15 ДевОпс безбедносни водич за најбоље праксе

Према истраживању Веризона, скоро 58% компанија прошле године су били жртва кршења података, а од њих 41% се догодило због рањивости софтвера. Због таквих кршења, организације могу изгубити милионе долара, па чак и своју тржишну репутацију.

Али много модернизације се догодило у методологијама развоја апликација. Данас организације прате ДевОпс принципе и алате за развој апликације или софтвера. У ДевОпс приступу, комплетна апликација се не испоручује у једном потезу, већ се развија и испоручује итеративно. А у неким случајевима, издања се такође дешавају свакодневно. Али пронаћи безбедносне проблеме у дневним издањима није лак задатак. И зато је безбедност један од најкритичнијих фактора у ДевОпс процесу.

Сваки тим који ради на развоју апликације, као што је развој, тестирање, операције и производња, одговоран је за предузимање неопходних безбедносних мера како би се осигурало да апликација нема рањивости, што доводи до кршења безбедности. У овом чланку ћу говорити о најбољим праксама ДевОпс Сецурити за безбедно развијање и примену апликација.

Имплементирајте ДевСецОпс модел

ДевСецОпс је још један термин у тренду у ДевОпс домену. То је основна безбедносна пракса у разводу коју је почела да примењује свака ИТ организација. Као што име каже, то је комбинација развоја, безбедности и операција.

ДевСецОпс је методологија коришћења безбедносних алата у животном циклусу ДевОпс-а. Дакле, од почетка развоја апликације, безбедност мора бити део тога. Интеграција ДевОпс процеса са безбедношћу помаже организацијама да направе безбедне апликације без рањивости. Ова методологија такође помаже у уклањању силоса између развојних операција и безбедносних тимова у организацији.

Испод је неколико основних пракси које морате да примените у моделу ДевСецОпс:

  • Користите сигурносне алате као што су Сник, Цхецкмарк у процесу развојне интеграције.
  • Све аутоматизоване тестове морају проценити стручњаци за безбедност.
  • Тимови за развој и безбедност морају да сарађују како би креирали моделе претњи.
  • Сигурносни захтеви морају имати висок приоритет у заостатку производа.
  • Све безбедносне политике инфраструктуре морају се прегледати пре примене.

Прегледајте код у мањој величини

Требало би да прегледате код у мањој величини. Никада не прегледајте огроман код и не прегледате целу апликацију одједном, то би била грешка. Прегледајте кодове у деловима како бисте их правилно прегледали.

Имплементирајте процес управљања променама

Требало би да примените процес управљања променама.

Сада, када и када дође до промена у апликацији која је већ у фази примене, не желите да програмери настављају да јој додају код или додају или уклањају функције. Дакле, једина ствар која вам може помоћи у овој фази је имплементација процеса управљања променама.

Дакле, свака промена која треба да се изврши у апликацији треба да прође кроз процес управљања променама. Када се одобри, програмеру треба дозволити да изврши промену.

Наставите са проценом апликација у производњи

Организације често заборављају безбедност када је апликација активна у производњи.

Требало би да стално прегледавате апликацију. Требало би да наставите да прегледате његов код и да обављате периодичне безбедносне тестове како бисте били сигурни да нису уведене нове безбедносне рупе.

Можете користити континуирани сигурносни софтвер као што је Инвицти, Пробелии Уљез.

Обучите развојни тим о безбедности

Што се тиче безбедносних смерница, требало би да обучите развојни тим о најбољим безбедносним праксама.

Тако, на пример, ако се нови програмер придружио тиму и он или она не знају за СКЛ ињекцију, морате да се уверите да је програмер свестан шта је СКЛ ињекција, шта ради и какву штету може да изазове. узрок пријаве. Можда не желите да улазите у техничке детаље овога. Ипак, морате да обезбедите да развојни тим буде ажуриран са новим смерницама безбедносних норми и најбољим праксама на ширем нивоу.

Постоји много курсева о веб безбедности за учење.

Развити безбедносне процесе и имплементирати

Безбедност сама по себи не може да ради без процеса, потребно је да имате специфичне безбедносне процесе у својој организацији и да их затим примените.

А након имплементације, постојале би могућности да ћете морати ревидирати процесе јер неке ствари нису функционисале како се очекивало или је процес био превише компликован. Може постојати било који разлог, па бисте морали да измените ове безбедносне процесе.

