25 Екцел формула и пречица на тастатури за уштеду времена и труда вдзвдз

Мицрософт Екцел је приступачан софтвер за управљање подацима, праћење и анализу за све индустрије и секторе.

Преглед садржаја

Зашто је Екцел постао потреба сваког предузећа?

Једна од најчешће коришћених софтверских апликација данас је Мицрософт Екцел. То је флексибилан програм који се може применити на многе задатке. Екцел је сјајан алат који можете имати у својој кутији са алаткама, било да сте пословна особа, студент или само покушавате да пратите своја средства или активности.

Екцел је постао неопходан за свако мало предузеће и значајно предузеће из бројних разлога, укључујући, али не ограничавајући се на његов капацитет за управљање подацима, макроима и радним свескама.

Снимање података, контрола финансија и израда извештаја су одличне платформе за креирање графикона и графикона.

Поред тога што је изузетно флексибилан и лак за коришћење, Екцел има и разумну цену. Може се користити за различите задатке, од постављања буџета до праћења продаје.

Поред тога, има заокретне табеле, алате за графику и Висуал Басиц за апликације, макро програмски језик. То је била табела која се интензивно користи на оперативним системима Мицрософт Виндовс, Мац ОС Кс, иОС и Андроид.

Ево неколико кључних оправдања зашто је то потребно свакој фирми

  • Помаже у организовању продајних листа клијената, буџетирању и анализи залиха у финансијском сектору.
  • Корисно за предузећа е-трговине да уоче обрасце и класификују податке у смислене групе.
  • Обавља задатке људских ресурса као што је класификација радних сати и сређивање профила запослених и трошкова.
  • Његове друге апликације укључују календаре садржаја, прикупљање података о потрошачима, фактурисање и праћење залиха и администрацију.
  • Његова способност да се брзо интегрише са другим цевоводима података и алатима за аутоматизацију чини га јединственим. На пример, Запиер вам омогућава да повежете хиљаде популарних апликација са Мицрософт Екцел-ом.

Екцел је неопходан свима који раде у било којој индустрији којој су потребни табеларни подаци. Знање како да користите Екцел учиниће ваш живот много једноставнијим, било у послу, као професионалац или као наставник.

Да сумирамо, Екцел је фантастична вештина за све који желе да управљају подацима, цртају графиконе, анализирају податке, прогнозе итд. Екцел је кључан за власнике компанија да би имали већу ефикасност и повећали продуктивност, али је такође одлична вештина за све остале .

Шта је Екцел формула?

Мицрософт Екцел формуле обављају прорачуне, математичке операције и друге задатке обраде података.

У Мицрософт Екцел-у, формула манипулише групом података ћелије да би дала жељени резултат. Формуле ипак враћају одговор, чак и ако је резултат нетачан. Екцел формуле обављају основне прорачуне до најсложенијих математичких операција.

Екцел вам такође омогућава да радите са варијаблама датума и времена и обављате бројне друге операције као што је проналажење просека и процената за групу ћелија.

Овај пост ће покрити неке од најпопуларнијих Екцел формула и пречица које ће вам помоћи да брзо и лако обављате задатке.

Хајде да погледамо неколико најчешће коришћених формула Мицрософт Екцел-а.

АРРАИ

Екцел формула названа НИЗ се користи за извођење компликованих прорачуна које је често немогуће урадити ручно.

Може се применити на неколико начина, али његова основна функција је као улаз за прорачуне у читавом опсегу Екцел ћелија.

Две основне категорије формула низа су оне које враћају низ вредности и оне које враћају једну вредност. АРРАИ формуле су суштински алат за свакога ко жели да извуче максимум из Екцел-а и може се користити за извршавање широког спектра различитих прорачуна.

Илустрација низа једне ћелије

Као што је илустровано у наставку, формула низа множи удео од ћелије Ц3 до Г3 и њихове цене од ћелије Ц4 до Г4. Коначно, додаје те резултате да би се добила укупна вредност од 14400.

Ова формула је пример формуле низа једне ћелије јер заузима само једну ћелију.

Екцел дозвољава да симбол једнакости (=) покрене формуле у својој стандардној синтакси, поједностављујући ову процедуру. Можете да користите било коју од уграђених Екцел функција у формулама вашег низа.

