4 разлога да почнете да користите Цлауде 3 уместо ЦхатГПТ

Брзе везе

Кључне Такеаваис

 • Клод се истиче у креативном писању, стварајући занимљив садржај који природно звучи са мање клишеа.

 • Цлауде нуди бесплатне мултимодалне функције, док ЦхатГПТ захтева надоградњу за сличне могућности.

 • Клод се може похвалити већим контекстним прозором и потенцијално више порука на сат од ЦхатГПТ-а.

МАКЕУСЕОФ ВИДЕО ДАНА

У АИ цхатбот простору, ЦхатГПТ је неприкосновени лидер од његовог лансирања у новембру 2022. Међутим, са објављивањем Цлауде 3, све више изгледа да ЦхатГПТ можда губи ту титулу. Ево четири разлога због којих бисте требали размислити о преласку са ЦхатГПТ-а на Цлауде.

1 Клод је бољи у креативном писању

Поред повремених научних задатака, задатака из програмирања и забавних игара, један од најпопуларнијих случајева употребе АИ цхатботова је креативно писање. Већина корисника користи АИ цхат ботове да помогну у изради е-поште, пропратног писма, животописа, чланка или текстова песама – у суштини једно или друго креативно писање. Док је ЦхатГПТ очигледно био омиљена опција углавном због свог имена бренда и публицитета, Цлауде је доследно давао врхунске резултате чак и у ранијим итерацијама АИ цхатботова. Али не ради се само о пружању врхунских резултата. Цлауде, посебно подржан најновијим моделом Цлауде 3, надмашује ЦхатГПТ у широком спектру задатака креативног писања.

Као неко ко је доследно користио оба цхат бота од њиховог лансирања, Клод, иако није нужно свеукупно бољи модел, знатно је бољи у креирању текстова који боље опонашају људску „креативност и несавршености“. Стављајући оба цхат бота на тест, ЦхатГПТ-ови записи, иако граматички исправни, били су пуни знакова назнака дела написаног вештачком интелигенцијом. Клодови записи читају природније и звуче људски. Иако нису савршени, вероватно ће бити привлачнији и креативнији.

ЦхатГПТ пречесто постаје жртва употребе толико клишеа и предвидљивих избора речи. Замолите ЦхатГПТ да пише о неким пословним темама и постоји велика шанса да ћете у почетним пасусима видети речи попут „У данашњем пословном окружењу“, „У новијој историји“ и „У брзом дигиталном пејзажу“.

Стављајући нашу теорију на пробу, било је баш онако како је било предвиђено. ЦхатГПТ (ГПТ-3.5 и ГПТ-4) је користио уводе клишеа у пет од пет испитивања. Ево прва три узорка:

 • Узорак 1

 • Узорак 2

 • Узорак 3

 • Клод је, с друге стране, дао различите резултате четири пута од пет покушаја, избегавајући клише на првом суђењу:

  Поред клишеа, ЦхатГПТ, више него Клод, има тенденцију да постане жртва спорадичне употребе спојних речи као што су „у закључку“, „као резултат“ и тенденције непотребног наглашавања где наглашене речи попут „неоспоран, критичан, неупитан, морају ” итд., користе се.

  Али поред ових недостатака, како записи сваког цхат бота звуче са холистичке тачке гледишта?

  Као врхунац поређења, замолио сам оба цхат бота да произведу римоване реп текстове на тему „кокос до богатства“. Цлауде изгледа боља опција, али ћу ти дозволити да будеш судија.

  Ево шта каже ЦхатГПТ:

  А ево и Клодов став:

  Рани корисници ЦхатГПТ-а вероватно имају дубоко укорењене склоности према АИ цхатбот-у, али када је у питању креативно писање, ЦхатГПТ мора озбиљно да надокнади корак у многим областима.

