10 најбољих стилова руковођења који ће вам помоћи да успете

Водите, мотивишите и боље управљајте својим тимом са овим стиловима руковођења!

Када оцењујемо различите типове лидера, често ствари поједностављујемо на добро и лоше вођство. Међутим, стилови руковођења нису увек тако црно-бели.

Одвојите тренутак да размислите о вођи којем се највише дивите. Које специфичне квалитете у њиховом стилу руковођења волите и да ли бисте могли да их укључите у свој приступ руковођењу?

Ова питања су вредна; разумевање различитих стилова руковођења може вам помоћи да пронађете нијансиранији одговор.

Наставите да скролујете да бисте сазнали зашто је неопходно идентификовати свој стил руковођења, стећи увид у омиљене стилове руковођења, укључујући њихову употребу, недостатке и дефинисане атрибуте, и открити како да их идентификујете или модификујете.

Шта је стил руковођења?

Лидеров посебан начин вођења, мотивисања и командовања својим тимом познат је као њихов стил вођења. На ову стратегију утичу јединствени атрибути, вредности, вештине и претходно искуство лидера.

⚠Не постоји „тачан“ стил руковођења; оно што функционише за једног лидера можда неће одговарати другом. Ово је кључна тачка коју треба запамтити.

Постоји више начина да се класификује приступ лидера, али сви они зависе од неколико кључних елемената, укључујући темперамент вође, позадину и искуство; чланови тима за које су одговорни и како реагују; и, што је најважније, унутрашњи обичаји, вредности и идеологија компаније.

Важност лидерства за организациони успех

Хајде да прво разговарамо о значају стилова руковођења за организациони успех пре него што пређемо на специфичности.

Разумевање нечијег стила вођења је од суштинског значаја за све лидере. Ова мотивирајућа самосвест омогућава лидерима да разумеју како њихово понашање утиче на појединце које надгледају. Такође омогућава лидерима да одреде своје јаке стране и могућности за развој.

Док неки лидери могу брзо да признају свој стил руковођења и процене како он заправо функционише, други могу открити да је мало флуиднији и да комбинује сегменте неколико различитих стилова.

Откривање вашег стила руковођења може бити драгоцено јер вам омогућава да спојите ове компоненте са визијом, циљевима, мисијом и вредностима ваше организације. Штавише, мотивише запослене да постану интрапредузетници!

Морате бити узоран вођа да бисте имали моћан утицај. Прво морате да знате где сте као лидер и где желите да идете да бисте били убедљиви.

Уобичајени типови стилова руковођења

Предузетници и лидери могу побољшати своје лидерске вештине учешћем у једном од бројних доступних програма за усавршавање лидера. С обзиром на то да лидерство комбинује уметност и науку, кључно је запамтити да стручњаци могу имати мало другачије дефиниције ових приступа.

Демоцратиц Леадерсхип

Демократско вођство, које се често назива партиципативно вођство, укључује више појединаца у доношењу одлука. Овај стил руковођења се може посматрати у различитим доменима, укључујући предузећа, образовне институције и владина тела.

Иако ови лидери могу заузимати више рангове у хијерархији организације, они дају приоритет тимском раду и активно се супротстављају својим тимовима у стварању идеја и тражењу доприноса од других.

Кључне карактеристике:

 • Сарадња је централно начело демократског вођства.
 • Овај стил руковођења може подићи морал и мотивацију запослених јер чланови тима имају право гласа у правцу њиховог рада.
 • Инклузивна природа демократског руковођења обично води ка већој креативности.

Предности:

 • Поздравља низ гледишта и начина размишљања за промовисање сарадње.
 • Повећава групну продуктивност и ангажовање, што производи више креативних идеја кроз браинсторминг.
 • Осигурава да ће се већина сложити са коначном одлуком.

Против:

 • Може занемарити ставове мањина у корист става већине.
 • Можда ће бити потребно дуже време да се донесе одлука.

Пример из стварног живота👍: Демократски стил руковођења Нелсона Манделе био је најомиљенији у Јужној Африци. Његова моћ да уједини појединце из различитих средина, укључи се у дебату и тражи компромис осликава демократски стил руковођења.

Аутоцратиц Леадерсхип

Аутократски стилови руковођења су познати по свом строгом и отвореном стилу управљања, дајући прецизне планове и директиве свом особљу и предвиђајући непоколебљиву послушност.