Корисници могу да користе функције АРРАИ из Екцел радне свеске за обављање разних прорачуна. Више детаља о коришћењу низова можете добити од Мицрософта.

ПРОСЕК

Функција АВЕРАГЕ (аритметичка средина) у Екцел-у се користи за израчунавање просека података, као што сугерише њено име. Просек тих података се даје у реду или колони сабирањем свих нумеричких вредности и дељењем резултата бројем нумеричких вредности.

Хајде да користимо илустрацију да вам помогнемо да схватите ово:

Хајде да погледамо како да пронађемо просечну цену акција у Екцел листу испод.

Поставите курсор на место где желите да уметнете просек, идите на мени Аутосум у горњем левом углу Екцел-а и изаберите ПРОСЕЧАН, као што је приказано на Екцел листу испод.

Формула за просек целог реда ће бити додата, приказујући одговор у одговарајућу ћелију као што је приказано у наставку:

Мицрософт видео би вас такође могао научити како да разумете функцију Авераге.

ЦОУНТ

У Екцел-у, функција ЦОУНТ се обично користи за бројање броја ћелија у датом низу.

Другим речима, користи се да одреди колико је ћелија у одређеном опсегу бројева присутно.

На пример, можете да унесете формулу =ЦОУНТ да бисте пребројали бројеве између Д4 и Д8 (Д4:Д8). Функција ЦОУНТ враћа четири јер резултат овог опсега садржи четири ћелије са бројевима као што је илустровано примером испод:

Подаци се могу квантификовати помоћу формуле ЦОУНТ. Да бисте пронашли више информација о томе како да користите функцију ЦОУНТ, посетите Мицрософт Видео.

ДАТУМ

Екцел функција ДАТЕ може да се користи за комбиновање одређених година, месеци и дана из других ћелија за конструисање датума.

Може бити од помоћи да динамички мењате датуме у Екцел радном листу на основу других информација.

Подразумевана синтакса за формулу је =ДАТЕ (година, месец, дан). Слика испод показује како формула ДАТЕ функционише у Мицрософт Екцел-у.

Можете да промените формат датума користећи опцију Формат Целл, као што се види на слици испод.

ДИВИСИОН

У ствари, Екцел нема симбол ПОДЕЛА. Само притисните косу црту (/) да бисте искористили функцију дељења. То је једна од најједноставнијих Екцелових формула.

Хајде да испитамо пример да бисмо разумели како функционише Екцел-ова функција ДИВИСИОН.

Формула =Д/10 ће се користити за поделу вредности из колоне Д са 10, као што се види испод. Иста формула се може применити на све ћелије ако превучете надоле угао ћелије Е4 до свих осталих ћелија.

Формула дељења ће бити =Ц4/Д4, као што је приказано испод, да бисте поделили бројеве у ћелији Ц4 бројевима у ћелији Д4.

Једноставно превлачење угла ћелија омогућиће вам да репродукујете резултате на било који број ћелија.

АКО

ИФ команда је често коришћена Екцел функција. Омогућава логичка поређења између вредности и излазних приноса. И текст и вредности се могу проценити помоћу функције ИФ.

Функција ИФ се може користити за математичке операције са логичким функцијама као што су АНД и ОР поред поређења. Процена грешака је још једна апликација за то.

Поред тога, можете угнездити различите ИФ функције заједно да бисте извршили бројна поређења.

Функција ИФ у Екцел-у врши логички тест и враћа вредност или текст и за ТРУЕ и ФАЛСЕ исход.

Његова подразумевана синтакса је ИФ (логички тест, вредност ако је тачно, вредност ако је нетачно).

Хајде да испитамо Екцел лист пиц1 у наставку да бисмо разумели функцију ИФ:

Задатак је идентификовати ученике који су постигли више од 50 и означити их као Положен, а ученике који су постигли мање од 50 уписати као Не.

Наредба ИФ, као што је приказано доле на слици 1, проверава ученикове резултате у колони Д са бројем 50, а ако је резултат већи од 50, означиће се као пролазан; ако је мањи од 50, убациће се као Неуспешно. Прошли и неуспешни се убацују у колону резултата.

