4 метода за идентификацију и блокирање праћења апликација на Андроиду

Током дана, апликације прате шта радимо са нашим уређајима и шаљу те информације удаљеним серверима. Знамо да се ово дешава, али не постоји једноставан начин да се то заустави. На срећу, са правим апликацијама, можете прекинути велики део овог праћења.

1. Проверите опис Плаи продавнице апликације

Током година, Гоогле је урадио бољи посао да вам каже да ли апликација дели податке са трећим странама и какве информације прикупља. Можете да видите да ли програмери апликација предузимају кораке да заштите ваше информације, као што је шифровање информација током преноса или омогућавање брисања налога.

Ове информације можете пронаћи тако што ћете посетити страницу Плаи продавнице апликације и померити се надоле до одељка „Безбедност података“. Гоогле-ови подаци могу вам помоћи да процените да ли апликација прати, али вам не говоре како да је зауставите. Дакле, ако желите да активно спречите апликацију да вас прати, мораћете да се ослоните на алате треће стране, о којима ћемо разговарати у наставку.

2. Продавница Аурора

Аурора је алтернативни начин за приступ и преузимање апликација из Плаи продавнице. Са Аурором, можете анонимно да преузимате апликације без отварања Гоогле налога. То је већ плус за приватност јер нико не добија евиденцију свих апликација које сте инсталирали. Али можете додатно ограничити праћење користећи додатне информације које открива о апликацијама.

Када прегледате страницу апликације у оквиру Ауроре, постоји одељак „Приватност“ који наводи познате трагаче који се налазе у апликацији. Ако померате даље, видећете и одељак „Дозвола“ који наводи тачне дозволе које апликација тражи.

  Како купити Аппле Висион Про АР/ВР слушалице

Не можете блокирати праћење помоћу Ауроре, али вам може помоћи да процените које апликације треба избегавати. И сазнаћете које трагаче треба блокирати другим средствима и које дозволе треба опозвати.

Преузимање: Аурора Сторе (Бесплатно)

3. НетГуард

Сада када сте спремни да предузмете акцију у своје руке, време је да преузмете НетГуард. Ово је апликација заштитног зида која не захтева да рутујете свој уређај. Уз НетГуард, можете да надгледате сав саобраћај који улази и излази из вашег уређаја и да искључите славину.

Подразумевано, НетГуард вам омогућава да блокирате саобраћај на нивоу апликације. Ово може бити одлично за апликације које можете да користите ван мреже, али може бити склоно цурењу информација о вама, као што су скициране апликације за уређивање слика које пружају корисне функције, али вас тајно прате. Али ако желите да заиста спречите друге да стекну било какав увид у то како користите свој телефон, НетГуард вам омогућава да блокирате и услуге на нивоу система. Ово укључује Гоогле Плаи услуге.

Блокирање Гоогле Плаи услуга вам омогућава да на неки начин дегуглирате свој уређај, без потребе да се мучите око инсталирања прилагођеног РОМ-а. Само знајте да то може да прекине неке неочекиване функције, као што је могућност примања пусх обавештења од одређених апликација.

НетГуард такође може постати детаљнији, омогућавајући вам да блокирате одређене везе. Ово је згодно ако желите да користите апликацију, али желите само да зауставите њено праћење у позадини.

Преузимање: НетГуард (Доступне су бесплатне куповине у апликацији)

4. ДуцкДуцкГо Приватни претраживач

НетГуард може постати сложен и застрашујући. Ако желите да блокирате праћење трећих страна, а да не будете тако практични, погледајте ДуцкДуцкГо-ову заштиту од праћења апликација. Можете да укључите ову функцију и верујете да ће вас заштитити од великог броја праћења треће стране.

  6 здравствених савета за плесаче који раде пуно радно време да остану пуни

Коришћење ДуцкДуцкГо-а као прегледача такође блокира део праћења на које наиђете када прегледате веб. То није чврста безбедност, али ово је најлакши корак који можете предузети да бисте смањили праћење без усмеравања целокупног саобраћаја кроз ВПН.

Преузимање: Приватни претраживач ДуцкДуцкГо (Бесплатно)

Зауставите праћење апликација на путу

Када читате о огромној количини праћења на мрежи којој смо подложни, може се лако осећати преоптерећено и искључено. Али то не значи нужно да не можемо ништа да урадимо поводом тога.

Док ходање са СИМ картицом увек некоме даје могућност да нас прати, то не значи да морамо да отворимо капије и да стотинама компанија дамо ту могућност. Имате моћ да их зауставите док још увек користите телефон да радите оно што волите.