Међутим, они често не прихватају критике нити преговарају јер им је постизање резултата приоритет.

Као резултат тога, ауторитативни руководиоци могу да делују брзо и да донесу разумне пословне одлуке када је то потребно без потребе за много спољног доприноса.

Кључне карактеристике:

 • Аутократски лидери могу да доносе брзе одлуке, јер се не ослањају на опсежне консултације, постизање консензуса или анкете запослених.
 • Комуникација првенствено тече у једносмерном правцу, од лидера до тима.

Предности:

 • Централизовано доношење одлука под једном особом подстиче кохезију и униформност тима.
 • Појашњава посао сваког члана тима, јер су прецизни задаци додељени, а мало је охрабрења да превазиђу своје обавезе.

Против:

 • Ово може довести до неангажованости појединаца и тимова који примећују недостатак утицаја на доношење одлука.

Пример из стварног живота👍: Хенри Форд, човек иза Форд Мотор Цомпани, је одличан пример аутократског лидера. Он је чувено рекао да потрошачи могу да изаберу било коју боју за своја Форд возила „све док је црна“. Имао је тенденцију да се понаша сам када је доносио одлуке и имао је велику контролу над начином на који се посао води.

Слуга руководство

Доктрина вођства слуге је да се „први служи, а други води“. Руководиоци оријентисани на људе који користе овај стил руковођења верују да када су чланови тима испуњени лично и професионално, они су продуктивнији и доследно раде одличан посао.

Они који посматрају парадигму вођства слуга не држе се гвоздене шаке за свој ранг ауторитета док имају природне лидерске способности.

Кључне карактеристике:

 • Они дају предност добробити и потребама других у односу на своје.
 • Њихов претходни фокус је на неговању и култивисању појединаца који их прате.

Предности:

 • Истиче развој и раст других.
 • Ово може довести до обогаћених перформанси, иновација и сарадње.
 • Подстиче безбедно окружење у коме се људи не плаше да ризикују и уче из неуспеха.
 • Олакшава флуктуацију запослених и одсуствовање.
 • Гради поверење између лидера и њихових тимова.

Против:

 • Изазов је обучити друге лидере у начину размишљања „први служи“.
 • Може потрајати дуже да се посматрају резултати или постигну циљеви.

Пример из стварног живота👍: Генерални директор Мајкрософта, Сатја Надела, променио је културу компаније прихватањем саосећајнијег начина размишљања који је усредсређен на клијента. Он промовише став према расту и подстиче чланове особља да се стално усавршавају.

Трансформационо руководство

Заиста, овај стил руковођења је очигледан из имена: Трансформациони лидери настоје да доведу до промене или трансформације у својим удружењима или групама тако што ће распламсати ентузијазам својих запослених за иновације.

Ови лидери су дубоко посвећени обогаћивању стратегија и откривању ефикаснијих начина за постизање циљева.

Кључне карактеристике:

 • Појединци уживају значајан степен независности и слободе креативног размишљања, неоптерећени православним ограничењима.
 • Ови лидери могу изградити поверење са члановима свог тима и ујединити их да би остварили заједничку визију или крајњи циљ.

Предности:

 • Веома мотивишуће за цео тим.
 • Подстиче развој чврстих односа и промовише сарадњу.
 • Члановима тима даје аутономију да се истичу у својим улогама.
 • Може да негује већу креативност, раст и емпатију унутар тима.

Против:

 • Вођа носи значајан терет, мора да води својим примером.

Пример из стварног живота👍: Елон Муск, извршни директор Тесла и СпацеКс-а, пружа одличну илустрацију. Он је добро познат по томе што има експанзивни поглед на будућност, укључујући истраживање свемира и еколошки прихватљива возила. Многи људи су били мотивисани да подрже циљеве његових компанија његовим жестоким ентузијазмом, оригиналним гледиштем и немилосрдном посвећеношћу њима.

Трансацтионал Леадерсхип

Најбољи начин да се разуме трансакционо лидерство је да га упоредите са стандардном трансакцијом: „Ја вам пружам ово, а ви заузврат дајете оно.

Овај стил руковођења је заснован на трансакцијама, при чему лидери дају члановима тима експлицитне директиве. Користе различите подстицаје и санкције како би наградили или казнили одговоре и активности свог тима.