Слика 1

Ево још једне илустрације како се изјава ИФ може применити на управљање пројектима или продају:

Задатак је пронаћи пројекте који иду у оквиру буџета и изнад буџета у Екцел датотеци испод.

ИФ формула се додаје у колону Е одређује да ли је пројекат у оквиру буџета или изнад буџета упоређујући његову стварну цену из колоне Д са његовом буџетираном ценом из колоне Ц. Исход се ставља у Е колону.

Многа предузећа користе функцију ИФ за израчунавање распореда отплате дуга, креирање распореда амортизације, процену нетачности података, праћење буџета, организовање података итд.

ЛЕВО, СРЕДИНА и ДЕСНО

Да бисте издвојили одређени знак, реч или број из Екцел ћелије, користите команде ЛЕВО, СРЕДИНА и ДЕСНО.

Хајде да видимо брзу демонстрацију како се то ради.

Вежба – Издвојите име из пуног имена помоћу функције ЛЕВО

Синтакса функције ЛЕФТ је =ЛЕФТ (текст, број)

Као што се види у Екцел табели испод, наш пример користи =ЛЕФТ(Б4,3), а име Сем се издваја и уноси у ћелију Д4. Прво име са леве крајње позиције представљено је бројем 3.

Ако желите да издвојите имена и бројеве користећи ИФ функцију, морате бити веома пажљиви када наводите почетни и крајњи број; не можете само дуплирати формулу у ћелије испод и очекивати исход.

Пошто име Рики има пет слова, ваша формула би била =ЛЕВО(Б5,5) ако желите да издвојите име из Б5.

Сада да видимо како да користимо функцију МИД и одвојимо друго име од пуног имена.

Синтакса функције МИД је =МИД(текст, почетни број, завршни број)

У нашем доњем Екцел листу, друго име је Дерлинг из Б4 ћелије, тако да ће формула бити

=МИД(Б4,5,11).

Дерлингово Д почиње на бројање пет, док се Дерлингово Г завршава на бројање 11. У формули се користе бројеви 5 и 11. Дерлинг ће бити издвојен као друго име и унесен у ћелију Е4.

У овој функцији такође морате бити пажљиви када помињете почетни и крајњи број. Не можете да копирате и налепите формулу да бисте реплицирали формулу у другим ћелијама.

Коначно, издвојићемо ‘ект.’ број из колоне Ц помоћу функције ДЕСНО

Синтакса функције РИГХТ је =РИГХТ (текст, крајњи број)

Погледајте Екцел лист испод да видите како функционише ДЕСНА функција.

Формула ће бити =РИГХТ(Ц4,2).

Број 2 је крајња локација екст. с десна. Као што се види на слици испод, екстензија 88 ће бити уклоњена и постављена у ћелију Ф4.

Да не спомињемо да се број позиције мора тачно подударати да би се избегле грешке.

Да бисте брзо извукли информације из огромне базе података, као што су контакти, адресе, листе итд., користите функције ЛЕВО, СРЕДИНА и ДЕСНО.

МНОЖЕЊЕ

Још једна једноставна Екцел операција је множење бројева помоћу звездице

симбол.

Већ сте научили да Екцел формуле увек почињу знаком једнакости (=). Да бисмо разумели формулу множења, погледајмо један пример.

На пример, ако унесете формулу = 11*5 и притиснете Ентер, ћелија ће приказати одговор као 55.

Узмите још једну илустрацију.

Ако желите да помножите број у колони Ц бројем у колони Д, онда ће формула бити =Ц5*Д5, као што је приказано испод у Екцел листу.

Ако превучете угао ћелије Е5 у било коју другу ћелију, формула ће се аутоматски применити на све њих, а резултат ће бити позициониран на одговарајући начин.

Формула за множење ће почети са ПРОИЗВОД ако желите да помножите одређене бројеве из колоне, као што је илустровано на следећој слици.

ПРОИЗВОД се такође може користити за спомињање секвенцијалних ћелија одвојених двотачком (:), као што је илустровано на слици 1.

Слика 1

Постоји неколико начина да користите Екцел-ову функцију множења.

