одговори ЦхатГПТ-а су обично знатно „потпунији“ и боље форматирани. У неколико случајева, Цхатсониц има тенденцију да сумира своје одговоре. То може радити за неке људе, али можда нећете сматрати корисним када вам је потребан одговор у дугом облику. Међутим, ако оставимо та ограничења на страну, Цхатсониц је узбудљив и једна од најбољих ЦхатГПТ алтернатива.

Цхарацтер.АИ је управо оно што пише у називу — АИ цхатбот са темом карактера који вам омогућава да симулирате интеракцију са популарним славним личностима, историјским личностима или филмским ликовима. Од политичких личности попут Доналда Трампа до филмских ликова попут Тонија Старка из Ирон Мана, АИ карактера има велики и занимљив избор ликова за интеракцију на платформи.

Испробали смо разговор са Тонијем Старком о набавци одела у стилу Ирон Ман-а, и био је занимљив, импресиван и логичан. АИ карактера импресивно одражава тон и манире ликова у понуди.

Иако је АИ карактера првенствено тема карактера, и даље можете да добијете одзив и интеракцију у стилу ЦхатГПТ-а користећи функцију „Асистент за карактере“ на платформи. Иако су генерално импресивни, не очекујте одговоре квалитета ЦхатГПТ-а. Ипак, АИ карактера вреди испробати.

Користећи јавни интерес и глад за генеративном вештачком интелигенцијом, стартапи и технолошки гиганти се боре да на тржиште изнесу производе инспирисане ЦхатГПТ-ом. Сви покушавају да надмаше једни друге у овој високој технолошкој трци у наоружању. Циљ је једноставан: развити и ослободити најспособније АИ системе, или бар за сада, цхат ботове.

Како компаније настављају да бацају новац и мишиће на проблем, појавиће се способније ЦхатГПТ алтернативе. Док ствари настављају да се развијају, забавите се са онима које смо написали на нашој листи.