Кључне карактеристике:

 • Јасноћа и извесност преовлађују јер су задаци и предвиђања експлицитно скицирани од стране вође.
 • Овај стил руковођења тежи корпоративним предузећима, јер наглашава резултате зараде, придржавање утврђених оквира и коришћење система награда и казни.

Предности:

 • То може бити ефикасан приступ за постизање краткорочних циљева.
 • Дефинише очекивано понашање чланова тима кроз структурирани систем награђивања и кажњавања запослених.
 • Даје осећај структуре и стабилности.

Против:

 • Може се показати демотивишућим за људе који траже изгледе за професионални и лични раст.

Пример из стварног живота👍: Замислите да шеф награђује члана тима за добро обављен посао или га кажњава за пропуштање рока дајући им захтеван задатак за целу компанију. Ови примери показују како се награде и казне користе на радном месту.

Харизматично вођство

Позната вам је идеја харизме, што је управо начин на који се ови лидери описују. Људи са убедљивим личностима и непопустљивом преданошћу постизању својих циљева примери су харизматичних стилова руковођења.

Ови лидери се истичу у убедљивој комуникацији и убеђивању да уједине своје људе иза заједничког циља. Они могу јасно изразити своју визију и инспирисати друге да поделе своје узбуђење у исту сврху.

Кључне карактеристике:

Харизматични лидери су одличан извор инспирације, ефективно ангажујући читаву групу да следи заједнички циљ.

Њихова дубока повезаност са људима чини харизматичне лидере посебно вредним у организацијама које се боре са кризама или боре да напредују.

Предности:

 • Изузетно мотивишуће и инспиративно.
 • Подстиче осећај јединства, сарадње и сарадње.
 • Даје следбеницима осећај да су их чули и разумели.
 • Покреће позитивне промене кроз колективну акцију.

Против:

 • Често се доживљава као површно или неискрено.

Пример из стварног живота👍: 44. председник Сједињених Држава, Барак Обама, добро је познат по свом динамичном вођству. Његове убедљиве говорничке способности и таленат за мотивисање и однос према људима били су пресудни за његов политички успех.

Лаиссез-Фаире лидерство

Лаиссез-фаире је француска изрека која се преводи као „остави тако“. Овај термин тачно обухвата срж ове стратегије лидерства, која је у оштрој супротности са микроменаџментом.

Лаиссез-фаире лидери обезбеђују својим члановима тима неопходне алате и ресурсе, а затим се повлаче и омогућавају свом тиму да доноси одлуке, решава проблеме и извршава своје задатке, а да вођа непрестано не прати сваки њихов корак.

Кључне карактеристике:

 • Првенствено се фокусира на делегирање задатака члановима тима и укључује минималан директан надзор.
 • Лидери се уздржавају од интензивног, практичног управљања, ослобађајући своје време за друге пројекте.

Предности:

 • Одредите појединце да усаврше своје лидерске вештине.
 • Може да подстакне повећану креативност и иновације.
 • Негује поверење између чланова тима и њиховог вође.
 • Подстиче осећај независности.

Против:

 • Ово може довести до смањене продуктивности.
 • Потенцијал за сукобе међу члановима тима.

Пример из стварног живота👍: Током раних фаза пословања, креатор или вођа могу усвојити лаиссез-фаире приступ како би подстакли креативност и подстакли преузимање ризика. Ова техника може помоћи у развоју предузетничке и власничке културе међу запосленима.

Визионарско вођство

Њихова склоност ка широком размишљању разликује визионарски стил руковођења. Они дају велику вредност мисији компаније, која служи као обједињујући и мотивишући погон за њихово особље.

Да би постигли ове циљеве, велики лидери постављају амбициозне циљеве и развијају културу иновативног мишљења код својих запослених.

Кључне карактеристике:

 • Овај начин размишљања је изузетно погодан за извршне директоре и предузетнике.
 • Лидери визионари дају изјаве о визији и друге мотивационе алате како би распалили тимски ентузијазам и посвећеност.

Предности:

 • Транспарентност помаже у изградњи поверења и добијању подршке тима.
 • Лидери визионари могу успоставити чврсту организациону кохезију.

