15 креативних начина да се ОпенАИ користи ЦхатГПТ

Безброј људи најављује ЦхатГПТ као благодат продуктивности, одличан за помоћ при проналажењу посла, изради садржаја, креирању животописа и свему осталом чега се можете сјетити. Али шта је са забавним, необичним и инвентивним начинима коришћења ЦхатГПТ-а?

Ево како можете да будете креативни са ЦхатГПТ-ом.

1. Боља верзија Гоогле-а

Преузимање апликације ЦхатГПТ је као да имате компактну верзију интернета право у џепу. Најбољи део је то што више не морате да пролазите кроз рекламе и дугачке вијугаве чланке да бисте одговорили на једноставно питање попут „Да ли ће моја челична тава радити на индукцијској пећи?“.

Бесплатна верзија ЦхатГПТ-а није повезана са интернетом, већ се ослања на информације које је научила кроз обуку. С друге стране, претплата на ЦхатГПТ Плус вам омогућава да повежете ЦхатГПТ са вебом и преузмете тренутне информације.

Међутим, као и интернет, и даље може да погреши. Постоје неки велики проблеми са ЦхатГПТ-ом које треба решити, зато пазите да не верујете свему што пише и избегавајте да га користите за високоризичне исходе!

2. Започните потпуно нови хоби

Како да научим да свирам клавир? Који материјали за сликање су вам потребни за сликање акварелом? Како да испечем гратин од кромпира? Научите нешто ново постављањем ових питања у ЦхатГПТ. Далеко је брже од прелажења постова на интернет блоговима да бисте пронашли једноставан одговор на оно што тражите.

Ако сте нови у овој технологији, прочитајте наш водич о томе како да користите ЦхатГПТ од стране ОпенАИ.

3. Научите како нешто функционише

Једна област у којој се ЦхатГПТ истиче јесте да нам помаже да разумемо тешке идеје. Можете га замолити да објасни главне теме у познатом роману или да нађе везу између две идеје. А ако постоје неки делови одговора које не добијете, питајте ЦхатГПТ да појасни ствар.

Ако желите да пробате нешто мало другачије, замолите ЦхатГПТ да објасни идеју користећи смешну аналогију или нека напише одговор у стилу реп песме.

4. Скицирајте веб локацију и ЦхатГПТ ће је направити

Речи нису једини језик који ЦхатГПТ може да говори; такође може да разуме слике и пише код. Спојите ове две ствари заједно и то би вам могло направити веб локацију засновану на мало више од скице. Мултимодалне могућности које вам омогућавају да делите слику са ЦхатГПТ доступне су на ЦхатГПТ Плус.

Ако се питате колико далеко можете да одете, ево како смо користили ЦхатГПТ да направимо веб апликацију.

5. Напишите књигу

Већина озбиљних писаца би се смејала идеји да би било ко могао да користи ЦхатГПТ да помогне у писању нечега попут књиге – и то с правом. Ми заиста не желимо да читамо књиге које је написао АИ бот јер би то промашило цео смисао виђења света кроз поглед друге особе.

Али ЦхатГПТ се може користити за помоћ у процесу писања на много начина:

  • Као тезаурус/речник
  • Проверавам своју граматику
  • Промена тона
  • Парафразирање
  • Обриси, наслови, генерисање имена
  • Разговор кроз идеје

Потребно је само мало маште да размислите о томе како би вас ЦхатГПТ могао натерати да завршите ту причу на којој сте радили годинама. Ове ствари већ постоје у засебним алатима—као апликације, додаци или веб-сајтови—али ЦхатГПТ комбинује све ове ствари на једној локацији.

Ово је само почетак. Једна ствар коју смо покушали, на пример, била је да пошаљемо сажетак књиге у ЦхатГПТ и замолимо га да стави главне тачке заплета у табелу поред њихових описа. То можете учинити за своје писање као начин да организујете своје идеје. Нешто што је лако могло потрајати сат времена завршено је за само неколико секунди.

6. Саставите поруку

Слање е-поште станодавцу или тражење од шефа слободног времена може бити тешко, али са ЦхатГПТ-ом на вашој страни, увек ћете знати како професионално да организујете своје речи. ЦхатГПТ може прегледати вашу е-пошту и дати предлоге за побољшања или преписати нешто у другачијем тону, нпр. професионално, опуштено, пријатељски, директно.

У нашем водичу за коришћење ЦхатГПТ-а за писање тешких радних е-порука покривамо неколико незгодних ситуација.

7. Безбедан простор за вентилацију

Када вас живот сруши, може бити од помоћи разговарати с неким. Иако није увек могуће да своје мисли поделите са пријатељима или породицом, можете да се изјасните на ЦхатГПТ.