Формула за множење једног константног целог броја са целом колоном је =Ц5$Д$5, као што је приказано у Екцел листу испод.

Пример испод множи све бројеве у колони Ц користећи константни број 8 из колоне Д.

Симболи долара ($) обавештавају Екцел да је референца на Д5 „апсолутна“, што значи да ће референца увек бити Д5 када копирате формулу у другу ћелију.

ПЕРЦЕНТАГЕ

Екцел-ова функција ПЕРЦЕНТАГЕ се користи за одређивање процената различитих података, укључујући проценте тачних одговора на испиту, цене снижења на основу процентуалних попуста, процентуалне разлике између два броја и још много тога.

Проценат се рачуна као пропорција на сто у математичким поступцима. У том смислу, именилац и бројилац се деле, а добијени број се множи са 100.

Екцел израчунава проценте тако што дели податке и претвара их у проценте користећи пречицу на тастатури Цтрл+Схифт+% или знак процента (%) који се налази у групи Бројеви на картици Почетна, као што се види на слици испод.

Погледајмо доњи пример да боље разумемо како проценти функционишу:

Задатак је утврдити проценат ученика који имају четири предмета са по 100 бодова.

Као што је приказано у наставку, колона И садржи оцене које су ученици зарадили, а укупне оцене (100 поена за сваки предмет к 4) су приказане у колони Ј.

Хајде да сада испитамо процес израчунавања процента.

Проценат се израчунава коришћењем следеће формуле.

= И5/Ј5 (добијене оцене / укупан број бодова)

Ова формула се додаје колони К у Екцел листу, а резултати су приказани испод; међутим, захтевамо проценте уместо децимала.

Идите на картицу Почетна, изаберите групу бројева као што је приказано на доњој слици и кликните на знак процента (%) или притисните ЦТРЛ+СХИФТ+% да бисте ове децимале претворили у проценте. На горњој слици у Екцел-у, колона Л приказује резултате прорачуна.

Морате бити упознати са форматирањем ћелија да бисте разумели децимале у функцији ПЕРЦЕНТАГЕ. Посетите Мицрософтову страницу да бисте видели њен преглед.

РАНДОМИЗЕ

У Мицрософт Екцел-у не постоји прецизна функција за РАНДОМИЗИРАЊЕ ставки листе.

Функција РАНД производи насумичне бројеве као основу за насумично подешавање ваше листе на основу растућег и опадајућег редоследа ако желите да било шта РАНДОМИЗУЈЕТЕ.

Поставите функцију РАНД у колону поред листе на РАНДОМИЗЕ. Затим сортирајте ове насумичне бројеве у растућем или опадајућем редоследу, што доводи до тога да ставке ваше листе мењају позиције.

Можете да избришете колону функције РАНД након што су ваше ставке насумично распоређене пошто вам то више није потребно.

Да бисте даље разумели како функционише РАНД функција, размотрите пример у наставку.

Поставите курсор поред листе колона, а затим откуцајте =РАНД().

Као што можете видети на слици испод, ова функција ће уметнути један случајни број у ћелију, а ако померите угао ћелије, она ће одражавати све насумичне бројеве до дна ваше листе.

Идите на картицу Почетна, кликните на Сортирај и филтрирај, а затим изаберите или Сортирај од највећег до најмањег или Сортирај од најмањег до највећег да бисте насумично подесили листу.

Као што можете видети на слици испод, ствари на вашој листи су насумичне. Можете елиминисати колону функције РАНД када је ваша листа насумично генерисана.

ОДУЗИМАЊЕ

Најједноставнији задаци у Мицрософт Екцел-у су сабирање и одузимање бројева.

Хајде да вежбамо да одузимамо вредности из једне колоне од вредности у другој колони.

Формула почиње знаком једнакости (=), бира ћелију од које треба одузети, уноси негативни предзнак (-) и бира следећу ћелију.

Формула за одузимање ће се дуплирати у свим ћелијама ако превучете угао Е4 ћелије.

Можете чак и одузети један број из опсега бројева.

Погледајмо доњи пример да бисмо разумели

Формула ће бити =Ц5-$Д$5, као што је приказано у Екцел листу испод. Ову формулу можете унети у суседну колону. Померањем угла Е5 ћелије, можете копирати ову формулу у друге ћелије.

