13 најбоље оцењених ревизорских фирми за паметне уговоре у 2023

Хајде да истражимо најбоље компаније за ревизију паметних уговора које вам могу помоћи да обезбедите свој крипто пројекат и заштитите имовину ваших клијената.

Паметни уговори су дигитални уговори који се сами извршавају у кодовима ускладиштеним на блокчејну. Штавише, када се ови уговори примене, не могу се мењати.

Рањивости у паметним уговорима су главни разлог за разне крипто-базиране хакове, преваре и крађу. На пример, хакери су украли вредност крипто имовине 480 милиона долара у првој половини 2023.

Због тога је важно извршити ревизију паметних уговора пре покретања вашег крипто пројекта. Почнимо са основама, останите са нама!

Шта је ревизија паметног уговора?

Ревизија паметног уговора укључује детаљну анализу кодова присутних у паметном уговору. Као резултат тога, овај процес помаже да се открију потенцијални ризици и недостаци пре него што се код примени на блокчејн мрежу.

Поред тога, природа блокчејн пројеката отвореног кода оставља простор за различите рањивости. Једном када се такви неревидирани уговори примене, хакерима је лако да пробију безбедносни систем и побегну са крипто имовином вашег клијента.

Осим тога, пројекат који завршава процес ревизије има тенденцију да буде прихваћен у крипто простору. Штавише, ревидирани пројекти ће вероватније привући пажњу инвеститора.

Блоцкцхаин безбедност је истакнути фактор који игра кључну улогу у успеху крипто пројекта. Из тог разлога, важно је спроводити ревизију паметних уговора преко реномираних фирми.

Сада, хајде да истражимо листу најбољих компанија за ревизију паметних уговора.

Хасхлоцк

Хасхлоцк је аустралијска фирма која се фокусира на ревизије паметних уговора и сајбер безбедност блокова. Поред тога, они су чланови ФинТецх Аустралиа и Блоцкцхаин Аустралиа.

Ова фирма спроводи ригорозну ревизију како би открила и пријавила безбедносне проблеме паметних уговора. Као резултат, њихов процес ревизије укључује:

  • Анализа рањивости
  • Детаљан ручни преглед кода
  • Офанзивно тестирање коришћењем софтверских алата индустријског стандарда
  • Предлози за ревизију развоја за први преглед
  • Коначна анализа и њен детаљан извештај

Хасхлоцк је био у партнерству са различитим крипто пројектима за спровођење ревизије паметних уговора на Етхереум-у, БНБ Смарт Цхаин (БСЦ), Полигону и Солани. На пример, неки од ових пројеката укључују Мад ЦартелсАриа Ланд, БТАФ протокол, Јуби ДАО, Верида Токен (ВДА) итд.

Најимпресивнија карактеристика Хасхлоцк-а су његови једноставни и добро дефинисани ревизорски извештаји. На пример, њихови извештаји покривају све главне аспекте, као што су безбедносни рејтинг, квалитет кода, зависности, рањивости, изводљиви предлози и још много тога.

Хацкен

Основан 2017. Хацкен нуди услуге ревизије паметних уговора за преко 1.000 клијената широм света. Штавише, до данас су ревидирали 1.200+ крипто пројеката.

Поред тога, њихови главни клијенти укључују Хуоби, Бинанце, ДАО Макер и 1инцх да наведемо само неке. Осим тога, они спроводе ревизије за широк спектар блоцкцхаина као што су Етхереум, БНБ Смарт Цхаин (БСЦ), Полигон, Солана, Аптос и још много тога.

Њихов главни тим укључен у ревизију паметних уговора састоји се од више од 60 врхунских инжењера. Као резултат тога, није било пријављених експлоатација у финансијској 2022. години.

Да бисте добили њихову услугу, прво морате да пошаљете образац за понуду који описује ваш пројекат, детаље документације, изворни код паметног уговора и још много тога. Хацкен-у је потребно 5 до 15 радних дана да заврши ревизију паметног уговора.

КуиллАудитс

КуиллАудитс има доказано искуство у обезбеђивању 850+ крипто пројеката. Штавише, њихова услуга ревизије је помогла да се осигурају средства вредна преко 30 милијарди долара.

  Како да верификујете безбедносни код за Вхатсапп за контакт

Осим тога, ова фирма такође има 5+ година искуства у ревизији у Веб3 простору. Као резултат тога, они су ревидирали преко 800.000 линија кодова паметних уговора.