Третирајте то као писање у дневнику. Користите га да нажврљате своја осећања или можда конструктивније да истражите проблем који вам изазива стрес. Понекад, све што нам треба је да се осећамо као да неко слуша.

Као и увек, побрините се да ствари остану анонимне. Правило број један да се заштитите у ери вештачке интелигенције је да не делите осетљиве информације са четботом.

8. Предлози за стил

Уз све што је ЦхатГПТ апсорбовао о историји моде, то може бити изненађујуће добро место за тражење савета о стилу. Шта ради са мокасинама? Како да обучем фармерке? Које класичне комаде одеће свака жена треба да има у орману? Своје питање можете проширити на боје, текстуре, тканине, додатке и још много тога.

9. Кување са ЦхефГПТ

Као што смо открили, људи уносе и ЦхатГПТ у кухињу. Можете пронаћи упутства за припрему оброка са ЦхатГПТ-ом и примере људи који сликају храну у свом фрижидеру и добијају предлоге рецепата од ЦхатГПТ-а заузврат.

Ако користите бесплатну верзију ЦхатГПТ-а, нећете имати функцију слике, тако да ћете морати ручно да унесете састојке које имате при руци. Осим тога, постоји много других ствари које можете испробати, попут тражења идеја за оброк на основу цене, калорија, сезонских производа или величине сервирања.

10. Дечји приповедач

ЦхатГПТ може проћи као прилично пристојан приповедач, од кога би се ваша деца могла веома забавити! Можете га користити да глумите људе из стварног живота као ликове у причи ваше деце или генеришете причу која укључује омиљену играчку ваше деце. Они ће се одушевити када чују причу за лаку ноћ која се чини јединственом у њиховим животима.

11. Пишите поезију

Поред стварања прича, ЦхатГПТ може да направи и песму. То је одличан додатак рођенданској честитки ако се питате ко ових дана пише поезију! Можете га замолити да пише у стилу познатог писца или у датом формату као што је лимерик. Само дајте тему, и нестаје.

12. Браинсторм Идеје

ЦхатГПТ је одличан извор инспирације ако сте икада заглавили за идеје. Од идеја за поклоне до планирања забаве до састављања плана за одмор, ЦхатГПТ може да га изложи за неколико секунди. То би требало бити довољно да почнете да размишљате и можда вам понуди идеје о којима не бисте размишљали.

13. Добијте предлоге филмова по мери

Укуцајте жанр, деценију, свог омиљеног глумца или било који други специфичан детаљ и ЦхатГПТ може да унесе предлог филма који одговара. Нема више пропадања на Нетфлик-у или прегледавања рецензија на Роттен Томато-у.

Такође смо покушали да кажемо ЦхатГПТ-у нешто што смо недавно уживали да гледамо и питали смо да ли може да препоручи шта би још требало да испробамо.

Ако сте радознали како је дошло до ових препорука, ево шта је ЦхатГПТ имао да каже.

У овом случају, закључио сам препоруке на основу информација да је „Стилл Гаме“ шкотски ситком и дао предлоге за друге емисије са сличним темама, стиловима хумора или које укључују неке од истих глумаца. Циљ ми је био да пружим разне опције које ће задовољити различите преференције у жанру комедије. Имајте на уму да се личне преференције могу разликовати, тако да је увек добра идеја да погледате трејлере или рецензије да бисте видели да ли је емисија у складу са вашим укусом пре гледања.

14. Побеђивање писца

Постоји неколико начина на које вам ЦхатГПТ може помоћи да превазиђете блокаду писца, од предлагања наслова чланака до тема за размишљање. На пример, покушајте да унесете оно што сте до сада написали и замолите ЦхатГПТ да наведе неколико алтернативних наслова.

С обзиром на тему, такође може да разјасни неколико различитих углова о којима би можда било вредно писати. То би могло бити довољно да потече ваш креативни сок и да вас гурне даље од блокаде вашег писца.

Можда ћете бити изненађени када чујете да наставници такође максимално користе ЦхатГПТ у учионици.

Један од начина на који можете да га користите је, на пример, да направите упитник са више одговора о некој теми. Предлажемо да ЦхатГПТ унесете релевантне информације, као што је одломак из уџбеника или веб-сајта, и замолите га да их користи као извор. Као што можете замислити, овај метод се протеже на све врсте задатака.

Заморни задаци су управо оно где се ЦхатГПТ може добро искористити тако да се можете фокусирати на важније задатке. Управо ове предности АИ технологије подстичу више људи да започну каријеру у АИ.

Будите креативни уз ЦхатГПТ

Као и свака нова технологија, биће потребно неко време да се открије њена најбоља употреба. Али као што видите, људи већ измишљају нове начине да максимално искористе ЦхатГПТ. Запамтите да не желите да га користите за било који високоризични исход, али да поред тога, постоји много забавних и креативних начина за коришћење ЦхатГПТ-а.