СУМ

У Екцел-у, функција СУМ комбинује неколико бројева, додаје један број опсегу бројева, додаје бројеве из једне колоне у другу, итд.

Хајде да видимо како додати бројеве из алтернативних ћелија.

Формула збира почиње знаком једнакости (=), као што је приказано на Екцел листу испод.

Поставите курсор на место где желите да се прикажу укупни бројеви, а затим почните додавањем симбола једнакости (=), одабиром ћелије у коју желите да додате, а затим знаком плус (+) и урадите то онолико пута колико желите . Након што притиснете ентер, добићете збир алтернативних бројева, као што је приказано испод.

Хајде да погледамо како да користимо метод АутоСум за додавање свих бројева у једну колону. То је, опет, једна од најједноставнијих формула у Мицрософт Екцел-у.

Хајде да употребимо исти пример као раније и да саберемо све бројеве истовремено.

Сви изабрани бројеви ће бити аутоматски додати тако што ћете отићи на картицу Почетна, пребацити се на област за уређивање и изабрати АутоСум, као што је приказано на слици испод.

СУМИФ

У Екцел-у, функција СУМИФ додаје бројеве који испуњавају одређене услове.

На пример, ако желите да додате бројеве веће од 11 из опсега бројева, користи се функција СУМИФ.

Сада погледајмо како извршити овај прорачун.

Подесите опсег ћелија и услов за додавање; у овом случају желимо да додамо само вредности веће од 11.

Као што се може видети у примеру испод, формула за извођење ове операције је =СУМИФ (Ц4:Ц10, “>11”).

Такође можете користити СУМИФ за додавање бројева у зависности од услова текста. То је веома флексибилна формула коју можете користити за интеграцију, на основу околности, у било коју страницу програма Екцел.

ТРИМ

Додатни водећи или задњи размаци се елиминишу коришћењем ТРИМ-а.

ТРИМ формула обично почиње знаком једнакости (=), након чега следе информације о ћелији и Ентер.

=ТРИМ (Ц7)

Као што се види на слици испод, функција ТРИМ елиминише почетне, сувишне и задње размаке из ћелије Ц7.

Приликом форматирања огромног Екцел листа, функција ТРИМ је од помоћи јер све што треба да урадите је да наведете опсег ћелија да бисте уклонили све додатне размаке.

ВЛООКУП

Ручно претраживање би одузело доста времена, посебно ако је радна свеска обимна, да се пронађе нешто у великој табели или опсегу ћелија.

У таквим околностима, функција ВЛООКУП је од велике помоћи. Користи се за лоцирање броја ставке, текста итд. унутар одређеног опсега.

Погледајте овај пример да видите како функционише ВЛООКУП.

Имена ученика и информације о њиховим резултатима теста укључени су у Екцел датотеку испод.

Задатак је пронаћи резултатски статус Маргарет Адлеман, чији је број 3.

Једначина за извођење ове акције је

=ВЛООКУП(Г5, Б4:Е9,4, ФАЛСЕ)

  • Хајде да разумемо детаље синтаксе
  • Г5: Ова ћелија садржи термин за претрагу или број који желите да пронађете из велике табеле или радне свеске
  • Б4:Е9: Ово је опсег табеле у којој ВЛООКУП претражује.
  • 4: Наређује функцији ВЛООКУП да врати вредност из четврте колоне табеле у истом реду.

ФАЛСЕ: Враћа грешку ако подударање није пронађено.

Као што се види из радног листа испод, функција ВЛООКУП је идентификовала статус резултата Маргарет Адлеман као Неуспешно у ћелији Г6.

Користите КСЛООКУП, надограђену верзију ВЛООКУП-а, ако имате Екцел 365 или Екцел 2021. Додатне предности функције КСЛООКУП укључују могућност претраживања у било ком правцу и подразумевано пружање прецизних подударања. Поред тога, једноставнији је и практичнији за коришћење.

Шта су Екцел пречице?

Екцел пречице могу поједноставити ваш рад и омогућити вам да брзо и ефикасно обављате задатке без сталног проласка кроз мени.

