Како проверити употребу РАМ-а, ГПУ-а и ЦПУ-а у оперативном систему Виндовс 11

Кључне Такеаваис

 • Користите Таск Манагер за праћење употребе РАМ-а, ЦПУ-а и ГПУ-а. Прекините непотребне процесе да бисте брзо побољшали перформансе система.
 • Ресоурце Монитор нуди детаљније метрике него Таск Манагер. Корисници Виндовс 11 могу имати користи од његових функција праћења у реалном времену.
 • За напредне кориснике, Перформанце Монитор је најсвеобухватнији алат за анализу перформанси система и коришћења ресурса у оперативном систему Виндовс 11.

Праћење системских ресурса може бити од виталног значаја, посебно када дође до кварова или успоравања. Ако користите Виндовс, постоје алати уграђени у оперативни систем који вам омогућавају да брзо погледате колико ваше РАМ меморије, ЦПУ-а и ГПУ-а користи одређени процес.

Како проверити коришћење системских ресурса у систему Виндовс 11 помоћу менаџера задатака

Таск Манагер је један од примарних услужних програма за надгледање системских ресурса у оперативном систему Виндовс 11. Алат је најлакши начин да видите који се програми и процеси покрећу и колико ресурса сваки заузима.

Повезано: Како приступити менаџеру задатака у оперативном систему Виндовс 11

Ево како можете да проверите коришћење системских ресурса вашег рачунара помоћу Таск Манагер-а.

 • Притисните ЦТРЛ + Схифт + Есц да отворите Таск Манагер.
 • Кликните на картицу Перформансе. Ова картица приказује употребу РАМ-а, ЦПУ-а, ГПУ-а и диска вашег система, заједно са информацијама о мрежи.
 • Да бисте видели употребу РАМ-а, изаберите одељак Меморија. Овај одељак ће вам показати колико меморије систем тренутно користи, колико меморије имате и његове спецификације између осталог.
 • Можете да проверите коришћење процесора вашег рачунара кликом на одељак ЦПУ. Кутија процесора вам приказује променљиви проценат искоришћености ЦПУ-а, тренутну брзину такта, брзину основног такта, време рада система и још много тога.
 • Кликните на одељак ГПУ да видите колико је ГПУ меморије у употреби. Можете одабрати који желите да видите ако ваш рачунар има два ГПУ-а (као код лаптопова са једним интегрисаним и једним наменским ГПУ-ом).
 •   Како отворити апликацију или датотеку на новој виртуелној радној површини на Виндовс 10

  Таск Манагер такође има уредан приказ сажетка који приказује само оквире коришћења системских ресурса. Да бисте се пребацили на тај режим гледања, кликните десним тастером миша у оквиру Менаџера задатака и изаберите Приказ резимеа. Затим ће се прозор менаџера задатака смањити као што је приказано испод.

  Да бисте проверили који програми троше највише ресурса, кликните на картицу Процеси. Ова картица приказује све покренуте апликације и позадинске процесе, њихову меморију, ЦПУ, диск, мрежу и употребу ГПУ-а. Такође можете ослободити системске ресурсе тако што ћете изабрати непотребне позадинске програме треће стране (или процесе и услуге) који вам нису потребни и кликнути на дугме Заврши задатак.

  Прочитајте такође: Како ослободити РАМ и смањити употребу РАМ-а на Виндовс-у

  Како проверити коришћење системских ресурса у систему Виндовс 11 помоћу монитора ресурса

  Монитор ресурса је нешто детаљнији услужни програм за праћење од Таск Манагер-а у оперативном систему Виндовс 11. Први пут се појавио у оперативном систему Виндовс Виста и од тада је био део сваког наредног издања оперативног система Виндовс. Поред употребе ЦПУ-а, мреже, диска и меморије, монитор ресурса такође приказује метрике у реалном времену као што су време одговора, пропусност и активно време између осталог.

  Ево како можете да проверите потрошњу системских ресурса помоћу Ресоурце Монитор-а.

