25 Услови онлајн маркетинга о којима би власници малих предузећа требало да знају

Да ли сте такође преплављени терминима онлајн маркетинга? Ево кратког водича који ће вам помоћи да се упознате са акронимима и разумете маркетиншке термине.

Када је у питању покретање новог бизниса или његово промовисање, један од најважнијих аспеката је присуство на мрежи. Отуда долази кровни термин – дигитални маркетинг. Међутим, нема свака организација постављени буџет за дигитални маркетинг, посебно мала и средња предузећа.

Да ли знате да се већина власника малих предузећа бави маркетингом? Према Статиста2020. године, више од 16% власника предузећа управљало је маркетингом, док су други ангажовали једног запосленог, трећу компанију или слободњака за те задатке.

У том случају, неопходно је бити свестан примарних термина дигиталног маркетинга који могу помоћи у примени принципа у пословању, разумевању концепата и одлучивању о најбољим методама. Поред тога, неопходно је знати основне појмове за рад на маркетингу е-поште, маркетингу на претраживачима и маркетингу на друштвеним мрежама.

Сумирали смо термине, речи и жаргон онлајн маркетинга који се широко користе међу предузетницима и трговцима.

А/Б тестирање

А/Б тестирање има за циљ да открије или посматра резултате две различите варијанте производа да би се разумело шта ће донети боље резултате. Може се спровести на другим елементима као што су наслови, дугмад, обрасци за пријаву, итд. А/Б тестирање омогућава оптимизаторе искуства и елиминише нагађања о оптимизацији веб сајта.

Аналитика

Аналитика је процес који проучава или прикупља релевантне податке у вези са промотивним иницијативама или учинком. Пружа вредан увид у трендове и податке за доношење бољих одлука. Ако управљате маркетингом за своје пословање, можда сте свесни Гоогле аналитике. Гоогле аналитика је алатка која може помоћи у анализи укупног саобраћаја на веб локацији и помоћи корисницима да разумеју трендове.

Такође познате као једносмерне везе, долазне везе и улазне везе, повратне везе су везе које неке веб локације дају вашој веб локацији или блогу. Може се сматрати еквивалентним гласовима и помаже у рангирању органске претраге јер показује корисност, кредибилитет и вредност садржаја.

  14 најбољих ПДФ претраживача за проналажење бесплатних е-књига у 2022

Боунце Рате

Сматрајте то процентом људи који кликну на сајт, али га напусте без посете другој страници. Обично је стопа посете само једне странице од 30-40% идеална за било коју индустрију или веб локацију. Корисници могу израчунати овај термин интернет маркетинга тако што поделе број једне посете са укупним бројем посета.

Свест о бренду

Свест о бренду је начин који омогућава корисницима да препознају или присете бренд. На пример, корисници могу да провере лого Амазона и одмах га препознају. Углавном се фокусира на препознавање бренда (боја бренда или логотип) и опозив бренда (класа производа као што је Тоиота је повезана са аутомобилима). Он представља сценарије који помажу корисницима да се повежу са производом или брендом, нудећи им најбољу услугу или решење.

Персона купца

Ако желите да разумете производ, перспектива корисника је најбољи начин да то урадите. Дакле, долази личност купца. Нуди полу-измишљени приказ корисника, укључујући информације о понашању, психографију и демографију. У овоме, програмери дубоко зарањају у утицај и улогу корисника, наглашавајући мотивацију и циљеве.

Позив на акцију (ЦТА)

ЦТА је дизајн или графика која подстиче тренутну продају или брз одговор купаца. Састоји се од фраза, речи и дизајна уграђених у рекламне поруке, продајне скрипте и веб странице како би привукао публику. ЦТА чини кориснике да изврше жељену радњу или одговоре да испробају производ.

Стопа учесталости кликова (ЦТР)

Ако приказујете огласе, стопа учесталости кликова ће вам помоћи да одредите укупан број кликова које сте остварили на њих у смислу броја пута када су огласи били видљиви (прикази) кориснику. На пример, ако је приказ вашег огласа (видљивост за корисника) 100, а кликови 5, стопа учесталости кликова ће бити 5%. То може бити за везу до веб странице и е-поруке и за мерење успеха и ефикасности кампање.

Садржај маркетинга

Маркетинг садржаја, који се често користи у улазним маркетиншким кампањама, помаже у дељењу или креирању стратешког садржаја за веб локацију како би подстакао профитабилну акцију купаца или привукао саобраћај на сајт. Додаје вредност веб локацији тако што производи вредан и користан садржај.

  9 најбољиһ һостинг сервера Патһ оф Титанс за узбудљиве авантуре

Стопа конверзије

Схватите то као однос између људи који предузимају жељену радњу и укупне посете сајту. Радња корисника може укључити клик на позив на акцију и попуњавање обрасца на одредишној страници.

Цена аквизиције клијената (ЦАЦ)

Укупан износ потрошен на маркетинг или продају укупним купцима потписаним током тог периода је трошак стицања купаца. ЦАЦ је трошак повезан са конверзијом потенцијалног клијента који се лако може проценити.

