Зашто се колачићи трећих страна постепено укидају и шта ће их заменити?

Кључне Такеаваис

  • Колачићи треће стране нечујно прате и деле ваше активности на мрежи са оглашивачима како би персонализовали огласе.
  • Забринутост за приватност довела је до постепеног укидања колачића трећих страна и увођења стандарда усклађености.
  • Оглашивачи ће прећи на контекстуалне огласе, прикупљање података прве стране и анализу предвиђања како би пружили персонализовано искуство без угрожавања приватности.

Да ли сте се икада осећали као да вам интернет чита мисли, приказујући вам огласе засноване на нечему о чему сте недавно причали или размишљали? То је тихи рад колачића трећих страна.

Они тихо прате и памте све што радите на мрежи у неколико апликација и веб локација. Затим те податке деле са оглашивачима, који користе те информације да одлуче које огласе да вам приказују.

Ово је створило проблем приватности који је довео до постепеног укидања колачића трећих страна. Хајде да истражимо зашто нестају, шта их замењује и како ова промена утиче на вас и оглашиваче.

Зашто су колачићи били важни?

Сваки пут када посетите веб локацију и она од вас затражи да прихватите колачиће, она у суштини тражи дозволу за прикупљање података који ће му помоћи да вас запамти. Сада постоје различите врсте колачића са мало другачијим функцијама, али они генерално помажу у стварању личног и ефикасног искуства претраживања за вас.

Колачићи су били (и понекад су још увек) важни из неколико разлога.

1. Управљање сесијама

Дакле, размислите о томе колико сте пута посетили своју омиљену онлајн продавницу и напунили корпу неким артиклима. Али можда сте били прекинути и затворили прегледач. Захваљујући колачићима сесије, кад год се касније вратите у продавницу, не морате поново да се пријављујете, а сви артикли су и даље у корпи и чекају да наставите са плаћањем.

  Како покренути софтвер без инсталирања на рачунару – 2023

2. Анализа понашања корисника

Колачићи могу прикупити непроцењив увид у ваше понашање на мрежи праћењем како се крећете по веб локацијама. Ови подаци, било да се ради о времену које проводите на страници или одељцима на које најчешће кликнете, помажу власницима веб локација да прецизирају свој садржај, побољшају навигацију сајтом и оптимизују целокупно корисничко искуство.

3. Циљање огласа

Рекламе које видите на мрежи нису насумичне. Колачићи прате ваше навике прегледања и осигуравају да су огласи које видите усклађени са вашим интересовањима. Да ли сте се икада запитали зашто се, након прегледа патика, огласи за сличну обућу појављују на различитим, неповезаним сајтовима? То су колачићи на послу, који вам показују производе за које је закључио да ћете вероватно бити заинтересовани.

Зашто се колачићи трећих страна постепено укидају?

Колачићи трећих страна чине део највећих покретача индустрије вредне милијарде долара — онлајн оглашавање. Велике компаније се у великој мери ослањају на ваше корисничке податке да би вас боље разумеле и показале ствари које ћете највероватније купити. Колачићи треће стране помажу у изградњи свеобухватних корисничких профила. Они то раде ефикасно тако што тихо прате ваше активности на мрежи, често без вашег знања и дозволе.

Међутим, начин на који ови колачићи прикупљају ваше податке често може изгледати као инвазија на приватност, посебно зато што су често без сагласности. Ипак, реалност да неколико великих компанија зна толико о вашим навикама на мрежи и да их могу искористити за профит је узнемирујућа.

Влада је одговорила на ове забринутости увођењем закона који поставља стандарде усклађености како би се осигурала приватност ваших података на мрежи. За Европску унију, ту је Општа уредба о заштити података; за Сједињене Државе, ту је Калифорнијски закон о приватности.

Велике компаније претраживача, Фирефок и Сафари, такође су преузеле иницијативу да подразумевано блокирају колачиће трећих страна. Гоогле је, међутим, најавио одлагање постепеног укидања ових колачића, али активно предлаже алтернативе које подржавају приватност на вебу и обезбеђују издавачима одрживе пословне моделе.

Шта ће заменити колачиће треће стране?

Како почиње промена у читавој индустрији од колачића трећих страна, свет се креће у будућност оглашавања без колачића. Издавачи и оглашивачи сада морају да користе алате и технике које подстичу транспарентност и приватност података.

  Како креирати и делити мемове из Фацебоок Мессенгер-а

1. Истицање контекстуалних огласа

Ренесанса класичне, али безопасне стратегије приказивања огласа на основу садржаја веб странице. Пошто оглашивачи повезују огласе са релевантним садржајем, они могу да оптимизују шансе за ангажовање и обезбеде да њихове промоције допру до релевантне публике.

На овај начин ћете највероватније видети оглас за блендер сокова док читате одељак веб странице о здравственим предностима испијања смутија. Овај метод се не ослања на прикупљање или праћење ваших података о прегледању. То више поштује вашу приватност.