Штавише, КуиллАудитс обезбеђује ревизију за велики број блокова. На пример, главни примери укључују БНБ Смарт Цхаин (БСЦ), Солана, Етхереум, Полкадот, Полигон, Алгоранд и још много тога.

Квалитет њихове услуге ревизије привукао је више клијената из различитих екосистема као што су ДеФи и крипто игре, да споменемо само неке. Поред тога, њихова база клијената укључује Гамелофт, Норд Финанце, Дфин, Полигон ДАО, итд.

ЦонсенСис Дилигенце

ЦонсенСис Дилигенце нуди ревизије паметних уговора посебно за пројекте засноване на Етхереум-у. Осим тога, извршили су ревизију преко 100 блокчејн компанија и открили 200+ великих проблема у кодовима паметних уговора.

Основан од стране суоснивача Етхереума Џозефа Лубина, ЦонсенСис је једно од имена којима се највише верује у крипто простору. Посебно, ова фирма стоји иза развоја једног од најбољих крипто новчаника, МетаМаск-а.

Поред тога, ЦонсенСис Дилигенце се састоји од искусног тима ревизора, истраживача и програмера. Као резултат тога, они су ревидирали истакнуте крипто пројекте као што су Ааве, 1инцх, 0к, Либра Финанце, Унисвап и још много тога.

Након завршетка ревизије, ова фирма даје извештај са резимеом, обимом, налазима и прегледом система. Поред тога, овај извештај такође укључује озбиљност сваког проблема и његова потенцијална побољшања.

ЦертиК

Основали су га професори на Јејлу и Колумбији, ЦертиК је несумњиво једна од најпожељнијих ревизорских фирми. Поред тога, они укључују технологију вештачке интелигенције, водеће алате за ревизију у индустрији и методе за најбоље резултате ревизије.

У време писања овог текста, ЦертиК је извршио ревизију преко 4.400 пројеката заснованих на блокчејну. Поред тога, пријавили су својим клијентима преко 68.000 налаза ревизије.

Посебно, ова компанија, основана 2018. године, стекла је признање врхунских инвестиционих фирми. На пример, њихови главни инвеститори су Секуоиа Цапитал, Тигер Глобал, Голдман Сацхс, Бинанце, итд.

Штавише, ЦертиК је један од препоручених ревизора паметних уговора од стране истакнутих берзи као што су Хуоби, Бинанце и ОКЕк. Осим тога, они нуде услуге ревизије за популарне блокчејнове као што су Етхереум, БСЦ, Полигон, Солана, итд.

Халборн

Основали су хакер раста Роб Бехнке и етички хакер Стивен Волбро Халборн у 2019. Ревизије паметних уговора су главна услуга коју нуде својим клијентима.

Њихов извештај ревизије пружа детаљну анализу паметних уговора. Стога помаже у исправљању грешака у коду, проблемима са дизајном и идентификацији безбедносних пропуста. Осим тога, они имају стручност у ревизији програмских језика као што су Солидити, Питхон и Руст.

Главни клијенти Халборна укључују АпеЦоин, Аваланцхе, Банцор и БлоцкФи, да споменемо само неке. Штавише, ова ревизорска фирма специјализована је за блоцкцхаине као што су Етхереум, Терра, Солана, НЕАР, итд.

Поред тога, величина Халборна је порасла у последњих неколико година и има тим од 100+ најбољих безбедносних инжењера. Коначно, овој фирми је потребно 2 до 4 недеље да заврши ревизију паметног уговора.

Антиер Солутионс

Антиер Солутионс је компанија која нуди разне метаверзне и услуге засноване на блокчејну. Значајно је да су зарадили репутацију као ревизија паметних уговора због свог квалитета и ефикасности.

Што је најважније, они нуде своју ревизију за широк спектар индустрија. На пример, имају клијенте из области некретнина, осигурања, здравства, медија и забаве, банкарства и финансија, транспорта и логистике.

  Како се пребацити на нови Фацебоок десктоп интерфејс

Поред тога, њихова ревизија покрива све области крипто екосистема. Главне услуге покривају децентрализоване финансије (ДеФи), децентрализоване апликације (ДАпп), непроменљиви токен (НФТ), почетну понуду новчића (ИЦО) и ревизије протокола блокчејн.