Када радите са великом базом података, Екцел пречице могу бити корисне. Можете брзо да добијете потребну функционалност са неколико притисака на тастере.

Погледајмо неке популарне Екцел пречице.

Брзо изаберите редове или колоне

Кликните на абецеду на врху колоне да бисте брзо изабрали целу колону или изаберите било коју ћелију и притисните Цтрл + размак да бисте изабрали целу колону.

Кликните на серијске бројеве крајње десно на листу да бисте брзо изабрали цео ред, изабрали било коју ћелију и притисните Схифт + размак да бисте изабрали цео ред.

Контролни тастер (Цтрл) ће, док кликнете на жељене редове или колоне, изабрати насумичне.

Формат Нумберс [!] Цтрл+Схифт+1

је пречица за примену стандардног формата бројева.

Радите на радној свесци одмах

Потребно вам је неколико пречица за рад на радној свесци, а то је следеће:

Цтрл + Н да бисте започели нови радни лист

Цтрл + О ће отворити постојећи радни лист.

Цтрл + С Команда за чување радне свеске

Цтрл + В ће затворити тренутни радни лист.

Цтрл + ПагеДовн ће прећи на следећи лист.

Цтрл + ПагеУп ће вас одвести на претходни лист.

Алт + А ће вас одвести на картицу Подаци.

Алт + В ће вас одвести на картицу Приказ.

Алт + М ће отворити картицу Формула.

Уметните тренутни датум и време

Притисните Цтрл+; (тачка-зарез) да додате тренутни датум.

Притисните Цтрл+Схифт+; (тачка-зарез), да унесете тренутно време.

Копирај у суседне ћелије

Цтрл+Р ће копирати вредности или формуле у суседну ћелију колоне.

Цтрл+Д ће копирати вредности или формуле у ћелију следећег реда.

Игнорисање празних ћелија током уређивања

Постоје четири примарне методе за игнорисање празних ћелија.

1. Користите функцију ИФ да занемарите празне ћелије у опсегу.

2. Коришћење Екцел-ове ИСБЛАНК функције да занемарите празне ћелије у опсегу.

3. Функција ИСНУМБЕР.

4. Коришћење Екцел-ове функције ЦОУНТ да занемарите празне ћелије у опсегу.

Копирајте и налепите више избора

Притисните Схифт + стрелица надоле: може се изабрати више ћелија.

Цтрл+Ц ће копирати неколико ћелија.

Цтрл+В се користи за лепљење бројних ћелија.

Вратите се на претходне локације

Оквир за дијалог Го-То, одакле можете да пређете на претходну локацију, појавиће се када користите тастер Ф5 или Цтрл + Г.

Промените формулу у вредност

Промена формуле у вредност се врши у три корака:

Корак 1: Означите ћелије које желите да конвертујете

Корак 2: Притисните Цтрл + Ц

Корак 3: Схифт + Ф10 и В заједно.

Унос ћелије и брисање података

Корак 1: Унос података у ћелију

Корак 2: Унесите потребан текст или бројеве за унос података и притисните ЕНТЕР или ТАБ.

Корак 3: Повуците ручицу за попуњавање (угао ћелије) да бисте аутоматски попунили податке у другим ћелијама радног листа.

Корак 4: Унесите прелом реда притиском на АЛТ+ЕНТЕР да бисте започели нови ред података унутар ћелије.

Корак 5: Да бисте потпуно обрисали податке и информације Екцел листа, идите на картицу Почетна, групу Уређивање, а затим кликните на дугме Обриши и изаберите „Обриши све“.

Завршне речи

Свакој фирми је потребан Мицрософт Екцел као алат. Знање како да користите Екцел ће вам користити без обзира на вашу област, укључујући продају, маркетинг, рачуноводство или било које друго.

Формула Екцел и пречице описане изнад ће вам олакшати управљање вашим активностима, укључујући, али не ограничавајући се на праћење података о продаји, праћење ваших маркетиншких кампања, одржавање налога, организовање активности и још много тога. Можете добити бесплатну пробну верзију Екцел-а од Мицрософта.

Затим можете да погледате онлајн Екцел курсеве за почетнике и напредне нивое.