  2 Цлауде нуди мултимодалност бесплатно

  Осим Гоогле-овог Гемини АИ цхат бота, једва да постоји велики АИ цхатбот на тржишту који нуди Цлаудеове мултимодалне функције бесплатно. Уз бесплатну верзију ЦхатГПТ-а, све што добијате су могућности генерисања текста, и то је то. Нема отпремања датотека за анализу, нема обраде слике, ништа друго! С друге стране, Цлауде нуди ове премиум функције на свом бесплатном нивоу. Дакле, можете бесплатно да користите подстицање слика или да отпремите датотеке за анализу на цхатбот ако користите бесплатну бета верзију бота.

  3 Већи контекстни прозор

  Контекстни прозор је ограничење текстуалних података које АИ цхатбот може да обради у покрету. Замислите то као колико ствари можете задржати у свом сећању (и моћи да се сетите) одједном.

  У зависности од верзије ЦхатГПТ-а коју користите, требало би да будете негде између 4к, 8к, 16к, 32к и 128к контекстних прозора. Ради јасноће, 4к контекстни прозор може да прими око 3000 речи, док прозор од 32к може да прими око 24,000 речи. Са бесплатним нивоом ЦхатГПТ, добијате најниже границе опција контекстног прозора (4к или 8к), што значи неколико страница текста. Можете приступити опцијама од 16к и евентуално 32к на ЦхатГПТ Плус или Теам плановима, док се чини да је контекстни прозор од 128к ексклузивна резерва ЦхатГПТ Ентерприсе планова.

  Док Клод има прозор контекста од 200к на својим бесплатним и премијум плановима—значајно побољшање у односу на ЦхатГПТ прозор од 4к или 8к.

  Зашто је ово уопште важно? Па, што је прозор контекста већи, више текстуалних података можете обрадити у исто време, а да АИ цхатбот не измишља ствари. Клодов контекстни прозор од 200.000 је еквивалентан око 150.000 речи. Да, то значи да ћете теоретски моћи да обрађујете 150.000 речи истовремено са Клодом, док би ЦхатГПТ могао да вас ограничи на 24.000 речи чак и на свом врхунском нивоу. Видиш? Разлика је као ноћ и дан – барем у теорији.

  4 више порука на сат

  Ограничења стопе могу бити мучна. Усред сте занимљиве сесије са подстицањем, добијате упозорење да сте достигли свој лимит и морате да чекате (понекад сатима!) да добијете ресетовање. То је велики убица радости и може да врати ваш посао уназад. Међутим, ово се дешава и на ЦхатГПТ-у и на Цлауде-у, тако да је по том питању уједначено.

  ЦхатГПТ нуди 40 порука свака три сата на Плус плану, док Цлауде нуди 100 порука на осам сати. Ако нисте изгубљени у оптици и рачунате, ограничења порука ЦхатГПТ-а су нешто боља од Клодових. Али има још тога.

  ОпенАИ динамички смањује ваша ограничења употребе. То значи да ограничење које видите није оно што ћете увек добити. Зависи од потражње, према ОпенАИ. С друге стране, упркос томе што има нешто нижа ограничења употребе, Клод заправо може бити либералнији са ограничењима у зависности од тога колико текста користите по поруци.

  Дакле, ако, на пример, пошаљете око 2000 речи (око 200 енглеских реченица од 15–25 речи свака), требало би да будете у могућности да добијете „најмање“ 100 порука по ограничењу од 8 сати. Две хиљаде речи по позиву је великодушан број; само неколицина људи може да буде толико речита када ради основна упутства. Ако користите мањи број речи по упиту, теоретски би требало да будете у могућности да добијете већи број порука на сат.

  Дакле, док би ЦхатГПТ споља могао изгледати великодушније ако користите оба цхат бота свакодневно, чини се да је Цлауде великодушнија опција, иако не нужно у сваком тренутку.

  Иако рани корисници можда имају сентименталну приврженост ЦхатГПТ-у, постаје све јасније да је Клод сила са којом се треба рачунати. Како АИ пејзаж наставља да се развија, биће фасцинантно видети како ови титани конверзацијске вештачке интелигенције гурају једни друге до нових висина, на крају од користи корисницима са све бољим и способнијим цхатботовима. Будућност интеракција које покреће вештачка интелигенција никада није била узбудљивија.