Против:

 • Када се користи са правилним развојем тима или када је лидеру потребан већи кредибилитет, ова техника може донети више проблема него предности.

Пример из стварног живота👍: Током процедуре запошљавања, Стив Џобс је чувено питао Џона Скалија, пензионисаног генералног директора Пепсија: „Да ли желиш да проведеш живот продајући зашећерену воду или желиш да ми се придружиш у промени света?“ Завршетак изјаве обухвата срж приступа визионарског лидера.

Стратешко лидерство

Стратешко вођство укључује менаџере који користе своје креативне способности за решавање проблема и стратешко предвиђање како би водили чланове тима и организацију ка постизању дугорочних циљева.

Практично коришћење стратешког лидерства захтева од менаџера да бирају из низа стилова руковођења на основу специфичне ситуације и појединаца који су укључени.

Кључне карактеристике:

 • Стратешки лидери активно промовишу и активно траже различите перспективе.
 • Стратешко вођство је најефикасније у организацијама или тимовима у којима лидер ужива креативну аутономију.

Предности:

 • Гради иновативно и динамично радно окружење.
 • Веома прилагодљив пред променљивим догађајима.

Против:

 • Задубљен у интензивну комерцијалну конкуренцију.

Пример из стварног живота:👍 Сундар Пицхаи је водио Гоогле кроз велике стратешке промене, укључујући продоре у рачунарство у облаку и вештачку интелигенцију. Његов стил руковођења је препознатљив по томе што се прилагођава променама техничких поставки.

Ситуационо лидерство

Ситуациони стил руковођења познат је по својој изузетној прилагодљивости променама услова, слично камелеонским методама лидерства. За разлику од концепта руководства једне величине за све, овај стил признаје да не постоји универзални „најбољи“ начин вођења.

Кључне карактеристике:

 • Подразумева пажљиву анализу јединствених ситуација.
 • Она напредује на способности да оштро сагледа преовлађујућу динамику, прилагођавајући стил руковођења за максималну резонанцу и утицај.

Предности:

 • Овај стил руковођења се истиче у мотивисању запослених.
 • Осигурава да су напори усклађени са специфичним захтјевима ситуације.
 • Показује се посебно корисним у стартапима или предузећима.

Против:

 • Међутим, може представљати изазове када се приступ лидера пречесто мења, што може довести до конфузије и стреса.

Пример из стварног живота👍: Менаџер пројекта може да користи ситуационо вођство да води тим кроз изазован пројекат. Менаџер пројекта може рано да прихвати стил директиве, дајући посебна упутства и строги надзор док чланови тима још увек уче своје улоге и дужности. Менаџер постепено прелази на приступ делегирања без руку како тим развија искуство и вештине.

Како сазнати који је ваш стил руковођења?

Претпоставите да истражујете руту лидерства и развијете систематичнији приступ лидерству. Размислите о томе да себи поставите следећа питања која ће вам помоћи у овом контемплативном процесу:

 • Шта за мене има већу вредност — постизање циљева или неговање односа?
 • Да ли сам склон да обезбедим јасну структуру за свој тим, или се залажем за допуштање слободе избора?
 • Када је у питању доношење одлука, да ли се ослањам само на доношење закључака или ценим колективни допринос?
 • Да ли је мој начин размишљања о лидерству више усмерен ка краткорочним циљевима или дугорочним концептима?
 • Да ли се моја стратегија објашњења врти око овлашћивања чланова тима или давања јасних смерница?

Такође прочитајте: Емоционална интелигенција у пословању: Нацрт за Б2Б успех

Завршна мисао

Увођење различитих стилова руковођења важно је за успех у личном и пословном животу.

Можда сте напредовали у свом претходном послу користећи посебан приступ лидерству. Ипак, у новој улози може бити потребан разноврстан скуп лидерских навика како би се осигурало да ваш тим ради на најбољи могући начин.

Схватањем различитих стилова руковођења о којима се говори у овом водичу и разумевањем деривата које они желе да остваре, можете нагло повећати свој успех на тренутној позицији.

Следеће, менаџеров водич за повратне информације од 360 степени, пут до правих, прогресивних прегледа и прегледа оријентисаних на раст!

Да ли је овај чланак био од помоћи?

Хвала на повратним информацијама!

  10 апликација за снимање екрана за снимање екрана вашег паметног телефона