 • Отворите мени Старт притиском на тастер Виндовс, откуцајте Ресоурце Монитор и притисните ентер.
 • Изаберите картицу Меморија да бисте видели графиконе коришћења ресурса. Та картица укључује графикон физичке меморије који показује колико се меморије тренутно користи, колико је доступно и колико је у стању приправности, заједно са детаљима о проценту коришћења.
 • Кликните на картицу ЦПУ да бисте видели графиконе процента искоришћености процесора.
 • Изаберите картицу Мрежа да бисте видели процесе са мрежном (интернет) активношћу.
 • Кликните на Преглед да бисте видели детаље о коришћењу меморије, ЦПУ-а, мреже и диска у оквиру једне картице.
 •   Поправите грешку Мицрософт продавнице 0к80073Д12 у оперативном систему Виндовс 10

  Како проверити коришћење системских ресурса у оперативном систему Виндовс 11 помоћу монитора перформанси

  Монитор перформанси је најнапреднији алат за праћење доступан у оперативном систему Виндовс 11. Дизајниран је да помогне у анализи перформанси система и коришћења ресурса, а истовремено пружа резимее система, извештаје о перформансама и графиконе перформанси у реалном времену.

  Ево како можете да видите детаље о перформансама и системским ресурсима помоћу Монитора перформанси у оперативном систему Виндовс 11:

 • Отворите мени Старт притиском на тастер Виндовс, откуцајте Перформанце Монитор и притисните ентер.
 • Изаберите Перформансе на левој страни прозора да бисте видели збирне податке о коришћењу ресурса система.
 • Кликните на Перформанце Монитор да бисте видели податке о учинку у реалном времену. Подразумевано, графикон приказује бројач перформанси процесора.
 • Да бисте додали друге бројаче на графикон, кликните на дугме + Додај.
 • Затим изаберите бројач, као што је Меморија, у прозору приказаном директно испод. Линија посвећених бајтова за бројач меморије наглашава просечну употребу РАМ-а током времена.
 • Притисните дугме Додај.
 • Кликните на ОК да видите податке о учинку за изабрани бројач на графикону.
 • Можете боље анализирати ове податке креирањем скупова за прикупљање података. Да бисте то урадили, изаберите Скупови сакупљача података у Монитору перформанси. Кликните десним тастером миша на Усер Дефинед и изаберите Нев > Дата Цоллецтор. Затим можете да подесите нови сакупљач података помоћу чаробњака који се отвори.

  Информације из скупова података за прикупљање постају доступне са извештајима. Можете да видите информације из скупова сакупљача података које сте покренули тако што ћете кликнути на Извештаји у Менаџеру перформанси. Затим изаберите Кориснички дефинисано да бисте видели извештаје о подацима.

    Како претворити М4Б у МП3 у оперативном систему Виндовс 10

  Ако вам уграђени алати у Виндовс-у нису по вољи, постоји мноштво алатки независних произвођача које можете користити за надгледање системских ресурса. Можете испробати нешто једноставно и лагано као нпр ОпенХардвареМонитор, бесплатни алат отвореног кода, који вам на први поглед показује употребу ЦПУ-а, ГПУ-а, меморије и диска. Такође вам омогућава да пратите минималне и максималне температуре, као и брзине вентилатора за различите компоненте рачунара.

  Коришћење алата је такође прилично једноставно, све што треба да урадите је да пређете на Веб локација ОпенХардвареМонитор и преузмите алатку. Када се преузме, једноставно двапут кликните на извршну датотеку да бисте је покренули и видећете све метрике које су вам потребне.

  Алтернативе ОпенХардвареМонитор-у укључују ХВиНФО, Бесплатни хардверски монитори МСИ Афтербурнер, који се такође може користити за оверклокирање. Међутим, иако је Виндовс од тада укинуо виџете за радну површину, можете их користити 8ГадгетПацк да додате виџете за надгледање системских ресурса на радну површину. Имајте на уму да програм већ неко време није ажуриран, тако да постоји шанса да можда неће радити како се очекивало.

  Када завршите, можете да идентификујете који програми или позадински процеси троше највише ресурса и затворите их. А када се приближе, приметићете побољшане перформансе система у целини.