2. Фокусирање на податке прве стране

Било би језиво први пут ући у кафић и бариста вам понудити шољицу кафе онако како желите, а да ви нисте ни наручили. Такав је осећај као да први пут посетите веб локацију која је можда већ извукла информације о вама користећи колачиће треће стране.

Како свет на мрежи почне да укида колачиће трећих страна, циљање публике на више сајтова ће опасти, а предузећа ће морати директно да вас питају за ваше информације. Када креирате налог, дајете повратне информације или постављате подешавања на веб локацији, одлучићете да пружите податке прве стране. То може укључивати детаље као што су ваше име, адреса е-поште и историја куповине.

Пошто се ваши подаци прикупљају транспарентно и директно, већа је вероватноћа да ћете веровати или се укључити у маркетиншке кампање са веб локација и онлајн предузећа где директно дајете своје податке. Ово помаже у стварању персонализованијег и релевантнијег корисничког искуства без угрожавања приватности појединца.

3. Коришћење предиктивне анализе

Размислите о томе како Нетфлик предлаже филмове и емисије на основу ваше историје гледања. Алгоритам узима у обзир различите факторе за одређивање персонализованих препорука, као што су жанрови које гледате, глумци које преферирате, па чак и време које обично стримујете. Амазон такође користи сличан модел предиктивне анализе са функцијом „Купци који су купили овај артикал такође су купили…“.

Многи други веб-сајтови и онлајн предузећа ће размотрити усвајање власничких алгоритама који им помажу да предвиде шта бисте можда волели да видите или купите следеће на основу онога што сте претходно гледали, сачували или претраживали на тој одређеној веб локацији.

Док колачићи треће стране производе профил користећи претходно понашање, предиктивна анализа је динамична. Стално усавршава своја предвиђања на основу нових података. Дакле, ако сте ентузијаста историјске фикције који истражује нови жанр, предиктивни алгоритми прилагођавају своје препоруке у складу са тим.

  Како додати спремишта треће стране и РПМ-ове у Федора

Како ће се прегледање променити без колачића трећих страна?

Како приватност и транспарентност података постају важнији у дигиталном екосистему, начин на који прегледате ће се променити. Чим колачићи трећих страна постану ствар прошлости, начин на који велике технолошке компаније и онлајн предузећа комуницирају, оглашавају и нуде услуге на вебу ће се развијати у складу са тим.

1. Модели претплате

Вероватно ћете видети више веб локација које усвајају моделе претплате у свету након колачића. Зашто? Са смањеним приходима од циљаних огласа, претплатници који плаћају изгледа као следећи најбољи начин за остваривање значајног прихода.

Дакле, уместо да будете бомбардовани огласима, можете платити малу накнаду за уживање у премиум садржају без прекида. Ово значи чистије веб искуство за вас.

Међутим, постоји потенцијални недостатак—забринутост око једнаког приступа квалитетним информацијама на мрежи. Само они који могу да приуште претплату могу имати приступ висококвалитетном, префињеном садржају.

2. Повратне информације корисника

Уместо да тихо прате сваки ваш покрет, веб локације ће директно тражити ваше мишљење или жеље. Можда ћете наићи на више анкета и образаца за повратне информације. Овај метод поштује вашу приватност и обезбеђује да веб садржај и услуге буду прилагођени вашим стварним потребама и преференцама.

3. Карактеристике претраживача

Прегледачи ће се појачати, чинећи вашу приватност приоритетом. Функције које блокирају трагаче, ограничавају приступ подацима или вас обавештавају о захтевима за податке постаће стандардне. Аппле-ова интелигентна превенција праћења (ИТП) у Сафарију је одличан пример. Остали претраживачи не заостају много – Фирефок и Мицрософт’с Едге такође нуде функције за превенцију праћења које вам омогућавају да безбедно прегледате, знајући да ваша активност не снима и не продаје сваки сајт који посетите.

4. Нове технологије

Иновације не престају. Док колачићи трећих страна бледе, нове технологије се појављују, а Аппле-ова интелигентна превенција праћења је само један пример. Како индустрија истражује алтернативне технологије, можете се радовати транспарентнијем вебу, где се ваши подаци не користе без пристанка.

Време је да поново изградимо поверење

Понуда да се колачићи трећих страна учине застарелим углавном се односи на враћање поверења у интернет и осигуравање да останете под контролом својих података. И не ради се само о иновирању нових технолошких алата, већ о посвећености изградњи безбедног екосистема који вас, корисника, ставља на прво место.

Док велике технолошке компаније и онлајн предузећа раде на имплементацији усаглашених техника у своје процесе, требало би да користите најновије претраживаче који воде рачуна о приватности, редовно прегледавате подешавања приватности и увек имате на уму дигиталне отиске које остављате за собом.