Али шта год да се уради, морате осигурати да се након имплементације, безбедносни процеси надгледају и ревидирају.

Спровести и спровести управљање безбедношћу

Имплементација и примена политика управљања у организацији мора бити веома важна ако желите да примените ДевОпс најбоље безбедносне праксе. Морате креирати ове политике управљања, које морају да прате сви тимови који раде на развоју апликације, као што су развој, безбедност, операције итд.

Сваки запослени треба да јасно разуме ове политике, тако да те политике морају бити веома транспарентне. Морате да пратите да ли се запослени у вашој организацији придржавају политике управљања.

Стандарди безбедног кодирања

Програмери се углавном концентришу на изградњу функционалности апликације и пропуштају безбедносне параметре, јер то није њихов приоритет. Али са растућим сајбер претњама ових дана, морате да будете сигурни да је ваш развојни тим свестан најбољих безбедносних пракси док кодира апликацију.

Требало би да буду свесни безбедносних алата који им могу помоћи да идентификују рањивости у свом коду док га развијају, тако да програмери могу одмах да модификују код и поправе рањивости.

Требало би да почнете да користите алатке за аутоматизацију безбедности у ДевОпс процесима да бисте избегли ручни рад.

Пренесите алате за аутоматизацију у слику тако да не можете само да вршите тестирање помоћу алата за аутоматизацију, већ и да правите поновљиве тестове за апликацију. Са аутоматизованим алатима за анализу кода, управљање тајном, управљање конфигурацијом, управљање рањивостима, итд., са лакоћом ћете развити безбедне производе.

Спровести процену рањивости

Требало би да примените процену рањивости да бисте идентификовали рањивости апликације и уклонили их пре него што се примене у производном окружењу.

Ово треба често да се ради, и без обзира на безбедносне рупе, развојни тим треба да ради на свом коду да би их поправио. На располагању је више алата за скенирање и управљање рањивостима које можете користити да бисте идентификовали слабости апликације.

Имплементирајте управљање конфигурацијом

Такође би требало да имплементирате управљање конфигурацијом.

Процес управљања променама, који сам раније покрио, такође је део управљања конфигурацијом. Дакле, морате да обезбедите са којом конфигурацијом имате посла, које промене се дешавају у апликацији, ко их овлашћује и одобрава. Све ово ће потпасти под управљање конфигурацијом.

Имплементирајте модел најмање привилегија

У најбољим безбедносним праксама ДевОпс-а, ​​једно од критичних правила је коришћење модела најмање привилегија. Никада никоме не дајте више привилегија него што је потребно.

На пример, ако програмер не захтева РООТ или администраторски приступ, можете доделити нормалан кориснички приступ како би могли да раде на неопходним модулима апликације.

Одвојите ДевОпс мрежу

Требало би да примените сегментацију мреже у организацији.

Средства организације као што су апликације, сервери, складиште, итд., не би требало да раде на истој мрежи, што доводи до проблема са једном тачком квара. Ако хакер може да уђе у мрежу ваше организације, хакер ће моћи да преузме контролу над свом имовином организације. Дакле, за сваку логичку јединицу треба да имате засебну мрежу.

На пример, развојно окружење и производно окружење треба да раде на различитим мрежама, изоловане једна од друге.

Такође можете искористити мрежна решења са нултим поверењем.

Користите Менаџер лозинки

Не чувајте акредитиве у Екцел-у. Уместо тога, користите централизовани менаџер лозинки.

Ни у ком случају, појединачне лозинке не би требало да се деле међу корисницима. Најбоље би било да се акредитиви чувају на безбедној и централизованој локацији на којој само неопходан тим са приступом може да упућује АПИ позиве и користи те акредитиве.

Спровести ревизију и преглед

Такође би требало да спроводите ревизију и ревизију на континуираној основи. Требало би да постоје редовне ревизије кода апликације и окружења безбедносних процеса, као и података које она прикупља.

Закључак

Ово су неке критичне ДевОпс безбедносне најбоље праксе које организација мора да следи да би направила безбедне апликације и софтвер. Примена безбедносних пракси са ДевОпс процесом ће уштедети милионе за организацију. Дакле, почните да примењујете безбедносне праксе поменуте у овом чланку за безбедна и бржа издања апликације.