Осим тога, ова фирма врши ревизију истакнутих блокчејнова као што су Етхереум, БСЦ, Цосмос, ТРОН, Цардано, Солана, итд. Из тог разлога, удружили су се са крипто платформама као што су Алцхеми Паи, фастноде.ио, ГетБлоцк, Новнодес, Неко, итд.

Антиер Солутионс такође има велику базу клијената из крипто простора. Њихови клијенти су ЦоинТраде, 5иреЦхаин, Таралити, Веовноми Платформ и још много тога.

Цхаинссултинг

Основан 2017. Цхаинссултинг је Веб3 компанија за консалтинг, безбедност и развој софтвера. Ова компанија има преко 6 година искуства у индустрији и понудила је своју услугу за 420+ клијената.

Ова компанија са седиштем у Немачкој обезбеђује ревизије паметних уговора за врхунске блокчејн-ове. Подржани блок ланци су Етхереум, Солана, Хиперледгер, ЕОС, Тезоз, Полигон и БСЦ.

Поред тога, ревизорски извештај Цхаинсултинг-а је прихваћен и доступан на једној од најбољих крипто платформи, ЦоинМаркетЦап. Као резултат тога, њихов извештај има добру репутацију међу члановима крипто заједнице.

Штавише, ова компанија прати немачке безбедносне стандарде и технологију како би обезбедила квалитетне ревизорске извештаје. Из тог разлога, њихови значајни клијенти су 1инцх, АпеЦоин, Агаве, Аполло Цурренци, итд.

У време писања овог текста, Цхаинсултинг је у процесу ребрендирања у софтстацк.ио.

СловМист

Основана 2018. СловМист је реномирана фирма за обезбеђење која нуди безбедност блокова. Поред тога, они су прва кинеска фирма за ревизију безбедности паметних уговора која је наведена на Етхерсцан-овој листи препорука.

Посебно, њихови извештаји о ревизији паметних уговора били су цењени и препознати од стране више крипто берзи као што је ОККС. Осим тога, њихов тим има више од 10 година искуства у мрежној безбедности.

Искуство и стручност ове фирме у ревизији паметних уговора помогли су им да стекну многе партнере. На пример, удружили су се са познатим именима као што су Бинанце, Хуоби, Црипто.цом, имТокен, ОККС, ПанцакеСвап, итд.

СловМист је завршио ревизије паметних уговора за преко 1.500 клијената. Поред тога, њихова услуга покрива врхунске блокчејнове као што су Етхереум, Аптос, ЕОС, Клаитн и Солана.

Куантстамп

Куантстамп је добро позната фирма са експертизом у блокчеин безбедности са преко 500 ревизија паметних уговора. Поред тога, помогли су својим клијентима да обезбеде имовину вредну преко 200 милијарди долара.

Ова фирма је извршила ревизију блокова, укључујући Солану, Аваланцхе, Етхереум, Флов, БСЦ, Цардано и још много тога. Поред тога, њихова ревизија паметних уговора играла је кључну улогу у обезбеђивању ДА апликација као што су Цурве, ОпенСеа и Макер.

Штавише, Куантстамп је такође спровео ревизије за велика имена у НФТ простору, као што су Децентраланд, Тхе Сандбок, Акие Инфинити, СуперРаре, Нифти Исланд, Зора, НБА Топ Схот и још много тога.

Осим тога, њихови клијенти из ДеФи простора укључују Цомпоунд, Арбитрум, Цхаинлинк, СусхиСвап, Лидо, кДАИ, БадгерДАО, итд.

ОпенЗеппелин

ОпенЗеппелин састоји се од тима стручњака за безбедност који спроводи ревизије паметних уговора. Ова фирма, основана 2015. године, успешно је ревидирала више од 370 крипто пројеката.

Паметни уговори које је ревидирао ОпенЗеппелин држе имовину вредну преко 15 милијарди долара. Поред тога, ова фирма ради са преко 30 врхунских блокчејн мрежа из крипто простора.

Штавише, они истичу да ли су проблеми у паметним уговорима критични, високи, средњи или ниски. Осим тога, додају белешке које укључују стручне сугестије и препоруке.

  Како додати емојис у свој Тик Ток видео

ОпенЗеппелину верују популарна имена из крипто екосистема. На пример, њихова база клијената укључује Цоинбасе, Етхереум Фоундатион, Маттер Лабс, Ааве, Оптимисм и још много тога.