Емаил маркетинг

Маркетинг путем е-поште је начин продаје производа или развоја бренда на тржишту користећи е-пошту као начин комуникације. Многе кампање, као што су комерцијалне е-поруке, промотивне е-поруке, хладне е-поруке, итд., повезују се са клијентима или потенцијалним клијентима. То укључује слање е-поште за тражење продаје, донације за добротворне сврхе, тражење посла или само билтен како би потенцијални потенцијални потенцијални потенцијални потенцијални клијенти били ангажовани.

Стопа ангажовања

Као што име сугерише, стопа ангажовања мери или анализира однос интеракције на објави, као што су дељења, лајкови, коментари и друго. То указује на популарност маркетинга ангажовања међу различитим методама за које се опредељују трговци. Циљ је да се ефективним методама привуче пажња корисника.

Утисак

Утисак је познат када је реклама видљива када се отвори веб локација или апликација. Познато је као пролазно.

Кључни индикатор учинка (КПИ)

Ако желите да пратите свој напредак ка својим циљевима, онда је КПИ начин да то преузмете. Корисници могу подесити КПИ за пословање, извршити прилагођавања у складу са тим и проценити учинак у складу са маркетиншким стратегијама. Тактички индикатори учинка (ТПИ) и водећи индикатори учинка (ЛПИ) могу помоћи у разумевању специфичних стратегија за анализу да ли неко може да постигне циљеве.

Кључна реч

Кључне речи су упит, група речи или термина који се користе за претраживање производа, дефиниција или услуга на Интернету. Помаже претраживачима да траже најприкладније резултате за дати упит.

Почетне странице

Одредишна страница је такође позната као статична страница, одредишна страница или самостална веб страница дизајнирана да примора посетиоце да предузму одређену радњу. Укључује белу књигу, билтен, лансирање производа, преузимање апликације, вебинаре итд., који могу лако да прихвате потенцијалне клијенте.

Олово

Компанија или појединац показује своје интересовање за одређену услугу, решење или производ. То су људи који могу бити потенцијални купци ако све прође како треба.

  10 полигона (МАТИЦ) НФТ тржишта за куповину/продају

Маркетинг Фуннел

Укључује неколико фаза циклуса путовања корисника, од првог клика на њега до куповине. Долази у три главне фазе: свесност, разматрање и конверзија. У складу са маркетиншким планом, трговци или власници предузећа могу додати више фаза, укључујући неговање односа са купцима и тактике ангажовања након продаје.

Плаћање по клику (ППЦ)

Плаћање по клику је популаран модел интернет маркетинга који комбинује огласе и плаћање. Кад год корисник кликне на огласе, оглашивачи морају да направе малу накнаду. Сматрајте то куповином посета сајтовима, а не добијањем органског саобраћаја. Оглашивачи могу поставити спонзорисану везу у претраживач који се појављује са претрагама.

Проспецт

Обично познати као потенцијални купци, потенцијални клијенти су квалификовани купци који одговарају критеријумима компаније или могу да купе понуду. Клијенти треба да квалификују унапред дефинисане карактеристике да постану потенцијални клијенти. На пример, требало би да буду овлашћени да изврше куповину или одлуче.

Повраћај улагања (РОИ)

Повраћај инвестиције је износ зарађен од маркетиншких кампања и других иницијатива. То је метрика учинка која се лако може израчунати помоћу формуле:

(Добитак од инвестиције – Трошак инвестиције) / Трошак инвестиције

Препорука

Када корисници препоруче производ или бренд другој особи, позивајући их да погледају, то се зове препорука. Сматра се најодговорнијим и најквалитетнијим контактом јер корисници препоручују поуздане стране. То је маркетинг директног одговора који се користи за брзе конверзије, продају, свест о бренду и стицање нових купаца.

Ретаргетинг

То је плаћена маркетиншка стратегија која је изузетно популарна и укључује коришћење огласа на веб локацији. То је стратегија приказивања рекламе за производ или услугу особи која је већ показала интересовање – посетом сајту производа или претрагом производа на Интернету. Коришћење стратегије поновног циљања осигурава да приказујете огласе заинтересованим људима, чиме се повећавају шансе за конверзију.

Оптимизација претраживача (СЕО)

СЕО је популаран начин за постизање циљева маркетиншких стручњака. Помаже у добијању највишег ранга на страници резултата претраживача за тему. Када потенцијални клијенти траже производе или услуге које продајете на претраживачу, странице које се појављују на врху добијају више ЦТР-а, што значи већу продају. СЕО кампање побољшавају ранг веб страница користећи различите технике као што су циљање правих кључних речи, смањење брзине учитавања веб странице, прављење повратних веза итд.

Прочитајте више – Зарадите новац уз помоћне СЕО програме

Закључак

Суштина је да је маркетинг пун различитих термина и жаргона којих треба бити свестан. Међутим, најбоље је почети са основама и предузети мале кораке да унапредите своје пословање. Овај појмовник може бити први корак ка циљу.

Такође можете погледати неке од најбољих алата за дигитални маркетинг.