ЦхаинСецурити

ЦхаинСецурити је ревизорска кућа паметних уговора која послује у блокчејн сектору од 2017. Штавише, они пружају услуге ревизије за Веб3 пројекте и ДеФи протоколе, да споменемо само неке.

Ова фирма верује у професионалну методологију за пружање дубинских истраживања и гаранција квалитета за своје клијенте. Из тог разлога, додали су огромну базу клијената, укључујући МакерДАО, Цомпоунд, Цурве Финанце, Рарибле, Унисвап, итд.

ЦхаинСецурити се састоји од тима стручњака за безбедност блокова. На пример, већина чланова тима су дипломци и доктори на највећем европском универзитету, ЕТХ Цирих.

ПецкСхиелд

Основан 2018. ПецкСхиелд је фирма за безбедност блокова са старијим истраживачима и професионалцима за безбедност. На пример, тим се састоји од стручњака са искуством у Мицрософт, Кихоо 360, Интел, Алибаба и још много тога.

Ова фирма је спровела ревизије за широк спектар области блоцкцхаин простора. Штавише, они су повезани са бројним крипто берзама, новчаницима, ДАпп-ом, рударским базенима и ДеФи-јем.

ПецкСхиелд-ова истакнута достигнућа укључују откривање пропуста БатцхОверфлов на паметном уговору Етхереум. Посебно, ова фирма има огромне клијенте, укључујући БНБ Цхаин, Аваланцхе, дИдКс, Полигон, ПараСвап, итд.

ФАКс

Који су кораци укључени у ревизију паметних уговора?

Главни укључени кораци укључују:

1) Прикупљање докумената: Први корак је прикупљање важних пројектних докумената попут базе кода, беле књиге, техничке документације итд.
2) Преглед докумената: Овде чланови тима прегледају достављену документацију како би пронашли обим и техничке спецификације пројекта.
3) Преглед паметног уговора: Стручњак за безбедност блокова прегледа сваки ред кода паметног уговора да би открио безбедносне проблеме.
4) Ревизијско тестирање: Паметни уговори се тестирају ручно и аутоматски помоћу алата за ревизију стандардних у индустрији.
5) Иницијални извештај и предлози: Након тестирања, тим креира почетни извештај на основу резултата теста. Штавише, дају предлоге за исправљање проблема.
6) Поновна процена: Ревизорска фирма сарађује са развојним тимом пројекта како би поправила све безбедносне пропусте откривене у њеном почетном извештају.
7) Коначни извештај ревизије: Након отклањања постојећих проблема, клијентима се доставља детаљан завршни извештај ревизије.

Које се безбедносне пропусте проверавају у ревизији паметних уговора?

Главне безбедносне пропусте проверене током ревизије паметног уговора састоје се од:

1) Напад поновног уласка: Овај напад се дешава када кварови паметног уговора шаљу екстерне позиве на непоуздани уговор, што доводи до одлива средстава.
2) Предвиђено: Лоше креирани кодови помажу преварантима да сазнају информације пре блоцкцхаин трансакција и имају користи од њих.
3) Логичке грешке: Ове грешке су најчешћи облик рањивости, укључујући правописне и основне грешке кодирања.
4) Интегер Оверфлов и Ундерфлов: Овде, паметни уговор обавља неправилно извршење аритметичких операција, што резултира погрешним прорачунима.
5) Зависност од временске ознаке: Уговори који се у великој мери ослањају на временске ознаке могу у одређеној мери фаворизовати рударе да манипулишу.

Да ли се ревизија паметног уговора може обавити у вашој кући?

Да, могуће је ако интерна компанија има искусан тим за безбедност блокчејна и потребне алате. Међутим, тешко је упоредити квалитет ревизије најбољих ревизорских фирми које су радиле на великим крипто пројектима.

Последње мисли

У закључку, ревизија паметног уговора вашег пројекта је обавезна да бисте избегли будуће хакове и нападе. Штавише, осигурајте да ревизију квалитета спроводе стручњаци из индустрије.

Све компаније за ревизију паметних уговора наведене у овом чланку пружају услуге ревизије стандардне индустрије. Коначно, на вама је да процените и изаберете услугу која најбоље одговара вашем крипто пројекту.

Затим истражите најбоље платформе за крипто улагање.